Βρετανοί καρδιολόγοι προτείνουν έξυπνες αλλαγές που μπορεί να αντικαταστήσουν δημοφιλή εορταστικά μεζεδάκια και κυρίως πιάτα, χωρίς να στερηθούμε την χαρά που συνοδεύει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Κοτόπουλο, το υλικό «πασπαρτού»
Πείτε μου τώρα ποιος από εμάς αντιστέκεται εύκολα σε ορεκτικά που περιέχουν καλοψημένο λουκάνικο ή ξεροψημένο μπέικον…
Ωστόσο, επεξεργασμένα κρέατα όπως τα παραπάνω έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετο αλάτι ενώ περιέχουν παράλληλα και δυσανάλογο αριθμό θερμίδων. Αντί για αυτά, φέτος δοκιμάστε -λένε οι γιατροί- ορεκτικά με κύριο υλικό το κοτόπουλο ή την γαλοπούλα, ψητά ή βραστά, τα οποία συνδυάζονται άψογα με βραστά αυγά και όσπρια, ή παρασκευές όπως το χούμους, και αποτελούν μακράν πιο υγιεινές επιλογές από τα επεξεργασμένα αλλαντικά.
Κριτσίνια
Η αλήθεια είναι ότι τα αλμυρά μπαστουνάκια με τυρί τύπου «μπατόν σαλέ» είναι άκρως εθιστικά.
Αυτές τις μέρες που φαγητό βρίσκεται κυριολεκτικά παντού γύρω μας, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε στην υπερβολική κατανάλωση αλμυρών σνακ όμως τα συνεχή τσιμπολογήματα μπορούν να βαρύνουν γρήγορα το σώμα μας με πολλές θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Μια πιο υγιεινή επιλογή είναι τα απλά κριτσίνια, τα οποία έχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και κάνουν καλή παρέα με μπαστουνάκια λαχανικών, όπως το καρότο και το αγγούρι.
Αντί για σαγανάκι
Το τυρί έχει ήδη υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επομένως το τηγάνισμα θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Στη θέση του σερβίρετε μπρουσκέτα, με καλής ποιότητας ψωμί και ελάχιστο ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη, ανθότυρο και ντομάτα. Κόψτε σε μικρά κομμάτια - μια μερίδα 30 γρ. δηλαδή περίπου σε μέγεθος όσο ένα σπιρτόκουτο, είναι αρκετή. Ενδιαφέρουσα εναλλακτική, μια μπρουσκέτα με λαχανικά, η επιλογή τους είναι θέμα γούστου, εσείς απλά φροντίστε τα υλικά σας να έχουν το ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
Πίτες, οι αγαπημένες
Στην Ελλάδα εορταστικό τραπέζι χωρίς μια τουλάχιστον πίτα, δε νοείται. Αντί για έτοιμες πίτες του εμπορίου, φέτος φτιάξτε την δική σας σπίτι.
Το φύλλο μπορεί να είναι έτοιμο καθώς η διαφορά εδώ θα γίνει από τη γέμιση. Χρησιμοποιείστε τυριά με λιγότερα λιπαρά, προσθέστε γιαούρτι και μυρωδικά ή επιλέξετε μια από τις δεκάδες συνταγές που αξιοποιούν λαχανικά και χόρτα της ελληνικής υπαίθρου, και περιέχουν πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από μια τυπική πίτα του εμπορίου.
Η γέμιση και τα μυστικά της
Αν και η γεμιστή γαλοπούλα δεν αποτελεί παραδοσιακή ελληνική συνταγή, έχει βρει τη θέση της στο τραπέζι για πολλά νοικοκυριά.
Αντί για συκωτάκια, λουκάνικο ή τυριά, φέτος δοκιμάστε να φτιάξετε μια γέμιση χορτοφαγικής εκδοχής χρησιμοποιώντας κάστανα, κρεμμύδι, βότανα και ρύζι ή τριμμένη φρυγανιά από ψωμί ολικής άλεσης.
Ο κορμός της γιορτής
Ο κορμός σοκολάτας αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα γλυκίσματα των Χριστουγέννων. Και ναι, είναι πολύ-πολύ νόστιμος, δεν θα πούμε ψέμματα. Ωστόσο, αν θέλετε μια πιο ελαφριά εκδοχή του χωρίς να συμβιβαστείτε στην γεύση, δοκιμάστε φέτος έναν κορμό με απλό παντεσπάνι και γεμιστό με κρέμα φράουλας και γιαουρτιού.
Κέικ με αποξηραμένα φρούτα
Παρότι είναι περισσότερο υγιεινό από άλλα γλυκίσματα των ημερών εξακολουθεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.
Καταναλώστε το σε μικρές ποσότητες και αντισταθείτε στην προσθήκη γλάσου ή άχνης ζάχαρης, λένε οι γιατροί. Και αν θέλετε να περιορίσετε την θερμιδική του αξία, μουλιάστε τα αποξηραμένα φρούτα σε ένα αφέψημα αρωματικών βοτάνων αντί για αλκοόλ και προσθέστε φρέσκια μπανάνα μειώνοντας τα αυγά της συνταγής σας περίπου στα μισά.
Πηγή: BHF.ORG.UK





