ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Τρώνε με τα μάτια» οι άνθρωποι; Νευροεπιστήμονας «ξεκλειδώνει» τη λειτουργία της όρεξης

Διατροφή
PEXELS
Αν κάτι χαρακτηρίζει την περίοδο των γιορτών είναι τα γεμάτα εορταστικά τραπέζια με τη γνωστή ρήση «πρώτα τρώνε τα μάτια» να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ αυτές τις μέρες.
Παρασκευή, 22/12/2023 - 13:23
— Photo: PEXELS
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Και ίσως όχι άδικα αφού η επιστήμη πίσω από τη διατροφική συμπεριφορά αποκαλύπτει ότι η διαδικασία της επιλογής τροφής, ο χρόνος και η ποσότητα είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο από την απλή βιολογική ανάγκη να εξασφαλίσουμε «καύσιμα» για το σώμα μας.

Οι ενδείξεις πείνας είναι μόνο μέρος της διαδικασίας, επισημαίνει ο Alexander Johnson, αναπληρωτής Καθηγητής Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Οι οπτικές ενδείξεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα μπορούν να διαμορφώσουν τις διατροφικές συμπεριφορές τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα, εξηγεί.

Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει, μια ολόκληρη σειρά από αισθητηριακά ερεθίσματα –θόρυβοι, μυρωδιές και υφές– μπορεί να συσχετιστούν με μια αίσθηση ευχαρίστησης που συνοδεύει την κατανάλωση φαγητού και έτσι να επηρεάσουν τις αποφάσεις που παίρνουμε σχετικά με το τι θα επιλέξουμε να φάμε.

Ο πολύπλοκος μηχανισμός

Σύμφωνα με τον Δρ. Johnson, οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από εξωτερικά ερεθίσματα για κάποιο είδος τροφής επεξεργάζονται ταυτόχρονα με τα βιολογικά σήματα που μας δίνει το σώμα. Τα τελευταία δεν είναι άλλα από αισθήματα πείνας αφενός αλλά και εκτίμησης της πληρότητας που αντιλαμβάνεται το σώμα στο γαστρεντερολογικό του σύστημα.

Στην πραγματικότητα, τα αισθήματα πείνας ή κορεσμού είναι οι σημαντικές ενδείξεις που θα πρέπει να καθορίσουν τις αποφάσεις που παίρνουμε σχετικά με την κατανάλωση τροφής.

Οι ερευνητές προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν αυτόν τον μηχανισμό χρησιμοποίησαν αρουραίους σε συνθήκες εργαστηρίου, στους οποίους παρείχαν τροφή μόνο όταν ήταν εντελώς νηστικοί και άρα πεινασμένοι ή εντελώς χορτάτοι. Έτσι αυτοί «αναγκάστηκαν» να βασίζονται στα αισθήματα πείνας ή κορεσμού για να υπολογίσουν τον χρόνο στον οποίο θα υπήρχε διαθέσιμη τροφή.

Αυτό που παρατήρησαν οι μελετητές ήταν ότι εάν ένας αρουραίος εκπαιδευτεί να περιμένει τροφή μόνο όταν πεινάει, θα είναι αδιάφορος στο να πλησιάσει την περιοχή όπου είναι διαθέσιμη τροφή όταν αισθάνεται χορτάτος, επειδή ακριβώς δεν περιμένει πια κάποιος να τον ταΐσει.

Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες χορήγησαν στους αρουραίους γκρελίνη, μια ορμόνη που παρεμβαίνει στον μηχανισμό της πείνας, παρατήρησαν ότι αυτοί πλησίαζαν πιο συχνά το σημείο στο οποίο έμπαινε η τροφή τους. Η τεχνητή κατάσταση πείνας λειτούργησε δηλαδή ως ένα “διαγνωστικό σύνθημα” που τους οδήγησε στην αναζήτηση τροφής.

Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα λειτουργεί και επιλέγει τρόφιμα, μπορεί να προσαρμοστεί, αν χρειάζεται, ακόμα κι όταν λείπουν βασικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν μια τροφή από την άλλη, λένε οι ειδικοί.

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό παράδειγμα αυτής της ικανότητας προσαρμογής προέρχεται από ποντίκια που με γενετική παρέμβαση δεν μπορούσαν να γευτούν την τροφή τους ωστόσο ακόμα έδειχναν προτίμηση σε συγκεκριμένα τρόφιμα αποκλειστικά λόγω της θερμιδικής τους περιεκτικότητας.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το αίσθημα πείνας και η αντίληψη για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει κάποιο τρόφιμο δεν περιορίζονται στο στομάχι αλλά περιλαμβάνουν δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου όπως ο πλευρικός υποθάλαμος, καθώς και κέντρα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μάθηση και τη μνήμη, όπως ο ιππόκαμπος.

Η θαυμαστή λειτουργία του «Vagus nerve»

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου, δηλαδή η βιοχημική σύνδεση μεταξύ τους, επηρεάζει την διατροφική συμπεριφορά με πολλούς τρόπους. Πρωταγωνιστής σε αυτή την διαδικασία είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο, που μεταξύ άλλων βοηθά στον έλεγχο της πεπτικής οδού.

Είναι το όργανο που μεταδίδει γρήγορα πληροφορίες θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο και η ενεργοποίηση του μπορεί να προκαλέσει μια τόσο έντονη κατάσταση ευφορίας ώστε σε σχετικά πειράματα τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν δεν δίστασαν να τραυματιστούν προκειμένου να προσεγγίσουν τροφή που διέγειρε την λειτουργία του πνευμονογαστρικού τους νεύρου.

Αυτή η νευρολογική διαδικασία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Στους ανθρώπους, προσθέτουν, η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητες μάθησης και τη μνήμης και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μείζονος κατάθλιψης.

Κάνοντας το σώμα μας σύμμαχο

Η ικανότητα του σώματός να χρησιμοποιεί εξωτερικές και εσωτερικές ενδείξεις για να ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε το είδος τροφής που θα καταναλώσουμε, υπογραμμίζει τις εντυπωσιακές διαδικασίες που εμπλέκονται στον τρόπο ρύθμισης των ενεργειακών αναγκών του σώματος μας.

Η λανθασμένη αντίληψη της ενδοδεκτικότητας, της αίσθησης δηλαδή που έχει το ίδιο το σώμα μας για το τι συμβαίνει μέσα του, σχετίζεται με μια σειρά από δυσλειτουργικές συμπεριφορές σίτισης, όπως οι διατροφικές διαταραχές.

Για παράδειγμα, η ανορεξία μπορεί να προκύψει όταν τα ενδοδεκτικά σήματα, όπως το αίσθημα της πείνας, δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το κίνητρο για φαγητό. Εναλλακτικά, η αδυναμία χρήσης του αισθήματος πληρότητας για να μετριαστεί η ευχαρίστηση που προσφέρει η κατανάλωση ενός νόστιμου φαγητού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια υπερφαγίας.

Τα εναλλασσόμενα σήματα που μας δίνει το ίδιο το σώμα μας, παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των καθημερινών μας διατροφικών προτύπων.
Κατά τη διάρκεια μιας εκτός ρουτίνας περιόδου όπως είναι οι μέρες της χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας, πολλοί εξωτερικοί παράγοντες άγχους προβάλλονται στον τρόπο με τον οποίο τρώμε… ενδεικτικά, οι πολλές προσκλήσεις για φαγητό, η κοινωνική ανάγκη να συμμετέχουμε στα εορταστικά τραπέζια, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μας να «ακούμε» τις πραγματικές διατροφικές ανάγκες μας.

Ο εγκέφαλός μας όμως έχει εξελιχθεί ώστε να αντιλαμβάνεται σε πραγματικό χρόνο τα ενεργειακά μας ελλείμματα, καταλήγουν οι ειδικοί. Ενσωματώνοντας τα εργαλεία που μας παρέχει, μπορούμε αυτές τις γιορτές αντί να «τρώμε με τα μάτια» να ικανοποιήσουμε τις πραγματικές ενεργειακές μας ανάγκες χωρίς να υπερβάλλουμε.

Πηγή: Theconversation.com

  • ΦΑΓΗΤΟ
  • ΟΡΕΞΗ
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο χυμός παντζαριού μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ΧΑΠ
Ο χυμός παντζαριού μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ΧΑΠ 20 Δεκεμβρίου 2023
Η Κομισιόν πρόσθεσε τη φακή από την Εγκλουβή Λευκάδας στο μητρώο ΠΟΠ 22 Δεκεμβρίου 2023
Η Κομισιόν πρόσθεσε τη φακή από την Εγκλουβή Λευκάδας στο μητρώο ΠΟΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πείνα και μυρωδιές: Η σύνδεση μύτης εγκεφάλου επηρεάζει και περιορίζει την όρεξη
Διατροφή
11/02/2026 - 17:57

Πείνα και μυρωδιές: Η σύνδεση μύτης εγκεφάλου επηρεάζει και περιορίζει την όρεξη

Εθισμοί και όρεξη: Τι ρόλο παίζει ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου και πως σχετίζεται η ντοπαμίνη
Υγεία
05/02/2026 - 19:04

Εθισμοί και όρεξη: Τι ρόλο παίζει ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου και πως σχετίζεται η ντοπαμίνη

«Dry January»: Πόσο χρόνο χρειάζεται για να «καθαρίσει» το ήπαρ από το αλκοόλ των εορτών
Διατροφή
02/01/2026 - 18:21

«Dry January»: Πόσο χρόνο χρειάζεται για να «καθαρίσει» το ήπαρ από το αλκοόλ των εορτών

Οδηγός ασφαλούς διαχείρισης των περισσευμάτων των γιορτινών τραπεζιών
Διατροφή
29/12/2025 - 12:00

Οδηγός ασφαλούς διαχείρισης των περισσευμάτων των γιορτινών τραπεζιών

«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01

«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;

Από τα μελομακάρονα στις ορμόνες: Οι γιορτινές συνήθειες επηρεάζουν την ευεξία των γυναικών
Health Talk
23/12/2025 - 19:07

Από τα μελομακάρονα στις ορμόνες: Οι γιορτινές συνήθειες επηρεάζουν την ευεξία των γυναικών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ για τα εμπόδια στην προσβασιμότητα - «Θύματα στο βωμό του κέρδους»
Patient Talk
21/02/2026 - 13:27
Ξεψύχησε το δίχρονο αγοράκι στο οποίο είχε μεταμοσχευθεί «καμένη» καρδιά στην Ιταλία
Επικαιρότητα
21/02/2026 - 13:12
Σαρακοστή προ των πυλών: Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία και... τι συμβαίνει μόλις μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της!
Διατροφή
21/02/2026 - 12:58
Τοκατλίδη: «Ο ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενείς δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39
Γεωργιάδης: «Στην Α΄ κατηγορία άγονων περιοχών η Μυτιλήνη και προσλήψεις γιατρών με αυξημένα κίνητρα»
Πολιτική Υγείας
21/02/2026 - 12:23
To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV
Υγεία
20/02/2026 - 18:00
Σπάνια νοσήματα: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση
Digital Health
20/02/2026 - 16:30
Πατρικό φίλτρο: Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που καθορίζει το στυλ πατρικής συμπεριφοράς
Ψυχική Υγεία
20/02/2026 - 15:30
Μέντα, ευκάλυπτος και τσίλι μπορούν συνεργατικά να κάνουν θαύματα κατά της φλεγμονής στα κύτταρα
Διατροφή
20/02/2026 - 14:30
Χρόνια έλκη: Νέα θεραπευτική ελπίδα με τζελ που εξασφαλίζει οξυγόνωση του ιστού
Υγεία
20/02/2026 - 13:28
ECDC: Μειωμένος ο κίνδυνος έκθεσης σε σερεουλίδη μετά τις ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 12:19
Γεωργιάδης: Η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας για Ογκολογικούς Ασθενείς του Λαϊκού έτοιμη σ' ένα χρόνο
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 11:22
Πιο κοντά σε ρινικό εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από Covid, γρίπη και αλλεργίες
Υγεία
20/02/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη για επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: Δεν επιτέθηκαν στον Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/02/2026 - 10:13
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση μια συχνής διαταραχής του γαστρεντερικού
Health Talk
20/02/2026 - 09:34
Έφυγε σε ηλικία 53 ετών εξαιτίας αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης ο “McSteamy” του Grey's Anatomy
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 08:22
Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους της DEMO
Pharma News
20/02/2026 - 07:17
ΟΕΝΓΕ: «Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας»
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 03:38
Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
20/02/2026 - 00:14
Λαϊκό Νοσοκομείο: Αγιασμός για την υπό κατασκευή ογκολογική κλινική με δωρεά της Δήμητρας Κατσαφάδου
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 23:51
Οι γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπείας για τύπους καρκίνου του μαστού
Υγεία
19/02/2026 - 23:24
Η BioNTech κατέθεσε αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας σε εμβόλιο κατά της Covid-19
Pharma News
19/02/2026 - 22:59
Ψηφιακή Υγεία: Προκλήσεις και λύσεις για την Ελλάδα - Ενημερωτική εκδήλωση του Health Hub
Digital Health
19/02/2026 - 22:27
Αβεβαιότητες και ερωτήματα για το μέλλον του σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 21:52
Δώρα και χαρά στα παιδιά που νοσηλεύονται με καρκίνο μοίρασαν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 21:07
MSD Ελλάδος: Τα ευρήματα της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα
Pharma News
19/02/2026 - 20:24
Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Γιατί μπορεί να νικηθεί - Η ιατρική κίνηση που άλλαξε την ιστορία
Health Talk
19/02/2026 - 20:01
ΕΛΛΟΚ: Aφιερωμένο στην πρόληψη και το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας το τριήμερο επετειακό συνέδριο
Patient Talk
19/02/2026 - 19:34
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν μονοκλωνικό αντίσωμα για την αποκατάσταση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού
Pharma News
19/02/2026 - 19:02
Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Νίκαιας: «Τα ΤΕΠ που εγκαινιάστηκαν έχουν πλημμυρίσει ήδη τρεις φορές»
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 18:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΕΔΗΝ: 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 19 Μαρτίου
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 10:43
Θεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα στο στόλο του ΕΚΑΒ- Προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης διασωστών
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 11:00
Ένταση στο Γενικό Κρατικό - Γεωργιάδης: "Κινδύνευσε η σωματική μου ακεραιότητα"
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 11:40
Γεωργιάδης από Νοσοκομείο Νίκαιας: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση για ένα πιο ανθρώπινο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 16:34
Η παράξενη μόδα του χυμού μπρόκολου που σαρώνει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Διατροφή
19/02/2026 - 16:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo