Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των καρκινογόνων «αιώνιων χημικών ουσιών», σύμφωνα με μια μελέτη.
Ερευνητές στη Βοστώνη συνέκριναν άνδρες που έλαβαν συμπλήρωμα φυτικών ινών τρεις φορές την ημέρα με άνδρες που έλαβαν συμπλήρωμα με βάση το ρύζι για τέσσερις εβδομάδες.
Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι όσοι έλαβαν β-γλυκάνη, μια φυτική ίνα που βρίσκεται στα μανιτάρια και τη βρώμη, πριν από κάθε γεύμα για τέσσερις εβδομάδες, παρουσίασαν μείωση κατά 8% των «αιώνιων χημικών ουσιών».
Γνωστές και ως PFAS , αυτές οι τοξικές χημικές ουσίες δεν αποσυντίθενται φυσικά στο περιβάλλον.
Αντίθετα, διαρρέουν από πλαστικά δοχεία και αντικολλητικά σκεύη στα τρόφιμα και συσσωρεύονται σε ζωτικά όργανα, αυξάνοντας τον κίνδυνο οργανικής ανεπάρκειας, στειρότητας και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ίνες βοηθούν στο φιλτράρισμα της περίσσειας χολής από το πεπτικό σύστημα, στην οποία προσκολλώνται οι PFAS για να απορροφηθούν από την κυκλοφορία του αίματος.
Ενώ πολλές έρευνες έχουν αποδείξει τις θανατηφόρες επιπτώσεις των «αιώνιων χημικών» στον οργανισμό, η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που προσφέρει έναν επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο για την αποβολή των τοξινών, οι οποίες θεωρούνταν ότι παραμένουν στον οργανισμό για πάντα.
Ωστόσο, αυτό συμβαίνει ενώ εννέα στους δέκα Αμερικανούς δεν καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης έγραψαν: «Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την τοξικότητα των PFAS, οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη μείωση των επιπέδων τους στον οργανισμό είναι περιορισμένες».
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health τον Μάρτιο, εξέτασε 72 ενήλικες άνδρες ηλικίας 18 έως 65 ετών με ανιχνεύσιμα επίπεδα PFAS στο αίμα τους.
Από αυτούς, 42 κατανάλωναν ένα συμπλήρωμα ενός γραμμαρίου β-γλυκάνης βρώμης, ενός τύπου ινών που βρίσκεται σε φυσική μορφή στη βρώμη, τα μανιτάρια και τους σπόρους, τρεις φορές την ημέρα, περίπου 10 λεπτά πριν από το γεύμα.
Οι άλλοι 30 συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα συμπλήρωμα ελέγχου με βάση το ρύζι.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από κάθε συμμετέχοντα πριν και μετά το τετραήμερο πείραμα. Κάθε εξέταση έψαξε για 17 μορφές PFAS.
Κατά την έναρξη της μελέτης, το 70% των συμμετεχόντων είχε 11 από τις 17 μορφές PFAS στο αίμα τους, ενώ πέντε μορφές βρέθηκαν στο αίμα όλων των συμμετεχόντων.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έλαβαν το συμπλήρωμα ινών παρουσίασαν μείωση κατά 8% του υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος (PFOA) και του υπερφθοροοκτανοσουλφονικού οξέος (PFOS), τα οποία θεωρούνται δύο από τις πιο επικίνδυνες μορφές PFAS.
Το PFOA και το PFOS είναι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αφρούς πυρόσβεσης, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη και απωθητικά λεκέδων για να τα καθιστούν ανθεκτικά στο νερό και τους λεκέδες.
Το PFOA θεωρείται καρκινογόνο ουσία της ομάδας 1 από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), πράγμα που σημαίνει ότι προκαλεί καρκίνο στα ζώα. Το PFOS, από την άλλη πλευρά, είναι καρκινογόνο ουσία της ομάδας 2, πράγμα που υποδηλώνει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα ζώα.
Και οι δύο χημικές ουσίες θεωρούνται επίσης ότι διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μιμούνται τις ορμόνες του σώματος και παρεμβαίνουν στην παραγωγή και την απόκριση σε φυσικές ορμόνες όπως το οιστρογόνο και η τεστοστερόνη.
Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων ευαίσθητων στις ορμόνες, όπως ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών.
Προστατευτικό "τζελ"
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διαιτητικές ίνες σχηματίζουν ένα τζελ που εμποδίζει τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν το έντερο να απορροφήσουν PFAS. Αυτό συμβαίνει επειδή το τζελ εμποδίζει τα χολικά οξέα, τα οποία βοηθούν στην διάσπαση των λιπών, να απορροφηθούν ξανά στην κυκλοφορία του αίματος.
Αντ' αυτού, η περίσσεια χολής αποβάλλεται μέσω των κοπράνων.
Τα PFAS θεωρείται ότι προσκολλώνται στη χολή και μεταφέρονται μέσω του εντέρου, οπότε οι ίνες μπορεί να βοηθούν στην αποβολή των χημικών ουσιών από τον οργανισμό πριν προλάβουν να παραμείνουν και να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη.
Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι δεν απομακρύνουν όλες οι ίνες τις PFAS και ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί εάν και άλλοι τύποι έχουν παρόμοια δράση.
Εκτός από την απομάκρυνση των PFAS από τον οργανισμό, οι φυτικές ίνες είναι επίσης γνωστές για το ότι αυξάνουν το βάρος των κοπράνων και διευκολύνουν την αποβολή τους, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και προάγοντας την τακτική κίνηση του εντέρου.
Τα πιο μαλακά κόπρανα παραμένουν λιγότερο χρόνο στο κόλον, μειώνοντας τον κίνδυνο επιβλαβών ρύπων που προκαλούν φλεγμονή και ενεργοποιούν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων. Αυτό μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η νέα μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, με τον κύριο να είναι ότι τα PFAS μπορούν να παραμείνουν στον οργανισμό για δύο έως επτά χρόνια, οπότε ένα πείραμα τεσσάρων εβδομάδων δεν ήταν αρκετό για να αξιολογηθεί σωστά η σχέση. Η ερευνητική ομάδα σημείωσε επίσης ότι η κατανάλωση υψηλότερων επιπέδων ινών μπορεί να είναι απαραίτητη για τη μείωση των επιπέδων PFAS μακροπρόθεσμα.