Τα φιστίκια είναι μια πηγή θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τη μείωση της φλεγμονής και την ενίσχυση της ανοσίας αν το καταναλώνετε το βράδυ.
Αυτό προκύπτει από μια αμερικανική μελέτη σε 51 ενήλικες, η οποία διαπίστωσε ότι η νυχτερινή κατανάλωση φιστικιών επηρεάζει τα βακτήρια του εντέρου, αλλά μόνο σε ενήλικες με προ-διαβήτη.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Developments in Nutrition , δείχνουν ότι η αντικατάσταση ενός σνακ με βάση τους υδατάνθρακες, όπως το τοστ, με φιστίκια μπορεί να βοηθήσει στην αναδιαμόρφωση του μικροβιώματος του εντέρου - του οικοσυστήματος των μικροβίων που ζουν στο έντερο μας.
Μια άλλη μελέτη του 2023, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Foods, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φιστικιών ς αυξάνει γενικά τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο περισσότερο από άλλα ξηρά φρούτα.
Αλλά τι κάνει τα φιστίκια τόσο καλά για το έντερό μας;
«Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες - τα είδη θρεπτικών συστατικών που ευνοούν την ανάπτυξη των μικροβίων του εντέρου. Σκεφτείτε τα ως τροφή για τα καλά βακτήρια που βοηθούν να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές», δήλωσε η Δρ Federica Amati, επικεφαλής διατροφολόγος της ZOE, στην εφημερίδα The Independent.
«Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά φιστίκια τείνουν να έχουν περισσότερα μικρόβια που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο είναι ευεργετικό για τη μείωση της φλεγμονής και τη διατήρηση ενός υγιούς εντερικής βλεννογόνου».
Τα μικρόβια που ζουν στο έντερο θεωρείται ότι διατηρούν το σώμα υγιές, από την υποστήριξη της πέψης έως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το μικροβίωμα του εντέρου είναι μοναδικό για κάθε άτομο και η ποικιλομορφία είναι το κλειδί για ένα υγιές έντερο.
Τα φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με μία μόνο μικρή μερίδα να περιέχει περίπου 3 g από τα συνιστώμενα 30 g την ημέρα. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών είναι ευεργετικός για την υγεία του εντέρου, καθώς μειώνει τη φλεγμονή.
«Αυτοί οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτικές ίνες και συγκεκριμένους τύπους υδατανθράκων που λειτουργούν ως πρεβιοτικά, δηλαδή τροφοδοτούν ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, όπως τα Bifidobacteria και τα Lactobacillus», δήλωσε ο εγγεγραμμένος διατροφολόγος Rob Hobson στην εφημερίδα The Independent.
«Όταν αυτές οι ίνες υφίστανται ζύμωση στο κόλον, παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, όπως βουτυρικό, προπιονικό και οξικό, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς εντερικού βλεννογόνου, μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν την ανοσολογική λειτουργία».
Εκτός από τις ίνες, τα φιστίκια απελευθερώνουν επίσης ενώσεις όπως πολυφαινόλες, τοκοφερόλες (ένας τύπος βιταμίνης Ε) και λουτεΐνη (ένα αντιοξειδωτικό) - οι οποίες ενισχύουν την υγεία του εντέρου.
«Οι πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά μεταβολίζονται από τα μικρόβια του εντέρου και ρυθμίζουν τη σύνθεση και τη δραστηριότητα του μικροβιόκοσμου», εξήγησε ο κ. Hobson.
Τα υγιεινά λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες στα φιστίκια βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, πράγμα που σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται πιο κάτω στο έντερο, όπου λαμβάνει χώρα η ζύμωση, και βοηθούν στην εξισορρόπηση του μικροβιόκοσμου, πρόσθεσε.
Επιλέγοντας μια χούφτα φιστίκια αντί για μπισκότα ή πατατάκια το βράδυ, θα μειώσετε επίσης την κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού - ένας άλλος τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου.
Ο κ. Hobson κατέληξε: «Σε αντίθεση με τα σνακ υψηλού κινδύνου, τα φιστίκια δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή γαλακτωματοποιητές που μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα σας. Το να τρώτε μια χούφτα φιστίκια ως σνακ ή να τα πασπαλίζετε στα γεύματά σας είναι ένας απλός και νόστιμος τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου σας».





