Μόνο στις ΗΠΑ, ο μέσος Αμερικανός εκτιμάται ότι καταναλώνει περίπου 20 κιλά παγωτού ετησίως. Σε αντίθεση με την γενικότερη πεποίθηση που συνοδεύει αυτή την παγωμένη λιχουδιά αναφορικά με τη θρεπτική της αξία, στην πραγματικότητα ένα καλής ποιότητας παγωτό όντως περιέχει μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας.
Μίλα μου για παγωτό
Το εμβληματικό τρόφιμο του καλοκαιριού -και όχι μόνο- αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου ενώ επιπλέον παρέχει βιταμίνες όπως A, D και B12, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Επίσης φαίνεται να δρα ως ένα φυσικό, ήπιο αντικαταθλιπτικό, εξηγώντας ίσως το γιατί πολλοί από εμάς στρεφόμαστε εκεί σε περιόδους άγχους ή θλίψης.
Το παγωτό, λένε οι ειδικοί, ιδιαίτερα εκείνο με κρεμώδη υφή μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που ανακουφίζουν από την συναισθηματική ένταση.
Επίσης καθώς είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, μπορεί να προσφέρει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας όταν την χρειαζόμαστε. Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό σακχάρων και λιπών που περιέχει, ένα δηλαδή ιδανικό κοκτέιλ για εκείνες τις ώρες που αναζητάμε μια περιστασιακή τόνωση.
Το παραδοσιακό παγωτό εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε γάλα, περιέχει και προβιοτικά, τα ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν στην πέψη και συμβάλλουν σε ένα ισορροπημένο εντερικό μικροβίωμα.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας
Η διαιτολόγος Kiran Campbell, RD, πιστεύει ακράδαντα ότι όλα τα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας συνολικής θρεπτικής διατροφής. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε το παγωτό για να ζήσουμε μια υγιεινή ζωή. Το κλειδί είναι η μετριοπάθεια, προσθέτει.
Αν όμως καταναλώνουμε παγωτό κάθε μέρα, τότε τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
Σύμφωνα με την Campbell, εξαρτάται πραγματικά από το μέγεθος της μερίδας. Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, υπάρχει διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης μιας μπάλας παγωτού κάθε βράδυ, έναντι τριών.
Η συνολική διατροφή έχει επίσης σημασία. Κάποιος που ακολουθεί μια δίαιτα φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και τελειώνει την ημέρα του με παγωτό θα έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία του από κάποιον που καταναλώνει τροφές περισσότερο θρεπτικές και επίσης απολαμβάνει το παγωτό του κάθε βράδυ.
«Ο κύριος λόγος που περιορίζουμε τροφές όπως το παγωτό οφείλεται στα κορεσμένα λιπαρά και τα πρόσθετα σάκχαρα που περιέχουν», εξηγεί η Campbell. Όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς αυξάνοντας την ποσότητα της LDL χοληστερόλης στο σώμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και καρδιακών προσβολών.
Επίσης αναφέρει, ότι ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν γαλακτωματοποιητές στα προϊόντα τους, οι οποίοι μπορεί να μην είναι φιλικοί προς το έντερο.
«Για παράδειγμα, γαλακτωματοποιητές όπως η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και το πολυσορβικό 80 μπορεί να μειώσουν την ποικιλομορφία των βακτηρίων στο έντερο ή να οδηγήσουν σε φλεγμονή χαμηλού βαθμού ή κολίτιδα σε ορισμένα άτομα», λέει η Campbell. «Ακόμα και ορισμένοι τύποι καραγενάνης, οι οποίοι γενικά θεωρούνται ασφαλείς από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, μπορεί να σχετίζονται με νόσο του ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονή στο γαστρεντερικό σύστημα», συνεχίζει.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η συνολική μας διατροφή και κατά δεύτερο λόγο και η ποσότητα του παγωτού που καταναλώνουμε, απενοχοποιώντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές απολαύσεις την οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε με μέτρο!
Πηγές: canr.msu.edu, aol.com