Σύμφωνα με την Primrose Freestone, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, οι πιο συχνές βακτηριακές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης είναι το καμπυλοβακτήριο και η σαλμονέλα, παθογόνα τα οποία εντοπίζονται συχνά στα ωμά πουλερικά. Και τα Χριστούγεννα είναι η κατεξοχήν περίοδος αύξησης της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων.
Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και υποχωρούν από μόνες τους, μπορεί ωστόσο να αποβούν σοβαρές για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται πολύ μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, πυρετό, διάρροια και γενική αίσθηση αδιαθεσίας.
Σύμφωνα με την ειδικό, μια πιο προσεκτική ματιά στις εορταστικές διατροφικές συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις κακοτοπιές και στο φετινό γιορτινό τραπέζι.
Πλημμελής έλεγχος ημερομηνιών λήξης
Ο έλεγχος των ημερομηνιών λήξης είναι ιδιαίτερα σημαντικός τα Χριστούγεννα, όταν τα ψυγεία μας είναι συχνά ασφυκτικά γεμάτα με τρόφιμα έχουν αγοραστεί πολύ νωρίτερα.
Τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «ανάλωση πριν από» είναι εξαιρετικά ευπαθή, πρέπει να αποθηκεύονται σωστά στο ψυγείο και να καταναλώνονται εντός του καθορισμένου χρόνου που εξασφαλίζει την πρόληψη ανάπτυξης βακτηρίων.
Ακόμα και αν τα τρόφιμα δεν έχουν λήξει ωστόσο δεν πρέπει να καταναλώνονται εάν η συσκευασία φέρει χτυπήματα ή μοιάζει “φουσκωμένη”, αν υπάρχει άσχημη μυρωδιά ή όταν η όψη του τροφίμου είναι διαφορετική από ότι συνήθως. Αυτά είναι σημάδια, λέει η μικροβιολόγος, πιθανής βακτηριακής ή μυκητιακής μόλυνσης και για λόγους ασφαλείας είναι καλύτερο τα προϊόντα αυτά να απορρίπτονται.
Λανθασμένη διαχείριση κατεψυγμένων πουλερικών
Τα μεγάλα κατεψυγμένα πουλερικά, όπως οι γαλοπούλες, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να αποψυχθούν στο ψυγείο. Το μαγείρεμα πουλερικών που δεν έχουν ξεπαγώσει πλήρως μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφο μαγείρεμα, επιτρέποντας στα βακτήρια να επιβιώσουν στο εσωτερικό του κρέατος.
Παράλληλα, το πλύσιμο των ωμών πουλερικών πριν από το μαγείρεμα είναι περιττό σύμφωνα με την Δρ. Freestone και αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Όπως εξηγεί, τα πουλερικά που πωλούνται από σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία είναι ήδη καθαρισμένα. Το πλύσιμο τους μπορεί να εκτοξεύσει βακτήρια σε νεροχύτες, επιφάνειες εργασίας, χέρια, ρούχα και κοντινά τρόφιμα, οδηγώντας σε διασταυρούμενη μόλυνση.
Ελλιπές μαγείρεμα
Τα πουλερικά μπορεί να περιέχουν βακτήρια σε πολλά σημεία και όχι μόνο στην επιφάνεια, επομένως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουν μαγειρευτεί καλά προκειμένου να είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Στις κατεψυγμένες γαλοπούλες πολύ συχνά αναγράφεται ο απαιτούμενος χρόνος ψησίματος ανάλογα με το βάρος τους. Όμως τα πουλερικά που μαγειρεύονται με εσωτερική γέμιση συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο αφού τα επιπλέον υλικά μπορεί να εμποδίσουν την θερμότητα να φτάσει μέχρι το κέντρο, επιτρέποντας στα βακτήρια να επιβιώσουν.
Η χρήση ενός θερμομέτρου τροφίμων μπορεί να βοηθήσει.
Τα πουλερικά είναι ασφαλή για κατανάλωση όταν στο πιο παχύ μέρος τους η θερμοκρασία έχει φτάσει τουλάχιστον τους 75°C, δηλαδή το όριο που εξασφαλίζει ότι έχουν εξαλειφθεί αποτελεσματικά βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Πλύσιμο χεριών και συνθήκες υγιεινής στη κουζίνα
Η καλή υγιεινή είναι απαραίτητη κατά την προετοιμασία ωμού κρέατος, πουλερικών, ψαριών ή λαχανικών.
Κάθε φορά που διαχειριζόμαστε ωμά τρόφιμα, λέει η γιατρός, πρέπει να ακολουθεί σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μας με σαπούνι και νερό.
Το ίδιο προσεκτικά πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται σανίδες κοπής, μαχαίρια και επιφάνειες εργασίας για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο επιμόλυνσης.
Σημαντική υποσημείωση αφορά όσους αυτές τις μέρες αντιμετωπίζουμε κάποια ίωση με συμπτώματα γαστρεντερολογικά, όπως εμετό ή διάρροια. Πίσω από αυτά ίσως κρύβεται κάποιο παθογόνο όπως νοροϊός ή ροταϊός, που είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί και μπορεί άθελα μας να επιμολύνουν και τα τρόφιμα που διαχειριζόμαστε.
Λανθασμένη αποθήκευση της τροφής που περίσσεψε
Η αποθήκευση της μαγειρεμένης τροφής που περίσσεψε στο ψυγείο επιβραδύνει την ανάπτυξή βακτηριδίων αλλά μόνο εάν η θερμοκρασία παραμένει μεταξύ 0 και 5 βαθμών Κελσίου.
Την περίοδο των Χριστουγέννων τα ψυγεία μας είναι συχνά υπερφορτωμένα και αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό τους και πιθανό πολλαπλασιασμό των βακτηρίων έστω και αν έχουμε εγκαίρως αποθηκεύσει τυχόν περισσεύματα.
Το μαγειρεμένο φαγητό πρέπει αφού κρυώσει να μπει στο ψυγείο εντός δύο ωρών. Ο χρόνος ψύξης είναι σημαντικός αφού σε θερμοκρασία δωματίου ορισμένα βακτήρια μπορούν ακόμα και να διπλασιαστούν σε αριθμό κάθε 20 λεπτά.
Τα περισσεύματα πρέπει να καταναλώνονται εντός δύο ημερών. Αν η ποσότητα είναι μεγάλη, καλύτερα να τα καταψύξετε λέει η γιατρός, αφού όταν φυλάσσονται στους -18°C, μπορούν να διατηρηθούν με ασφάλεια έως και τρεις μήνες.
Χριστουγεννιάτικα γεύματα εκτός σπιτιού
Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίζεται ότι περίπου το 60% των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, συνδέονται με τρόφιμα που καταναλώθηκαν εκτός σπιτιού.
Οι μπουφέδες ενέχουν ιδιαίτερους κινδύνους επειδή ευπαθή τρόφιμα μπορεί να μείνουν για πολύ ώρα εκτεθειμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Και εάν πάρετε… ταπεράκι με περισσεύματα του μπουφέ στο σπίτι, εξηγεί η Δρ. Freestone, φροντίστε να μπει άμεσα στο ψυγείο και προνοήστε το περιεχόμενο του να ζεσταθεί πολύ και ομοιόμορφα πριν το καταναλώσετε.
Πηγή: TheConversation.com





