ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεοτάμη: Το τεχνητό γλυκαντικό που μπορεί να βλάψει σοβαρά το έντερο και τα κύτταρά του

Διατροφή
PIXABAY
Ένα τεχνητό γλυκαντικό που ονομάζεται νεοτάμη μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο έντερο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Τετάρτη, 29/05/2024 - 16:24
— Photo: PIXABAY
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Όπως αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια Havovi Chichger, η βλάβη προκαλείται με δύο τρόπους: Πρώτον, διασπώντας το στρώμα των κυττάρων που επενδύουν το έντερο, και δεύτερον, προκαλώντας την ασθένεια των προηγουμένως υγιών βακτηρίων του εντέρου, με αποτέλεσμα να εισβάλλουν στο τοίχωμα του εντέρου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition , είναι η πρώτη που δείχνει αυτή τη διπλή αρνητική επίδραση της νεοτάμης στο έντερο, με αποτέλεσμα να προκαλεί βλάβες παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και στη σήψη.

Ο φόρος ζάχαρης

Για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας, πριν από έξι χρόνια, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε εισφορά στη βιομηχανία αναψυκτικών. Αυτός ο «φόρος ζάχαρης» απαιτούσε την καταβολή εισφοράς για κάθε αναψυκτικό -που ισοδυναμούσε με την προσθήκη 72 πόντων από τους κατασκευαστές για ένα μπουκάλι αναψυκτικού τριών λίτρων.

Από τότε που εισήχθη η εν λόγω εισφορά, σημειώθηκε μείωση κατά σχεδόν 50% στη μέση περιεκτικότητα των αναψυκτικών σε ζάχαρη. Ενώ η μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη σίγουρα βοηθάει στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, δεν δίνει την ίδια γλυκιά γευστική αντίληψη που οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει να βιώνουν στη διατροφή τους. Σε αυτό το σημείο τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να κάνουν την πραγματική διαφορά.

Τι είναι τα τεχνητά γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι χημικές ενώσεις που είναι έως και 600 φορές πιο γλυκές από τη ζάχαρη , με πολύ λίγες (ή καθόλου) θερμίδες, και είναι φτηνές και εύκολες στη χρήση τους από τους κατασκευαστές.

Τα παραδοσιακά τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου (ακεσουλφάμη Κ), βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων και ποτών ως ένας τρόπος για να αυξηθεί η γλυκιά γεύση χωρίς να προστεθούν σημαντικές θερμίδες ή κόστος.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει διαμάχη στον τομέα αυτό. Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει πιθανές βλάβες στην υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση αυτών των γλυκαντικών ουσιών, οι οποίες κυμαίνονται από γαστρεντερικές παθήσεις έως άνοια.

Παρόλο που καμία από αυτές τις βλάβες δεν έχει αποδειχθεί, έχει ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη νέων γλυκαντικών ουσιών που προσπαθούν να αποφύγουν την πρόκληση προβλημάτων υγείας. Αυτά τα γλυκαντικά νέας γενιάς είναι έως και 13.000 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, δεν έχουν θερμίδες και δεν έχουν επίγευση (ένα κοινό παράπονο με τα παραδοσιακά γλυκαντικά). Ένα παράδειγμα αυτού του νέου τύπου γλυκαντικού είναι η νεοτάμη.

Η νεοτάμη αναπτύχθηκε ως εναλλακτική της ασπαρτάμης με στόχο να αποτελέσει μια πιο σταθερή και γλυκιά εκδοχή του παραδοσιακού γλυκαντικού. Είναι πολύ σταθερή σε υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένα καλό πρόσθετο για χρήση σε αρτοσκευάσματα. Χρησιμοποιείται επίσης σε αναψυκτικά και τσίχλες.

Η νεοτάμη έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει επί του παρόντος τη γλυκαντική ουσία στο πλαίσιο μιας σειράς αξιολογήσεων κινδύνου βάσει στοιχείων για ορισμένα γλυκαντικά.

Ποια εντερικά κύτταρα σκοτώνει η νεοτάμη

Ενώ έχει αποδειχθεί ότι η νεοτάμη αλλάζει το προφίλ των βακτηρίων του εντέρου, πολύ λίγες έρευνες έχουν διερευνήσει την επίδραση της νεοτάμης στα κύτταρα του εντέρου.

Η νέα μελέτη που διεξήχθη είχε ως στόχο να καλύψει αυτό το κενό στις γνώσεις μας. Χρησιμοποιήθηκε ένα κυτταρικό μοντέλο του ανθρώπινου εντέρου και πρότυπα βακτήρια από το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου για να μελετηθεπί πώς η νεοτάμη που καταναλώνεται στη διατροφή θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία του εντέρου.

Διαπιστώθηκε ότι, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, η νεοτάμη μπορεί να σκοτώσει τα κύτταρα που επενδύουν το τοίχωμα του εντέρου και, σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, το γλυκαντικό μπορεί να κάνει το έντερο πιο ευαίσθητο στις διαρροές. Και οι δύο αυτές επιδράσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φλεγμονή του εντέρου, η οποία συνδέεται με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ακόμα και σηψαιμία.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η έκθεση των ανθρώπινων κυττάρων του εντέρου στην αποδεκτή από τους οργανισμούς ασφάλειας τροφίμων ημερήσια πρόσληψη νεοτάμης προκαλεί το θάνατο των κυττάρων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, επειδή η νεοτάμη έχει τόσο έντονα γλυκιά γεύση, είναι απίθανο ένα άτομο να καταναλώνει αρκετό γλυκαντικό στην καθημερινή του διατροφή ώστε να επιτύχει αυτή την ποσότητα.

Σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις νεοτάμης στη διατροφή, διαπιστώθηκε ότι η διάσπαση του εντερικού φραγμού ήταν επαρκής για να συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης στο σώμα.

Στα μοντέλα των βακτηρίων του εντέρου, ενός τύπου E coli και E faecalis, η νεοτάμη δεν σκότωσε τα βακτήρια, αλλά αντίθετα αύξησε την ικανότητά τους να σχηματίζουν «βιοφίλμ». Όταν τα βακτήρια σχηματίζουν ένα βιοφίλμ, συσσωρεύονται μεταξύ τους ως προστατευτικός μηχανισμός που τα καθιστά πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η νεοτάμη αυξάνει την ικανότητα των E coli να εισβάλλουν και να σκοτώνουν τα ανθρώπινα κύτταρα του εντέρου.

Τα ευρήματα αυτά μοιάζουν πολύ με εκείνα των παραδοσιακών γλυκαντικών ουσιών, όπως η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, όσον αφορά την επίδρασή τους στα βακτήρια του εντέρου και στα κύτταρα του ανθρώπινου εντέρου.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα γλυκαντικά νέας γενιάς μπορεί να μην είναι η λύση που ελπίζαμε. Έτσι, παραμένει ακόματο ενοχλητικό ερώτημα: πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε μια γλυκιά γεύση στη διατροφή μας χωρίς τις βλάβες στην υγεία που φαίνεται να προκαλούν τα σάκχαρα, και πλέον οι γλυκαντικές ουσίες;

Πηγή: Theconversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 29/05/2024 - 16:26
  • ΤΕΧΝΗΤΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ
  • ΕΝΤΕΡΟ
  • ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΕΝΤΕΡΟΥ
  • ΚΥΤΤΑΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όσπρια τα ευλογημένα: Η υπερτροφή που θωρακίζει τον οργανισμό σας
Όσπρια τα ευλογημένα: Η υπερτροφή που θωρακίζει τον οργανισμό σας 28 Μαϊος 2024
Τι πρέπει να έχουμε στο τραπέζι μας για να μειώσουμε την χοληστερόλη 04 Ιουνίου 2024
Τι πρέπει να έχουμε στο τραπέζι μας για να μειώσουμε την χοληστερόλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακάλυψη ερευνητών του Χάρβαρντ για το έντερο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη
Υγεία
15/12/2025 - 13:00

Ανακάλυψη ερευνητών του Χάρβαρντ για το έντερο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη

Πρακτικές οδηγίες προστασίας τους εντέρου κατά τη λήψη αντιβίωσης
Υγεία
05/12/2025 - 12:00

Πρακτικές οδηγίες προστασίας τους εντέρου κατά τη λήψη αντιβίωσης

Το υποκατάστατο ζάχαρης, η σορβιτόλη, συνδέεται με προβλήματα στο ήπαρ
Διατροφή
26/11/2025 - 15:00

Το υποκατάστατο ζάχαρης, η σορβιτόλη, συνδέεται με προβλήματα στο ήπαρ

Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα
Υγεία
24/11/2025 - 15:00

Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πόσο διαρκεί και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα;
Health Talk
22/11/2025 - 11:29

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πόσο διαρκεί και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα;

Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου - Ο ρόλος του στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Διατροφή
22/11/2025 - 09:40

Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου - Ο ρόλος του στην καταπολέμηση της φλεγμονής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το ζεστό μπάνιο στο δέρμα - Απλές συμβουλές για να τις αποφύγετε
Ομορφιά
21/12/2025 - 12:19
Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη νευρολογική αποκατάσταση με επίκεντρο τον ασθενή!
Health Talk
21/12/2025 - 09:34
Όταν η άσκηση γίνεται «ασπίδα» του εγκεφάλου: Πώς προστατεύει τη μνήμη και τη σκέψη μας όσο μεγαλώνουμε
Υγεία
21/12/2025 - 08:19
Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»
Πολιτική Υγείας
21/12/2025 - 07:18
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,7% των εγγεγραμμένων επαγγελματιών υγείας την περασμένη χρονιά
Πολιτική Υγείας
19/12/2025 - 22:00
Μιμείστε χωρίς να το καταλάβετε τους άλλους; Τι δείχνει για τον ψυχισμό σας
Ψυχική Υγεία
19/12/2025 - 21:00
Δωρεά μυελού των οστών: Τα πιο πολύτιμα δώρα είναι τα πιο απλά!
Υγεία
19/12/2025 - 20:00
Γάζα: Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πέθαναν περιμένοντας εκκένωση για λόγους υγείας από το καλοκαίρι του 2024
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 19:00
Μην λογοκρίνεστε! Το βρίσιμο βελτιώνει τις επιδόσεις σύμφωνα με έρευνα
Ψυχική Υγεία
19/12/2025 - 18:00
Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Υγεία
19/12/2025 - 17:00
Η πραγματική βιολογική μας ηλικία κρύβεται στα ...ούρα μας
Υγεία
19/12/2025 - 16:00
Αϋπνία και ένταση; Στο ντους χωρίς φως και γρήγορα!
Υγεία
19/12/2025 - 15:00
Οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid μπορεί να αυξήσει πρόσκαιρα τον κίνδυνο έρπη ζωστήρα
Υγεία
19/12/2025 - 14:00
Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων στο νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 13:14
Πριγκίπισσα Μέτε- Μαρίτ της Νορβηγίας: Λίγο πριν τη μεταμόσχευση πνεύμονα λόγω πνευμονικής ίνωσης
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 13:00
Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις για οδοντικά εμφυτεύματα
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 12:00
ECDC για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσημάτα στην Ευρώπη: Κρίσιμα κενά στις πολιτικές ελέγχου και πρόληψης
Υπηρεσίες Υγείας
19/12/2025 - 11:00
Χρόνια φλεγμονή: Πώς στρες, διατροφή και περιβάλλον μας επηρεάζουν αθόρυβα
Health Talk
19/12/2025 - 10:02
Γεωργιάδης: Επαφές στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο για υγεία και αμερικανικές επενδύσεις
Πολιτική Υγείας
19/12/2025 - 09:25
Διατροφή: Κάν'το όπως οι Σκανδιναβοί για προστασία της καρδιάς και απώλεια βάρους
Διατροφή
19/12/2025 - 09:00
ΕΟΔΥ: Συστάσεις και μέτρα προστασίας κατά της «σούπερ γρίπης»
Υγεία
18/12/2025 - 19:43
Πώς το αγαπημένο μας εορταστικό ρόφημα μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά μας. Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
18/12/2025 - 19:17
UNICEF: Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τα δικαιώματα των παιδιών
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 18:49
ΕΦΕΤ: Οδηγός... επιβίωσης για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων στα εορταστικά τραπέζια
Διατροφή
18/12/2025 - 18:26
Γιατί οι άνθρωποι είναι κυρίως μονογαμικά όντα – Η επιστήμη έχει την (απρόσμενη) απάντηση
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 17:48
Manager of the Year 2025 ο CFO της Lavipharm, Βασίλης Μπαλούμης
Pharma News
18/12/2025 - 17:21
Roche Hellas: Καινοτομία, οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Pharma News
18/12/2025 - 16:52
ΥΠΑΑΤ: Νέα ενίσχυση 26 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 16:19
Η καθημερινή πρόσληψη πολυβιταμινών μπορεί να μειώσει την πίεση σε κάποιους ηλικιωμένους
Υγεία
18/12/2025 - 16:00
Η ΕΚΕ υποστηρίζει ενεργά το σχέδιο EU Safe Hearts Plan για την καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία
18/12/2025 - 15:36

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χρόνια φλεγμονή: Πώς στρες, διατροφή και περιβάλλον μας επηρεάζουν αθόρυβα
Health Talk
19/12/2025 - 10:02
ECDC για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσημάτα στην Ευρώπη: Κρίσιμα κενά στις πολιτικές ελέγχου και πρόληψης
Υπηρεσίες Υγείας
19/12/2025 - 11:00
Πώς το αγαπημένο μας εορταστικό ρόφημα μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά μας. Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
18/12/2025 - 19:17
Διατροφή: Κάν'το όπως οι Σκανδιναβοί για προστασία της καρδιάς και απώλεια βάρους
Διατροφή
19/12/2025 - 09:00
Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Υγεία
19/12/2025 - 17:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo