ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καλύψει το κενό διάγνωσης στον σακχαρώδη διαβήτη

Digital Health
PIXABAY
Σήμερα στην ιατρική επιστήμη, μία από τις επιθυμητές βασικές εφαρμογές των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης θα αφορούσε στην υποστήριξη της κλινικής απόφασης.
Πέμπτη, 14/03/2024 - 15:24
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Παρά ταύτα, έχοντας τη δυνατότητα ταχείας ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων, οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν σήμερα να εντοπίζουν μοτίβα για διάφορες παθολογικές καταστάσεις, βοηθώντας τους επαγγελματίες υγείας στην τελική διάγνωση και λήψη απόφασης για τη θεραπεία.

Η μεγαλύτερη εφαρμογή των συστημάτων στην υγεία αφορά στην ανάλυση εικόνας (αξονική ή μαγνητική τομογραφία, μαστογραφία κ.α.) μέσω των οποίων εντοπίζονται π.χ. κακοήθειες σε στάδια που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει. Βεβαίως, καμία εκ των μεθόδων αυτών δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ιατρό, καθότι αυτός και μόνο διαθέτει σημαντικά στοιχεία από την κλινική εξέταση των ασθενών, τα οποία χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με τον απεικονιστικό ή/και εργαστηριακό έλεγχο, θέτοντας την οριστική διάγνωση κάθε νόσου. Με άλλα λόγια, όταν συζητάμε για τεχνητή νοημοσύνη, εννοούμε την συνθήκη η οποία δεν μπορεί να εξελιχθεί από μόνη της ως υποκατάστατο του ανθρώπινου παράγοντα ακόμη και αν μελλοντικά αυτή μετουσιωθεί σε αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων στη βάση διαγνωστικών και θεραπευτικών αλγορίθμων.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιολογείται σε κάθε της βήμα από τους ιατρούς που θα λαμβάνουν τις τελικές θεραπευτικές αποφάσεις σε συνεργασία με τους ασθενείς τους. Επομένως μιλάμε για ένα σύστημα που σκέφτεται πολύ γρήγορα, χωρίς το ίδιο να μπορεί να αποφασίσει.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι με την πολυπλοκότητα που προκαλείται από τον συνδυασμό της επιστημονικής έρευνας, των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, της διάθεσης μεγάλου όγκου δεδομένων, αλλά και της επέκτασης των ψηφιακών λειτουργιών σε πολλά πεδία των συστημάτων υγείας, η τεχνητή νοημοσύνη καθίσταται εξ ορισμού απαραίτητη.

Τα συμπεράσματα μελέτης

Γνωρίζουμε ότι για κάθε έναν διαγνωσμένο διαβητικό, υπάρχει άλλος ένας που ίσως δεν το γνωρίζει. Αυτό το κενό διάγνωσης ίσως μπορέσει να το καλύψει η τεχνητή νοημοσύνη.

Πρόσφατη εφαρμοσμένη μελέτη της τεχνητής νοημοσύνης σε ομάδες εθελοντών από ερευνητές του εργαστηρίου Krick στον Καναδά (Dr. Kaufman-Ontario), δοκίμασε μια νέα εφαρμογή στο κινητό μέσω ενός προγράμματος «μηχανικής μάθησης» για τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη, χρησιμοποιώντας την ανάλυση της φωνής. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Ιατρικό περιοδικό Mayo Clinic: Digital Ηealth. Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκαν και επιβεβαιώθηκαν δεκαπέντε (15) διαφορές της φωνής ανάμεσα σε υγιείς και διαβητικούς, τις οποίες δεν μπορεί να εντοπίσει φυσιολογικά το ανθρώπινο αυτί, όπως την ένταση, τον τόνο, την χροιά, την συχνότητα κλπ και αφού πρώτα τις συσχέτισε και με καταχωρημένα ανθρωπομετρικά στοιχεία (φύλο, βάρος, ύψος, άλλες γνωστές πληροφορίες υγείας κλπ), έδωσε απάντηση για την ύπαρξη ή όχι Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Το σύστημα μπόρεσε να προβλέψει με ακρίβεια την νόσο στο 89% των συμμετεχόντων γυναικών και στο 86% των αντίστοιχων ανδρών. Μάλιστα ο χρόνος για την διάγνωση ήταν από έξι (6) έως δέκα (10) δευτερόλεπτα μόνο με την ανάλυση της φωνής. Πραγματικά εντυπωσιακό!

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI=Artificial Inteligence) έχει μπει πια δυναμικά στον ιατρικό κόσμο και όλο πιο συχνά θα συναντάμε τέτοια επιτεύγματα στη διάγνωση (αλλά σταδιακά και στη θεραπεία). Λέγεται μάλιστα ότι η ”τεχνολογία της φωνής” θα είναι ένας ιδιαίτερος τομέας μιας και αποτελεί ένα εύκολο εργαλείο ανάλυσης.

Η «μηχανική μάθηση» είναι στην ουσία ένα τμήμα της τεχνικής νοημοσύνης, όπου μέσω ενός ειδικού αλγορίθμου εκπαιδεύεται να βρίσκει π.χ. μοτίβα ή συσχετίσεις και αφού τα αναλύσει να μπορεί να κάνει μια πρόβλεψη-διάγνωση. Μάλιστα όσο μεγαλώνει η εμπειρία του, τόσο οι προβλέψεις βελτιώνονται. Άρα χωρίς να είναι προγραμματισμένο, μπορεί να προβεί (άτυπα) σε διάγνωση.

Συμπερασματικά

Η δυνατότητα που μπορεί να μας παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει πολλαπλά οφέλη που θα ξεκινούν από την επεξεργασία μεγάλων βάσεων δεδομένων σε μικρό χρονικό διάστημα και θα φτάνουν μέχρι και την υποστήριξη της κλινικής διάγνωσης.

Η λήψη θεραπευτικών αποφάσεων με βάση πραγματικά δεδομένα εκβάσεων μεγάλου αριθμού ασθενών θα εγγυάται την αυξημένη πιθανότητα επίτευξης του διαχρονικού στόχου που είναι «η κατάλληλη θεραπεία στον κατάλληλο ασθενή», με τα οφέλη να επεκτείνονται και στην εξοικονόμηση πόρων των συστημάτων υγείας.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί επιτακτική την ανάγκη διαμόρφωσης, το συντομότερο δυνατόν, ενός θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει όλα τα κρίσιμα σημεία εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία. Αυτό υποδηλώνει ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να χάσουμε την ευκαιρία να εκμεταλλευθούμε την τεχνητή νοημοσύνη γιατί δεν έχουμε έτοιμο το «περιβάλλον» για την εφαρμογή της. Η χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη και παρακολουθώντας την ταχύτητα ανάπτυξης τέτοιων χρήσιμων εργαλείων στις πολύ προηγμένες χώρες, οφείλει να κινηθεί γρήγορα στο πεδίο της ψηφιοποίησης αρχείων, ώστε να μη μείνει ουραγός σε αυτόν τον τομέα.

Την ώρα που μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη και τροφοδότηση των συστημάτων με δεδομένα, στην Ελλάδα ο ιατρός εξακολουθεί να ζητάει πληροφορίες για προηγούμενες θεραπείες και αποτελέσματα εξετάσεων από τον ίδιο τον ασθενή. Επιπλέον, η ψηφιοποίηση όλων των ιατρικών πληροφοριών των πολιτών και η δυνατότητα αναζήτησης και άμεσης εύρεσης διαθέσιμων δομών και φροντίδας υγείας θα συμβάλλει στη βελτίωση των διαδικασιών και των συνθηκών πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα υγείας (π.χ. στην αναζήτηση μιας κλίνης σε ΜΕΘ), αλλά και στην προτυποποίηση της χρήσης των υγειονομικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βέλτιστη κατανομή των πόρων που διατίθενται για την υγεία. Αν και ο τομέας είναι αρκετά νέος, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει στο εγγύς μέλλον, σημαντικότατο ρόλο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Πηγή: Γλυκός Πλανήτης

  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
  • ΔΙΑΓΝΩΣΗ
  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξαδάκτυλος: «Τηλεϊατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία πραγματικότητα»
Εξαδάκτυλος: «Τηλεϊατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία πραγματικότητα» 23 Φεβρουαρίου 2024
Sarah: Ο ψηφιακός βοηθός υγείας που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη 03 Απριλίου 2024
Sarah: Ο ψηφιακός βοηθός υγείας που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ΥΓΕΙΑ φέρνει πρώτο στην Ελλάδα το Biograph Trinion, την επόμενη γενιά PET/CT ψηφιακής απεικόνισης
Υπηρεσίες Υγείας
10/02/2026 - 16:17

Το ΥΓΕΙΑ φέρνει πρώτο στην Ελλάδα το Biograph Trinion, την επόμενη γενιά PET/CT ψηφιακής απεικόνισης

Νέα μελέτη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν βοηθάει ουσιαστικά τους ασθενείς που αναζητούν ιατρικές συμβουλές
Υγεία
09/02/2026 - 19:19

Νέα μελέτη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν βοηθάει ουσιαστικά τους ασθενείς που αναζητούν ιατρικές συμβουλές

Η «Κελτική κατάρα» και γιατί ο πολύς σίδηρος μπορεί να κάνει κακό
Υγεία
10/02/2026 - 14:00

Η «Κελτική κατάρα» και γιατί ο πολύς σίδηρος μπορεί να κάνει κακό

HPV: Η εξέταση του αίματος της περιόδου θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική του τεστ Παπ
Υγεία
05/02/2026 - 16:00

HPV: Η εξέταση του αίματος της περιόδου θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική του τεστ Παπ

Eπιστημονική εκδήλωση του ΕΒΕΑ: «Η άνοια στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης»
Επικαιρότητα
04/02/2026 - 17:12

Eπιστημονική εκδήλωση του ΕΒΕΑ: «Η άνοια στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης»

ΕΜΕΔΙΠ: Νέα επιστημονικά δεδομένα για το διαβητικό πόδι - Κλειδί η πρόληψη κατά των ακρωτηριασμών
Health Talk
03/02/2026 - 19:53

ΕΜΕΔΙΠ: Νέα επιστημονικά δεδομένα για το διαβητικό πόδι - Κλειδί η πρόληψη κατά των ακρωτηριασμών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πείνα και μυρωδιές: Η σύνδεση μύτης εγκεφάλου επηρεάζει και περιορίζει την όρεξη
Διατροφή
11/02/2026 - 17:57
Συνεργασία Δήμου Αθηναίων και Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τους ογκολογικούς ασθενείς
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 17:32
Βενιζέλειο: Νέα δωρεά ζωής με νεφρό και κερατοειδή ασθενούς που κατέληξε στη ΜΕΘ
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 17:08
Εκπαιδευτική ημερίδα του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση ποιότητας και την προετοιμασία πιστοποίησης κατά ISO
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 16:52
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Δωρεάν κλινικές εξετάσεις για καρκίνο στόματος, προσώπου και τραχήλου
Υγεία
11/02/2026 - 16:34
Σε τροχιά καινοτομίας και βιωσιμότητας η διοργάνωση Συνεδρίων και στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 16:17
Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια: Φάρμακο για τα νεφρά μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της γονιμότητας
Υγεία
11/02/2026 - 16:00
Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας: Κάθε χρόνο στην Ελλάδα νοσούν 300-350 παιδιά και έφηβοι
Patient Talk
11/02/2026 - 15:43
ΕΛΕΜΑ: Προχωράει με επιτυχία το επιμορφωτικό πρόγραμμα στο φαρμακευτικό Market Access
Pharma Policy
11/02/2026 - 15:18
Εγκεφαλική ομίχλη: Επτά τρόποι να ...ξεθολώσετε το μυαλό σας
Υγεία
11/02/2026 - 14:00
Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στους άνδρες
Υγεία
11/02/2026 - 13:00
Κατάθλιψη: Ποιες μορφές άσκησης αποδεικνύονται "φάρμακο"
Ψυχική Υγεία
11/02/2026 - 12:01
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε επιζώντες καρκίνου
Διατροφή
11/02/2026 - 11:28
Γιατί η COVID-19 προκάλεσε περισσότερους θανάτους ασθενών με καρκίνο
Υγεία
11/02/2026 - 11:00
Καταρράκτης: 94 εκατ. οι πάσχοντες παγκοσμίως - Οι μισοί δεν έχουν πρόσβαση σε χειρουργική επέμβαση (ΠΟΥ)
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 10:00
H FDA αρνήθηκε να εξετάσει αίτημα της Moderna για νέο αντιγριπικό εμβόλιο
Pharma Policy
11/02/2026 - 09:27
Η θεραπευτική δράση τοξικών φυτών - Γιατί όλα κρίνονται στη δόση!
Υγεία
11/02/2026 - 09:00
Η καθοριστική συμβολή της Παθολογίας στη σύγχρονη υγεία και η σημασία της πρόληψης
Health Talk
11/02/2026 - 07:52
Πιστοποιημένα προϊόντα χωρίς γλουτένη σε όλα τα καταστήματα Coffee Berry ανά την Ελλάδα
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 03:34
Ημερίδα αφιερωμένη στην ευημερία και την ενδυνάμωση των νοσηλευτών στο 251 ΓΝΑ
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 00:07
Medifirst και Αθηναϊκή Γενική Κλινική στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω» για τον έλεγχο της νεφρικής δυσλειτουργίας
Υπηρεσίες Υγείας
10/02/2026 - 22:47
Θρόμβωση στους πνεύμονες λόγω καρκίνου η αιτία θανάτου της ηθοποιού Κάθριν Ο’ Χάρα
Επικαιρότητα
10/02/2026 - 22:24
Σύλλογος Πεταλούδα και ΕΔιΚΕ συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Υγιής Γήρανση»
Patient Talk
10/02/2026 - 21:48
Νέα ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος από τον ΕΟΦ λόγω... τοξίνης
Επικαιρότητα
10/02/2026 - 21:12
Αυξημένοι οι κίνδυνοι για τη μητρική και εμβρυϊκή υγεία από την κλιματική κρίση
Health Talk
10/02/2026 - 20:39
Επίσκεψη Βιλδιρίδη στο εργοτάξιο του υπό ανέγερση Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ
Πολιτική Υγείας
10/02/2026 - 20:04
ΕΝΑΣΕΛ: Το μνημόνιο συνεργασίας με τον ΟΔΙΠΥ φέρνει πιο κοντά τη θεσμική συμμετοχή στην πολιτική υγείας
Patient Talk
10/02/2026 - 19:41
Τι είναι η θεραπεία EMDR και ποιους ασθενείς μπορεί να βοηθήσει;
Ψυχική Υγεία
10/02/2026 - 19:18
Δώρα ζωής από 68χρονη που κατέληξε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
10/02/2026 - 18:51
Σαρηγιάννης: «Εθνική Στρατηγική για τα δεδομένα του καρκίνου και αξιοποίησή τους στην κλινική πράξη»
Πολιτική Υγείας
10/02/2026 - 18:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτοπαθώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας: Θετικά αποτελέσματα από νέο φάρμακο της Roche
Pharma News
09/02/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Μέσα στο 2026 όλοι οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:18
Μαρινάκης: Υπεγράφη η διάθεση ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:45
Το Κέντρο Όρασης Ηπείρου εντάσσεται στο δίκτυο της Ελβετικής Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
09/02/2026 - 18:11
Bain & Company: Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες συμμετέχουν ενεργά στις εφοδιαστικές αλυσίδες
Pharma News
09/02/2026 - 20:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo