ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ασθενών καλεί σε δίκαιη πρόσβαση στις θεραπείες για τη Γεωγραφική Ατροφία και την Ωχρά Κηλίδα

Patient Talk
UNSPLASH
Οργανώσεις ασθενών απ' όλη την Ευρώπη συνασπίστηκαν για την προστασία της όρασης και αναπτύσσει δραστηριότητες ενημέρωσης των ασθενών-μελών τους για τις ερευνητικές εξελίξεις
Τετάρτη, 11/12/2024 - 03:17
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών εκπροσωπώντας Άτομα με Αναπηρία Όρασης (Τυφλούς & Μερικώς Βλέποντες) που πάσχουν από εκφυλιστικές κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδή χιτώνα, της ωχράς κηλίδος και του οπτικού νεύρου στην Ελλάδα και εκφράζοντας το διεθνές και ευρωπαϊκό κίνημα των πασχόντων σε θέματα διαμόρφωσης πολιτικών για την όραση και την ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ασθενών για κάλεσμα σε μια δίκαιη πρόσβαση σε θεραπείες για τη Γεωγραφική Ατροφία της Ωχράς Κηλίδας.

Για εκατομμύρια ανθρώπους, η απώλεια όρασης που επέρχεται από κληρονομικά–εκφυλιστικά νοσήματα του αμφιβληστροειδή χιτώνα και της ωχράς κηλίδας: 1) επηρεάζει την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής, οδηγώντας συχνά σε δυσκολίες σχετικά με συνήθεις εργασίες γύρω από το σπίτι, 2) προκαλεί άγχος για την τρέχουσα και μελλοντική απασχόληση, 3) δημιουργεί αβεβαιότητα στις προσωπικές σχέσεις, 4) προκαλεί δυσκολίες στην κινητικότητα και ενισχύει την απομόνωση.

Οργανώσεις πασχόντων/ουσών από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Retina France, Comitato Macula (Ιταλία), Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) (Ελλάδα), Association Retina Bulgaria και Asociación Mácula Retina (Ισπανία), ένωσαν τις δυνάμεις τους σε έναν Συνασπισμό Συμμαχίας με σκοπό την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας ζητήματος: Η έλλειψη πρόσβασης σε θεραπείες των πασχόντων με Γεωγραφική Ατροφία (ΓA), μιας εξουθενωτικής κατάστασης που στερεί από εκατομμύρια ηλικιωμένους την όραση και την ανεξαρτησία τους.

Από κοινού οι Οργανώσεις αυτές δημιουργήσαν και δημοσίευσαν ένα έγγραφο με τίτλο «Αξιολόγηση των διακρίσεων στην πρόσβαση σε θεραπείες για Γεωγραφική Ατροφία στην Ευρώπη: Μια ανάλυση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency – EMA) σχετικά με την πορεία μη έγκρισης της θεραπευτικής αγωγής - Pegcetacoplan και η απόφαση της απόσυρσης της κατάθεσης του φακέλου του φαρμάκου Avacincaptad Pegol από την φαρμακευτική εταιρεία Astellas».

Η Γεωγραφική Ατροφία (ΓΑ) είναι μια προοδευτική πάθηση και χαρακτηρίζεται ως προχωρημένο στάδιο της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩΚ/AMD – Age Related Macular Degeneration). Η ΓΑ είναι μια πάθηση η οποία προοδευτικά οδηγεί σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης. Όσοι επηρεάζονται από τη νόσο αυτή, δεν αντιμετωπίζουν μόνο την απώλεια της όρασης αλλά και την απώλεια ικανότητας ανεξάρτητης διαβίωσης. Επίσης, καταγράφουν μείωση μέχρι και πλήρη απουσία αλληλεπίδρασης με τους αγαπημένους τους, όπως και την έκπτωση σε ικανότητα εκτέλεσης ακόμη και των πιο απλών καθημερινών εργασιών. Ενώ η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration – FDA) έχει εγκρίνει τις δυο αναφερόμενες θεραπείες, το Pegcetacoplan και το Avacincaptad Pegol για την αντιμετώπιση και την επιβράδυνση της εξέλιξης αυτής της επιβλαβούς για την όρασης πάθησης, οι πάσχοντες στην Ευρώπη εξακολουθούν και στερούνται την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή. Ρυθμιστικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης την απόρριψη κυκλοφορίας του Pegcetacoplan στην Ευρώπη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency – EMA) και της εθελοντικής απόσυρσης του Avacincaptad Pegol, έχουν αφήσει χωρίς ελπίδα μιας φαρμακευτικής παρέμβασης, τους πάσχοντες με ΓΑ.

Ο Συνασπισμός – Συμμαχία των Οργανώσεων υπογραμμίζει τις εκτεταμένες συνέπειες της απώλειας όρασης. Για πολλούς ηλικιωμένους, η χαμηλή όραση οδηγεί σε αλλαγές της καθημερινότητάς τους και της ζωής τους γενικότερα, συμπεριλαμβάνοντας πχ αύξηση ποσοστού καταγμάτων λόγω επικίνδυνων πτώσεων και συνεπώς σοβαρών τραυματισμών, αφήνοντας έτσι μια μόνιμη αναπηρία ή οδηγώντας ακόμη και σε απώλεια ζωής. Πολλοί πάσχοντες διαβιούν σε σπίτια τα οποία έχουν σχεδιαστεί μόνο για όσους έχουν μια υγιή όραση και τα οποία αρχίζουν να εμφανίζουν πολλαπλά εμπόδια. Τα άτομα που πάσχουν από ΓΑ αρχίζουν να παρουσιάζουν τα συμπτώματα μείωσης/απώλειας της όρασης με αποτέλεσμα να καταγράφονται τραυματισμοί από μια «τυχαία» - απρόβλεπτη πτώση, επιφέροντας κατάγματα σπονδυλικής στήλης/ισχίων κλπ.. Αποτέλεσμα είναι να παραμένουν κλινήρεις, ασκώντας τεράστια συναισθηματική και σωματική πίεση/επιβάρυνση στις οικογένειες και τους φροντιστές τους.

Πέρα από το σωματικό τίμημα, η απώλεια της όρασης περιορίζει την αυτονομία των ανθρώπων και τη σύνδεσή τους με τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι ο πάσχων δεν μπορεί να οδηγεί ένα όχημα πλέον, δεν παίζει και δεν φροντίζει τα εγγόνια του, ή ακόμα και δεν επιτελεί βασικές εργασίες της καθημερινής ζωής, όπως π.χ. τα ψώνια ή την παρακολούθηση μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στον γιατρό του. Η κατάθλιψη και η απελπισία ακολουθούν συχνά, και δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας σε άτομα που έχουν «πνιγεί» στην απελπισία τους λόγω απώλειας της όραση.

Η όραση είναι μία από τις πιο θεμελιώδεις αισθήσεις και η άρνηση πρόσβασης σε θεραπείες που διατηρούν, ή που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την απώλειά της, στερεί από τους πάσχοντες την ευκαιρία/δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια και συνεπώς με νόημα στη ζωή τους. Μια τέτοια παραμέληση θα ήταν αδιανόητη σε άλλους τομείς, όπως π.χ. στην ογκολογία, στην καρδιολογία ή σε κάποιές άλλες εκφυλιστικές παθήσεις – οπότε γιατί να είναι αποδεκτή για παθήσεις της όρασης, στο πεδίο της οφθαλμολογίας;
Οι οργανώσεις ασθενών σε όλη την Ευρώπη ενώνουν και υψώνουν τις φωνές τους απαιτώντας αλλαγή. Προτρέπουν τις ρυθμιστικές αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναγνωρίσουν τον βαθύ αντίκτυπο της απώλειας της όρασης και να δώσουν προτεραιότητα σε ισότιμη πρόσβαση στις θεραπείες. Μαζί, αγωνίζονται για πρόσβαση σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για κάθε πάσχοντα.

Η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) εκπροσωπεί Άτομα με Προβλήματα Όρασης (Τυφλούς & Μερικώς Βλέποντες) που πάσχουν από εκφυλιστικές κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδή χιτώνα, της ωχράς κηλίδος και του οπτικού νεύρου. Ιδρύθηκε το 1989 και αναπτύσσει σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανεύρεση θεραπειών για τις αντίστοιχες νόσους, την πρόληψη της τυφλότητας, την προώθηση θεμάτων αποκατάστασης (οπτικά βοηθήματα) και ένταξης των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης (ΑμΠΟ). Παράλληλα αναπτύσσει δραστηριότητες ενημέρωσης των ασθενών-μελών για τις ερευνητικές εξελίξεις, ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΠΟ, πληροφόρησης επιστημονικών και άλλων φορέων, οργανώσεων (συλλόγους ΑμεΑ) και υπηρεσιών στο Δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών (Retina International), του Δικτύου για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς (AMD Alliance International) και των Σκύλων Οδηγών Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.).

  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
  • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΤΡΟΦΙΑ
  • ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκστρατεία της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο του προστάτη με τους Legends του 2004
Εκστρατεία της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο του προστάτη με τους Legends του 2004 10 Δεκεμβρίου 2024
«Άλμα Ζωής»: Διασύνδεση Νοσοκομείου Λέρου με ιατρείο μαστού της Αθήνας 11 Δεκεμβρίου 2024
«Άλμα Ζωής»: Διασύνδεση Νοσοκομείου Λέρου με ιατρείο μαστού της Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 20:37

Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026

ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26

ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη νευρολογική αποκατάσταση με επίκεντρο τον ασθενή!
Health Talk
21/12/2025 - 09:34

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη νευρολογική αποκατάσταση με επίκεντρο τον ασθενή!

Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Υγεία
19/12/2025 - 17:00

Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία

Roche Hellas: Καινοτομία, οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Pharma News
18/12/2025 - 16:52

Roche Hellas: Καινοτομία, οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία

Γαλλία: Ισόβια σε αναισθησιολόγο που δηλητηρίασε 30 ασθενείς, με τους 12 να χάνουν τη ζωή τους
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 14:32

Γαλλία: Ισόβια σε αναισθησιολόγο που δηλητηρίασε 30 ασθενείς, με τους 12 να χάνουν τη ζωή τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Skincare layering: Ο σωστός τρόπος να εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης χωρίς να πονοκεφαλιάζετε
Ομορφιά
25/01/2026 - 09:43
ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Τα διατροφικά «ναι» και «όχι» στη διαχείριση της ψωρίασης
Διατροφή
24/01/2026 - 15:04
Πέντε βασικά εμπόδια στην απώλεια βάρους και πώς τα αντιμετωπίζουμε
Υγεία
24/01/2026 - 14:41
Τα τέσσερα πορτοκαλί λαχανικά που φροντίζουν την υγεία του σκύλου μας
Pet
24/01/2026 - 14:24
Νόσος Peyronie: Η ασθένεια-ταμπού του πέους που προκαλεί κατάθλιψη στους άνδρες
Health Talk
24/01/2026 - 14:01
Γιατί το σπλαχνικό λίπος δεν είναι απαραίτητα κακό
Υγεία
24/01/2026 - 09:08
Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου
Υγεία
23/01/2026 - 17:15
Έρευνα δείχνει σύνδεση του καπνίσματος με την κατάθλιψη
Υγεία
23/01/2026 - 16:00
Ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος «ξεκουράζει» τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μάθηση
Υγεία
23/01/2026 - 15:00
Το χοιρινό… κάνει καλό στην υγεία; Νέα μελέτη δείχνει οφέλη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
23/01/2026 - 14:00
Επούλωση τραυμάτων χωρίς ουλές; Το πρόσωπο αποκαλύπτει το μηχανισμό
Υγεία
23/01/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: «Αύξηση 67% σε σχέση με το 2019 – 30.000 νέοι δωρητές οργάνων σε έναν χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/01/2026 - 12:17
Τελικά η διακοπή των ενέσεων απώλειας βάρους δεν οδηγεί απαραίτητα σε επαναπρόσληψή του
Pharma News
23/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Δύο παιδιά, 6 και 3 ετών στη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" - Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Υγεία
23/01/2026 - 11:22
Συναγερμός στην Ινδία με συρροή κρουσμάτων ιού που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο
Υγεία
23/01/2026 - 11:00
Οστεοαρθρίτιδα: Νέο φάρμακο υπόσχεται αναγέννηση χόνδρου και αποκατάσταση των αρθρώσεων
Υγεία
23/01/2026 - 10:00
Burnout: Οδηγός αποκατάστασης
Ψυχική Υγεία
23/01/2026 - 09:00
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος
Health Talk
22/01/2026 - 20:38
ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό
Υγεία
22/01/2026 - 19:14
O ΕΕΣ βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από πλημμύρες
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 18:47
Ημερίδα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Patient Talk
22/01/2026 - 18:22
Επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. σε Μιχαηλίδου: «Προβλήματα με την Κάρτα Αναπηρίας ζητούν άμεσες ενέργειες και λύσεις»
Patient Talk
22/01/2026 - 17:57
Το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες
Υγεία
22/01/2026 - 17:34
Μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία στο Μεσολόγγι στις 28 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 17:16
Εγκρίθηκε η επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις!
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:51
Θεμιστοκλέους: «Το 2026 θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με επιπλέον 8.000 προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:34
Ο Matt Damon υποστηρίζει ότι αδυνάτισε χωρίς γλουτένη – Τι ισχύει πραγματικά;
Διατροφή
22/01/2026 - 16:17
Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 15:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και επισήμως εκτός ΠΟΥ οι ΗΠΑ - Οικονομικό πλήγμα για τον Οργανισμό
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:05
Νοσοκομείο Νάξου για καταγγελίες: Πραγματοποιούμε πια χειρουργικές επεμβάσεις μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:37
Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
Ο Matt Damon υποστηρίζει ότι αδυνάτισε χωρίς γλουτένη – Τι ισχύει πραγματικά;
Διατροφή
22/01/2026 - 16:17
Εγκρίθηκε η επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις!
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:51
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo