ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Τρώνε με τα μάτια» οι άνθρωποι; Νευροεπιστήμονας «ξεκλειδώνει» τη λειτουργία της όρεξης

Διατροφή
PEXELS
Αν κάτι χαρακτηρίζει την περίοδο των γιορτών είναι τα γεμάτα εορταστικά τραπέζια με τη γνωστή ρήση «πρώτα τρώνε τα μάτια» να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ αυτές τις μέρες.
Παρασκευή, 22/12/2023 - 13:23
— Photo: PEXELS
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Και ίσως όχι άδικα αφού η επιστήμη πίσω από τη διατροφική συμπεριφορά αποκαλύπτει ότι η διαδικασία της επιλογής τροφής, ο χρόνος και η ποσότητα είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο από την απλή βιολογική ανάγκη να εξασφαλίσουμε «καύσιμα» για το σώμα μας.

Οι ενδείξεις πείνας είναι μόνο μέρος της διαδικασίας, επισημαίνει ο Alexander Johnson, αναπληρωτής Καθηγητής Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Οι οπτικές ενδείξεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα μπορούν να διαμορφώσουν τις διατροφικές συμπεριφορές τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα, εξηγεί.

Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει, μια ολόκληρη σειρά από αισθητηριακά ερεθίσματα –θόρυβοι, μυρωδιές και υφές– μπορεί να συσχετιστούν με μια αίσθηση ευχαρίστησης που συνοδεύει την κατανάλωση φαγητού και έτσι να επηρεάσουν τις αποφάσεις που παίρνουμε σχετικά με το τι θα επιλέξουμε να φάμε.

Ο πολύπλοκος μηχανισμός

Σύμφωνα με τον Δρ. Johnson, οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από εξωτερικά ερεθίσματα για κάποιο είδος τροφής επεξεργάζονται ταυτόχρονα με τα βιολογικά σήματα που μας δίνει το σώμα. Τα τελευταία δεν είναι άλλα από αισθήματα πείνας αφενός αλλά και εκτίμησης της πληρότητας που αντιλαμβάνεται το σώμα στο γαστρεντερολογικό του σύστημα.

Στην πραγματικότητα, τα αισθήματα πείνας ή κορεσμού είναι οι σημαντικές ενδείξεις που θα πρέπει να καθορίσουν τις αποφάσεις που παίρνουμε σχετικά με την κατανάλωση τροφής.

Οι ερευνητές προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν αυτόν τον μηχανισμό χρησιμοποίησαν αρουραίους σε συνθήκες εργαστηρίου, στους οποίους παρείχαν τροφή μόνο όταν ήταν εντελώς νηστικοί και άρα πεινασμένοι ή εντελώς χορτάτοι. Έτσι αυτοί «αναγκάστηκαν» να βασίζονται στα αισθήματα πείνας ή κορεσμού για να υπολογίσουν τον χρόνο στον οποίο θα υπήρχε διαθέσιμη τροφή.

Αυτό που παρατήρησαν οι μελετητές ήταν ότι εάν ένας αρουραίος εκπαιδευτεί να περιμένει τροφή μόνο όταν πεινάει, θα είναι αδιάφορος στο να πλησιάσει την περιοχή όπου είναι διαθέσιμη τροφή όταν αισθάνεται χορτάτος, επειδή ακριβώς δεν περιμένει πια κάποιος να τον ταΐσει.

Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες χορήγησαν στους αρουραίους γκρελίνη, μια ορμόνη που παρεμβαίνει στον μηχανισμό της πείνας, παρατήρησαν ότι αυτοί πλησίαζαν πιο συχνά το σημείο στο οποίο έμπαινε η τροφή τους. Η τεχνητή κατάσταση πείνας λειτούργησε δηλαδή ως ένα “διαγνωστικό σύνθημα” που τους οδήγησε στην αναζήτηση τροφής.

Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα λειτουργεί και επιλέγει τρόφιμα, μπορεί να προσαρμοστεί, αν χρειάζεται, ακόμα κι όταν λείπουν βασικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν μια τροφή από την άλλη, λένε οι ειδικοί.

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό παράδειγμα αυτής της ικανότητας προσαρμογής προέρχεται από ποντίκια που με γενετική παρέμβαση δεν μπορούσαν να γευτούν την τροφή τους ωστόσο ακόμα έδειχναν προτίμηση σε συγκεκριμένα τρόφιμα αποκλειστικά λόγω της θερμιδικής τους περιεκτικότητας.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το αίσθημα πείνας και η αντίληψη για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει κάποιο τρόφιμο δεν περιορίζονται στο στομάχι αλλά περιλαμβάνουν δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου όπως ο πλευρικός υποθάλαμος, καθώς και κέντρα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μάθηση και τη μνήμη, όπως ο ιππόκαμπος.

Η θαυμαστή λειτουργία του «Vagus nerve»

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου, δηλαδή η βιοχημική σύνδεση μεταξύ τους, επηρεάζει την διατροφική συμπεριφορά με πολλούς τρόπους. Πρωταγωνιστής σε αυτή την διαδικασία είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο, που μεταξύ άλλων βοηθά στον έλεγχο της πεπτικής οδού.

Είναι το όργανο που μεταδίδει γρήγορα πληροφορίες θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο και η ενεργοποίηση του μπορεί να προκαλέσει μια τόσο έντονη κατάσταση ευφορίας ώστε σε σχετικά πειράματα τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν δεν δίστασαν να τραυματιστούν προκειμένου να προσεγγίσουν τροφή που διέγειρε την λειτουργία του πνευμονογαστρικού τους νεύρου.

Αυτή η νευρολογική διαδικασία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Στους ανθρώπους, προσθέτουν, η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητες μάθησης και τη μνήμης και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μείζονος κατάθλιψης.

Κάνοντας το σώμα μας σύμμαχο

Η ικανότητα του σώματός να χρησιμοποιεί εξωτερικές και εσωτερικές ενδείξεις για να ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε το είδος τροφής που θα καταναλώσουμε, υπογραμμίζει τις εντυπωσιακές διαδικασίες που εμπλέκονται στον τρόπο ρύθμισης των ενεργειακών αναγκών του σώματος μας.

Η λανθασμένη αντίληψη της ενδοδεκτικότητας, της αίσθησης δηλαδή που έχει το ίδιο το σώμα μας για το τι συμβαίνει μέσα του, σχετίζεται με μια σειρά από δυσλειτουργικές συμπεριφορές σίτισης, όπως οι διατροφικές διαταραχές.

Για παράδειγμα, η ανορεξία μπορεί να προκύψει όταν τα ενδοδεκτικά σήματα, όπως το αίσθημα της πείνας, δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το κίνητρο για φαγητό. Εναλλακτικά, η αδυναμία χρήσης του αισθήματος πληρότητας για να μετριαστεί η ευχαρίστηση που προσφέρει η κατανάλωση ενός νόστιμου φαγητού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια υπερφαγίας.

Τα εναλλασσόμενα σήματα που μας δίνει το ίδιο το σώμα μας, παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των καθημερινών μας διατροφικών προτύπων.
Κατά τη διάρκεια μιας εκτός ρουτίνας περιόδου όπως είναι οι μέρες της χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας, πολλοί εξωτερικοί παράγοντες άγχους προβάλλονται στον τρόπο με τον οποίο τρώμε… ενδεικτικά, οι πολλές προσκλήσεις για φαγητό, η κοινωνική ανάγκη να συμμετέχουμε στα εορταστικά τραπέζια, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μας να «ακούμε» τις πραγματικές διατροφικές ανάγκες μας.

Ο εγκέφαλός μας όμως έχει εξελιχθεί ώστε να αντιλαμβάνεται σε πραγματικό χρόνο τα ενεργειακά μας ελλείμματα, καταλήγουν οι ειδικοί. Ενσωματώνοντας τα εργαλεία που μας παρέχει, μπορούμε αυτές τις γιορτές αντί να «τρώμε με τα μάτια» να ικανοποιήσουμε τις πραγματικές ενεργειακές μας ανάγκες χωρίς να υπερβάλλουμε.

Πηγή: Theconversation.com

  • ΦΑΓΗΤΟ
  • ΟΡΕΞΗ
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο χυμός παντζαριού μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ΧΑΠ
Ο χυμός παντζαριού μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ΧΑΠ 20 Δεκεμβρίου 2023
Η Κομισιόν πρόσθεσε τη φακή από την Εγκλουβή Λευκάδας στο μητρώο ΠΟΠ 22 Δεκεμβρίου 2023
Η Κομισιόν πρόσθεσε τη φακή από την Εγκλουβή Λευκάδας στο μητρώο ΠΟΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πως θα κάνετε την υγιεινή διατροφή παιχνίδι μάθησης για μικρούς και μεγάλους
Διατροφή
25/09/2026 - 20:21

Πως θα κάνετε την υγιεινή διατροφή παιχνίδι μάθησης για μικρούς και μεγάλους

Σχεδόν ποτέ δεν φταίει το φαγητό για τα κιλά των καλοκαιρινών διακοπών - Ο απλός κανόνας των 72 ωρών
Health Talk
12/08/2026 - 09:59

Σχεδόν ποτέ δεν φταίει το φαγητό για τα κιλά των καλοκαιρινών διακοπών - Ο απλός κανόνας των 72 ωρών

Binge-Watching και φαγητό: Τα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πολλά για την ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 23:17

Binge-Watching και φαγητό: Τα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πολλά για την ψυχική υγεία

Τι πρέπει να τρώμε όταν η ζέστη «κόβει» την όρεξη – Οι συμβουλές των ειδικών
Διατροφή
14/07/2026 - 10:00

Τι πρέπει να τρώμε όταν η ζέστη «κόβει» την όρεξη – Οι συμβουλές των ειδικών

Τι είναι το «food noise» και πότε πρέπει να μας ανησυχεί - Πέντε απλές συμβουλές για τη διαχείρισή του
Διατροφή
02/07/2026 - 22:02

Τι είναι το «food noise» και πότε πρέπει να μας ανησυχεί - Πέντε απλές συμβουλές για τη διαχείρισή του

Πατσάς ο παρεξηγημένος: Η σούπα από εντόσθια που αφήνει θετικό αποτύπωμα στον οργανισμό
Διατροφή
29/06/2026 - 17:37

Πατσάς ο παρεξηγημένος: Η σούπα από εντόσθια που αφήνει θετικό αποτύπωμα στον οργανισμό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Κομισιόν παρακολουθεί «πολύ στενά» την υπόθεση της πνευμονικής πανώλης στη Ρωσία
Επικαιρότητα
05/10/2026 - 20:29
Περισσότερες από 290 δωρεάν σπιρομετρήσεις στους Δήμους Βύρωνα και Ελληνικού - Αργυρούπολης
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 17:19
Διαμαρτυρία ΕΣΑμεΑ για τα προβλήματα στο ΕΕΕΕΚ Μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες Αιγάλεω
Patient Talk
05/10/2026 - 16:42
ΠΕΕΓΟΙ: «Η Γενική Οικογενειακή Ιατρική είναι ειδικότητα»
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 16:09
Κοιλιοπλαστική στην εποχή των GLP-1: Οκτώ στους δέκα έχουν χάσει βάρος με φαρμακευτική αγωγή
Health Talk
05/10/2026 - 15:22
Συνταγές για εννέα σούπες πλούσιες σε πρωτεΐνη που θα σας κρατήσουν χορτάτους
Διατροφή
05/10/2026 - 14:47
Συμπληρωματική δίωξη για ψευδή δήλωση ζητά ο ΙΣΑ κατά των δύο κατηγορούμενων της υπόθεσης Μαζωνάκη
Επικαιρότητα
05/10/2026 - 13:58
Εθελοντική αιμοδοσία στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του PHARMA point 2026
Pharma Policy
05/10/2026 - 13:32
Σε έναν Αμερικανό και δύο Γερμανούς το Νόμπελ Ιατρικής για το έργο τους στην Οπτογενετική
Επικαιρότητα
05/10/2026 - 13:14
Ο ΦΣΑ ζητεί υποχρεωτική συμμετοχή του αδειούχου φαρμακοποιού με ποσοστό 51% στα ιδιωτικά φαρμακεία
Pharma Policy
05/10/2026 - 12:58
Ο Γεωργιάδης εγκαινίασε τον πρώτο αξονικό τομογράφο στο ΓΝ της Καρπάθου
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 12:39
Το νέο πλαίσιο για τον ορισμό της ίασης στο πολλαπλούν μυέλωμα
Υγεία
05/10/2026 - 12:12
«Χρυσή» η Merck στα Βραβεία Υγείας και Ασφάλειας 2026
Pharma News
05/10/2026 - 11:38
Δέκα υποθέσεις παράνομης άσκησης του επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου στον εισαγγελέα
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 11:21
Θρίλερ στη Σιβηρία: Πέθανε από πνευμονία εργαζόμενη σε εργαστήριο πανώλης - Εικασίες για διαρροή παθογόνου
Επικαιρότητα
05/10/2026 - 10:52
Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν την ελληνική συμβολή στην ατζέντα για τη σήψη
Υγεία
05/10/2026 - 10:16
Φάρμακα: Στο τραπέζι απευθείας διαπραγματεύσεις ευρωπαϊκών χωρών με τις ΗΠΑ για το MFN
Pharma Policy
05/10/2026 - 09:57
EMA: Στα επίπεδα του 2025 οι αιτήσεις για νέα φάρμακα το πρώτο εξάμηνο του 2026
Pharma Policy
05/10/2026 - 09:39
Τέσσερις μύθοι για τους υδατάνθρακες και το σάκχαρο που καταρρίπτουν οι διαιτολόγοι
Διατροφή
05/10/2026 - 08:57
Κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι παθήσεις του αναπνευστικού
Υγεία
05/10/2026 - 08:23
Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
05/10/2026 - 08:02
Οι νέες προδιαγραφές για τα φαρμακεία αυτοκινήτου - Τι πρέπει να έχει κάθε οδηγός από το 2027
Επικαιρότητα
05/10/2026 - 07:43
Μπορεί η απώλεια βάρους να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού; Ο ρόλος των GLP-1
Υγεία
02/10/2026 - 16:16
Δέκα απλές ασκήσεις για άτομα άνω των 65 ετών - Κίνηση και φυσικοθεραπεία στηρίζουν την υγιή και ενεργό γήρανση
Health Talk
02/10/2026 - 15:39
9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 15:04
Σκοτώνει μαζικά στο Κονγκό ο Έμπολα, άνω των 4.000 οι νεκροί - Μεταδίδεται ταχύτατα ο ιός
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 14:37
La Roche-Posay: Στο επίκεντρο η υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και η φροντίδα του δέρματος
Pharma News
02/10/2026 - 14:22
Αγαπηδάκη: «Νέες υποδομές υγείας στη Δυτική Αθήνα και αναβαθμισμένη φροντίδα για την άνοια»
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 13:37
Ελληνίδα ερευνήτρια διακρίθηκε διεθνώς για καινοτόμους τεχνητούς φακούς αποκατάστασης της εστίασης
Υπηρεσίες Υγείας
02/10/2026 - 12:44
Η κόπωση που προκαλεί η long COVID συνδέεται με μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο
Υγεία
02/10/2026 - 12:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τέσσερις μύθοι για τους υδατάνθρακες και το σάκχαρο που καταρρίπτουν οι διαιτολόγοι
Διατροφή
05/10/2026 - 08:57
Δέκα υποθέσεις παράνομης άσκησης του επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου στον εισαγγελέα
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 11:21
«Χρυσή» η Merck στα Βραβεία Υγείας και Ασφάλειας 2026
Pharma News
05/10/2026 - 11:38
Ο Γεωργιάδης εγκαινίασε τον πρώτο αξονικό τομογράφο στο ΓΝ της Καρπάθου
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 12:39
Συνταγές για εννέα σούπες πλούσιες σε πρωτεΐνη που θα σας κρατήσουν χορτάτους
Διατροφή
05/10/2026 - 14:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo