ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «χρυσή» συνήθεια που δρα ως φυσικό αναλγητικό και αυξάνει την ανθεκτικότητα στον πόνο

Fitness
Η «χρυσή» συνήθεια που δρα ως φυσικό αναλγητικό και αυξάνει την ανθεκτικότητα στον πόνο
Επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ της Αγγλίας εξηγεί πώς τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά γίνονται πιο ανθεκτικά στον πόνο.
Τετάρτη, 31/05/2023 - 13:56
— Photo: Andrea Piacquadio
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Τα άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο και περισσότερα οφέλη στην υγεία, σε σχέση με όσους προτιμούν το «καθισιό», σύμφωνα με τον δρ Nils Niederstrasser, Ανώτερο Λέκτορα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής, προέβη στο προαναφερθές πόρισμα κατόπιν μιας μελέτης, που διεξήγαγε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 10.732 συμμετέχοντες που είχαν λάβει μέρος και στη μελέτη Tromsø.

Η μελέτη Tromsø είναι μια μεγάλη μελέτη με θέμα την υγεία και τις ασθένειες και διεξήχθη στο Τρόμσο της Νορβηγίας. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 30 έως 87 ετών και οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες.

Κάθε συμμετέχων αξιολογήθηκε δύο φορές, με διαφορά οκτώ ετών. Κατά τη διάρκεια κάθε αξιολόγησης, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας και υποβλήθηκαν σε ένα τεστ υψηλής πίεσης.

Συγκεκριμένα, στο τεστ οι συμμετέχοντες έβαλαν το χέρι τους σε νερό 3℃ και το άφηναν για όσο χρόνο μπορούσαν. Όσο περισσότερο κράτησαν το χέρι τους στο νερό, τόσο μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο είχαν.

Τι έδειξε η έρευνα - Το πόρισμα των επιστημόνων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο δραστήριοι ήταν οι συμμετέχοντες, τόσο περισσότερο μπορούσαν να κρατήσουν το χέρι τους στο νερό.

Στην πραγματικότητα, όσοι κατηγοριοποιήθηκαν ως πολύ δραστήριοι μπορούσαν να κρατήσουν το χέρι τους στο νερό για 115,7 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με 99,4 δευτερόλεπτα για τους λιγότερο δραστήριους συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που παρέμειναν ενεργοί ή έγιναν ακόμη πιο δραστήριοι ήταν σε θέση να έχουν καλύτερες επιδόσεις κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του δεύτερου τεστ σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν αδρανείς.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών μεταξύ των αξιολογήσεων, όλοι έγιναν λιγότερο ανθεκτικοί στον πόνο κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, οι ενεργοί συμμετέχοντες εξακολουθούσαν να έχουν υψηλότερη ανοχή στον πόνο σε σύγκριση με τους ανενεργούς. Δεν είναι βέβαιο γιατί οι άνθρωποι έγιναν λιγότερο ανεκτικοί στον πόνο με την πάροδο του χρόνου, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται στη γήρανση.

Παρόλα αυτα ο δρ. Nils Niederstrasser τονίζει πως «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί κατά την ερμηνεία των ευρημάτων» καθώς όπως προσθέτει «η αξιολόγηση της φυσικής δραστηριότητας μέσω της αυτοαναφοράς είναι δύσκολη υπόθεση, επειδή οι συμμετέχοντες μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αναφέρουν ότι είναι πιο σωματικά δραστήριοι από ό,τι στην πραγματικότητα. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να θυμηθούν τις σωματικές τους δραστηριότητες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τόσο σε υπερβολική όσο και ελλιπή αναφορά».

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης μόνο για τη σωματική τους δραστηριότητα τους τελευταίους 12 μήνες, αφήνοντας τα υπόλοιπα επτά χρόνια μεταξύ των αξιολογήσεων να μην αναφέρονται στις αναλύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να χαρακτηριστεί ως αδρανής παρά το γεγονός ότι έχει εμπλακεί σε έντονη σωματική δραστηριότητα για επτά από τα οκτώ χρόνια. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να παραμορφώσουν τα αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε παρερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σύνολο ερευνών που έχουν δείξει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας ως προς την ανοχή στον πόνο.

Άλλα οφέλη που αποκομίζουν τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά

Κάποιος που ασκείται σε τακτική βάση, εκτός από το νέο εύρημα της παρούσας μελέτης, με την αντοχή στον πόνο, αποκομίζει και άλλα πολυάριθμα οφέλη στην υγεία του, μεταξύ αυτών είναι τα εξής:

  • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία: Η τακτική άσκηση ενισχύει την καρδιά και βελτιώνει την κυκλοφορία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

  • Ελέγχει καλύτερα το βάρους: Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στον έλεγχο του βάρους αφού «καίμε» θερμίδες, προλαμβάνοντας την παχυσαρκία.

  • Έχει ψυχική υγεία: Η άσκηση διεγείρει τις ενδορφίνες του εγκεφάλου, οι οποίες μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι, πιο χαλαροί και λιγότερο ανήσυχοι. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία.

  • Κάνει «δυνατά» οστά και μυς: Οι ασκήσεις με βάρη και αντίσταση ενισχύουν τα οστά και τους μύες, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και αδυναμίας καθώς μεγαλώνουμε.

  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών: Η άσκηση όπως έχει διαπιστωθεί από πολλές έρευνες αποτελεί «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό και καταπολεμά πολλές ασθένειες.

Άσκηση και πόνος

Δεδομένων αυτών των αποτελεσμάτων ο καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης δρ. Niederstrasser ανέφερε πως ακόμη και αν τα ευρήματα λενε πως η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μας κάνει ανθεκτικούς στον πόνο «απέχουμε ακόμη πολύ από το να έχουμε πλήρη εικόνα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, μια πιθανή εξήγηση για αυτή τη σύνδεση άσκησης και πόνου, θα μπορούσε να οφείλεται σε ορισμένες από τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν μετά την άσκηση – όπως η «υποαλγησία» που προκαλείται από την άσκηση.

Αυτό ουσιαστικά αναφέρεται στη μείωση του πόνου και της ευαισθησίας που αναφέρουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτού του δρομέα, όπου το σώμα του απελευθερώνει τα δικά του οπιοειδή, που ονομάζονται ενδορφίνες.

Αυτές οι ορμόνες συνδέονται με τους ίδιους υποδοχείς με τα οπιοειδή, παράγοντας με παρόμοια δράση μείωσης του πόνου.

Η έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα έχει παρόμοια αποτελέσματα μετά την άσκηση.

Αυτό το σύστημα είναι ένα τεράστιο δίκτυο κυτταρικής σηματοδότησης, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ενδοκανναβινοειδή και τους υποδοχείς τους.

Αυτοί είναι νευροδιαβιβαστές που παράγονται από το σώμα και εμπλέκονται σε πολλές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του ύπνου, της όρεξης και της διάθεσης.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι αυτοί μπορούν να μας βοηθήσουν να ανεχτούμε καλύτερα τον πόνο.

Τι αναφέρουν άλλες μελέτες για την άσκηση και την ανοχή στον πόνο

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να βελτιώσουν την ανοχή μας στον πόνο συνολικά.

Όμως ο πόνος δεν είναι ένα καθαρά φυσιολογικό φαινόμενο. Είναι μια εμπειρία, και ως τέτοια, υπόκειται στην ψυχολογία μας όσο και στη φυσιολογία μας.

Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι η άσκηση φέρνει μαζί της κάποιο επίπεδο πόνου – από μυϊκούς πόνους μέχρι και το αίσθημα καύσου που νιώθετε όταν προσπαθείτε να εκτελέσετε και την τελευταία επανάληψη.

Εξαιτίας αυτού, η άσκηση έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκτιμάτε τον πόνο.

Η έκθεση σε αυτές τις εμπειρίες που έχει κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας – της ικανότητάς σας να λειτουργείτε μπροστά σε στρεσογόνα γεγονότα, όπως ο πόνος.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να δημιουργήσει την αυτο-αποτελεσματικότητα – την πεποίθησή σας ότι μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα παραπάνω.

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει επίσης τη διάθεσή σας, η οποία με τη σειρά της σας κάνει πιο ανθεκτικούς στον πόνο.

Επιπλέον, η άσκηση βοηθά να μάθετε πώς να αποσπάτε την προσοχή σας από τον πόνο – όπως όταν ακούτε μουσική ενώ τρέχετε.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φόβο του πόνου και της κίνησης και σας επιτρέπει να είστε προετοιμασμένοι απέναντι στον πόνο.

Δεν αποτελεί έκπληξη, πολλές από αυτές τις τεχνικές χρησιμοποιούνται ως βάση για τεχνικές διαχείρισης του πόνου.

Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα στα οποία θα χρειαστεί να απαντήσει κάποια μελλοντική έρευνα, αυτή η έρευνα μας υπενθυμίζει πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί επίσης να προστεθούν και σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποστηρίζουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Πηγή: the conversation

Τελευταία τροποποίηση στις 31/05/2023 - 14:13
  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
  • ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΟ
  • ΠΟΝΟΣ
  • ΟΦΕΛΗ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΣΥΝΗΘΕΙΑ
  • ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γραμμωμένα χέρια: Οι 6 «super» ασκήσεις για εντυπωσιακούς τρικεφάλους
Γραμμωμένα χέρια: Οι 6 «super» ασκήσεις για εντυπωσιακούς τρικεφάλους 24 Μαϊος 2023
«Ναι, έχω παχύνει...και;»: Η Bebe Rexha δίνει «μαθήματα» body positivity - Το μυστικό για να αγαπήσετε τα περιττά κιλά 06 Ιουνίου 2023
«Ναι, έχω παχύνει...και;»: Η Bebe Rexha δίνει «μαθήματα» body positivity - Το μυστικό για να αγαπήσετε τα περιττά κιλά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τίμημα της δόξας: H διασημότητα...μικραίνει τη ζωή!
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 09:00

Το τίμημα της δόξας: H διασημότητα...μικραίνει τη ζωή!

Αποφρακτική υπνική άπνοια: Όταν δεν αντιμετωπίζεται αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον
Υγεία
25/11/2025 - 15:09

Αποφρακτική υπνική άπνοια: Όταν δεν αντιμετωπίζεται αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον

Κίμτσι: Το κορεάτικο πικάντικο πιάτο που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό
Διατροφή
25/11/2025 - 14:04

Κίμτσι: Το κορεάτικο πικάντικο πιάτο που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό

Οι ελλείψεις σε μεταλλικά στοιχεία στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
25/11/2025 - 15:58

Οι ελλείψεις σε μεταλλικά στοιχεία στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Η διακοπή λήψης ενέσιμου φαρμάκου απώλειας βάρους φέρνει πίσω τα κιλά αλλά και τα προβλήματα υγείας
Υγεία
25/11/2025 - 11:00

Η διακοπή λήψης ενέσιμου φαρμάκου απώλειας βάρους φέρνει πίσω τα κιλά αλλά και τα προβλήματα υγείας

Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα
Υγεία
24/11/2025 - 15:00

Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το τίμημα της δόξας: H διασημότητα...μικραίνει τη ζωή!
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 09:00
Μηνυτήρια αναφορά από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας για τις εργασίες ανακαίνισης
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 08:07
Συμπόσιο-φόρος τιμής στους Έλληνες ιατρούς στο Πολεμικό Μουσείο
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 07:13
H Καλαμαριά και η νεολαία της έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 03:37
Γάζα: Όχημα του πάπα Φραγκίσκου μετατράπηκε σε κινητή μονάδα υγείας για τα παιδιά
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 00:09
Φωταγωγημένο με πορτοκαλί το κτίριο διοίκησης του Παπανικολάου για τη Βία κατά των Γυναικών
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 23:24
Ανανεώθηκε το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΕΘΑ και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων
Πολιτική Υγείας
25/11/2025 - 22:42
Εθνική Ελλάδος Ποδοσφαίρου και EKEA μαζί για τη ζωή και την εθελοντική αιμοδοσία
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 22:09
CaregIVR: «Εργαλείο» της ΕΕ για την υγεία των φροντιστών χρόνιων ασθενών μέσω εικονικής πραγματικότητας
Digital Health
25/11/2025 - 21:47
Διήμερο συνέδριο στην Αθήνα για τις σημαντικότερες εξελίξεις του 2025 στην Οφθαλμολογία
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 21:13
Πέρασε η σύμβαση για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πάτρα
Πολιτική Υγείας
25/11/2025 - 20:29
Παρουσία Τασούλα τα εγκαίνια της νέας Συσκευής Απώλειας Προσανατολισμού του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 20:11
Η Βουλή των Ελλήνων δώρισε 10 σύγχρονους υπολογιστές στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 19:46
Healthcare Business Awards 2025: Τιμήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές, η καινοτομία και η αριστεία στον χώρο της Υγείας
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 19:04
Ιουλία Τσέτη στο CEO Initiative 2025: Οι πυλώνες της ηγεσίας του μέλλοντος
Pharma News
25/11/2025 - 18:39
Ασφάλεια παιχνιδιών: Νέοι κανόνες για την καλύτερη προστασία της υγείας των παιδιών
Πολιτική Υγείας
25/11/2025 - 18:11
ΜΗΤΕΡΑ: Για 14η χρονιά του μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα νέων ιατρών στην ελάχιστα επεμβατική γυναικολογική χειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
25/11/2025 - 17:38
Το Άσυλο Ανιάτων και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο ανανεώνουν τη συνεργασία τους
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 17:21
Black Friday: Πώς μπορεί να βλάψει όχι μόνο την τσέπη αλλά και την υγεία μας
Ψυχική Υγεία
25/11/2025 - 17:06
Οι ελλείψεις σε μεταλλικά στοιχεία στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
25/11/2025 - 15:58
CEO Initiative 2025: Από τη σύγκλιση μεγάλων προκλήσεων, στη δημιουργία νέων ευκαιριών
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 15:33
Αποφρακτική υπνική άπνοια: Όταν δεν αντιμετωπίζεται αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον
Υγεία
25/11/2025 - 15:09
Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία: Κρίσιμα ζητήματα η μείωση των γεννήσεων και η αύξηση των πρόωρων τοκετών
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 14:51
ΕΣΑμεΑ: «Να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία»
Patient Talk
25/11/2025 - 14:28
Κίμτσι: Το κορεάτικο πικάντικο πιάτο που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό
Διατροφή
25/11/2025 - 14:04
Χρυσό βραβείο για την Eurolife FFH και το My Health F1rst στα Healthcare Business Awards
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 13:46
ΙΣΑ: Μηνύσεις και πειθαρχικά για τις παράνομες ιατρικές διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 13:18
Όπλα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα: Η επιστημονική φαντασία είναι πια εδώ
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 13:00
Η ΑΜΚΕ «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ» τιμά τη μνήμη τη δολοφονημένης Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου
Pharma News
25/11/2025 - 12:42
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Πώς το φαρμακείο μπορεί να γίνει καταφύγιο
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53
Στένωση καρωτίδων: Ο συνδυασμός στεντ - φαρμακευτικής αγωγής αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Υγεία
24/11/2025 - 14:00
Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42
Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα
Υγεία
24/11/2025 - 15:00
Anisakis: Η πρώτη διάγνωση του σκουληκιού της ρέγγας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo