Το πρόβλημα των εορταστικών διατροφικών ατασθαλιών, λένε οι γιατροί, δεν αφορά μόνο στις προφανείς επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στη διαχείριση του βάρους μας αλλά και τον πιθανό αντίκτυπο στην υγεία των οστών μας.
Ζάχαρη και οστά
Τα οστά είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους “εργάτες” του σώματος μας. Λειτουργούν ως αποθήκες ασβεστίου, παρέχουν υποστήριξη στο σώμα, προστατεύουν τα όργανα και προσφέρουν “σπίτι” στο μυελό.
Όταν τα οστά μας αποδυναμώνονται λόγω οστεοπόρωσης γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε κατάγματα και μπορεί να εμφανίσουμε επώδυνες αλλαγές στη φυσιολογική στάση του σώματός μας. Η απώλεια οστικής μάζας είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τον οργανισμό και σύμφωνα με την ιατρική σύμβουλο Kezia Joy, RDN, η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί έμμεσα να επηρεάσει και την υγεία των οστών καθώς αυξάνει την ποσότητα ασβεστίου που χάνεται στα ούρα. Ως αποτέλεσμα, λιγότερο ασβέστιο είναι διαθέσιμο για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
«Οι συχνές αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος μπορεί να διαταράξουν την κανονική λειτουργία της βιταμίνης D», εξηγεί, «καθιστώντας λιγότερο πιθανό το σώμα να είναι σε θέση να απορροφήσει αποτελεσματικά το ασβέστιο από τις τροφές που τρώμε».
Μέχρι στιγμής υπάρχουν περιορισμένες έρευνες σχετικά με το πώς οι υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία της βιταμίνης D. Ωστόσο, μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί όντως να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου.
Κατά τη Joy, η μεγάλη κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών κατά τη διάρκεια των γιορτών θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτό το φαινόμενο, ειδικά εάν η συνολική μας διατροφή δεν είναι ακριβώς υγιεινή...
Επιπλέον, η ζάχαρη μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία χρόνιας φλεγμονής, επηρεάζοντας με την πάροδο του χρόνου την αναδιαμόρφωση των οστών.
Η σύνδεση με τα ροφήματα των Χριστουγέννων
Η Hannah Anderson, διαιτολόγος στο WellTheory, διευκρινίζει ότι ενώ γενικά η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών, κάθε ποτό έχει το δικό του μοναδικό προφίλ λόγω και των υπόλοιπων συστατικών του.
«Η ζεστή σοκολάτα φτιαγμένη με γάλα παρέχει ασβέστιο», επισημαίνει, «το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση ορισμένων αρνητικών επιπτώσεων της ζάχαρης, αν και το όφελος εξαρτάται από την ποσότητα ζάχαρης που προστίθεται. Τα ροφήματα στα καταστήματα συχνά περιέχουν 20 έως 30 γραμμάρια (ζάχαρης) ανά μερίδα».
Η Anderson αναφερόμενη στο eggnog, σχολιάζει ότι η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες ρόφημα λόγω της περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, με ένα τυπικό φλιτζάνι να περιέχει πάνω από 300 θερμίδες και περισσότερα από 20 γραμμάρια ζάχαρης. Ωστόσο, το γάλα και τα αυγά που περιέχει, μεταφράζονται διατροφικά σε ωφέλιμο ασβέστιο και πρωτεΐνη.
«Το ζεστό κρασί και ο μηλίτης προσφέρουν αντιοξειδωτικά από μπαχαρικά, αλλά περιέχουν αλκοόλ (το οποίο επηρεάζει αρνητικά την απορρόφηση ασβεστίου) και πρόσθετα σάκχαρα», προσθέτει η ίδια.
Οι αγαπημένοι μας καφέδες
«Η μόκα μέντας ή τα latte, μπορεί να περιέχουν 50 γραμμάρια ζάχαρης [ή περισσότερο] όταν μιλάμε για μεγάλο μέγεθος, με ελάχιστα διατροφικά οφέλη πέρα από τη μικρή ποσότητα γάλακτος που χρησιμοποιείται», λέει χαρακτηριστικά.
Πόση ποσότητα ζάχαρης θεωρείται υπερβολική;
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συμβουλεύει να μην καταναλώνουμε περισσότερο από το 6% των ημερήσιων θερμίδων μας σε μορφή προστιθέμενης ζάχαρης.
Για τους άνδρες, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια), ενώ για τις γυναίκες, είναι περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια). Τα προστιθέμενα σάκχαρα μπορεί να αναφέρονται στις λίστες συστατικών ως σιρόπι, νέκταρ, χυμός, ζάχαρη, γλυκαντικό ή μέλι. Συχνά έχουν ονόματα που τελειώνουν σε «όζα», όπως φρουκτόζη, δεξτρόζη ή σακχαρόζη.
Με αυτά τα δεδομένα, και όσο δελεαστικά κι αν είναι τα παραπάνω ροφήματα, είναι καλύτερο να καταναλώνονται με μέτρο ή να αντικαθίστανται με πιο υγιεινές επιλογές, συστήνουν οι ειδικοί.
«Για πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για μια ζεστή σοκολάτα, δοκιμάστε να την φτιάξετε με άγλυκο κακάο σε σκόνη, γάλα χαμηλών λιπαρών και μια μικρή ποσότητα μελιού, σιροπιού σφενδάμου ή ενός γλυκαντικού όπως η στέβια, για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη», λέει η Anderson.
Αν πάλι είστε θιασώτης του ζεστού μηλίτη, μπορείτε να πειραματιστείτε με μείγματα τσαγιού μηλίτη που δεν περιέχουν προσθήκη ζάχαρης, προτείνει. Ή δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας ρόφημα χρησιμοποιώντας μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρίφαλο και αστεροειδή γλυκάνισο μαζί με χυμό λεμονιού και μηλόξιδο.
Ακόμα και το πληθωρικό eggnog μπορεί να γίνει ελαφρύτερο μειώνοντας την ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων.
Η ίδια σημειώνει επίσης, ότι τα εμπλουτισμένα μη ζαχαρούχα φυτικά γάλατα, τα ζεστά ροφήματα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα τσάγια από βότανα είναι όλα καλές επιλογές για να απολαύσουμε τις γεύσεις της εποχής χωρίς να βλάψουμε την οστική μας πυκνότητα.
«Επιλέγοντας ροφήματα που περιέχουν πρωτεΐνες και μέταλλα σε αντίθεση με εκείνα με υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, μπορουμε να βοηθήσουμε τη ρύθμιση των επιπέδων θρεπτικών συστατικών μας σε σταθερό επίπεδο και να ελαχιστοποιήσουμε την υπερβολική απώλεια ασβεστίου», τονίζει με τη σειρά της και η Joy.
«Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις μπορούν να μας επιτρέψουν να ζήσουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις της περιόδου προστατεύοντας παράλληλα τη υγεία των οστών μας», καταλήγει.
Πηγές: HEALTHLINE.COM, PMC.NLM.NIH.GOV





