ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσιάστηκαν επίσημα τα τρία εργαλεία ενημέρωσης από την Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος

Patient Talk
Παρουσιάστηκαν επίσημα τα τρία εργαλεία ενημέρωσης από την Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος
Πρόκειται για τον «Οδηγό Πρόσβασης σε Θεραπείες και Ορφανά Φάρμακα για Σπάνια Νοσήματα», τον αντίστοιχο οδηγό «Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Παροχών Ατόμων που ζουν με Σπάνια Νοσήματα» και την «Ελληνική Πύλη για τα Σπάνια Νοσήματα “Orphanet Greece”»
Τρίτη, 03/12/2024 - 00:14
News4Health Team News4Health Team

H Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος ανέπτυξε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δύο πρωτοποριακά εργαλεία, με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση και την ουσιαστική υποστήριξη της κοινότητας των Σπάνιων Ασθενών στη χώρα μας.

Οι νέοι οδηγοί, «Οδηγός Πρόσβασης σε Θεραπείες και Ορφανά Φάρμακα για Σπάνια Νοσήματα» και «Οδηγός Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Παροχών Ατόμων που ζουν με Σπάνια Νοσήματα», και η Ελληνική Πύλη για τα Σπάνια Νοσήματα “Orphanet Greece” παρουσιάστηκαν επίσημα σε Φορείς και Μ.Μ.Ε., στις 29 Νοεμβρίου 2024, σε ειδική εκδήλωση στο New Hotel.

BANNER ODHGOS 1

BANNER ODHGOS 2

Ο «Οδηγός Πρόσβασης σε Θεραπείες και Ορφανά́ Φάρμακα για Σπάνια Νοσήματα» αναπτύχθηκε με την Υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, του Ε.Ο.Φ., του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., του Ι.Φ.Ε.Τ. Μ.Α.Ε., και της Ελληνικής Ένωσης Market Access (ΕΛ.Ε.ΜΑ.). Αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη για κωδικοποίηση των διαδικασιών σε ένα δυναμικό έντυπο, ο Οδηγός χαρτογραφεί με σαφήνεια τις ισχύουσες μέχρι σήμερα διαδικασίες και τα κανάλια που διασφαλίζουν την πρόσβαση των σπάνιων ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες Θεραπείες και Ορφανά Φάρμακα, φάρμακα, δηλαδή, που σχεδιάζονται και προορίζονται για τη θεραπεία των Σπανίων Παθήσεων.

Η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος προχώρησε, επίσης, στη δημιουργία του «Οδηγού Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Παροχών Ατόμων που ζουν με Σπάνια Νοσήματα». Ο Οδηγός αναπτύχθηκε από Κοινωνικούς Επιστήμονες με πολυετή εμπειρία στις Κοινωνικές Παροχές Ασθενών και ΑμεΑ, με την Υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Ο.Π.Ε.Κ.Α.. Ο συγκεκριμένος Οδηγός παρουσιάζει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, τα δικαιώματα και τις διαφορετικές κατηγορίες κοινωνικών παροχών, επιτρέποντας στους ασθενείς να αξιοποιούν πλήρως τους πόρους που τους παρέχονται, μειώνοντας τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

PAROYSIASH 2

Από αριστερά Χρήστος Νέστορας, Διευθύνων Σύμβουλος Ο.ΔΙ.Π.Υ., Βασίλειος Καρατζιάς, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Σ.Α.Ε., Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, Δημήτριος Αθανασίου, Αντιπρόεδρος Α’ Δ.Σ. Ε.Σ.Α.Ε.

Οι Οδηγοί αποτελούν δυναμικά εργαλεία, και αποτυπώνουν τις ισχύουσες διαδικασίες και το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η νομοθεσία που τους διέπει τροποποιείται συχνά.

Η Ελληνική Πύλη για τα Σπάνια Νοσήματα «Orphanet Greece» αναπτύσσεται από τον Ο.ΔΙ.Π.Υ. A.E., ως Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Πύλη Orphanet, ορισμένος από το Υπουργείο Υγείας, με τη συνεργασία και υποστήριξη της Ε.Σ.Α.Ε.. Το έργο διασφαλίζει την ονοματολογία των Σπανίων Νοσημάτων Orphanet (ORPHAcode), η μετάφραση της οποίας έγινε στα Ελληνικά από το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ., τον υπεύθυνο φορέα των κωδικοποιήσεων στην Ελλάδα, απαραίτητη για τη βελτίωση της προβολής και της ιχνηλασιμότητας των εν λόγω ασθενειών στα πληροφοριακά συστήματα υγείας και έρευνας.

Ενδυνάμωση Σπάνιων Ασθενών

Ο αριθμός των σπάνιων ασθενών στην Ελλάδα αγγίζει το 3,5-5,9% του συνολικού πληθυσμού, και σήμερα υπολογίζεται σε 350.000 - 600.000 άτομα. Λαμβάνοντας υπόψη τα μέλη της οικογένειας και τους φροντιστές τους εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι στη χώρα μας επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τις Σπάνιες Ασθένειες.
Οι Σπάνιες Παθήσεις, στην πλειοψηφία τους, είναι πολύπλοκες, χρόνιες και εκφυλιστικές νόσοι με υψηλή θνησιμότητα και αυξημένη νοσηρότητα. Συχνά προκαλούν χρόνια αναπηρία, χαμηλή ποιότητα ζωής για τον ασθενή, αυξημένη ψυχολογική, οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση για την οικογένειά του, καθώς και αυξημένες δημόσιες δαπάνες για το Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Προστασίας. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 6.000 διαφορετικές Σπάνιες Παθήσεις, και κάθε εβδομάδα ταυτοποιούνται δέκα νέες σε όλο τον κόσμο.

PAROYSIASH 3

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ε.Σ.Α.Ε. Βασίλειος Καρατζιάς.


Τα τελευταία χρόνια, τόσο η Επιστημονική Κοινότητα όσο και οι Διεθνείς Ρυθμιστικές Αρχές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στα Σπάνια Νοσήματα. Ο αριθμός των Κλινικών μελετών για τις Σπάνιες Ασθένειες σημειώνει σημαντική αύξηση, αποτελώντας μια πρώτη πηγή πρόσβασης σε Αναπτυσσόμενες και Καινοτόμες Θεραπείες. Μέρος των Αναπτυσσόμενων Θεραπειών λαμβάνει την έγκριση από τους εκάστοτε Οργανισμούς Φαρμάκων (FDA, EMA), ωστόσο το 95% των Σπανίων Παθήσεων εξακολουθεί να στερείται της πολύτιμης φαρμακευτικής αγωγής.

Στην χώρα μας, τα διαφορετικά μονοπάτια πρόσβασης σε θεραπείες είναι ποικίλα, και σε πολλές περιπτώσεις πολύπλοκα. Τόσο οι ιατροί όσο και οι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εντοπισμό συγκεντρωμένης πληροφορίας επί της ορθής διαδικασίας πρόσβασης στην αναγκαία θεραπεία. Η χρονοβόρος και επίπονη αναζήτηση της πληροφορίας οδηγεί πολλές φορές σε λάθη και παραλείψεις, ακόμη και σε ματαίωση της προσπάθειας, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υπήρχε έγκυρη ενημέρωση. Αναγνωρίζεται έτσι τόσο η επιτακτική ανάγκη ενημέρωσης των Ελλήνων ασθενών και των Οργανώσεών τους για τα δικαιώματα πρόσβασής τους σε καινοτόμες θεραπείες, όσο και η ανάγκη του Ιατρικού Προσωπικού́ στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση για τη διαδικασία πρόσβασης σε Θεραπείες και Ορφανά́ Φάρμακα.

Παράλληλα, η διάγνωση ενός χρόνιου νοσήματος φέρει μαζί της μεγάλες προκλήσεις σε πολλαπλά επίπεδα της ζωής του ασθενή και της οικογένειάς του. Για τον λόγο αυτόν, κρίνονται απαραίτητες επιμέρους Κοινωνικές

Παροχές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Ωστόσο, παρά την πρόβλεψή τους, η σχετική πληροφορία είναι ακόμη κατακερματισμένη, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μη γνωρίζουν τις προσφερόμενες Κοινωνικές Παροχές και τα Δικαιώματά τους, αφαιρώντας τους έτσι τη δυνατότητα πλήρους αξιοποίησής τους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για τους ασθενείς με Σπάνια Νοσήματα, αφού η γνώση είναι περιορισμένη, η ενημέρωση ελλιπής, και ο κοινωνικός αποκλεισμός τους μεγαλύτερος.

PAROYSIASH 4

Από αριστερά: Δημήτριος Αθανασίου, Αντιπρόεδρος Α’ Δ.Σ. Ε.Σ.Α.Ε., Ελίνα Μιαούλη, Υπεύθυνη Έργου Orphanet – Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ε.Σ.Α.Ε., Ελευθέριος Θηραίος, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ο.ΔΙ.Π.Υ., Χαράλαμπος Πλατής, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος Δ.Σ. ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ., Ελληνικό Ινστιτούτο DRG, Βασίλειος Καρατζιάς, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Σ.Α.Ε

Οι Οδηγοί δημιουργήθηκαν για να απαντήσουν στην ανάγκη συγκέντρωσης και ενοποίησης πληροφοριών που, ενώ είναι διαθέσιμες, παραμένουν δύσκολα προσβάσιμες στους ασθενείς και στους φροντιστές τους. Αποτελούν μια ολοκληρωμένη και συστηματική πηγή ενημέρωσης, συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία σε ένα σημείο, με συνοχή και ευκολία χρήσης. Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείφουν τη σύγχυση και την πολυπλοκότητα που προκαλείται από την αποσπασματική διάθεση πληροφοριών. Μέσα από την ενοποίηση αυτής της πληροφορίας, οι ασθενείς αποκτούν τη δυνατότητα να γνωρίζουν με σαφήνεια όλα όσα χρειάζονται για να λάβουν τις απαραίτητες θεραπείες, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Οι Οδηγοί μετατρέπονται έτσι σε απαραίτητους συμμάχους στην καθημερινότητα, ενισχύοντας την αίσθηση ασφάλειας, αυτονομίας και στήριξης.

  • ΕΣΑΕ
  • ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
  • ΕΡΓΑΛΕΙΑ
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Διακήρυξη της ΕΣΑμεΑ για τη σημερινή Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Η Διακήρυξη της ΕΣΑμεΑ για τη σημερινή Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 03 Δεκεμβρίου 2024
Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος: «Διεκδικούμε μια κοινωνία προσβάσιμη, ισότιμη και συμπεριληπτική» 04 Δεκεμβρίου 2024
Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος: «Διεκδικούμε μια κοινωνία προσβάσιμη, ισότιμη και συμπεριληπτική»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόγραμμα ΖΕΥΞΗ ΙΙ: Έμπνευση για τους μελλοντικούς επιστήμονες υγείας!
Patient Talk
26/02/2026 - 16:49

Πρόγραμμα ΖΕΥΞΗ ΙΙ: Έμπνευση για τους μελλοντικούς επιστήμονες υγείας!

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου εγκαινιάζει κέντρο ενημέρωσης και εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών
Επικαιρότητα
01/10/2025 - 06:53

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου εγκαινιάζει κέντρο ενημέρωσης και εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών

Θεσσαλονίκη: Δράση ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την ασφάλεια στο νερό από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Health Talk
22/07/2025 - 12:30

Θεσσαλονίκη: Δράση ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την ασφάλεια στο νερό από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

ΕΣΑΕ: Ορόσημο για την Ελλάδα η πλατφόρμα με τον Χάρτη Σπανίων Παθήσεων
Patient Talk
05/05/2025 - 14:46

ΕΣΑΕ: Ορόσημο για την Ελλάδα η πλατφόρμα με τον Χάρτη Σπανίων Παθήσεων

Sobi: Χαρίζουμε «σπάνια» δύναμη σε «σπάνιους» ανθρώπους!
Pharma News
11/04/2025 - 13:52

Sobi: Χαρίζουμε «σπάνια» δύναμη σε «σπάνιους» ανθρώπους!

Τον Απρίλιο σε λειτουργία ο διαδραστικός ψηφιακός χάρτης για τα σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα
Patient Talk
27/03/2025 - 17:01

Τον Απρίλιο σε λειτουργία ο διαδραστικός ψηφιακός χάρτης για τα σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Διεπιστημονική συνεργασία για την επιτυχή εφαρμογή της τεχνικής LECS
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 20:34
ΑΣΕΠ: Έως και την Τετάρτη 18 Μαρτίου οι αιτήσεις για την προκήρυξη 2Κ/2026 και τις 1.696 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 20:01
Συνάντηση Μητσοτάκη-Kluge στο Μαξίμου: «Αλλάζει η γενική αντίληψη για την υγεία στην Ελλάδα»
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 19:27
Νέα θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού
Υγεία
03/03/2026 - 18:44
Οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» καταγγέλλουν τις ελλείψεις στην παιδιατρική κλινική και τις συνθήκες εφημέρευσης
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 18:09
Γεωργιάδης: Επιδιώκεται παράταση της δράσης για την παχυσαρκία και μετά το Ταμείο Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 17:46
Απλές συμβουλές για υγιέστερα, ομορφότερα μαλλιά την Άνοιξη
Ομορφιά
03/03/2026 - 17:08
Γεωργιάδης: «Πολύτιμο εργαλείο για το πρόγραμμα "Health-IQ" πλατφόρμα "Quality-for-All"»
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 16:41
Γρήγορο τεστ διαβήτη στην οδοντιατρική καρέκλα υπόσχεται να επιτύχει έγκαιρη διάγνωση
Υγεία
03/03/2026 - 16:23
Nevron: Η νευροχειρουργική ομάδα που φέρνει την καινοτομία στο χειρουργείο
Υπηρεσίες Υγείας
03/03/2026 - 15:58
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για 1.696 διορισμούς στο ΕΣΥ από προκήρυξη του 2025»
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 15:36
Κατάγματα: Αυξάνει τον κίνδυνο το κάπνισμα;
Health Talk
03/03/2026 - 15:11
ΕΝΑΣΕΛ: «Ο θάνατος της Μαρίας Λαδά έρχεται να υπενθυμίσει ότι η προσβασιμότητα είναι υποχρέωση»
Patient Talk
03/03/2026 - 14:37
Hans Kluge (ΠΟΥ) στο News4Health για την κρίση στη Μέση Ανατολή: Αυξημένη επαγρύπνηση και ανησυχία
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 14:34
ΠΦΣ: «Περισσότερα από 8.500 φαρμακεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία»
Pharma Policy
03/03/2026 - 14:14
Εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της αμυλοείδωσης
Υγεία
03/03/2026 - 14:00
ΕΟΠΕ-ΣΦΕΕ: Πρωτοβουλίες και συντονισμός δράσεων με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 13:41
Οι αριστερόχειρες είναι πιο ανταγωνιστικοί από τους δεξιόχειρες
Ψυχική Υγεία
03/03/2026 - 13:00
Τραμπ: Μετά τους μώλωπες στα χέρια, εξάνθημα στο λαιμό
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 12:00
Καρκίνος του μαστού: Σημαντική αύξηση στα κρούσματα ετησίως ως το 2050-Μείωση της θνησιμότητας στην Ελλάδα
Υγεία
03/03/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Το πρώτο Weight Talk Media Summit στο Λονδίνο από τη Novo Nordisk
Pharma News
03/03/2026 - 10:29
Οι προσδοκίες μας αλλάζουν τη γεύση: Πώς ο εγκέφαλος κάνει διακρίσεις μεταξύ ζάχαρης και γλυκαντικών
Διατροφή
03/03/2026 - 10:00
Έξυπνο τσιρότο παρακολουθεί με ανώδυνο τρόπο το ανοσοποιητικό
Υγεία
03/03/2026 - 09:00
Τιμητική διάκριση για την UCB Ελλάδας: Παράσημο από το Βελγικό Στέμμα στον Λεωνίδα Ισσόπουλο
Pharma News
03/03/2026 - 07:16
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Αναβάθμιση του γαστρεντερολογικού τμήματος χάρη σε δωρεά της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 03:41
Δωρεά υπερηχογράφου στο Πολυδύναμο Ιατρείο Φολεγάνδρου από τη Seajets
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 00:12
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Στατιστικά που σοκάρουν και ανάγκη για άμεσες δράσεις!
Υγεία
02/03/2026 - 22:54
«Όχι» της ΕΙΝΑΠ για την συνεφημέρευση ειδικευόμενων ιατρών στο Νοσοκομείο ΚΑΤ
Επικαιρότητα
02/03/2026 - 22:27
Η σημασία του εμβολιασμού των ενηλίκων κατά των ιογενών λοιμώξεων
Health Talk
02/03/2026 - 21:51
Μύθοι και αλήθειες για τα γιατροσόφια που... βελτιώνουν την υγεία του εντέρου
Υγεία
02/03/2026 - 21:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«ΡΙΣΠΕΚΤ στο σώμα σου»: Εθνικό Πρόγραμμα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητριών σε προϊόντα υγιεινής περιόδου
Πολιτική Υγείας
02/03/2026 - 12:12
Πώς να οργανώσετε την κουζίνα σας για να τρώτε πιο υγιεινά
Διατροφή
02/03/2026 - 13:00
SOBI: Αφορμή για ουσιαστική δράση η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων
Pharma News
02/03/2026 - 15:17
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
02/03/2026 - 15:51
Μπορεί η σοκολάτα να μας βοηθήσει να γεράσουμε καλύτερα; - Ο ρόλος της θεοβρωμίνης
Διατροφή
02/03/2026 - 16:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo