ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι ακριβώς είναι η δισκοκήλη και πως αντιμετωπίζεται - Ποια σπορ επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη

Health Talk
Τι ακριβώς είναι η δισκοκήλη και πως αντιμετωπίζεται - Ποια σπορ επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη
Οι σωματικές δραστηριότητες και πολύ περισσότερο η άθληση, κάνουν καλό στο μυοσκελετικό σύστημα και ειδικότερα στη σπονδυλική στήλη και στη γενικότερη υγεία και ευεξία του οργανισμού. Υπάρχουν όμως ορισμένα σπορ που ασκούν μεγάλη πίεση σε αυτή και συμβάλουν στην εμφάνιση δισκοκήλης.
Τρίτη, 24/09/2024 - 09:42
News4Health Team News4Health Team

Η πιθανότητα αυτή δεν σημαίνει αναγκαστικά μόνιμη αποχή αλλά απαιτεί λήψη προφυλακτικών μέτρων προς αποφυγή δημιουργίας και επιδείνωσή της.
Όσοι πάσχουν από δισκοκήλη μπορούν να ασχολούνται με αθλήματα χαμηλής έντασης, που δεν καταπονούν τη μέση, όχι όμως όταν τα συμπτώματά τους βρίσκονται σε έξαρση. Για τους αθλητές, κυρίως τους επαγγελματίες, η επιστροφή στην προπόνηση και τους αγώνες δεν επιτρέπεται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση. Πότε, όμως, προσδιορίζεται αυτή;

Τι είναι η δισκοκήλη

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι επιφορτισμένοι με την απορρόφηση των κραδασμών που δέχεται η σπονδυλική στήλη. Η δισκοκήλη είναι το αποτέλεσμα της άσκησης επαναλαμβανόμενης ή ισχυρής και απότομης πίεσης (π.χ. από τραυματισμό ή πτώση) σε έναν ή περισσότερους δίσκους που προκάλεσε ρωγμή ή ρήξη του και μέσω αυτής βγήκε και προεξέχει στον σπονδυλικό σωλήνα ένα μικρό μέρος του πυρήνα. Αυτή η παθολογική κατάσταση προκαλεί πόνο στη μέση και στα πόδια, ίσως και νευρολογικά συμπτώματα στα κάτω άκρα.

Οι ηλικιωμένοι λόγω φυσικής φθοράς των δίσκων, τα άτομα με προδιάθεση, εκείνοι που ασκούν επαγγέλματα που απαιτούν άρση βάρους ή συνεχή κάμψη της μέσης, οι παχύσαρκοι, οι αγύμναστοι και γενικά σε όσους οι δίσκοι δέχονται συνεχώς μεγάλη καταπόνηση είναι πιθανότερο να την εμφανίσουν.

«Είναι μια πάθηση που διαφοροποιεί σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών. Τα έντονα συμπτώματα τους υποχρεώνουν να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους και να απέχουν συχνά από την επαγγελματική και την κοινωνική ζωή τους», εξηγεί ο Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης & Σκολίωσης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επιστημονικός Διευθυντής και υπεύθυνος του τμήματος σπονδυλικής στήλης της Osteon Orthopedic & Spine Clinic, δρ Κωνσταντίνος Σταραντζής.

Ο βασικός κίνδυνος

Ο κύριος κίνδυνος των ατόμων με δισκοκήλη που αθλούνται συστηματικά είναι η επιδείνωσή της, αφού η καταπόνηση του τραυματισμένου σημείου όχι μόνο προκαλεί πόνο αλλά ενδεχομένως και αύξηση του μεγέθους της κήλης και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πίεση επί των νεύρων και των ριζών τους. Επιπλέον, η λανθασμένη στάση ή κίνηση του σώματος για την αποφυγή του πόνου, είναι πιθανό να ταλαιπωρήσει περαιτέρω μύες και μαλακούς ιστούς.
Η επιστροφή στον αθλητισμό πολύ νωρίς μετά από έναν τραυματισμό ή ένα επεισόδιο πόνου μπορεί να καθυστερήσει την ανάρρωση, ίσως και να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες. Η επάνοδος για τους επαγγελματίες αθλητές είναι ακόμα πιο απαιτητική. Προϋποθέτει απόλυτη υποχώρηση των συμπτωμάτων και πλήρες εύρος κίνησης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Τόσο η συντηρητική όσο και η χειρουργική θεραπεία δίνουν υψηλές πιθανότητες αποκατάστασης και επιστροφής. Όχι όμως σε όλα τα αθλήματα, αφού η επάνοδος σε υψηλά επίπεδα δραστηριότητας θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για υποτροπή από σχεδόν το 26% των χειρουργών, σύμφωνα με μια αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Spine Journal.

Για τις ανάγκες της μελέτης απάντησαν χειρουργοί σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι συστήνουν στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε δισκεκτομή στην οσφυϊκή χώρα την αποφυγή, συχνά μόνιμα, της άρσης βαρών (35,7%), του ράγκμπι (21,4%), της ιππασίας (17,9%) καθώς και των πολεμικών τεχνών (14,3%) μετεγχειρητικά. Η επιστροφή σε υψηλό επίπεδο δραστηριότητας προτείνεται συνήθως μετά από 3 μήνες από το 48,4% των χειρουργών.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της δισκοκήλης αποτελεί επιλογή όταν η συντηρητική αγωγή δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορεί να απαιτηθεί και όταν υπάρχουν επιπλοκές, όπως μερική ή ολική απώλεια της μυϊκής ισχύος των κάτω άκρων, δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου ή απώλεια αίσθησης του εσωτερικού τμήματος των μηρών, του πίσω μέρους των ποδιών και της περιοχής γύρω από το ορθό (αναισθησία «σέλας»).

Χειρουργική και συντηρητική αντιμετώπιση

Στην πραγματικότητα οι ασθενείς που τελικά υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση είναι πολύ λιγότεροι από εκείνους που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα συντηρητικά.

Σήμερα, η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης είναι η μικροδισκεκτομή. Η επέμβαση γίνεται μέσω μια μικρής οπής στη βάση της μέσης, με τη χρήση μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων.

«Πρόκειται για μια μέθοδο αναίμακτη, εξαιρετικά ασφαλή, με σπουδαία αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου, η οποία δεν απαιτεί συνήθως διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Ο χρόνος επιστροφής στις δραστηριότητες και στον αθλητισμό κρίνεται κατά περίπτωση», επισημαίνει ο δρ Σταραντζής.

Όσοι ακολουθούν συντηρητική αγωγή, δηλαδή παίρνουν παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά και κάνουν φυσικοθεραπείες, πρέπει να αποφεύγουν τα αθλήματα που ασκούν πίεση τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης, όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ, το τένις, η ενόργανη, ο χορός, το ποδόσφαιρο, το τρέξιμο, οι καταδύσεις και το μπόουλινγκ. Δεν πρέπει επίσης να ασχολούνται με σπορ που απαιτούν πολύ βαθιά κάμψη της σπονδυλικής στήλης και άρση βάρους.

Αθλήματα χαμηλού αντίκτυπου, που δεν καταπονούν τη μέση όπως αερόμπικ στο νερό, ποδηλασία, κολύμπι, επιτρέπονται.

«Κάθε αθλητής, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης είναι ξεχωριστό περιστατικό και απαιτεί το δικό του σύνολο θεραπειών και οδηγίες επιστροφής στο παιχνίδι. Η αποκατάσταση και η επιστροφή στο γήπεδο, στο τερέν ή την πίστα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα του προβλήματος καθώς και από το επίπεδο δραστηριότητας πριν από τη δημιουργία του», καταλήγει ο δρ Σταραντζής.

  • ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ
  • ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ
  • ΑΘΛΗΣΗ
  • ΗΛΙΚΙΑ
  • ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάμψη πέους: Ποια προβλήματα δημιουργεί στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού
Κάμψη πέους: Ποια προβλήματα δημιουργεί στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού 23 Σεπτεμβρίου 2024
Cardio Life Style: Στις 5 και 6 Οκτωβρίου η μεγάλη και πρωτότυπη γιορτή για την υγεία της καρδιάς 24 Σεπτεμβρίου 2024
Cardio Life Style: Στις 5 και 6 Οκτωβρίου η μεγάλη και πρωτότυπη γιορτή για την υγεία της καρδιάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς αλλάζουν τα πόδια με την ηλικία: Οι 6 πιο συχνές μεταβολές
Υγεία
29/05/2026 - 12:00

Πώς αλλάζουν τα πόδια με την ηλικία: Οι 6 πιο συχνές μεταβολές

Μαστογραφία: Ο ρόλος της ηλικίας, του οικογενειακού ιστορικού και του πυκνού μαστού
Υγεία
29/04/2026 - 13:00

Μαστογραφία: Ο ρόλος της ηλικίας, του οικογενειακού ιστορικού και του πυκνού μαστού

Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στην Ελλάδα!
Health Talk
28/04/2026 - 23:59

Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στην Ελλάδα!

Υπερκύφωση: Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε καθώς μεγαλώνουμε
Υγεία
14/04/2026 - 18:33

Υπερκύφωση: Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε καθώς μεγαλώνουμε

Σπονδυλική στήλη: Πώς να επιλέξετε το ιδανικό στρώμα και μαξιλάρι για έναν σωστό ύπνο
Health Talk
30/03/2026 - 19:04

Σπονδυλική στήλη: Πώς να επιλέξετε το ιδανικό στρώμα και μαξιλάρι για έναν σωστό ύπνο

Η παγκόσμια κρίση αδράνειας: Γιατί οι πολιτικές για την άσκηση αποτυγχάνουν
Fitness
13/03/2026 - 10:00

Η παγκόσμια κρίση αδράνειας: Γιατί οι πολιτικές για την άσκηση αποτυγχάνουν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 17:38
Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι αστικοί κήποι ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση
Επικαιρότητα
05/06/2026 - 16:06
Έρχεται το «χάπι της νύχτας» για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια
Health Talk
05/06/2026 - 15:42
Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 14:36
Δύο ερευνήτριες της Οξφόρδης δουλεύουν στα πρότυπα του εμβολίου κατά της Covid-19 για τον Έμπολα
Υγεία
05/06/2026 - 14:01
Βραβείο «γυναικείας επιχειρηματικότητας και ηγεσίας» στην Ιουλία Τσέτη από το ΕΒΕΑ
Pharma News
05/06/2026 - 13:46
Νέοι κανόνες υγιεινής στα σχολικά κυλικεία στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 13:28
«Δεν είναι ντροπή»: WinCancer και ΕΥΔΑΠ φέρνουν την πρόληψη στους χώρους εργασίας
Patient Talk
05/06/2026 - 12:54
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη
Health Talk
05/06/2026 - 11:22
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Νέο αντιανδρογόνο στη θεραπευτική φαρέτρα για τον μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
05/06/2026 - 09:36
Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo