ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος: «Διεκδικούμε μια κοινωνία προσβάσιμη, ισότιμη και συμπεριληπτική»

Patient Talk
UNSPLASH
H Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος ένωσε τη φωνή της με εκείνες αναπήρων σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο για τη χθεσινή Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, διεκδικώντας με αμείωτη αποφασιστικότητα και δυναμισμό ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, καθολική προσβασιμότητα και ζωή με αξιοπρεπή διαβίωση.
Τετάρτη, 04/12/2024 - 15:03
— Photo: UNSPLASH
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

«Η φετινή 3η Δεκεμβρίου αποτελεί μια υπενθύμιση και ταυτόχρονα μία πρόσκληση προς όλους μας να αναλογιστούμε τον ρόλο και τη συμβολή μας στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας πραγματικά συμπεριληπτικής. Μιας κοινωνίας που προάγει την ισότητα, σέβεται τη διαφορετικότητα και εξασφαλίζει σε κάθε πολίτη το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά» αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδία και στη συνέχεια επισημαίνει πως «με συνέπεια και αφοσίωση, αγωνίζεται για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης και αποκλεισμού, την ισότιμη πρόσβαση όλων των κωφών και βαρήκοων ατόμων σε ποιοτική εκπαίδευση, την ενεργή και δίκαιη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας, πολιτισμού και πληροφορίας».

Τα αιτήματα της ομοσπονδίας

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής της Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος απαριθμεί τις διεκδικήσεις της από την πολιτεία. Συγκεκριμένα η ομοσπονδία ζητεί:

  • Νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση του επιδόματος κώφωσης-βαρηκοΐας στα κωφά-βαρήκοα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, με κατάργηση των ισχυόντων ηλικιακών περιορισμών.
  • Επαναφορά του κωδικού του Προγράμματος Διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ. στον Κρατικό Προϋπολογισμό και επαρκής και σε σταθερή βάση επιχορήγησή του, με στόχο την καθολική πρόσβαση των κωφών και βαρήκοων πολιτών στις υπηρεσίες και τα αγαθά.
  • Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την απασχόληση των κωφών και βαρήκοων ατόμων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς το ζήτημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα οξυμένο και η πλειονότητα αυτών βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας.
  • Αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων ατόμων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να μειωθούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στα κωφά – βαρήκοα άτομα, ιδίως στις νεαρές ηλικίες.
  • Άμεση κατάργηση της διάταξης του άρθρου 6, παρ. 2, του ν.4765/2021, καθώς ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από προσλήψεις συνιστά δυσμενή διάκριση και παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματαΜοριοδότηση του πιστοποιητικού επάρκειας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στις προσλήψεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Αναμόρφωση του ν.612/1977 και του Π.Δ. 169/2007: Ένταξη των κωφών και βαρήκοων ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% στις ευεργετικές διατάξεις συνταξιοδότησης στην 15ετία, με τον ν.612/1977 ή το Π.Δ. 169/2007 για λόγους ισονομίας.
  • Προσβασιμότητα των ΜΜΕ, τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών, μέσω διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ. και ταυτόχρονου υποτιτλισμού σε ζωντανό χρόνο, στο σύνολο των δελτίων ειδήσεων και σε εκπομπές ποικίλου περιεχομένου (ενημερωτικού, ψυχαγωγικού, αθλητικού κλπ.), με τήρηση των απαραίτητων προδιαγραφών.
  • Νομοθετική ρύθμιση που να περιλαμβάνει την υποχρέωση της ΕΡΤ για μετάδοση του κεντρικού βραδινού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ στην Ε.Ν.Γ. με ταυτόχρονο υποτιτλισμό σε ζωντανό χρόνο.
  • Πλήρη κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ του κόστους αγοράς ακουστικών βαρηκοΐας και αντικατάστασής τους κάθε δύο χρόνια, καθώς και του κόστους αγοράς τεχνικών βοηθημάτων, θεραπευτικών συσκευών και αναλώσιμων υλικών σχετικών με την αναπηρία μας.
  • Παροχή πλήρους πρόσβασης των κωφών και βαρήκοων ατόμων στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, μέσω διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ. και νέων τεχνολογιών [speech to text (μετατροπή ομιλίας σε κείμενο σε πραγματικό χρόνο)].
  • Άρτιες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης για τα κωφά και βαρήκοα βρέφη, σε συνδυασμό με πλήρη προσβασιμότητα βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
  • Παροχή πλήρους πρόσβασης των κωφών και βαρήκοων εκπαιδευτικών στις επιμορφωτικές δράσεις/προγράμματα, μέσω διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ. και νέων τεχνολογιών [speech to text (μετατροπή ομιλίας σε κείμενο σε πραγματικό χρόνο)].
  • Εφαρμογή πολιτικών για την ενίσχυση της ισότιμης συμμετοχής των κωφών – βαρήκοων φοιτητών σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και παροχή καθολικής πρόσβασής τους μέσω διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και νέων τεχνολογιών [speech to text (μετατροπή ομιλίας σε κείμενο σε πραγματικό χρόνο), καταγραφή σημειώσεων (notetaking), Velotype, απομαγνητοφώνηση, ετεροχρονισμένος υποτιτλισμός κλπ.].
  • Ίδρυση Ανώτατου Πανεπιστημιακού Τμήματος, εξειδικευμένου στη διδασκαλία και διερμηνεία της Ε.Ν.Γ.
  • Απαλλαγή των κωφών και βαρήκοων φοιτητών από το κριτήριο γνώσης ξένης γλώσσας στα μεταπτυχιακά προγράμματα.
  • Στελέχωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με προσωπικό που κατέχει το πιστοποιητικό επάρκειας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των κωφών – βαρήκοων πολιτών σε μια υπηρεσία τόσο ζωτικής σημασίας.
  • Εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης του προσωπικού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε θέματα προσβασιμότητας κωφών και βαρήκοων ατόμων.
  • Αναβάθμιση και επέκταση των υπηρεσιών και λειτουργιών του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (Ε.Ι.Κ.) & εμπλουτισμό του νέου Οργανισμού του Ε.Ι.Κ.
  • Τροποποίηση του άρθρου 87 του Ν. 4368/2016 και έναρξη διαλόγου αναφορικά με τη σύσταση του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών και την τοποθέτηση κωφού – βαρήκοου Προέδρου σε αυτό.
  • Αποδοχή από όλα τα τμήματα εξυπηρέτησης-υποστήριξης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα της Υπηρεσίας Εξ Αποστάσεως Διερμηνείας (Relay Service) του Ε.Ι.Κ. ως τρόπου επικοινωνίας.
  • Αναμόρφωση όλων των νομοθετικών διατάξεων, πολιτικών και πρακτικών που παράγουν διακρίσεις και εμπόδια, καθώς και εναρμόνισή τους με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και με τον εφαρμοστικό εθνικό μας ν. 4488/2017.

Ενωτικό κάλεσμα

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδία τονίζει τα εξής: «Σήμερα, απευθύνουμε ενωτικό κάλεσμα προς όλους – θεσμούς, φορείς αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά – να σταθούν δίπλα μας για να διαμορφώσουμε μαζί μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων μας, την πλήρη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και την περαιτέρω βελτίωσή της και την ισότιμη ένταξή μας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι μόνο ημέρα αναστοχασμού, αλλά και ημέρα δράσης.

Όλοι μαζί, δυνατοί και ενωμένοι!

Για μια κοινωνία προσβάσιμη, ισότιμη και συμπεριληπτική, όπου όλοι έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες!»

  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
  • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παρουσιάστηκαν επίσημα τα τρία εργαλεία ενημέρωσης από την Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος
Παρουσιάστηκαν επίσημα τα τρία εργαλεία ενημέρωσης από την Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος 03 Δεκεμβρίου 2024
Η AURORA αναβαθμίζει τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στον «Ευαγγελισμό» 04 Δεκεμβρίου 2024
Η AURORA αναβαθμίζει τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στον «Ευαγγελισμό»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ:Ενθαρρυντική πρόοδος στις πολιτικές υγείας χωρίς αποκλεισμούς για πρόσφυγες και μετανάστες
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 13:17

ΠΟΥ:Ενθαρρυντική πρόοδος στις πολιτικές υγείας χωρίς αποκλεισμούς για πρόσφυγες και μετανάστες

Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49

Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»

ΕΣΑμεΑ: Η 3η Δεκέμβρη δεν είναι γιορτή αλλά ημέρα δικαιωμάτων και λογοδοσίας
Patient Talk
01/12/2025 - 11:58

ΕΣΑμεΑ: Η 3η Δεκέμβρη δεν είναι γιορτή αλλά ημέρα δικαιωμάτων και λογοδοσίας

Που βρίσκεται η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 23:17

Που βρίσκεται η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων

Quiet Hour: Δέκα καταστήματα Κωτσόβολος προσφέρουν μια συμπεριληπτική εμπειρία αγορών
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 00:06

Quiet Hour: Δέκα καταστήματα Κωτσόβολος προσφέρουν μια συμπεριληπτική εμπειρία αγορών

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για τη συμπερίληψη της αναπηρίας και της χρόνιας ή σπάνιας πάθησης στο Εθνικό Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο
Patient Talk
21/07/2025 - 13:51

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για τη συμπερίληψη της αναπηρίας και της χρόνιας ή σπάνιας πάθησης στο Εθνικό Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ντους: Είστε σίγουροι ότι πλένεστε σωστά;
Υγεία
20/06/2026 - 08:04
Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου νέα πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/06/2026 - 07:52
ΙΣΑ: Συνεχίζει τον αγώνα κατά του clawback-Νέα δικάσιμος στο ΣτΕ τον Νοέμβριο 2026
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 19:02
Σαρκοπενία: Η άσκηση με αντιστάσεις είναι το «κλειδί» για δύναμη και ανεξαρτησία
Health Talk
19/06/2026 - 18:00
Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Προειδοποιήσεις για κίνδυνο οπισθοδρόμησης στην ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
19/06/2026 - 17:00
Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τα μακροχρόνια δεδομένα συνδυαστικής θεραπείας
Pharma News
19/06/2026 - 16:00
Εμμηνόπαυση: Οδηγός "επιβίωσης" το καλοκαίρι
Υγεία
19/06/2026 - 15:00
ΕΕ: Ταχύτερη απόσυρση καλλυντικών με καρκινογόνες και τοξικές ουσίες
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 14:00
Αντιβιοτικά: Το 45% του πληθυσμού λάμβανε τουλάχιστον ένα κουτί το χρόνο το 2024
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 12:49
ΗΠΑ: Εμπορική έρευνα για το γερμανικό σχέδιο μείωσης δαπανών στα φάρμακα
Pharma Policy
19/06/2026 - 12:00
ΣΦΕΕ: Ζητεί από τον Υπουργό Υγείας κοινή συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των επιστροφών
Pharma Policy
19/06/2026 - 11:42
Γιατί ο Λευκός Οίκος και το Air Force One μυρίζουν ξινολάχανο;
Διατροφή
19/06/2026 - 11:00
Το συχνό σκύψιμο στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής
Υγεία
19/06/2026 - 10:00
EFPIA: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για επανεξέταση της Οδηγίας για τα λύματα
Pharma Policy
19/06/2026 - 09:07
Η ανακάλυψη μηχανισμού για πιο ισχυρά οστά γεννά ελπίδες για θεραπεία της οστεοπόρωσης
Υγεία
19/06/2026 - 09:00
Έμπολα: Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί στο Κονγκό
Επικαιρότητα
19/06/2026 - 08:11
Καλοκαίρι: Η εποχή που τιμωρούμαστε για το σώμα που δεν φτιάξαμε
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 18:00
Η καθημερινή έκθεση της εγκύου σε χημικές ουσίες συνδέεται με πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Υγεία
18/06/2026 - 17:00
Πειραματικό εμβόλιο φιλοδοξεί να «αναζωογονήσει» το ανοσοποιητικό θωρακίζοντας έναντι καρκίνου και άνοιας
Υγεία
18/06/2026 - 16:00
Η αντηλιακή προστασία είναι ανάγκη. Καθημερινή!
Υγεία
18/06/2026 - 15:53
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητάει να "παγώσει" η οδηγία για τα αστικά λύματα - Ικανοποίηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 15:31
Η απώλεια της όσφρησης είναι εξίσου σοβαρή με τη νόσο του Πάρκινσον ή το εγκεφαλικό: μελέτη
Υγεία
18/06/2026 - 15:00
Social media και παιδιά: Το παγκόσμιο κύμα απαγορεύσεων εξαπλώνεται - Είναι πραγματικά λύση;
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Νεφρού: Τα καλά νέα στον τομέα των θεραπευτικών επιλογών
Υγεία
18/06/2026 - 13:00
Χάκερς υποστηρίζουν ότι "χτύπησαν" τη Novo Nordisk - Απειλούν με πώληση των δεδομένων που απέκτησαν
Pharma News
18/06/2026 - 12:48
Γεωργιάδης: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις 1.131 θέσεις γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 12:01
Τα φάρμακα απώλειας βάρους ίσως μειώνουν συμπεριφορές που συνδέονται με τη βία
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 12:00
Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων για τις γυναίκες που κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης
Fitness
18/06/2026 - 11:00
Oliver Bleck: Απαραίτητες η πολιτική βούληση και οι στρατηγικές επενδύσεις για την ενίσχυση της φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
18/06/2026 - 10:52
To εμβόλιo κατά του HPV σχεδόν μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πριν από τα 30
Υγεία
18/06/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαγή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ- Προσωρινός διοικητής ο Αθανάσιος Ζαμάνης
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 08:01
Δήμος Σίφνου: Δωρεάν κατοικίες και πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση ειδικευμένων γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 09:41
Γεωργιάδης: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις 1.131 θέσεις γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 12:01
Χάκερς υποστηρίζουν ότι "χτύπησαν" τη Novo Nordisk - Απειλούν με πώληση των δεδομένων που απέκτησαν
Pharma News
18/06/2026 - 12:48
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητάει να "παγώσει" η οδηγία για τα αστικά λύματα - Ικανοποίηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 15:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo