Όπως είχε προαναγγείλει η ΕΣΑμεΑ στην ανακοίνωσή της με τίτλο Σχετικά με το νέο «τραγούδι» του τράπερ Light, σήμερα έστειλε επείγουσα επιστολή στο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, με την οποία ζητά, την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο η ΕΣΑμεΑ συμμετέχει ως μέλος, προκειμένου να εξεταστεί διεξοδικά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και της ισχύουσας νομοθεσίας, η λήψη μέτρων κατά του τράπερ Light για το περιεχόμενο του επινοήματος «POLO», το οποίο περιλαμβάνει μισαναπηρικούς και σεξιστικούς στίχους.
Το συγκεκριμένο επινόημα αναπαράγει και ενισχύει την κουλτούρα μίσους κατά των ατόμων με αναπηρία, αντικειμενοποιεί και προσβάλει τις γυναίκες, παρουσιάζοντας την κακοποίηση και την υποταγή ως φυσιολογικά, ενώ παράλληλα υποβιβάζει ευθέως τον θεσμό της ειδικής εκπαίδευσης μέσω ειρωνικών, χλευαστικών και βαθιά υποτιμητικών αναφορών στους μαθητές των ειδικών σχολείων.
Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, σε δηλώσεις του σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκαλείται «τραγούδι» αυτό το κατασκεύασμα, όταν ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται για τραγούδια όπως το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε για τον αυτοαποκαλούμενο καλλιτέχνη ότι «Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν καταλάβαινε. Προφανώς καταλάβαινε. Και προφανώς το έκανε σκοπίμως, προκειμένου να προκαλέσει με αυτόν τον οχετό».
Σε απάντηση της δημόσιας συγγνώμης του Light, καθώς και της προαναγγελίας για αλλαγή των επίμαχων στίχων, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι η θέση της Συνομοσπονδίας παραμένει αμετακίνητη: «Η συγγνώμη δεν είναι αποδεκτή από εμάς. Το ζήτημα είναι εάν είναι αποδεκτή από το ίδιο το κράτος δικαίου. Πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, καθώς και αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση. Επιπλέον ζητούμε από το υπουργείο Παιδείας να αποστείλει άμεσα σχετική εγκύκλιο προς όλα τα σχολεία. Αυτός ο οχετός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να απαγορευτεί.». Επιπρόσθετα, ξεκαθάρισε ότι «[…] δεν είναι λογοκρισία. Είναι παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πρόκειται για ευθεία προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Τέλος, κάλεσε τον αυτοαποκαλούμενο καλλιτέχνη να αποσύρει όχι μόνο τον επίμαχο στίχο, αλλά το συνολικό προϊόν.
Δυστυχώς, έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από την πλευρά του ΕΣΡΜ, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4356/2015, στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνεται τόσο ο σχεδιασμός πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας όσο και η επίβλεψη της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας και της συμμόρφωσής της με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Τέλος στην επιστολή της η ΕΣΑμεΑ σημειώνει:
«Το εν λόγω στιχουργικό παραλήρημα συνιστά σαφή υποκίνηση διακρίσεων κατά των ατόμων με αναπηρία, καθώς η χρησιμοποιούμενη ρητορική ενδέχεται να επηρεάσει τους ακροατές στους οποίους απευθύνεται, οι οποίοι είναι κυρίως έφηβοι και νέοι σε ηλικία, και συχνά επιρρεπείς στον μιμητισμό. Η εξοικείωση με μισαναπηρικές αντιλήψεις λειτουργεί ως “προθάλαμος” για την κανονικοποίηση εκδηλώσεων διακριτικής μεταχείρισης και μίσους σε βάρος των ατόμων με αναπηρία. Η συνεχιζόμενη ανοχή σε τέτοια φαινόμενα το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι όξυνση των περιστατικών bullying και συνακόλουθα διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.
Η τέχνη αντλεί κύρος όταν υπηρετεί και προάγει τις θεμελιώδεις αξίες του δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».