ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το γευστικό φρούτο της άνοιξης που προστατεύει τη μνήμη - Τα 5 κορυφαία οφέλη του στην υγεία

Διατροφή
Το γευστικό φρούτο της άνοιξης που προστατεύει τη μνήμη - Τα 5 κορυφαία οφέλη του στην υγεία
Το φρούτο αυτό θεωρείτε πρώτη επιλογή για πολλούς και δικαιολογημένα καθώς, εκτός από τρομερή γεύση, προσφέρει και πολλαπλά οφέλη στην υγεία.
Πέμπτη, 13/04/2023 - 11:08
— Photo: Φωτογραφία από Romana - pexels
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η κατανάλωση φράουλας θα μπορούσε να προστατεύσει την εγκεφαλική λειτουργία, διαδραματίζοντας τον ρόλο της «ασπίδας» έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου RUSH.

Συγκεκριμένα, οι μελετητές του RUSH διαπίστωσαν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της βιοδραστικής ένωσης πελαργονιδίνη (κατηγορία ανθοκυανίνης που λέγεται αγλυκόνη και χαρίζει πορτοκαλί ερυθρό χρώμα στα φρούτα) και της παρουσίας λιγότερων NFTs στον εγκέφαλο.

Τα NFTs προκαλούνται από μη φυσιολογικές αλλαγές, που συμβαίνουν όταν οι πρωτεΐνες Τ συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και η παρουσία τους αποτελεί ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ σε έναν ασθενή.

Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Alzheimer’s Disease.

«Υποψιαζόμαστε ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της πελαργονιδίνης μπορεί να μειώσουν τη συνολική νευροφλεγμονή, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να μειώσει την παραγωγή κυτοκίνης», δήλωσε η δρ. Julie Schneider, νευροπαθολόγος στο Κέντρο Νόσου Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου RUSH στο Σικάγο, αναπληρώτρια καθηγήτρια και συγγραφέας της μελέτης.

Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που παράγονται από τα κύτταρα και μπορούν να ρυθμίσουν διάφορες φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Η φλεγμονή στον εγκέφαλο έχει συνδεθεί με την παθολογία του Αλτσχάιμερ, όπως οι πλάκες και η σύγχυση. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η πελαργονιδίνη μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο που γερνά από την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πώς μπορούμε, όμως, να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ποσότητα πελαργονιδίνης για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας; Φαίνεται πως άφθονη πηγή πελαργονιδίνης αποτελούν οι φράουλες, ένα αγαπημένο για πολλούς φρούτο, που μπορούν εύκολα να εντάξουνε στη διατροφή τους.

«Ενώ η πελαγονιδίνη θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω για το ρόλο της στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η κατανάλωση φράουλας συνιστά ωστόσο μια απλή προσθήκη στο διατροφολόγιο, που σχεδόν ο καθένας μπορεί να εντάξει», δήλωσε η Puja Agarwal, Ph.D., διατροφολόγος – επιδημιολόγος στο Κέντρο Νόσου Αλτσχάιμερ του RUSH, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του RUSH και συγγραφέας της μελέτης.

Τι έδειξε η έρευνα;

Οι ερευνητές του RUSH εξέτασαν τα δεδομένα της διαχρονικής μελέτης MAP του Rush Memory and Aging Project, που ξεκίνησε το 1997, περιλαμβάνοντας άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, που ήταν κάτοικοι περισσότερων από 40 κοινοτήτων συνταξιούχων στο βόρειο Ιλινόις.
Όσοι εγγράφηκαν ήταν κυρίως λευκοί, χωρίς διαγνωσμένη άνοια και όλοι συμφώνησαν να υποβληθούν σε ετήσιες κλινικές αξιολογήσεις όσο ζούσαν και σε αυτοψία εγκεφάλου μετά το θάνατό τους.

Αξιολογήθηκαν τα στοιχεία 575 ατόμων μετά το θάνατό τους, για τα οποία παρέχονταν πλήρεις πληροφορίες αναφορικά με τη διατροφή τους, καθώς και οι αυτοψίες εγκεφάλου που έγιναν μετά τον θάνατό τους. Η μέση ηλικία θανάτου ήταν τα 91,3 έτη. Όπως προέκυψε, συνολικά 120 συμμετέχοντες ήταν φορείς του γονιδίου APOE 4, δηλαδή του ισχυρότερου γενετικού παράγοντα που σχετίζεται με τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, έναντι 452 ατόμων, που δεν ήταν φορείς του γονιδίου.

Σχετικά με την αξιολόγηση της διατροφής τους, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο, που αφορούσε στις διατροφικές συνήθειες που είχαν για έως και 20 χρόνια πριν το θάνατό τους, ενώ μετά το θάνατό τους ακολούθησε μια νευροπαθολογική αξιολόγηση.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, κάθε άτομο έλαβε ένα ετήσιο, τυποποιημένο τεστ σχετικά με τη γνωστική ικανότητα σε πέντε τομείς:

  • επεισοδιακή μνήμη,

  • μνήμη εργασίας,

  • σημασιολογική μνήμη,

  • οπτικοχωρική ικανότητα και

  • ταχύτητα αντίληψης

Παράλληλα, οι ερευνητές προσάρμοσαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης, όπως η εκπαίδευση, η ύπαρξη ή μη του γονιδίου APOE 4, τα επίπεδα των βιταμινών Ε και C με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αλλοιώνουν τα αποτελέσματα.

Παρατηρήθηκε ότι οι συσχετίσεις μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και της νόσου Αλτσχάιμερ ήταν πιο έντονες στις περιπτώσεις των ανθρώπων που εξ αρχής δεν παρουσίαζαν σημάδια άνοιας ή γνωστικής έκπτωσης.

«Δεν παρατηρήσαμε το ίδιο αποτέλεσμα σε άτομα με το γονίδιο APOE 4, που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται και στο μικρότερο δείγμα αυτών των ανθρώπων στην εν λόγω μελέτη», σχολίασε η δρ. Agarwal.

«Η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν αποδεικνύει άμεση αιτιώδη σχέση. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, για να κατανοηθεί ο ρόλος της διατροφής στη νόσο του Αλτσχάιμερ, ωστόσο αυτή η μελέτη μας δίνει ελπίδα για το πώς συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά, όπως τα φρούτα της οικογένειας των μούρων, μεταξύ των οποίων και οι φράουλες, μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του εγκεφάλου», κατέληξε.

Άλλα οφέλη της φράουλας

1. Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία

Οι φράουλες είναι πλούσιες χρωστικές ουσίες (ανθοκυανιδίνες) που διαθέτουν ένα προστατευτικό αποτέλεσμα. Οι ανθοκυανίνες πιστεύεται ότι έχουν μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης φλεγμονωδών καταστάσεων και καρδιακών παθήσεων. Οι μελέτες παρατήρησης φαίνεται να συνδέουν την τακτική κατανάλωση μούρων με λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά.

2. Βοηθούν στη ρύθμιση του σάκχαρου

Οι φράουλες επιβραδύνουν την πέψη γλυκόζης και μετριάζουν τη χρήση ινσουλίνη, ειδικά όταν καταναλώνονται με ένα γεύμα υψηλό σε θερμίδες. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στις ανθοκυανίνες.

3. Βοηθάει όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2

Οι φράουλες περιέχουν προστατευτικά φυτικά συστατική, που ονομάζονται πολυφενόλες, δύο εκ των οποίων - το ελλαγικό οξύ και οι ελλαγιτανίνες - έχουν δείξει πολλές υποσχέσεις στη διαχείριση ορισμένων επιπτώσεων του διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ρυθμίζουν το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσει αυτές τις υποθέσεις.

4. Ίσως προστατεύουν έναντι του καρκίνου

Μελέτης υποστηρίζουν ότι οι φράουλες ίσως αποτρέπουν ορισμένα είδη καρκίνου. Το προστατευτικό αποτέλεσμα οφείλεται σε ένα συνδυασμό πολυφενόλων συμπεριλαμβανομένου του ελλαγικού οξέος και των ελλαγιτανίνων - που φαίνεται να σταματάνε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε ζωϊκές μελέτες. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες ανθρώπινες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

5. Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους

Οι φράουλες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και γι αυτό βοηθάνε στον μετριασμό απελευθέρωσης σακχάρου. Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα με πολλές τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ίσως είναι επωφελής για τη διαχείριση του βάρους και τη μείωση της επίπτωσης των ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι φράουλες είναι επίσης χαμηλές σε θερμίδες παρόλο που έχουν γλυκιά γεύση.

Πηγή: Journal of Alzheimer’s Disease

Διαβάστε επίσης=> Το φρούτο «της νιότης» που πρέπει να τρώτε καθημερινά

Τελευταία τροποποίηση στις 13/04/2023 - 11:08
  • ΦΡΑΟΥΛΑ
  • ΦΡΑΟΥΛΕΣ
  • ΜΝΗΜΗ
  • ΟΦΕΛΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΦΡΟΥΤΟ
  • ΑΝΟΙΞΗ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΑΝΟΙΑ
  • ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πασχαλινό Τραπέζι: Έτσι δεν θα πάρετε «γραμμάριο» - Οι συμβουλές που θα σας «λύσουν» τα χέρια
Πασχαλινό Τραπέζι: Έτσι δεν θα πάρετε «γραμμάριο» - Οι συμβουλές που θα σας «λύσουν» τα χέρια 14 Απριλίου 2023
Πασχαλινά αυγά: Το έθιμο της Μ. Πέμπτης - Έτσι θα τα βάψετε με φυσικό τρόπο 13 Απριλίου 2023
Πασχαλινά αυγά: Το έθιμο της Μ. Πέμπτης - Έτσι θα τα βάψετε με φυσικό τρόπο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μουσική μπορεί να μειώσει την ταραχή σε ασθενείς με άνοια
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 15:00

Η μουσική μπορεί να μειώσει την ταραχή σε ασθενείς με άνοια

Πεπόνι: Το φρούτο που προσφέρει ενυδάτωση και ενέργεια με κάθε μπουκιά μετά την προπόνηση
Διατροφή
16/07/2025 - 21:52

Πεπόνι: Το φρούτο που προσφέρει ενυδάτωση και ενέργεια με κάθε μπουκιά μετά την προπόνηση

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να αποκαλύψουν τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ
Υγεία
16/07/2025 - 15:06

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να αποκαλύψουν τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ

Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης
Υγεία
15/07/2025 - 18:07

Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης

Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας
Υγεία
11/07/2025 - 17:00

Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας

Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας με...μέτρο
Υγεία
11/07/2025 - 09:00

Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας με...μέτρο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι γιατροί Καρδίτσας και Τρικάλων διαμαρτύρονται για τις μετακινήσεις σε νησιά με το «έτσι θέλω»
Πολιτική Υγείας
19/07/2025 - 00:09
Μιχαηλίδου: «Ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια για 15.000 συμπολίτες μας χωρίς οικονομική επιβάρυνση»
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 19:43
Έρχεται καύσωνας από την Κυριακή με 44άρια στα θερμόμετρα - Η πρόγνωση Κολυδά
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 17:44
Τι πίνουμε τις ημέρες του καύσωνα; Προτάσεις για να μείνουμε ακμαίοι και σωστά ενυδατωμένοι
Διατροφή
18/07/2025 - 17:06
Καταρράκτης και καλοκαίρι: Πώς επηρεάζεται η όραση;
Health Talk
18/07/2025 - 16:44
Τα τελευταία δεδομένα για τις επιδημικές εξάρσεις του ιού του Δυτικού Νείλου
Υγεία
18/07/2025 - 16:21
H DEMO συστήνει την πρώτη Βιο-Ακαδημία στην Ελλάδα
Pharma News
18/07/2025 - 15:58
Το Specialized Healthcare Hub έλαβε πιστοποίηση ISO 15224
Υπηρεσίες Υγείας
18/07/2025 - 15:34
Το μοναδικό στην Ελλάδα υπερμικροσκόπιο στην πανεπιστημιακή Α' Ορθοπαιδική Κλινική του Παπανικολάου
Υγεία
18/07/2025 - 15:18
Η μουσική μπορεί να μειώσει την ταραχή σε ασθενείς με άνοια
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 15:00
Ο ΙΣΑ προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback - «Απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων»
Πολιτική Υγείας
18/07/2025 - 14:44
ΕΣΑμεΑ: Επιστολή σε Γεωργιάδη για τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τη διανομή κατ' οίκον των ΦΥΚ
Patient Talk
18/07/2025 - 14:26
Νέος ορισμός παχυσαρκίας: Ένας στους 5 με περιττό βάρος είναι τελικά παχύσαρκος- Το προφίλ υγείας τους
Υγεία
18/07/2025 - 14:00
Φάρμακο κατά της παχυσαρκίας φαίνεται να μειώνει το μέγεθος των καρκινικών όγκων του μαστού
Pharma News
18/07/2025 - 13:00
Τεχνητή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε light αναψυκτικά και σε τσίχλες μπορεί να προκαλεί πρόωρη εφηβεία
Διατροφή
18/07/2025 - 12:00
Παιδικά εμβόλια και αυτισμός: Mελέτη-ορόσημο έδειξε ότι μπορεί και να προστατεύουν από τη διαταραχή
Υγεία
18/07/2025 - 11:07
Εξέταση στα μάτια μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια
Υγεία
18/07/2025 - 10:00
Ένας καφές αρκεί για να αλλάξει τη δομή του ύπνου
Υγεία
18/07/2025 - 09:00
Τι είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια με την οποία διαγνώστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 08:03
Η Chiesi Hellas βραβεύθηκε για πρωτοβουλίες που προασπίζουν την ισότητα και την καινοτομία
Pharma News
18/07/2025 - 06:54
Γνωστή δικηγορική εταιρεία δώρισε βιβλία σε θεραπευτική κοινότητα του ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 03:27
Ο ΠΟΥ ζητεί να υποδεχθούν και άλλες χώρες ασθενείς από τη Γάζα για νοσηλεία
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 00:03
Ο John Nason διαδέχεται τον Δημήτρη Καδή στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Pharmathen
Pharma News
17/07/2025 - 19:19
«Παγώνοντας» τον χρόνο: Πώς τα «μαγικά μανιτάρια» μπορούν να καθυστερήσουν το γήρας
Υγεία
17/07/2025 - 18:57
EIFO και Novo Nordisk επενδύουν 80 εκατ. ευρώ στον ισχυρότερο κβαντικό υπολογιστή παγκοσμίως
Pharma News
17/07/2025 - 17:17
Πάρκινσον: Τα σκυλιά ανιχνεύουν την νόσο χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα με ακρίβεια 98%
Υγεία
17/07/2025 - 16:49
Θεσσαλονίκη: Τα δύο κλειδιά για την προστασία των ζώων από την ευλογιά των προβάτων
Επικαιρότητα
17/07/2025 - 16:38
Mediterraneo Hospital: Παγκόσμια πρωτιά στην ενδοσκοπική μαστεκτομή με το ρομποτικό σύστημα HandX
Υπηρεσίες Υγείας
17/07/2025 - 16:21
Ξεκινάει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ιδιωτικών κλινικών - Τι αλλάζει στη φροντίδα των ασθενών
Υπηρεσίες Υγείας
17/07/2025 - 15:47
Διαθέσιμη παντού η Ναλοξόνη για την αντιμετώπιση της θνησιμότητας από υπερβολική δόση οπιοειδών
Πολιτική Υγείας
17/07/2025 - 15:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η MSD εξαγοράζει την Verona Pharma επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό της στις καρδιοαναπνευστικές παθήσεις
Pharma News
16/07/2025 - 06:54
Αριστείο γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ιουλία Τσέτη
Pharma News
16/07/2025 - 13:47
The Lancet: Η υγεία παγκοσμίως σε περίοδο «λιτότητας»
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 07:57
Η Άννα Παπακοσμοπούλου,νέα Head of Communications & Patient Advocacy της Novartis Hellas
Pharma News
16/07/2025 - 11:29
Γεωργιάδης: 3.000 κλήσεις την πρώτη μέρα στο 1566- Δεν καταργείται το 166
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo