ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καλύψει το κενό διάγνωσης στον σακχαρώδη διαβήτη

Digital Health
PIXABAY
Σήμερα στην ιατρική επιστήμη, μία από τις επιθυμητές βασικές εφαρμογές των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης θα αφορούσε στην υποστήριξη της κλινικής απόφασης.
Πέμπτη, 14/03/2024 - 15:24
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Παρά ταύτα, έχοντας τη δυνατότητα ταχείας ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων, οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν σήμερα να εντοπίζουν μοτίβα για διάφορες παθολογικές καταστάσεις, βοηθώντας τους επαγγελματίες υγείας στην τελική διάγνωση και λήψη απόφασης για τη θεραπεία.

Η μεγαλύτερη εφαρμογή των συστημάτων στην υγεία αφορά στην ανάλυση εικόνας (αξονική ή μαγνητική τομογραφία, μαστογραφία κ.α.) μέσω των οποίων εντοπίζονται π.χ. κακοήθειες σε στάδια που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει. Βεβαίως, καμία εκ των μεθόδων αυτών δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ιατρό, καθότι αυτός και μόνο διαθέτει σημαντικά στοιχεία από την κλινική εξέταση των ασθενών, τα οποία χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με τον απεικονιστικό ή/και εργαστηριακό έλεγχο, θέτοντας την οριστική διάγνωση κάθε νόσου. Με άλλα λόγια, όταν συζητάμε για τεχνητή νοημοσύνη, εννοούμε την συνθήκη η οποία δεν μπορεί να εξελιχθεί από μόνη της ως υποκατάστατο του ανθρώπινου παράγοντα ακόμη και αν μελλοντικά αυτή μετουσιωθεί σε αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων στη βάση διαγνωστικών και θεραπευτικών αλγορίθμων.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιολογείται σε κάθε της βήμα από τους ιατρούς που θα λαμβάνουν τις τελικές θεραπευτικές αποφάσεις σε συνεργασία με τους ασθενείς τους. Επομένως μιλάμε για ένα σύστημα που σκέφτεται πολύ γρήγορα, χωρίς το ίδιο να μπορεί να αποφασίσει.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι με την πολυπλοκότητα που προκαλείται από τον συνδυασμό της επιστημονικής έρευνας, των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, της διάθεσης μεγάλου όγκου δεδομένων, αλλά και της επέκτασης των ψηφιακών λειτουργιών σε πολλά πεδία των συστημάτων υγείας, η τεχνητή νοημοσύνη καθίσταται εξ ορισμού απαραίτητη.

Τα συμπεράσματα μελέτης

Γνωρίζουμε ότι για κάθε έναν διαγνωσμένο διαβητικό, υπάρχει άλλος ένας που ίσως δεν το γνωρίζει. Αυτό το κενό διάγνωσης ίσως μπορέσει να το καλύψει η τεχνητή νοημοσύνη.

Πρόσφατη εφαρμοσμένη μελέτη της τεχνητής νοημοσύνης σε ομάδες εθελοντών από ερευνητές του εργαστηρίου Krick στον Καναδά (Dr. Kaufman-Ontario), δοκίμασε μια νέα εφαρμογή στο κινητό μέσω ενός προγράμματος «μηχανικής μάθησης» για τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη, χρησιμοποιώντας την ανάλυση της φωνής. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Ιατρικό περιοδικό Mayo Clinic: Digital Ηealth. Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκαν και επιβεβαιώθηκαν δεκαπέντε (15) διαφορές της φωνής ανάμεσα σε υγιείς και διαβητικούς, τις οποίες δεν μπορεί να εντοπίσει φυσιολογικά το ανθρώπινο αυτί, όπως την ένταση, τον τόνο, την χροιά, την συχνότητα κλπ και αφού πρώτα τις συσχέτισε και με καταχωρημένα ανθρωπομετρικά στοιχεία (φύλο, βάρος, ύψος, άλλες γνωστές πληροφορίες υγείας κλπ), έδωσε απάντηση για την ύπαρξη ή όχι Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Το σύστημα μπόρεσε να προβλέψει με ακρίβεια την νόσο στο 89% των συμμετεχόντων γυναικών και στο 86% των αντίστοιχων ανδρών. Μάλιστα ο χρόνος για την διάγνωση ήταν από έξι (6) έως δέκα (10) δευτερόλεπτα μόνο με την ανάλυση της φωνής. Πραγματικά εντυπωσιακό!

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI=Artificial Inteligence) έχει μπει πια δυναμικά στον ιατρικό κόσμο και όλο πιο συχνά θα συναντάμε τέτοια επιτεύγματα στη διάγνωση (αλλά σταδιακά και στη θεραπεία). Λέγεται μάλιστα ότι η ”τεχνολογία της φωνής” θα είναι ένας ιδιαίτερος τομέας μιας και αποτελεί ένα εύκολο εργαλείο ανάλυσης.

Η «μηχανική μάθηση» είναι στην ουσία ένα τμήμα της τεχνικής νοημοσύνης, όπου μέσω ενός ειδικού αλγορίθμου εκπαιδεύεται να βρίσκει π.χ. μοτίβα ή συσχετίσεις και αφού τα αναλύσει να μπορεί να κάνει μια πρόβλεψη-διάγνωση. Μάλιστα όσο μεγαλώνει η εμπειρία του, τόσο οι προβλέψεις βελτιώνονται. Άρα χωρίς να είναι προγραμματισμένο, μπορεί να προβεί (άτυπα) σε διάγνωση.

Συμπερασματικά

Η δυνατότητα που μπορεί να μας παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει πολλαπλά οφέλη που θα ξεκινούν από την επεξεργασία μεγάλων βάσεων δεδομένων σε μικρό χρονικό διάστημα και θα φτάνουν μέχρι και την υποστήριξη της κλινικής διάγνωσης.

Η λήψη θεραπευτικών αποφάσεων με βάση πραγματικά δεδομένα εκβάσεων μεγάλου αριθμού ασθενών θα εγγυάται την αυξημένη πιθανότητα επίτευξης του διαχρονικού στόχου που είναι «η κατάλληλη θεραπεία στον κατάλληλο ασθενή», με τα οφέλη να επεκτείνονται και στην εξοικονόμηση πόρων των συστημάτων υγείας.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί επιτακτική την ανάγκη διαμόρφωσης, το συντομότερο δυνατόν, ενός θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει όλα τα κρίσιμα σημεία εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία. Αυτό υποδηλώνει ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να χάσουμε την ευκαιρία να εκμεταλλευθούμε την τεχνητή νοημοσύνη γιατί δεν έχουμε έτοιμο το «περιβάλλον» για την εφαρμογή της. Η χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη και παρακολουθώντας την ταχύτητα ανάπτυξης τέτοιων χρήσιμων εργαλείων στις πολύ προηγμένες χώρες, οφείλει να κινηθεί γρήγορα στο πεδίο της ψηφιοποίησης αρχείων, ώστε να μη μείνει ουραγός σε αυτόν τον τομέα.

Την ώρα που μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη και τροφοδότηση των συστημάτων με δεδομένα, στην Ελλάδα ο ιατρός εξακολουθεί να ζητάει πληροφορίες για προηγούμενες θεραπείες και αποτελέσματα εξετάσεων από τον ίδιο τον ασθενή. Επιπλέον, η ψηφιοποίηση όλων των ιατρικών πληροφοριών των πολιτών και η δυνατότητα αναζήτησης και άμεσης εύρεσης διαθέσιμων δομών και φροντίδας υγείας θα συμβάλλει στη βελτίωση των διαδικασιών και των συνθηκών πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα υγείας (π.χ. στην αναζήτηση μιας κλίνης σε ΜΕΘ), αλλά και στην προτυποποίηση της χρήσης των υγειονομικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βέλτιστη κατανομή των πόρων που διατίθενται για την υγεία. Αν και ο τομέας είναι αρκετά νέος, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει στο εγγύς μέλλον, σημαντικότατο ρόλο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Πηγή: Γλυκός Πλανήτης

  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
  • ΔΙΑΓΝΩΣΗ
  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξαδάκτυλος: «Τηλεϊατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία πραγματικότητα»
Εξαδάκτυλος: «Τηλεϊατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία πραγματικότητα» 23 Φεβρουαρίου 2024
Sarah: Ο ψηφιακός βοηθός υγείας που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη 03 Απριλίου 2024
Sarah: Ο ψηφιακός βοηθός υγείας που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αρνητική επίπτωση των fitness trackers
Fitness
27/04/2026 - 09:00

Η αρνητική επίπτωση των fitness trackers

Συντριπτική αποτυχία του AI στην διαφορική διάγνωση ασθενών
Digital Health
21/04/2026 - 10:32

Συντριπτική αποτυχία του AI στην διαφορική διάγνωση ασθενών

Οι επικίνδυνες απαντήσεις των chatbots για τις χημειοθεραπείες και η ανησυχία των ειδικών
Digital Health
21/04/2026 - 13:00

Οι επικίνδυνες απαντήσεις των chatbots για τις χημειοθεραπείες και η ανησυχία των ειδικών

ΠΟΥ Ευρώπης: Έκθεση για τη χρήση AI στην υγειονομική περίθαλψη στα κράτη μέλη της ΕΕ
Digital Health
20/04/2026 - 21:01

ΠΟΥ Ευρώπης: Έκθεση για τη χρήση AI στην υγειονομική περίθαλψη στα κράτη μέλη της ΕΕ

Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00

Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια «αόρατη» καθημερινή πρόκληση
Υγεία
11/04/2026 - 08:28

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια «αόρατη» καθημερινή πρόκληση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μυϊκή μάζα: Δεν είναι θέμα φύλου αλλά κατάλληλης εκγύμνασης
Fitness
28/04/2026 - 09:00
ΙΣΑ: Συστήνει Ανεξάρτητη Επιτροπή Επιστημόνων για την ενίσχυση δράσεων ιατρικής παιδείας και επιστημονικής αριστείας
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 07:27
Οι εργαζόμενοι της UCB στηρίζουν για 10η συνεχόμενη χρονιά τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Άγιος Ανδρέας»
Pharma News
28/04/2026 - 03:44
Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ στις 11 Μαΐου με δυνατότητα δωρεάς αιμοπεταλίων
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 00:09
Ρουμανία: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υπόθεση απάτης με δημόσιες συμβάσεις που αφορούν την πανδημία Covid-19
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 23:16
Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 22:33
ΕΟΕ: Ενημερωτική εκστρατεία για να «σπάσει η σιωπή» γύρω από τις ουρολογικές παθήσεις
Health Talk
27/04/2026 - 22:17
Η ογκολογική πολιτική σε Ελλάδα και ΕΕ στο επίκεντρο του 6ου Ετήσιου Συνεδρίου για τον Καρκίνο
Pharma News
27/04/2026 - 21:59
Φόρουμ Δελφών: Η σιωπηλή κρίση της γήρανσης και οι προκλήσεις για τις οικονομίες του μέλλοντος
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 21:41
Στην περιφέρεια τα νοσοκομεία που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών το 2025
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 21:03
Μοτοσικλέτες και γόνατα: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αναβάτες
Health Talk
27/04/2026 - 20:38
Λάρισα: Περισσότεροι από 5.000 πολίτες έδωσαν το παρών στο «Μαζί Μια Αγκαλιά»
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 20:21
ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: Εντάσσει τις θεραπείες για την παχυσαρκία στα ομαδικά ασφαλιστήρια των εργαζομένων της
Pharma News
27/04/2026 - 19:31
Γεωργιάδης: «Με την Ένωση Ασθενών ξεκινήσαμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση μέσα στα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 19:04
Τσέτη από Φόρουμ Δελφών: «Συνέχεια και συνέπεια η βιωσιμότητα - Σύμμαχοί μας οι εργαζόμενοι»
Pharma News
27/04/2026 - 18:37
Κέρδισε τη μάχη για τη ζωή της η 13χρονη μαθήτρια από το Χαϊδάρι
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 17:53
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παχυσαρκία αφήνει μόνιμα ίχνη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού
Υγεία
27/04/2026 - 17:29
Lavipharm: Εντυπωσιακή ανάπτυξη δείχνουν τα οικονομικά μεγέθη του 2025
Pharma News
27/04/2026 - 17:02
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
Βιταμίνες: Οι συνδυασμοί που δεν πρέπει να κάνετε
Υγεία
27/04/2026 - 16:10
DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Επιστήμονες μετέτρεψαν το μαλλί σε υλικό για την αποκατάσταση των οστών
Υγεία
27/04/2026 - 15:02
Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να φρενάρουν τις διαδικασίες που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ
Υγεία
27/04/2026 - 14:10
Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:56
Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34
Ιαπωνία: Προς έγκριση θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες
Pet
27/04/2026 - 12:00
Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA ενδέχεται να ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες στους άνω των 40
Υγεία
27/04/2026 - 11:10
Μπορεί τελικά να μην είναι κακό προαίσθημα: Ήχοι που δεν ακούμε μάς προκαλούν στρες
Ψυχική Υγεία
27/04/2026 - 10:10
Η αρνητική επίπτωση των fitness trackers
Fitness
27/04/2026 - 09:00
ΠΙΣ: Τα αποτελέσματα των εκλογών – Πρώτη η ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 08:31

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΙΣ: Τα αποτελέσματα των εκλογών – Πρώτη η ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 08:31
Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34
Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:56
DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo