ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι προκαλούν οι υπερ -επεξεργασμένες τροφές στον οργανισμό μας και πως θα τις αναγνωρίσεις

Διατροφή
Τι προκαλούν οι υπερ -επεξεργασμένες τροφές στον οργανισμό μας και πως θα τις αναγνωρίσεις
Σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς οι υπερ -επεξεργασμένες τροφές υπολογίζεται ότι αποτελούν το 50% και περισσότερο των θερμίδων που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Αυτό είναι πολύ πιο ανησυχητικό από όσo πιστεύαμε για τη Δημόσια Υγεία σε παγκόσμια κλίμακα.
Τετάρτη, 14/09/2022 - 13:05
— Photo: Eurokinissi
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Τα δεδομένα αυτά είναι ανησυχητικά δεδομένου ότι αυτά τα φαγητά συνδέονται με μια σειρά από διαφορετικά προβλήματα υγείας, όπως μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας και ποικίλες χρόνιες ασθένειες όπως η καρδιαγγειακές και η άνοια.

Οι υπερ - επεξεργασμένες τροφές είναι παρασκευάσματα που διάφορα βιομηχανικά υλικά (όπως οι γαλακτωματοποιητές, πυκνωτικά και τεχνητά αρώματα), συγχωνεύονται σε τρόφιμα μεσω εργοστασιακής διαδικασίας.

Πολλά ροφήματα με ζάχαρη και αρκετά δημητριακά πρωϊνού ανήκουν σε αυτή την κατηγορία τροφών, όπως και πιο πρόσφατες καινοτομίες, τα λεγόμενα «φυτικά» burgers, τα οποία είναι φτιαγμένα από απομονωμένες πρωτεΐνες και άλλα χημικά που κάνουν τα προϊόντα πιο εύγεστα.

Η έντονη βιομηχανική επεξεργασία που χρησιμοποιείται για τα υπερ - επεξεργασμένα τρόφιμα καταστρέφει τη φυσική δομή των συστατικών της τροφής και απομακρύνει πολλά ωφέλιμα συστατικά όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα φυτοχημικά.

Πολλοί γνωρίζουν ότι οι υπερ - επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βλαβερά για την υγεία μας. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα φαγητά είναι χαμηλής διατροφικής αξίας. Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι η χαμηλή διατροφική αξία δεν επαρκεί απλά για να εξηγήσει την επικινδυνότητα για την υγεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Richard Hoffman, λέκτορας διατροφικής βιοχημίας στο πανεπιστήμιο Hertfordshire σε άρθρο του στο The Conversation.

demetriaka

Ο ρόλος της φλεγμονής

Η πρώτη μελέτη που έγινε μελέτησε πάνω από 20.000 υγιείς Ιταλούς ενήλικες και παρατήρησε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν το μεγαλύτερο αριθμό υπερ - επεξεργασμένων τροφίμων είχαν αυξημένο ρίσκο πρόωρου θανάτου οποιασδήποτε αιτίας. Η δεύτερη μελέτη, η οποία ερεύνησε πάνω από 50.000 άνδρες υγειονομικούς από τις ΗΠΑ, παρατήρησε ότι η υψηλή κατανάλωση υπερ -επεξεργασμένων τροφίμων ήταν συνδεδεμένη με ένα μεγαλύτερο ρίσκο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι μελέτες αναφέρουν ότι τα ρίσκα για την υγεία που προκύπτουν από την κατανάλωση των υπερ -επεξεργασμένων τροφίμων παραμένουν ακόμα και αν δεν έχει τόση σημασία το γεγονός ότι είναι χαμηλής διατροφικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι και άλλοι παράγοντες συνεισφέρουν στις βλάβες που προκαλούν τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Επίσης, η έρευνα αυτή υποθέτει ότι η λήψη των σωστών θρεπτικών συστατικών από άλλες τροφές μπορεί να μην είναι αρκετή για να ακυρώσει το ρίσκο της εμφάνισης ασθενειών αν εξακολουθεί κανείς να καταναλώνει υπερ -επεξεργασμένα τρόφιμα. Παρομοίως, οι προσπάθειες από την βιομηχανία των τροφίμων να βελτιώσουν την διατροφική αξία των υπερ -επεξεργασμένων τροφίμων με την προσθήκη μερικών βιταμινών μπορεί να είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα.

Η έρευνα που έγινε στην Ιταλία πάντως αναφέρει ότι βιοδείκτες φλεγμονής όπως είναι ο υψηλότερος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων ήταν μεγαλύτεροι στις ομάδες που έτρωγαν τα περισσότερα υπερ -επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα σώματά μας μπορεί να πυροδοτήσουν μια φλεγμονή σαν απάντηση για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα αν αρρωστήσουμε ή αν κοπούμε. Το σώμα μας απαντά στέλνοντας σήμα στα ανοσοκύτταρα (όπως τα λευκά κύτταρα), ώστε να επιτεθεί και να εισβάλλει στα παθογόνα (όπως είναι τα βακτήρια ή οι ιοί).

Συνήθως, η φλεγμονή που δημιουργείται ως απόκριση διαλύεται σχετικά γρήγορα, ωστόσο κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν χρόνια φλεγμονή σε όλο τους το σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του ιστού, το οποίο και σχετίζεται σε πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η καρδιαγγειακή ασθένεια.

Αρκετές έρευνες βρήκαν ότι οι «φτωχές» διατροφές μπορούν να αυξήσουν την φλεγμονή στο σώμα, η οποία και σχετίζεται με μεγαλύτερο ρίσκο χρόνιων ασθενειών. Δεδομένου ότι τα σημάδια φλεγμονής παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες της ιταλικής μελέτες που κατανάλωναν τέτοιες τροφές, αυτό μας κάνει να υποθέσουμε ότι η φλεγμονή μπορεί να συνεισφέρει στο ρίσκο εμφάνισης ασθενειών. Επίσης, κάποια πρόσθετα τροφίμων στα υπερ -επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξάνουν την φλεγμονή στο έντερο και να αλλάζουν το μικροβίωμα.

Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν ότι οι τροφές αυτές που προκαλούν φλεγμονή μπορεί να αναγνωρίζονται από το σώμα μας ως εισβολέας όπως ένα βακτήριο. Έτσι, το σώμα ξεκινά μια ανοσιακή απόκριση και αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής για να τον αντιμετωπίσει. Επίσης, παρόλο που η έρευνα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου δεν βρήκε ότι η φλεγμονή είναι αυξημένη σε άνδρες που καταναλώνουν υπερ -επεξεργασμένα τρόφιμα, η φλεγμονή συνδέεται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι άλλοι μηχανισμοί όπως η εξασθενημένη νεφρική λειτουργία και οι συσσώρευση τοξινών, μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί οι υπερ -επεξεργασμένες τροφές προκαλούν τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Από τη στιγμή που ο οργανισμός μας αποκρίνεται με φλεγμονή και είναι πλήρως συνδεδεμένος με αυτή τη διαδικασία, ο καλύτερος τρόπος να παρεμποδίσουμε αυτόν τον «μηχανισμό» είναι σταματώντας την κατανάλωση των υπερ -επεξεργασμένων τροφών. Κάποιες διατροφές που βασίζονται σε φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές όπως είναι η μεσογειακή διατροφή έχουν αποδειχθεί ότι είναι αντιφλεγμονώδεις. Αυτό μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί όσοι ακολουθούν διατροφή που δεν περιέχει μη επεξεργασμένες τροφές μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά των χρόνιων ασθενειών. Αυτό μέχρι τώρα δεν είναι γνωστό σε ποιο σημείο οι αντιφλεγμονώδη δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιδράσεων των υπερ -επεξεργασμένων τροφίμων.

Επίσης, αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν ειδικές ετικέτες. Για αυτό ο καλύτερος τρόπος να τα αναγνωρίσουμε είναι αναζητώντας τα συστατικά τους. Τυπικά ότι περιέχει διογκωτικά, γαλακτωματοποιητές, πηκτικά, και απομόνωση πρωτεϊνών θεωρείται υπερ -επεξεργασμένη τροφή.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/09/2022 - 13:10
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΦΛΕΓΜΟΝΗ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα μήλο την ημέρα...τις ασθένειες κάνει πέρα
Ένα μήλο την ημέρα...τις ασθένειες κάνει πέρα 14 Σεπτεμβρίου 2022
Δίαιτα: Δεν έχει σημασία πότε καταναλώνεις τα γεύματά σου 14 Σεπτεμβρίου 2022
Δίαιτα: Δεν έχει σημασία πότε καταναλώνεις τα γεύματά σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωβαρόμετρο: Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας δεύτερο βασικότερο αίτημα των Ελλήνων
Πολιτική Υγείας
03/09/2025 - 11:56

Ευρωβαρόμετρο: Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας δεύτερο βασικότερο αίτημα των Ελλήνων

Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Τα έργα που γίνονται στην πόλη θα αλλάξουν τον χάρτη της υγείας»
Πολιτική Υγείας
28/08/2025 - 15:14

Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Τα έργα που γίνονται στην πόλη θα αλλάξουν τον χάρτη της υγείας»

Φάμελλος: «Μητσοτάκης Γεωργιάδης οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη τραγική κατάσταση στην Υγεία»
Πολιτική Υγείας
27/08/2025 - 15:19

Φάμελλος: «Μητσοτάκης Γεωργιάδης οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη τραγική κατάσταση στην Υγεία»

ΗΠΑ: Υγειονομικοί καταγγέλλουν τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους
Επικαιρότητα
20/08/2025 - 21:54

ΗΠΑ: Υγειονομικοί καταγγέλλουν τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους

Γιατί το σπανάκι αποκαλείται από τους ειδικούς «αστέρι της μακροζωίας»
Διατροφή
19/08/2025 - 14:44

Γιατί το σπανάκι αποκαλείται από τους ειδικούς «αστέρι της μακροζωίας»

Le Monde: «Σε άθλια κατάσταση η δημόσια υγεία στην Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 17:02

Le Monde: «Σε άθλια κατάσταση η δημόσια υγεία στην Ελλάδα»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάνω από 7 στους 10 με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές
Υγεία
14/09/2025 - 08:32
Επίσκεψη Μητσοτάκη σε δικαιούχο το προγράμματος κατ' οίκον παράδοσης ΦΥΚ: Για εμένα ήταν θέμα αρχής
Πολιτική Υγείας
13/09/2025 - 11:01
Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης
Health Talk
13/09/2025 - 10:00
Πρώτο πιλοτικό Δίκτυο Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Γυναικολογικού Καρκίνου στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 21:00
COVID-19: Οι μάσκες πιο αποτελεσματικές για τη δημόσια υγεία από το κλείσιμο των σχολείων
Πολιτική Υγείας
12/09/2025 - 20:00
Μούδιασμα, πόνος ή μυρμήγκιασμα στο χέρι; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Health Talk
12/09/2025 - 19:00
Αχρωματοψία: Εσείς πόσο σίγουροι είστε ότι βλέπετε τα χρώματα;
Υγεία
12/09/2025 - 18:00
Axios:Δυσοίωνη η εικόνα για το κόστος της ασφάλισης το 2026 για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 17:00
EFPIA: Στηρίζει το νέο Σχέδιο της ΕΕ για την Καρδιαγγειακή Υγεία - Οι προτάσεις της
Pharma Policy
12/09/2025 - 16:00
Η χρήση κάνναβης συνδέεται με ανωμαλίες στα ωάρια και μείωση της επιτυχίας των εξωσωματικών
Υγεία
12/09/2025 - 15:04
Χασάμπης (DeepMind): Η τεχνητή νοημοσύνη θα ανακαλύπτει νέα φάρμακα μέσα σε λίγους μήνες
Digital Health
12/09/2025 - 13:43
Ντέμης Χασάμπης (DeepMind): Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης
Digital Health
12/09/2025 - 13:10
Η τρυφερή και συνεπής ανατροφή των παιδιών επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και στον τρόπο μάθησης.
Ψυχική Υγεία
12/09/2025 - 13:00
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck παγώνει επένδυση 1 δισ. λιρών στο Λονδίνο, καταργεί 125 θέσεις εργασίας
Pharma Policy
12/09/2025 - 11:37
Οι ιώσεις και οι ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή
Υγεία
12/09/2025 - 11:00
Πώς η τοποθέτηση "παγίδας" στο έντερο μπορεί να αποτρέψει θανατηφόρα ηπατοπάθεια
Υγεία
12/09/2025 - 10:06
Σύλληψη άνδρα για απειλές κατά της ζωής του Άδωνι Γεωργιάδη και της οικογένειάς του
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 09:28
Η αιμοδοσία μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - Το πρόβλημα της υπερμετάγγισης στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:39
ΔΕΘ: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την αποτροπή της χρήσης νικοτίνης από τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:32
Swixx: Η συνεργασία με την Lundbeck αναβαθμίζει τη θέσης της στη θεραπεία νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
Pharma News
11/09/2025 - 22:00
Η Πατρική Μορφή σε κρίση ή σε εξέλιξη;
Ψυχική Υγεία
11/09/2025 - 21:00
Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες
Health Talk
11/09/2025 - 20:00
Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία-Κεφαλαλγία: Ώρα για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην θεραπεία και την υποστήριξη των ασθενών
Patient Talk
11/09/2025 - 19:00
Νοσοκομειακό clawback: Επανάληψη του «δράματος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες
Pharma Policy
11/09/2025 - 18:02
Προβλήματα με το στομάχι; Τα εύπεπτα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν
Διατροφή
11/09/2025 - 18:00
Κονδυλώματα και HPV: Έγκαιρη διάγνωση - Ασφαλής αντιμετώπιση
Health Talk
11/09/2025 - 17:00
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κυριολεκτικά στα δάκτυλα την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον
Digital Health
11/09/2025 - 16:00
Τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν πιει μπύρα και έχουν κάνει σεξ
Υγεία
11/09/2025 - 14:50
Οι πέντε αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας κατά 40%
Υγεία
11/09/2025 - 14:00
ECDC: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα στα νοσοκομεία - Η Ελλάδα στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα
Πολιτική Υγείας
11/09/2025 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ECDC: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα στα νοσοκομεία - Η Ελλάδα στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα
Πολιτική Υγείας
11/09/2025 - 13:00
Τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν πιει μπύρα και έχουν κάνει σεξ
Υγεία
11/09/2025 - 14:50
Νοσοκομειακό clawback: Επανάληψη του «δράματος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες
Pharma Policy
11/09/2025 - 18:02
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κυριολεκτικά στα δάκτυλα την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον
Digital Health
11/09/2025 - 16:00
Ντέμης Χασάμπης (DeepMind): Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης
Digital Health
12/09/2025 - 13:10
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo