ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρέξιμο: Γιατί κάποιοι έχουν μεγαλύτερη αντοχή από άλλους; Αυτός είναι ο άγνωστος «φίλος» των δρομέων (Μελέτη)

Fitness
Τρέξιμο: Γιατί κάποιοι έχουν μεγαλύτερη αντοχή από άλλους; Αυτός είναι ο άγνωστος «φίλος» των δρομέων (Μελέτη)
Μελέτη εξηγεί με ποιον τρόπο τα γονίδιά σας μπορούν να καθορίσουν εάν μπορείτε να είστε αθλητής αντοχής.
Δευτέρα, 14/08/2023 - 12:59
News4Health Team News4Health Team

Για ορισμένους από εμάς, ανεξάρτητα από το πόσο σταθερά προπονούμαστε, το τρέξιμο δεν φαίνεται να γίνεται ποτέ ευκολότερο – ενώ άλλοι φαίνεται να είναι φυσικά προικισμένοι και μπορούν να τρέξουν για χιλιόμετρα με ευκολία.

Μέρος αυτού εξαρτάται από παράγοντες όπως το είδος της προπόνησης που κάνετε ή η διατροφή σας, αλλά η πρόσφατη μελέτη μας έδειξε ότι η γενετική μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι καλύτεροι στην άσκηση αντοχής από άλλους.

Η μελέτη των Henry Chung, ΛέκτοραΑθλητισμού και Επιστήμης Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, Dan Gordon, Αναπληρωτή Καθηγητή Φυσιολογίας Καρδιοαναπνευστικής Άσκησης και Justin Roberts, Καθηγητή Διατροφικής Φυσιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, βρήκε ότι η γενετική συμβάλλει στο πόσο καλά ανταποκρίνεται το σώμα κάποιου σε ασκήσεις που βασίζονται στην αντοχή – πράγματα όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο και το κολύμπι.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιοι έχουν ένα φυσικό πλεονέκτημα έναντι άλλων όταν πρόκειται για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Η μελέτη

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, στρατολογήθηκαν 45 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ήταν άνδρες. Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα συνταγογραφήθηκε ένα αυστηρό πρόγραμμα τρεξίματος οκτώ εβδομάδων με βάση την αντοχή. Αυτό συνίστατο σε 20-30 λεπτά υπαίθριο τρέξιμο τρεις φορές την εβδομάδα.

Η άλλη ομάδα ενήργησε ως ομάδα ελέγχου και έλαβε οδηγίες να συνεχίσουν την κανονική καθημερινή ρουτίνα τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρακολουθήθηκε όλη η φυσική δραστηριότητα και στις δύο ομάδες. Η διατροφή και οι άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής παρέμειναν αμετάβλητες.

Στην αρχή της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν ένα στρατιωτικό τεστ φυσικής κατάστασης που ονομάζεται 12-λεπτο τεστ Cooper run , το οποίο δείχνει τη μέγιστη απόσταση που μπορεί να τρέξει ένα άτομο σε 12 λεπτά. Αυτό έγινε για να μετρηθεί η ικανότητα τρεξίματος και η αεροβική τους ικανότητα . Το τεστ επαναλήφθηκε στη μέση και στο τέλος της μελέτης για την παρακολούθηση των αλλαγών στη φυσική κατάσταση.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης ένα κιτ τεστ DNA στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος για να αξιολογήσουν τις γενετικές τους πληροφορίες από ένα δείγμα του σάλιου τους.

Η ομάδα εκπαίδευσης βελτίωσε σημαντικά τη βαθμολογία της δοκιμής Cooper κατά μέσο όρο 11,5% (0,24 χλμ.). Αλλά ακόμα και με αυτήν την ομάδα να εκτελεί ακριβώς τον ίδιο όγκο προπόνησης και να μην κάνει καμία αλλαγή στη διατροφή ή στις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, οι άνθρωποι εξακολουθούν να βελτιώθηκαν με διαφορετικούς ρυθμούς.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι οι κορυφαίοι επιδόσεις μπορούσαν να τρέξουν περίπου 20% περισσότερο (0,45 χλμ.) μέσα σε 12 λεπτά σε σύγκριση με τα βασικά τους αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά, μερικοί από τους συμμετέχοντες δυσκολεύτηκαν να δουν βελτιώσεις μέσα στις οκτώ εβδομάδες εκπαίδευσης.

Όταν εξετάστηκαν οι λόγοι για τους οποίους ορισμένοι εμφάνισαν μεγάλες βελτιώσεις ενώ άλλοι ελάχιστες, ανακαλύψαμε ότι οφείλεται στο συγκεκριμένο γενετικό προφίλ ενός συμμετέχοντος. Βρέθηκαν 18 μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί ή SNP, οι οποίοι συνδέονταν άμεσα με τις βελτιώσεις αντοχής.

Τα SNP εξηγούν πώς μια γενετική αλληλουχία ή ένα μεμονωμένο γονίδιο μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο ή πληθυσμό σε πληθυσμό. Έτσι, ενώ η βασική μας γενετική σύνθεση είναι η ίδια, αυτό που μας διαφοροποιεί είναι οι συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές που έχουμε.

Ανακαλύφθηκε ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να τρέξουν μεγαλύτερες αποστάσεις όταν είχαν περισσότερα από αυτά τα 18 ευνοϊκά SNP. Όσοι έκαναν το πρόγραμμα προπόνησης αντοχής, αλλά είδαν ελάχιστη έως καθόλου βελτίωση, είχαν πολύ λίγα – και σε ορισμένες περιπτώσεις κανένα – από αυτά τα SNP. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες όταν πρόκειται να επωφεληθούν από την προπόνηση αντοχής από άλλους.

Γενετική και άσκηση

Η παραπάνω μελέτη δεν είναι η πρώτη που δείχνει σχέση μεταξύ γενετικής και φυσικής κατάστασης.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι έως και το 44% της ανταπόκρισης ενός ατόμου στην προπόνηση αντοχής μπορεί να επηρεάζεται από τη γενετική. Αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου 5% επιπλέον βελτίωση στην αερόβια φυσική κατάσταση σε σχέση με εκείνα που δεν έχουν τόσο ευνοϊκή γενετική.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι συμμετέχοντες στη μελέτη βελτιώθηκαν με διαφορετικούς ρυθμούς παρά το γεγονός ότι έκαναν το ίδιο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Προηγούμενη έρευνα έδειξε επίσης ότι η γενετική παίζει ρόλο όταν πρόκειται για άλλους τύπους φυσικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της προπόνησης δύναμης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τρέχουσα έρευνα σε αυτήν την επεκτεινόμενη περιοχή είναι υπερβολικά απλοποιημένη. Πολλές από τις έρευνες μέχρι σήμερα έχουν δει μόνο τα γονίδια μεμονωμένα και έχουν κάνει υποθέσεις με βάση αυτό, οι οποίες μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβείς. Χαρακτηριστικά όπως η αερόβια ικανότητα κάποιου είναι εξαιρετικά περίπλοκα και πιθανότατα επηρεάζονται από πολλά γονίδια και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν.

Αυτό θα εξηγούσε επίσης γιατί η ύπαρξη ενός ή δύο πλεονεκτικών SNP δεν ισοδυναμούσε με καλύτερη απόδοση προπόνησης αντοχής, όπως υποστηρίζεται από τη μελέτη μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό για τους ερευνητές να επανεξετάσουν έναν συνδυασμό αυτών των γονιδίων και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να κατανοήσουν την επίδραση που μπορεί να έχουν σε ένα άτομο.

Η έρευνα ενισχύει τη βάση στοιχείων που δείχνει ότι η γενετική παίζει σαφή ρόλο στον τρόπο που ένα άτομο προσαρμόζεται στην άσκηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τρέχετε μόνο και μόνο επειδή μπορεί να μην έχετε ευνοϊκή γενετική. Για τον μέσο άνθρωπο, αυτές οι ευνοϊκές γενετικές πιθανώς θα κάνουν μόνο μια μικρή διαφορά στο πόσο εύκολο (ή δύσκολο) το βρίσκουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλά για τους ανταγωνιστικούς αθλητές , που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όριά τους, αυτό θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοσή τους και στο αν θα μπορούσαν να κερδίσουν ένα χρυσό μετάλλιο ή να αποτύχουν να πλασάρουν.

Και ενώ ορισμένα γονίδια μπορεί να διευκολύνουν μερικούς να βελτιώσουν την αντοχή τους σε σύγκριση με άλλα, η γενετική είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Άλλοι παράγοντες – όπως η διατροφή, η αποθεραπεία και το πόσο σκληρά προπονείστε – παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στο να αποκτήσετε φυσική κατάσταση.

ΠΗΓΗ: theconversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 14/08/2023 - 12:26
  • ΤΡΕΞΙΜΟ
  • ΓΟΝΙΔΙΑ
  • ΑΝΤΟΧΗ
  • ΜΕΛΕΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα μεγάλη έρευνα: Πόσο πρέπει να περπατάμε για να σώσουμε τη ζωή μας
Νέα μεγάλη έρευνα: Πόσο πρέπει να περπατάμε για να σώσουμε τη ζωή μας 09 Αυγούστου 2023
Έξι ευεργετικές ασκήσεις μέτριας έντασης για πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 21 Αυγούστου 2023
Έξι ευεργετικές ασκήσεις μέτριας έντασης για πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα είδη γυμναστικής που είναι πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αϋπνίας
Υγεία
16/07/2025 - 09:00

Τα είδη γυμναστικής που είναι πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αϋπνίας

Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης
Υγεία
15/07/2025 - 18:07

Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης

Πώς τα ψάρια ζέβρα ρίχνουν φως στο μηχανισμό αποκατάστασης της ανθρώπινης ακοής
Υγεία
15/07/2025 - 16:30

Πώς τα ψάρια ζέβρα ρίχνουν φως στο μηχανισμό αποκατάστασης της ανθρώπινης ακοής

Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34

Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν

H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18

H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό
Υγεία
03/07/2025 - 11:00

Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φλώρινα: Αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας κατά της εξάπλωσης της ευλογιάς ζήτησε ο Κέλλας
Επικαιρότητα
19/07/2025 - 03:27
Οι γιατροί Καρδίτσας και Τρικάλων διαμαρτύρονται για τις μετακινήσεις σε νησιά με το «έτσι θέλω»
Πολιτική Υγείας
19/07/2025 - 00:09
Μιχαηλίδου: «Ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια για 15.000 συμπολίτες μας χωρίς οικονομική επιβάρυνση»
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 19:43
Έρχεται καύσωνας από την Κυριακή με 44άρια στα θερμόμετρα - Η πρόγνωση Κολυδά
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 17:44
Τι πίνουμε τις ημέρες του καύσωνα; Προτάσεις για να μείνουμε ακμαίοι και σωστά ενυδατωμένοι
Διατροφή
18/07/2025 - 17:06
Καταρράκτης και καλοκαίρι: Πώς επηρεάζεται η όραση;
Health Talk
18/07/2025 - 16:44
Τα τελευταία δεδομένα για τις επιδημικές εξάρσεις του ιού του Δυτικού Νείλου
Υγεία
18/07/2025 - 16:21
H DEMO συστήνει την πρώτη Βιο-Ακαδημία στην Ελλάδα
Pharma News
18/07/2025 - 15:58
Το Specialized Healthcare Hub έλαβε πιστοποίηση ISO 15224
Υπηρεσίες Υγείας
18/07/2025 - 15:34
Το μοναδικό στην Ελλάδα υπερμικροσκόπιο στην πανεπιστημιακή Α' Ορθοπαιδική Κλινική του Παπανικολάου
Υγεία
18/07/2025 - 15:18
Η μουσική μπορεί να μειώσει την ταραχή σε ασθενείς με άνοια
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 15:00
Ο ΙΣΑ προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback - «Απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων»
Πολιτική Υγείας
18/07/2025 - 14:44
ΕΣΑμεΑ: Επιστολή σε Γεωργιάδη για τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τη διανομή κατ' οίκον των ΦΥΚ
Patient Talk
18/07/2025 - 14:26
Νέος ορισμός παχυσαρκίας: Ένας στους 5 με περιττό βάρος είναι τελικά παχύσαρκος- Το προφίλ υγείας τους
Υγεία
18/07/2025 - 14:00
Φάρμακο κατά της παχυσαρκίας φαίνεται να μειώνει το μέγεθος των καρκινικών όγκων του μαστού
Pharma News
18/07/2025 - 13:00
Τεχνητή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε light αναψυκτικά και σε τσίχλες μπορεί να προκαλεί πρόωρη εφηβεία
Διατροφή
18/07/2025 - 12:00
Παιδικά εμβόλια και αυτισμός: Mελέτη-ορόσημο έδειξε ότι μπορεί και να προστατεύουν από τη διαταραχή
Υγεία
18/07/2025 - 11:07
Εξέταση στα μάτια μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια
Υγεία
18/07/2025 - 10:00
Ένας καφές αρκεί για να αλλάξει τη δομή του ύπνου
Υγεία
18/07/2025 - 09:00
Τι είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια με την οποία διαγνώστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 08:03
Η Chiesi Hellas βραβεύθηκε για πρωτοβουλίες που προασπίζουν την ισότητα και την καινοτομία
Pharma News
18/07/2025 - 06:54
Γνωστή δικηγορική εταιρεία δώρισε βιβλία σε θεραπευτική κοινότητα του ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 03:27
Ο ΠΟΥ ζητεί να υποδεχθούν και άλλες χώρες ασθενείς από τη Γάζα για νοσηλεία
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 00:03
Ο John Nason διαδέχεται τον Δημήτρη Καδή στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Pharmathen
Pharma News
17/07/2025 - 19:19
«Παγώνοντας» τον χρόνο: Πώς τα «μαγικά μανιτάρια» μπορούν να καθυστερήσουν το γήρας
Υγεία
17/07/2025 - 18:57
EIFO και Novo Nordisk επενδύουν 80 εκατ. ευρώ στον ισχυρότερο κβαντικό υπολογιστή παγκοσμίως
Pharma News
17/07/2025 - 17:17
Πάρκινσον: Τα σκυλιά ανιχνεύουν την νόσο χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα με ακρίβεια 98%
Υγεία
17/07/2025 - 16:49
Θεσσαλονίκη: Τα δύο κλειδιά για την προστασία των ζώων από την ευλογιά των προβάτων
Επικαιρότητα
17/07/2025 - 16:38
Mediterraneo Hospital: Παγκόσμια πρωτιά στην ενδοσκοπική μαστεκτομή με το ρομποτικό σύστημα HandX
Υπηρεσίες Υγείας
17/07/2025 - 16:21
Ξεκινάει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ιδιωτικών κλινικών - Τι αλλάζει στη φροντίδα των ασθενών
Υπηρεσίες Υγείας
17/07/2025 - 15:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η MSD εξαγοράζει την Verona Pharma επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό της στις καρδιοαναπνευστικές παθήσεις
Pharma News
16/07/2025 - 06:54
Αριστείο γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ιουλία Τσέτη
Pharma News
16/07/2025 - 13:47
The Lancet: Η υγεία παγκοσμίως σε περίοδο «λιτότητας»
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 07:57
Η Άννα Παπακοσμοπούλου,νέα Head of Communications & Patient Advocacy της Novartis Hellas
Pharma News
16/07/2025 - 11:29
Γεωργιάδης: 3.000 κλήσεις την πρώτη μέρα στο 1566- Δεν καταργείται το 166
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo