ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Τρώνε με τα μάτια» οι άνθρωποι; Νευροεπιστήμονας «ξεκλειδώνει» τη λειτουργία της όρεξης

Διατροφή
PEXELS
Αν κάτι χαρακτηρίζει την περίοδο των γιορτών είναι τα γεμάτα εορταστικά τραπέζια με τη γνωστή ρήση «πρώτα τρώνε τα μάτια» να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ αυτές τις μέρες.
Παρασκευή, 22/12/2023 - 13:23
— Photo: PEXELS
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Και ίσως όχι άδικα αφού η επιστήμη πίσω από τη διατροφική συμπεριφορά αποκαλύπτει ότι η διαδικασία της επιλογής τροφής, ο χρόνος και η ποσότητα είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο από την απλή βιολογική ανάγκη να εξασφαλίσουμε «καύσιμα» για το σώμα μας.

Οι ενδείξεις πείνας είναι μόνο μέρος της διαδικασίας, επισημαίνει ο Alexander Johnson, αναπληρωτής Καθηγητής Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Οι οπτικές ενδείξεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα μπορούν να διαμορφώσουν τις διατροφικές συμπεριφορές τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα, εξηγεί.

Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει, μια ολόκληρη σειρά από αισθητηριακά ερεθίσματα –θόρυβοι, μυρωδιές και υφές– μπορεί να συσχετιστούν με μια αίσθηση ευχαρίστησης που συνοδεύει την κατανάλωση φαγητού και έτσι να επηρεάσουν τις αποφάσεις που παίρνουμε σχετικά με το τι θα επιλέξουμε να φάμε.

Ο πολύπλοκος μηχανισμός

Σύμφωνα με τον Δρ. Johnson, οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από εξωτερικά ερεθίσματα για κάποιο είδος τροφής επεξεργάζονται ταυτόχρονα με τα βιολογικά σήματα που μας δίνει το σώμα. Τα τελευταία δεν είναι άλλα από αισθήματα πείνας αφενός αλλά και εκτίμησης της πληρότητας που αντιλαμβάνεται το σώμα στο γαστρεντερολογικό του σύστημα.

Στην πραγματικότητα, τα αισθήματα πείνας ή κορεσμού είναι οι σημαντικές ενδείξεις που θα πρέπει να καθορίσουν τις αποφάσεις που παίρνουμε σχετικά με την κατανάλωση τροφής.

Οι ερευνητές προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν αυτόν τον μηχανισμό χρησιμοποίησαν αρουραίους σε συνθήκες εργαστηρίου, στους οποίους παρείχαν τροφή μόνο όταν ήταν εντελώς νηστικοί και άρα πεινασμένοι ή εντελώς χορτάτοι. Έτσι αυτοί «αναγκάστηκαν» να βασίζονται στα αισθήματα πείνας ή κορεσμού για να υπολογίσουν τον χρόνο στον οποίο θα υπήρχε διαθέσιμη τροφή.

Αυτό που παρατήρησαν οι μελετητές ήταν ότι εάν ένας αρουραίος εκπαιδευτεί να περιμένει τροφή μόνο όταν πεινάει, θα είναι αδιάφορος στο να πλησιάσει την περιοχή όπου είναι διαθέσιμη τροφή όταν αισθάνεται χορτάτος, επειδή ακριβώς δεν περιμένει πια κάποιος να τον ταΐσει.

Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες χορήγησαν στους αρουραίους γκρελίνη, μια ορμόνη που παρεμβαίνει στον μηχανισμό της πείνας, παρατήρησαν ότι αυτοί πλησίαζαν πιο συχνά το σημείο στο οποίο έμπαινε η τροφή τους. Η τεχνητή κατάσταση πείνας λειτούργησε δηλαδή ως ένα “διαγνωστικό σύνθημα” που τους οδήγησε στην αναζήτηση τροφής.

Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα λειτουργεί και επιλέγει τρόφιμα, μπορεί να προσαρμοστεί, αν χρειάζεται, ακόμα κι όταν λείπουν βασικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν μια τροφή από την άλλη, λένε οι ειδικοί.

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό παράδειγμα αυτής της ικανότητας προσαρμογής προέρχεται από ποντίκια που με γενετική παρέμβαση δεν μπορούσαν να γευτούν την τροφή τους ωστόσο ακόμα έδειχναν προτίμηση σε συγκεκριμένα τρόφιμα αποκλειστικά λόγω της θερμιδικής τους περιεκτικότητας.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το αίσθημα πείνας και η αντίληψη για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει κάποιο τρόφιμο δεν περιορίζονται στο στομάχι αλλά περιλαμβάνουν δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου όπως ο πλευρικός υποθάλαμος, καθώς και κέντρα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μάθηση και τη μνήμη, όπως ο ιππόκαμπος.

Η θαυμαστή λειτουργία του «Vagus nerve»

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου, δηλαδή η βιοχημική σύνδεση μεταξύ τους, επηρεάζει την διατροφική συμπεριφορά με πολλούς τρόπους. Πρωταγωνιστής σε αυτή την διαδικασία είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο, που μεταξύ άλλων βοηθά στον έλεγχο της πεπτικής οδού.

Είναι το όργανο που μεταδίδει γρήγορα πληροφορίες θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο και η ενεργοποίηση του μπορεί να προκαλέσει μια τόσο έντονη κατάσταση ευφορίας ώστε σε σχετικά πειράματα τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν δεν δίστασαν να τραυματιστούν προκειμένου να προσεγγίσουν τροφή που διέγειρε την λειτουργία του πνευμονογαστρικού τους νεύρου.

Αυτή η νευρολογική διαδικασία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Στους ανθρώπους, προσθέτουν, η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητες μάθησης και τη μνήμης και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μείζονος κατάθλιψης.

Κάνοντας το σώμα μας σύμμαχο

Η ικανότητα του σώματός να χρησιμοποιεί εξωτερικές και εσωτερικές ενδείξεις για να ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε το είδος τροφής που θα καταναλώσουμε, υπογραμμίζει τις εντυπωσιακές διαδικασίες που εμπλέκονται στον τρόπο ρύθμισης των ενεργειακών αναγκών του σώματος μας.

Η λανθασμένη αντίληψη της ενδοδεκτικότητας, της αίσθησης δηλαδή που έχει το ίδιο το σώμα μας για το τι συμβαίνει μέσα του, σχετίζεται με μια σειρά από δυσλειτουργικές συμπεριφορές σίτισης, όπως οι διατροφικές διαταραχές.

Για παράδειγμα, η ανορεξία μπορεί να προκύψει όταν τα ενδοδεκτικά σήματα, όπως το αίσθημα της πείνας, δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το κίνητρο για φαγητό. Εναλλακτικά, η αδυναμία χρήσης του αισθήματος πληρότητας για να μετριαστεί η ευχαρίστηση που προσφέρει η κατανάλωση ενός νόστιμου φαγητού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια υπερφαγίας.

Τα εναλλασσόμενα σήματα που μας δίνει το ίδιο το σώμα μας, παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των καθημερινών μας διατροφικών προτύπων.
Κατά τη διάρκεια μιας εκτός ρουτίνας περιόδου όπως είναι οι μέρες της χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας, πολλοί εξωτερικοί παράγοντες άγχους προβάλλονται στον τρόπο με τον οποίο τρώμε… ενδεικτικά, οι πολλές προσκλήσεις για φαγητό, η κοινωνική ανάγκη να συμμετέχουμε στα εορταστικά τραπέζια, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μας να «ακούμε» τις πραγματικές διατροφικές ανάγκες μας.

Ο εγκέφαλός μας όμως έχει εξελιχθεί ώστε να αντιλαμβάνεται σε πραγματικό χρόνο τα ενεργειακά μας ελλείμματα, καταλήγουν οι ειδικοί. Ενσωματώνοντας τα εργαλεία που μας παρέχει, μπορούμε αυτές τις γιορτές αντί να «τρώμε με τα μάτια» να ικανοποιήσουμε τις πραγματικές ενεργειακές μας ανάγκες χωρίς να υπερβάλλουμε.

Πηγή: Theconversation.com

  • ΦΑΓΗΤΟ
  • ΟΡΕΞΗ
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο χυμός παντζαριού μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ΧΑΠ
Ο χυμός παντζαριού μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ΧΑΠ 20 Δεκεμβρίου 2023
Η Κομισιόν πρόσθεσε τη φακή από την Εγκλουβή Λευκάδας στο μητρώο ΠΟΠ 22 Δεκεμβρίου 2023
Η Κομισιόν πρόσθεσε τη φακή από την Εγκλουβή Λευκάδας στο μητρώο ΠΟΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχεδόν ποτέ δεν φταίει το φαγητό για τα κιλά των καλοκαιρινών διακοπών - Ο απλός κανόνας των 72 ωρών
Health Talk
12/08/2026 - 09:59

Σχεδόν ποτέ δεν φταίει το φαγητό για τα κιλά των καλοκαιρινών διακοπών - Ο απλός κανόνας των 72 ωρών

Binge-Watching και φαγητό: Τα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πολλά για την ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 23:17

Binge-Watching και φαγητό: Τα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πολλά για την ψυχική υγεία

Τι πρέπει να τρώμε όταν η ζέστη «κόβει» την όρεξη – Οι συμβουλές των ειδικών
Διατροφή
14/07/2026 - 10:00

Τι πρέπει να τρώμε όταν η ζέστη «κόβει» την όρεξη – Οι συμβουλές των ειδικών

Τι είναι το «food noise» και πότε πρέπει να μας ανησυχεί - Πέντε απλές συμβουλές για τη διαχείρισή του
Διατροφή
02/07/2026 - 22:02

Τι είναι το «food noise» και πότε πρέπει να μας ανησυχεί - Πέντε απλές συμβουλές για τη διαχείρισή του

Πατσάς ο παρεξηγημένος: Η σούπα από εντόσθια που αφήνει θετικό αποτύπωμα στον οργανισμό
Διατροφή
29/06/2026 - 17:37

Πατσάς ο παρεξηγημένος: Η σούπα από εντόσθια που αφήνει θετικό αποτύπωμα στον οργανισμό

Γιατί κάποιος όταν δει μπισκότα θα φάει τρία μαζεμένα και κάποιος άλλος δεν θα τα αγγίξει καν
Διατροφή
22/04/2026 - 13:00

Γιατί κάποιος όταν δει μπισκότα θα φάει τρία μαζεμένα και κάποιος άλλος δεν θα τα αγγίξει καν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επαναστατικό ψηφιακό «τεστ» χαρτογραφεί την έκθεσή μας στις χημικές ουσίες
Digital Health
12/08/2026 - 17:11
Θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία; Η γνώση των διαφορών τους μπορεί να σώσει ζωές
Υγεία
12/08/2026 - 16:41
Κλειστοί οι λόφοι Λυκαβηττού και Φινόπουλου για τον κίνδυνο φωτιάς
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 15:48
ΕΛΛΟΚ: Σημαντικό βήμα για την ογκολογική φροντίδα στη Δυτική Μακεδονία η αναβάθμιση του «Μποδοσάκειου»
Patient Talk
12/08/2026 - 15:26
Αντίδραση του ΠΟΥ για το νέο διάταγμα Τραμπ σχετικά με τα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 14:44
Θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών και σήμερα σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 14:08
Τα... πιάτα μας γίνονται όλο και πιο φτωχά σε ποικιλία φρέσκων λαχανικών
Διατροφή
12/08/2026 - 13:34
Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής αύξησε κατά 30% τις δράσεις κατά των κουνουπιών»
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 13:03
Η Meta αντιμέτωπη με αγωγή τριάντα πολιτειών των ΗΠΑ για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 12:37
Η πολυδιάστατη επιβάρυνση των φροντιστών ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
12/08/2026 - 11:59
Βοήθεια 2 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στη σεισμόπληκτη Κολομβία
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 11:34
Η μακροχρόνια περιπέτεια των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από κεραυνούς
Υγεία
12/08/2026 - 11:12
Ο ΙΣΑ ζητεί αμοιβή για τους ιατρούς που συμμετέχουν στις επιτροπές ελέγχου της περιφέρειας
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 10:21
Σχεδόν ποτέ δεν φταίει το φαγητό για τα κιλά των καλοκαιρινών διακοπών - Ο απλός κανόνας των 72 ωρών
Health Talk
12/08/2026 - 09:59
Το BBQ αλλιώς: Επτά καλοκαιρινές και φιλικές προς την καρδιά συνταγές για... σχάρα
Διατροφή
11/08/2026 - 17:12
Μετάθεση της πλήρους έναρξης του Ψηφιακού Αποθετηρίου για την 1η Ιανουαρίου ζητεί ο ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 16:39
Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Πιο συχνές και περισσότερο έντονες οι ακραίες ζέστες
Επικαιρότητα
11/08/2026 - 16:04
Κονγκό: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι θάνατοι από την επιδημία του Έμπολα
Επικαιρότητα
11/08/2026 - 15:37
Πρωτοποριακή επέμβαση σε επιβαρυμένο ηλικιωμένο ασθενή στο ΑΧΕΠΑ
Υγεία
11/08/2026 - 14:46
Γεωργιάδης: «Το "Παπανικολάου" ενισχύεται με 88 θέσεις επικουρικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 13:51
Safe Water Sports: Κανόνες ασφαλείας στη θάλασσα για τους ηλικιωμένους
Υγεία
11/08/2026 - 13:24
Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών: «Καμία ανοχή στη βία κατά των εργαζομένων στα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 12:44
Εμβολιασμός πτηνών κατά του στελέχους Η5 της γρίπης στην Αυστραλία
Επικαιρότητα
11/08/2026 - 12:18
Η Καλιφόρνια ανάβει «κόκκινο» στους AI «ψυχοθεραπευτές» - Η παραδοχή της OpenAI για τις αυτοκτονίες
Ψυχική Υγεία
11/08/2026 - 11:53
Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται... νευρική ορθορεξία - Ποιος ο ρόλος των social media
Διατροφή
11/08/2026 - 11:09
Γεωργιάδης για Βενιζέλειο: «Κλειστό και άδειο το γραφείο που έπεσαν οι σοβάδες»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 10:14
H «άγνωστη» πλευρά της κλιματικής αλλαγής: Οι ζεστές νύχτες επιβαρύνουν το σώμα
Υγεία
11/08/2026 - 09:42
Οι κίνδυνοι για τα μάτια μας από τα θαλάσσια σπορ και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
11/08/2026 - 09:18
Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας: Η δύναμη της κίνησης απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό
Υγεία
10/08/2026 - 18:03
Πειραματική θεραπεία με το μικροβίωμα του εντέρου ίσως κρύβει το κλειδί κατά της αϋπνίας
Υγεία
10/08/2026 - 17:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χωρίς αξονικό τομογράφο το νοσοκομείο «Αττικόν» - Σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση των ασθενών
Πολιτική Υγείας
10/08/2026 - 14:23
Έκκληση για 10 κατεπείγουσες κοινές δράσεις κατά της επιδημίας Έμπολα στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
10/08/2026 - 16:46
Γεωργιάδης για Βενιζέλειο: «Κλειστό και άδειο το γραφείο που έπεσαν οι σοβάδες»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 10:14
Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται... νευρική ορθορεξία - Ποιος ο ρόλος των social media
Διατροφή
11/08/2026 - 11:09
Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών: «Καμία ανοχή στη βία κατά των εργαζομένων στα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 12:44
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo