ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι προκαλούν οι υπερ -επεξεργασμένες τροφές στον οργανισμό μας και πως θα τις αναγνωρίσεις

Διατροφή
Τι προκαλούν οι υπερ -επεξεργασμένες τροφές στον οργανισμό μας και πως θα τις αναγνωρίσεις
Σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς οι υπερ -επεξεργασμένες τροφές υπολογίζεται ότι αποτελούν το 50% και περισσότερο των θερμίδων που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Αυτό είναι πολύ πιο ανησυχητικό από όσo πιστεύαμε για τη Δημόσια Υγεία σε παγκόσμια κλίμακα.
Τετάρτη, 14/09/2022 - 13:05
— Photo: Eurokinissi
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Τα δεδομένα αυτά είναι ανησυχητικά δεδομένου ότι αυτά τα φαγητά συνδέονται με μια σειρά από διαφορετικά προβλήματα υγείας, όπως μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας και ποικίλες χρόνιες ασθένειες όπως η καρδιαγγειακές και η άνοια.

Οι υπερ - επεξεργασμένες τροφές είναι παρασκευάσματα που διάφορα βιομηχανικά υλικά (όπως οι γαλακτωματοποιητές, πυκνωτικά και τεχνητά αρώματα), συγχωνεύονται σε τρόφιμα μεσω εργοστασιακής διαδικασίας.

Πολλά ροφήματα με ζάχαρη και αρκετά δημητριακά πρωϊνού ανήκουν σε αυτή την κατηγορία τροφών, όπως και πιο πρόσφατες καινοτομίες, τα λεγόμενα «φυτικά» burgers, τα οποία είναι φτιαγμένα από απομονωμένες πρωτεΐνες και άλλα χημικά που κάνουν τα προϊόντα πιο εύγεστα.

Η έντονη βιομηχανική επεξεργασία που χρησιμοποιείται για τα υπερ - επεξεργασμένα τρόφιμα καταστρέφει τη φυσική δομή των συστατικών της τροφής και απομακρύνει πολλά ωφέλιμα συστατικά όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα φυτοχημικά.

Πολλοί γνωρίζουν ότι οι υπερ - επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βλαβερά για την υγεία μας. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα φαγητά είναι χαμηλής διατροφικής αξίας. Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι η χαμηλή διατροφική αξία δεν επαρκεί απλά για να εξηγήσει την επικινδυνότητα για την υγεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Richard Hoffman, λέκτορας διατροφικής βιοχημίας στο πανεπιστήμιο Hertfordshire σε άρθρο του στο The Conversation.

demetriaka

Ο ρόλος της φλεγμονής

Η πρώτη μελέτη που έγινε μελέτησε πάνω από 20.000 υγιείς Ιταλούς ενήλικες και παρατήρησε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν το μεγαλύτερο αριθμό υπερ - επεξεργασμένων τροφίμων είχαν αυξημένο ρίσκο πρόωρου θανάτου οποιασδήποτε αιτίας. Η δεύτερη μελέτη, η οποία ερεύνησε πάνω από 50.000 άνδρες υγειονομικούς από τις ΗΠΑ, παρατήρησε ότι η υψηλή κατανάλωση υπερ -επεξεργασμένων τροφίμων ήταν συνδεδεμένη με ένα μεγαλύτερο ρίσκο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι μελέτες αναφέρουν ότι τα ρίσκα για την υγεία που προκύπτουν από την κατανάλωση των υπερ -επεξεργασμένων τροφίμων παραμένουν ακόμα και αν δεν έχει τόση σημασία το γεγονός ότι είναι χαμηλής διατροφικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι και άλλοι παράγοντες συνεισφέρουν στις βλάβες που προκαλούν τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Επίσης, η έρευνα αυτή υποθέτει ότι η λήψη των σωστών θρεπτικών συστατικών από άλλες τροφές μπορεί να μην είναι αρκετή για να ακυρώσει το ρίσκο της εμφάνισης ασθενειών αν εξακολουθεί κανείς να καταναλώνει υπερ -επεξεργασμένα τρόφιμα. Παρομοίως, οι προσπάθειες από την βιομηχανία των τροφίμων να βελτιώσουν την διατροφική αξία των υπερ -επεξεργασμένων τροφίμων με την προσθήκη μερικών βιταμινών μπορεί να είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα.

Η έρευνα που έγινε στην Ιταλία πάντως αναφέρει ότι βιοδείκτες φλεγμονής όπως είναι ο υψηλότερος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων ήταν μεγαλύτεροι στις ομάδες που έτρωγαν τα περισσότερα υπερ -επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα σώματά μας μπορεί να πυροδοτήσουν μια φλεγμονή σαν απάντηση για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα αν αρρωστήσουμε ή αν κοπούμε. Το σώμα μας απαντά στέλνοντας σήμα στα ανοσοκύτταρα (όπως τα λευκά κύτταρα), ώστε να επιτεθεί και να εισβάλλει στα παθογόνα (όπως είναι τα βακτήρια ή οι ιοί).

Συνήθως, η φλεγμονή που δημιουργείται ως απόκριση διαλύεται σχετικά γρήγορα, ωστόσο κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν χρόνια φλεγμονή σε όλο τους το σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του ιστού, το οποίο και σχετίζεται σε πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η καρδιαγγειακή ασθένεια.

Αρκετές έρευνες βρήκαν ότι οι «φτωχές» διατροφές μπορούν να αυξήσουν την φλεγμονή στο σώμα, η οποία και σχετίζεται με μεγαλύτερο ρίσκο χρόνιων ασθενειών. Δεδομένου ότι τα σημάδια φλεγμονής παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες της ιταλικής μελέτες που κατανάλωναν τέτοιες τροφές, αυτό μας κάνει να υποθέσουμε ότι η φλεγμονή μπορεί να συνεισφέρει στο ρίσκο εμφάνισης ασθενειών. Επίσης, κάποια πρόσθετα τροφίμων στα υπερ -επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξάνουν την φλεγμονή στο έντερο και να αλλάζουν το μικροβίωμα.

Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν ότι οι τροφές αυτές που προκαλούν φλεγμονή μπορεί να αναγνωρίζονται από το σώμα μας ως εισβολέας όπως ένα βακτήριο. Έτσι, το σώμα ξεκινά μια ανοσιακή απόκριση και αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής για να τον αντιμετωπίσει. Επίσης, παρόλο που η έρευνα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου δεν βρήκε ότι η φλεγμονή είναι αυξημένη σε άνδρες που καταναλώνουν υπερ -επεξεργασμένα τρόφιμα, η φλεγμονή συνδέεται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι άλλοι μηχανισμοί όπως η εξασθενημένη νεφρική λειτουργία και οι συσσώρευση τοξινών, μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί οι υπερ -επεξεργασμένες τροφές προκαλούν τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Από τη στιγμή που ο οργανισμός μας αποκρίνεται με φλεγμονή και είναι πλήρως συνδεδεμένος με αυτή τη διαδικασία, ο καλύτερος τρόπος να παρεμποδίσουμε αυτόν τον «μηχανισμό» είναι σταματώντας την κατανάλωση των υπερ -επεξεργασμένων τροφών. Κάποιες διατροφές που βασίζονται σε φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές όπως είναι η μεσογειακή διατροφή έχουν αποδειχθεί ότι είναι αντιφλεγμονώδεις. Αυτό μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί όσοι ακολουθούν διατροφή που δεν περιέχει μη επεξεργασμένες τροφές μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά των χρόνιων ασθενειών. Αυτό μέχρι τώρα δεν είναι γνωστό σε ποιο σημείο οι αντιφλεγμονώδη δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιδράσεων των υπερ -επεξεργασμένων τροφίμων.

Επίσης, αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν ειδικές ετικέτες. Για αυτό ο καλύτερος τρόπος να τα αναγνωρίσουμε είναι αναζητώντας τα συστατικά τους. Τυπικά ότι περιέχει διογκωτικά, γαλακτωματοποιητές, πηκτικά, και απομόνωση πρωτεϊνών θεωρείται υπερ -επεξεργασμένη τροφή.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/09/2022 - 13:10
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΦΛΕΓΜΟΝΗ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα μήλο την ημέρα...τις ασθένειες κάνει πέρα
Ένα μήλο την ημέρα...τις ασθένειες κάνει πέρα 14 Σεπτεμβρίου 2022
Δίαιτα: Δεν έχει σημασία πότε καταναλώνεις τα γεύματά σου 14 Σεπτεμβρίου 2022
Δίαιτα: Δεν έχει σημασία πότε καταναλώνεις τα γεύματά σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΟ: «Ο οδοντιατρικός κλάδος παραμένει στο περιθώριο του θεσμικού διαλόγου για τη δημόσια υγεία»
Πολιτική Υγείας
24/10/2025 - 23:29

ΕΟΟ: «Ο οδοντιατρικός κλάδος παραμένει στο περιθώριο του θεσμικού διαλόγου για τη δημόσια υγεία»

Τα πολλαπλά οφέλη της φυσικοθεραπείας στη Δημόσια Υγεία δείχνει μελέτη
Υγεία
23/10/2025 - 20:04

Τα πολλαπλά οφέλη της φυσικοθεραπείας στη Δημόσια Υγεία δείχνει μελέτη

ΠΣΕΥ: Εμβολιασμός, ενημέρωση και πρόληψη στην πρώτη γραμμή της Δημόσιας Υγείας
Υγεία
23/10/2025 - 16:03

ΠΣΕΥ: Εμβολιασμός, ενημέρωση και πρόληψη στην πρώτη γραμμή της Δημόσιας Υγείας

ΕΟΔΥ: Δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την ευλογιά των προβάτων
Υγεία
21/10/2025 - 19:58

ΕΟΔΥ: Δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την ευλογιά των προβάτων

Οι Μαλδίβες έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που πέτυχε την «τριπλή εξάλειψη»
Υγεία
20/10/2025 - 22:03

Οι Μαλδίβες έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που πέτυχε την «τριπλή εξάλειψη»

Φάμελλος από Δράμα: «Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη δημόσια Υγεία για να κάνουν πάρτι τα νοσηλευτήρια»
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 00:04

Φάμελλος από Δράμα: «Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη δημόσια Υγεία για να κάνουν πάρτι τα νοσηλευτήρια»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Πίθηκος που πιθανά είναι φορέας μολυσματικής ασθένειας αναζητείται μετά από τροχαίο
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 09:00
Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα
Υγεία
27/10/2025 - 19:00
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
Patients’ Summit 2025: Οι σύλλογοι ασθενών ένωσαν τη φωνή τους για το μέλλον της Υγείας
Patient Talk
27/10/2025 - 17:00
Γεωργιάδης: Ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης στα ΤΕΠ έχει μειωθεί στις 3,5 ώρες
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 16:01
Καρδιολογία: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στις βαλβιδοπάθειες
Health Talk
27/10/2025 - 16:00
Όταν τα όνειρα προμηνύουν τον εκφυλισμό του εγκεφάλου - Τι ρόλο παίζει το φύλο
Υγεία
27/10/2025 - 15:02
Οι ασθένειες των ούλων μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης
Υγεία
27/10/2025 - 14:00
Ειρήνη Αγαπηδάκη: 2,1 εκατ. Έλληνες υπεβλήθησαν σε καρδιολογικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 13:07
Aύξηση 46,9% των λοιμωδών νοσημάτων το 2024 - Σχεδόν διπλασιασμός των κρουσμάτων γρίπης
Υγεία
27/10/2025 - 13:00
Έξοδος στη Φύση με συνταγή γιατρού - Τι δείχνει η αμερικανική εμπειρία
Ψυχική Υγεία
27/10/2025 - 12:00
ΕΛΛΟΚ: Η αποζημίωση 39 βιοδεικτών ανοίγει νέα εποχή στην εξατομικευμένη θεραπεία των καρκινοπαθών
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 11:13
Εμμηνόπαυση: Νέο φάρμακο για την καταπολέμηση εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων
Pharma News
27/10/2025 - 11:00
Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;
Υγεία
27/10/2025 - 10:00
Ο ρόλος του ελαιόλαδου στο μικροβίωμα του εντέρου στο μικροσκόπιο των επιστημόνων
Διατροφή
27/10/2025 - 09:00
Αλλαγή ώρας και βιορρυθμοί: Πώς να θωρακίσετε την ενέργεια σας
Επικαιρότητα
26/10/2025 - 08:09
Επαναστατική ανακάλυψη: Επιστήμονες φτιάχνουν βιολογικά δόντια στο εργαστήριο
Υγεία
25/10/2025 - 14:16
Χρούσος: «Τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος θεραπεύουν αδηφαγικά σύνδρομα και εξαρτήσεις»
Υγεία
25/10/2025 - 13:54
Μητσοτάκης: «Σχεδόν 900.000 γυναίκες έλαβαν sms και έκαναν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία»
Πολιτική Υγείας
25/10/2025 - 13:32
Τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 και η επόμενη επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου
Υγεία
25/10/2025 - 09:39
Medifirst και Αθηναϊκή Γενική Κλινική τιμούν τον μήνα πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
25/10/2025 - 07:23
Θεσσαλονίκη: Στις 2 Νοεμβρίου «2ος Αγώνας Δρόμου Υγείας "Άγιος Δημήτριος"»
Επικαιρότητα
25/10/2025 - 03:41
Βρετανία: Κατάσχεση-ρεκόρ παράνομων ενέσιμων φαρμάκων για απώλεια βάρους
Επικαιρότητα
25/10/2025 - 00:14
ΕΟΟ: «Ο οδοντιατρικός κλάδος παραμένει στο περιθώριο του θεσμικού διαλόγου για τη δημόσια υγεία»
Πολιτική Υγείας
24/10/2025 - 23:29
Πατούλης στη Βουλή: «Να μην ανακόπτεται η εξέλιξη των νεότερων ιατρών με την παράταση της θητείας στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
24/10/2025 - 22:12
Γάζα: Νέο καμπανάκι από τον ΠΟΥ για τις καθυστερήσεις στην παράδοση ιατρικής βοήθειας στην πολύπαθη λωρίδα
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 21:31
Θεσσαλονίκη: Διεθνής διάκριση για τον καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ Νικόλαο Μαγκλαβέρα
Digital Health
24/10/2025 - 20:47
Νοσοκομείο Παπανικολάου: Ροζ το κτήριο της διοίκησης για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού
Υγεία
24/10/2025 - 20:23
Νέα έρευνα συνδέει την προγεννητική έκθεση στα μικροσωματίδια με τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτισμού
Υγεία
24/10/2025 - 19:23
Στο Νοσοκομείο Αττικόν εγκαταστάθηκε το πρώτο ρομποτικό σύστημα καθαρισμού
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 18:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έξοδος στη Φύση με συνταγή γιατρού - Τι δείχνει η αμερικανική εμπειρία
Ψυχική Υγεία
27/10/2025 - 12:00
Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;
Υγεία
27/10/2025 - 10:00
Οι ασθένειες των ούλων μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης
Υγεία
27/10/2025 - 14:00
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
Ειρήνη Αγαπηδάκη: 2,1 εκατ. Έλληνες υπεβλήθησαν σε καρδιολογικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 13:07
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo