Τα παιδιά που ακολουθούν vegan ή χορτοφαγική διατροφή είναι πιο αδύνατα και έχουν μικρότερο ύψος από αυτά που τρώνε κρέας, σύμφωνα με την μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.
Ερευνητές στις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Αυστραλία ανέλυσαν προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 40.000 νέους που ακολουθούσαν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι vegan είχαν, κατά μέσο όρο, έως και 4 εκατοστά πιο μικρό ύψος από τους παμφάγους νέους.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) – ένα μέτρο του πόσο σωματικό λίπος έχεις σε σχέση με το ύψος σου. Όσο χαμηλότερος είναι ο ΔΜΣ σου, τόσο πιο κοντά είσαι στο να είναι κανείς καχεκτικός.
Η διατροφή που εστιάζει σε λαχανικά και φρούτα στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, σίδηρος, βιταμίνη Β12, ιώδιο και σελήνιο – και τα παιδιά μπορεί να έχουν υψηλότερες διατροφικές ανάγκες κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης και εξέλιξης από αυτά τα συστατικά οπότε η έλλειψη τους σαμποτάρει την ανάπτυξη.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι δίαιτες χωρίς κρέας είναι καλές για τον πλανήτη και μπορούν να είναι υγιεινές – αρκεί να λαμβάνονται συμπληρώματα διατροφής.
«Οι καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές και vegan δίαιτες είναι διατροφικά επαρκείς και ευεργετικές για τους ενήλικες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Wolfgang Marx, από το Πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία.
«[Αλλά] υπάρχει πολύ λιγότερη σαφήνεια σχετικά με την καταλληλότητά τους για τα παιδιά – γεγονός που οδηγεί σε ασυνεπείς ή ακόμη και αντικρουόμενες συμβουλές για τους γονείς.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι απαραίτητη μια ισορροπημένη προσέγγιση, με τις οικογένειες να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά – ιδίως στη βιταμίνη Β12, το ασβέστιο, το ιώδιο, το σίδηρο και τον ψευδάργυρο – για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν όλα όσα χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά».
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 59 μελέτες που περιλάμβαναν βασικές παραμέτρους για 48.000 παιδιά και εφήβους από 18 χώρες. Συγκρίθηκαν 7.280 χορτοφάγοι, 1.289 βέγκαν και 40.059 παμφάγοι – αυτοί που τρώνε τόσο φυτικά όσο και ζωικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι χορτοφάγοι έχουν κατά μέσο όρο 0,69 κιλά μικρότερο βάρος και 1,19 εκατοστά μικρότερο ύψος από τους παμφάγους, ενώ οι βέγκαν ήταν 1,17 κιλά ελαφρύτεροι και 3,64 εκατοστά πιο κοντοί από τους παμφάγους.
Σε σύγκριση με τους παμφάγους, οι χορτοφάγοι είχαν επίσης χαμηλότερη λιπώδη μάζα, οστική πυκνότητα και ΔΜΣ, ενώ οι βέγκαν είχαν μικρότερο ανάστημα και χαμηλότερο ΔΜΣ.
«Και οι δύο ομάδες είχαν σημαντικά χαμηλότερο ΔΜΣ, αντανακλώντας ένα πιο αδύνατο προφίλ ανάπτυξης, σύμφωνα με προηγούμενα ευρήματα», αναφέρει η ομάδα.
Θρεπτικά συστατικά
Η μελέτη προσδιόρισε επίσης τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώθηκαν σε σχέση με άλλες διατροφικές ομάδες.
Τα παιδιά που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες, σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνη C και μαγνήσιο από τα παιδιά που ακολουθούσαν παμφαγική διατροφή, αλλά είχαν χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας, πρωτεϊνών, λιπών, βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου.
«Τα παιδιά που ακολουθούσαν βίγκαν διατροφή παρουσίασαν παρόμοια πρότυπα, με ιδιαίτερα χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου», αναφέρουν οι επιστήμονες.
Και κάποια οφέλη
Παρά τα ευρήματα αυτά, οι χορτοφαγικές και βίγκαν διατροφές είχαν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις διατροφές που βασίζονται στο κρέας.
Τα βίγκαν και χορτοφάγα παιδιά είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία από τα παμφάγα, με χαμηλότερο συνολικό χοληστερόλη και χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας (LDL) – την «ανθυγιεινή» μορφή χοληστερόλης.
Συνολικά, οι ερευνητές προτρέπουν τους γονείς να «υιοθετήσουν μια ενημερωμένη προσέγγιση», όπου θα ερευνούν τα διαθέσιμα συμπληρώματα και θα ζητούν υποστήριξη από κλινικούς γιατρούς.
Οι vegan και χορτοφαγικές διατροφές μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και μπορεί να προσφέρουν ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η υγεία της καρδιάς.
Ωστόσο, οι χορτοφαγικές και vegan διατροφές ενέχουν κίνδυνο ανεπαρκειών, εάν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12 και ο ψευδάργυρος δεν λαμβάνονται μέσω συμπληρωμάτων που διατίθενται στο εμπόριο σε μορφή χαπιών.
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι καλά σχεδιασμένες και κατάλληλα συμπληρωμένες χορτοφαγικές και vegan διατροφές μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές απαιτήσεις και να υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών», δήλωσε ο καθηγητής Dinu.
«Ωστόσο, παρουσιάζουν επίσης συγκεκριμένες διατροφικές προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική διατροφική διαχείριση και συνεχή κλινική παρακολούθηση», αναφέρουν στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition.





