ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «χρυσή» συνήθεια που δρα ως φυσικό αναλγητικό και αυξάνει την ανθεκτικότητα στον πόνο

Fitness
Η «χρυσή» συνήθεια που δρα ως φυσικό αναλγητικό και αυξάνει την ανθεκτικότητα στον πόνο
Επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ της Αγγλίας εξηγεί πώς τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά γίνονται πιο ανθεκτικά στον πόνο.
Τετάρτη, 31/05/2023 - 13:56
— Photo: Andrea Piacquadio
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Τα άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο και περισσότερα οφέλη στην υγεία, σε σχέση με όσους προτιμούν το «καθισιό», σύμφωνα με τον δρ Nils Niederstrasser, Ανώτερο Λέκτορα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής, προέβη στο προαναφερθές πόρισμα κατόπιν μιας μελέτης, που διεξήγαγε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 10.732 συμμετέχοντες που είχαν λάβει μέρος και στη μελέτη Tromsø.

Η μελέτη Tromsø είναι μια μεγάλη μελέτη με θέμα την υγεία και τις ασθένειες και διεξήχθη στο Τρόμσο της Νορβηγίας. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 30 έως 87 ετών και οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες.

Κάθε συμμετέχων αξιολογήθηκε δύο φορές, με διαφορά οκτώ ετών. Κατά τη διάρκεια κάθε αξιολόγησης, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας και υποβλήθηκαν σε ένα τεστ υψηλής πίεσης.

Συγκεκριμένα, στο τεστ οι συμμετέχοντες έβαλαν το χέρι τους σε νερό 3℃ και το άφηναν για όσο χρόνο μπορούσαν. Όσο περισσότερο κράτησαν το χέρι τους στο νερό, τόσο μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο είχαν.

Τι έδειξε η έρευνα - Το πόρισμα των επιστημόνων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο δραστήριοι ήταν οι συμμετέχοντες, τόσο περισσότερο μπορούσαν να κρατήσουν το χέρι τους στο νερό.

Στην πραγματικότητα, όσοι κατηγοριοποιήθηκαν ως πολύ δραστήριοι μπορούσαν να κρατήσουν το χέρι τους στο νερό για 115,7 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με 99,4 δευτερόλεπτα για τους λιγότερο δραστήριους συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που παρέμειναν ενεργοί ή έγιναν ακόμη πιο δραστήριοι ήταν σε θέση να έχουν καλύτερες επιδόσεις κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του δεύτερου τεστ σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν αδρανείς.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών μεταξύ των αξιολογήσεων, όλοι έγιναν λιγότερο ανθεκτικοί στον πόνο κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, οι ενεργοί συμμετέχοντες εξακολουθούσαν να έχουν υψηλότερη ανοχή στον πόνο σε σύγκριση με τους ανενεργούς. Δεν είναι βέβαιο γιατί οι άνθρωποι έγιναν λιγότερο ανεκτικοί στον πόνο με την πάροδο του χρόνου, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται στη γήρανση.

Παρόλα αυτα ο δρ. Nils Niederstrasser τονίζει πως «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί κατά την ερμηνεία των ευρημάτων» καθώς όπως προσθέτει «η αξιολόγηση της φυσικής δραστηριότητας μέσω της αυτοαναφοράς είναι δύσκολη υπόθεση, επειδή οι συμμετέχοντες μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αναφέρουν ότι είναι πιο σωματικά δραστήριοι από ό,τι στην πραγματικότητα. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να θυμηθούν τις σωματικές τους δραστηριότητες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τόσο σε υπερβολική όσο και ελλιπή αναφορά».

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης μόνο για τη σωματική τους δραστηριότητα τους τελευταίους 12 μήνες, αφήνοντας τα υπόλοιπα επτά χρόνια μεταξύ των αξιολογήσεων να μην αναφέρονται στις αναλύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να χαρακτηριστεί ως αδρανής παρά το γεγονός ότι έχει εμπλακεί σε έντονη σωματική δραστηριότητα για επτά από τα οκτώ χρόνια. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να παραμορφώσουν τα αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε παρερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σύνολο ερευνών που έχουν δείξει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας ως προς την ανοχή στον πόνο.

Άλλα οφέλη που αποκομίζουν τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά

Κάποιος που ασκείται σε τακτική βάση, εκτός από το νέο εύρημα της παρούσας μελέτης, με την αντοχή στον πόνο, αποκομίζει και άλλα πολυάριθμα οφέλη στην υγεία του, μεταξύ αυτών είναι τα εξής:

  • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία: Η τακτική άσκηση ενισχύει την καρδιά και βελτιώνει την κυκλοφορία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

  • Ελέγχει καλύτερα το βάρους: Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στον έλεγχο του βάρους αφού «καίμε» θερμίδες, προλαμβάνοντας την παχυσαρκία.

  • Έχει ψυχική υγεία: Η άσκηση διεγείρει τις ενδορφίνες του εγκεφάλου, οι οποίες μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι, πιο χαλαροί και λιγότερο ανήσυχοι. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία.

  • Κάνει «δυνατά» οστά και μυς: Οι ασκήσεις με βάρη και αντίσταση ενισχύουν τα οστά και τους μύες, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και αδυναμίας καθώς μεγαλώνουμε.

  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών: Η άσκηση όπως έχει διαπιστωθεί από πολλές έρευνες αποτελεί «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό και καταπολεμά πολλές ασθένειες.

Άσκηση και πόνος

Δεδομένων αυτών των αποτελεσμάτων ο καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης δρ. Niederstrasser ανέφερε πως ακόμη και αν τα ευρήματα λενε πως η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μας κάνει ανθεκτικούς στον πόνο «απέχουμε ακόμη πολύ από το να έχουμε πλήρη εικόνα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, μια πιθανή εξήγηση για αυτή τη σύνδεση άσκησης και πόνου, θα μπορούσε να οφείλεται σε ορισμένες από τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν μετά την άσκηση – όπως η «υποαλγησία» που προκαλείται από την άσκηση.

Αυτό ουσιαστικά αναφέρεται στη μείωση του πόνου και της ευαισθησίας που αναφέρουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτού του δρομέα, όπου το σώμα του απελευθερώνει τα δικά του οπιοειδή, που ονομάζονται ενδορφίνες.

Αυτές οι ορμόνες συνδέονται με τους ίδιους υποδοχείς με τα οπιοειδή, παράγοντας με παρόμοια δράση μείωσης του πόνου.

Η έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα έχει παρόμοια αποτελέσματα μετά την άσκηση.

Αυτό το σύστημα είναι ένα τεράστιο δίκτυο κυτταρικής σηματοδότησης, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ενδοκανναβινοειδή και τους υποδοχείς τους.

Αυτοί είναι νευροδιαβιβαστές που παράγονται από το σώμα και εμπλέκονται σε πολλές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του ύπνου, της όρεξης και της διάθεσης.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι αυτοί μπορούν να μας βοηθήσουν να ανεχτούμε καλύτερα τον πόνο.

Τι αναφέρουν άλλες μελέτες για την άσκηση και την ανοχή στον πόνο

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να βελτιώσουν την ανοχή μας στον πόνο συνολικά.

Όμως ο πόνος δεν είναι ένα καθαρά φυσιολογικό φαινόμενο. Είναι μια εμπειρία, και ως τέτοια, υπόκειται στην ψυχολογία μας όσο και στη φυσιολογία μας.

Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι η άσκηση φέρνει μαζί της κάποιο επίπεδο πόνου – από μυϊκούς πόνους μέχρι και το αίσθημα καύσου που νιώθετε όταν προσπαθείτε να εκτελέσετε και την τελευταία επανάληψη.

Εξαιτίας αυτού, η άσκηση έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκτιμάτε τον πόνο.

Η έκθεση σε αυτές τις εμπειρίες που έχει κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας – της ικανότητάς σας να λειτουργείτε μπροστά σε στρεσογόνα γεγονότα, όπως ο πόνος.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να δημιουργήσει την αυτο-αποτελεσματικότητα – την πεποίθησή σας ότι μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα παραπάνω.

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει επίσης τη διάθεσή σας, η οποία με τη σειρά της σας κάνει πιο ανθεκτικούς στον πόνο.

Επιπλέον, η άσκηση βοηθά να μάθετε πώς να αποσπάτε την προσοχή σας από τον πόνο – όπως όταν ακούτε μουσική ενώ τρέχετε.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φόβο του πόνου και της κίνησης και σας επιτρέπει να είστε προετοιμασμένοι απέναντι στον πόνο.

Δεν αποτελεί έκπληξη, πολλές από αυτές τις τεχνικές χρησιμοποιούνται ως βάση για τεχνικές διαχείρισης του πόνου.

Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα στα οποία θα χρειαστεί να απαντήσει κάποια μελλοντική έρευνα, αυτή η έρευνα μας υπενθυμίζει πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί επίσης να προστεθούν και σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποστηρίζουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Πηγή: the conversation

Τελευταία τροποποίηση στις 31/05/2023 - 14:13
  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
  • ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΟ
  • ΠΟΝΟΣ
  • ΟΦΕΛΗ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΣΥΝΗΘΕΙΑ
  • ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γραμμωμένα χέρια: Οι 6 «super» ασκήσεις για εντυπωσιακούς τρικεφάλους
Γραμμωμένα χέρια: Οι 6 «super» ασκήσεις για εντυπωσιακούς τρικεφάλους 24 Μαϊος 2023
«Ναι, έχω παχύνει...και;»: Η Bebe Rexha δίνει «μαθήματα» body positivity - Το μυστικό για να αγαπήσετε τα περιττά κιλά 06 Ιουνίου 2023
«Ναι, έχω παχύνει...και;»: Η Bebe Rexha δίνει «μαθήματα» body positivity - Το μυστικό για να αγαπήσετε τα περιττά κιλά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυμναστική το πρωί για καλύτερα αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας
Fitness
21/09/2023 - 11:31

Γυμναστική το πρωί για καλύτερα αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας

Που θα εστιάσει έρευνα στην Αυστραλία για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19
Επικαιρότητα
21/09/2023 - 10:29

Που θα εστιάσει έρευνα στην Αυστραλία για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19

Νέα έρευνα φέρνει όλο και πιο κοντά την αντιμετώπιση του χρόνιου πυελικού πόνου
Υγεία
20/09/2023 - 11:06

Νέα έρευνα φέρνει όλο και πιο κοντά την αντιμετώπιση του χρόνιου πυελικού πόνου

Οι πάσχοντες από σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο
Υγεία
20/09/2023 - 10:11

Οι πάσχοντες από σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο

Τι προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις κατά την εμμηνόπαυση και πώς αντιμετωπίζεται
Health Talk
19/09/2023 - 14:22

Τι προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις κατά την εμμηνόπαυση και πώς αντιμετωπίζεται

Νέες πιέσεις Τέντρος στην Κίνα για την έρευνα σχετικά με την προέλευση της Covid-19
Πολιτική Υγείας
17/09/2023 - 13:12

Νέες πιέσεις Τέντρος στην Κίνα για την έρευνα σχετικά με την προέλευση της Covid-19

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΟΠΥΥ: Θα καλυφθεί το κόστος της απαλλαγής των πλημμυροπαθών από τη συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
23/09/2023 - 11:49
Σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι»: Επιστημονική ημερίδα για τα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα
Υγεία
23/09/2023 - 11:28
Άγιος Σάββας: Κορυφαίοι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα τελευταία δεδομένα για καρκίνο και εμβολιασμό
Υγεία
23/09/2023 - 11:07
ΦΣΘ: Αύριο, Κυριακή, η κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα Φαρμακοποιού
Pharma Policy
23/09/2023 - 10:52
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και «Αντηρίδα» στήριξαν με ανθρωπιστική βοήθεια τους πλημμυροπαθείς
Επικαιρότητα
23/09/2023 - 10:38
Ιατρικό gaslighting: Το ψυχολογικό θρίλερ που ζουν ορισμένες κατηγορίες ασθενών
Ψυχική Υγεία
23/09/2023 - 10:22
Σε απομόνωση ασθενής που προσβλήθηκε από Candida Auris - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπουλο μύκητα
Επικαιρότητα
22/09/2023 - 20:57
Πέρασε η τροπολογία για την απαλλαγή των πλημμυροπαθών από τη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
22/09/2023 - 19:47
Ένωση Ασθενών Ελλάδος: «Δημιουργική συζήτηση στο υπουργείο Υγείας με τον κ. Χρυσοχοΐδη»
Πολιτική Υγείας
22/09/2023 - 19:21
Κυριακίδου: «Ο παιδικός καρκίνος είναι στην κορυφή του ευρωπαϊκού σχεδίου κατά της νόσου»
Πολιτική Υγείας
22/09/2023 - 18:58
ΕΑΙΥΑ: Στο νοσοκομείο των Χανίων το γεννετικό υλικό και τα αρχεία από την ιδιωτική μονάδα
Επικαιρότητα
22/09/2023 - 18:37
Χρυσοχοΐδης: Εξοπλισμός και προσλήψεις για το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης
Πολιτική Υγείας
22/09/2023 - 18:02
«Πράσινο φως» από τον EMA για φαρμακευτικό σχήμα της Vertex σε παιδιά με Κυστική Ίνωση
Pharma News
22/09/2023 - 15:42
O όμιλος Affidea και τα Ι.Ε.Κ ΣΒΙΕ στο πλευρό των αποφοίτων σπουδών υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
22/09/2023 - 15:07
Ερυθρός Σταυρός και P&G ένωσαν τις δυνάμεις τους για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
Επικαιρότητα
22/09/2023 - 14:28
Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, το 13ο Future of Healthcare in Greece
Επικαιρότητα
22/09/2023 - 14:01
ΙΑΣΩ: Workshop Ρομποτικής Χειρουργικής στη Γυναικολογία
Υπηρεσίες Υγείας
22/09/2023 - 13:33
Make-A-Wish Ελλάδος και Allou! Fun Park τιμούν τα παιδιά που «αντάμωσαν» τον καρκίνο
Επικαιρότητα
22/09/2023 - 13:11
Δύο βραβεία για τη φαρμακοβιομηχανία DEMO στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ AWARDS
Pharma News
22/09/2023 - 12:47
Σχολική Φοβία: Συναισθηματική φόρτιση του παιδιού ή απλώς «σκασιαρχείο»;
Ψυχική Υγεία
22/09/2023 - 12:33
Εντοπίστηκαν σε 11 γονίδια ύποπτες μεταλλάξεις για επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη
Υγεία
22/09/2023 - 11:56
ΗΠΑ: Προειδοποίηση των CDC για λοιμώξεις από το «βακτήριο της κλιματικής αλλαγής»
Υγεία
22/09/2023 - 11:27
Η πάθηση που αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από SARS-CoV-2
Health Talk
22/09/2023 - 11:11
Πόνος στον ώμο: Με ποιες παθήσεις συνδέεται;
Health Talk
22/09/2023 - 10:51
Διαλειμματική νηστεία: Πόσο καλή ιδέα είναι να κόψουμε το βραδυνό;
Διατροφή
22/09/2023 - 10:42
«Γόρδιος δεσμός» ο έλεγχος των ελλείψεων φαρμάκων: Τι προέκυψε από την 4ωρη συνεδρίαση της Επιτροπής
Pharma Policy
22/09/2023 - 08:05
ΟΗΕ: Διακήρυξη των ηγετών για καθολική υγειονομική κάλυψη έως το 2030
Πολιτική Υγείας
21/09/2023 - 22:12
Θεσσαλονίκη: Οι καινοτόμες τεχνικές στη χειρουργική - Ρομποτική και λαπαροσκοπική στο προσκήνιο
Υπηρεσίες Υγείας
21/09/2023 - 19:34
Κορονοϊός: 39 νέοι θάνατοι - Εντοπίστηκαν τα πρώτα πέντε κρούσματα της Pirola
Επικαιρότητα
21/09/2023 - 19:02
Χρυσοχοΐδης: «Η Ένωση Ελλήνων Ασθενών να γίνει θεσμικός συνομιλητής μας»
Πολιτική Υγείας
21/09/2023 - 18:38

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόνος στον ώμο: Με ποιες παθήσεις συνδέεται;
Health Talk
22/09/2023 - 10:51
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο βοηθάει στην διακοπή του καπνίσματος; Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη
Υγεία
21/09/2023 - 10:07
Σε απομόνωση ασθενής που προσβλήθηκε από Candida Auris - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπουλο μύκητα
Επικαιρότητα
22/09/2023 - 20:57
Ντοπαμίνη: Νέα ερευνητικά δεδομένα για τη χημική ουσία της «ευτυχίας»
Υγεία
21/09/2023 - 13:56
Κορονοϊός: 39 νέοι θάνατοι - Εντοπίστηκαν τα πρώτα πέντε κρούσματα της Pirola
Επικαιρότητα
21/09/2023 - 19:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post ΙΚΕ. All rights reserved.
developed by Nuevvo