Ο κουρκουμάς, αυτό το πολύτιμο χρυσοκίτρινο μπαχαρικό μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει πολλά περισσότερα από γεύση και χρώμα στο φαγητό μας. Κατά τους ειδικούς, το μυστικό κρύβεται στην ουσία κουρκουμίνη που περιέχει, μια φυσική ένωση με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ήδη στα ράφια των φαρμακείων βρίσκονται πάμπολλα συμπληρώματα διατροφής με κουρκουμά, με κύριο σκοπό να συνεισφέρουν στην καταστολή της χρόνιας φλεγμονής.
Αυτό ακριβώς το έργο αναλαμβάνει η κουρκουμίνη που έχει την ιδιότητα να βοηθά στη μείωση αρκετών προφλεγμονωδών δεικτών του αίματος, λένε οι ειδικοί.
Κουρκουμάς και αρθρώσεις
«Πιστεύω ότι διαθέτουμε μέτρια έως ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του κουρκουμά για την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις λόγω αρθρίτιδας», λέει η Jenna Volpe, RDN, ιδρύτρια του Whole-istic Living στο Ώστιν του Τέξας. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες μελέτες, τα εκχυλίσματα κουρκουμά και κουρκουμίνης έχουν τέτοια αποτελέσματα όσον αφορά στην ανακούφιση πόνων στα γόνατα σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα ώστε μπορούν να συγκριθούν ακόμα και με αυτά των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που χορηγούνται για αυτόν τον λόγο.
Κουρκουμάς και κατάθλιψη
Το δημοφιλές μπαχαρικό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως έχει δοθεί για αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ωστόσο καθώς η πάθηση ενδέχεται να σχετίζεται με φλεγμονή στον εγκέφαλο, ένα συμπλήρωμα κουρκουμά μπορεί να συνεισφέρει πιθανώς στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Καγιέν και υγεία
Στην περίπτωση της... φλογερής πιπεριάς καγιέν από όπου προέρχεται το εν πιπέρι καγιέν, το “μαγικό” συστατικό είναι η καψαϊκίνη, μια ένωση που δίνει σε αυτό το μπαχαρικό την χαρακτηριστική του καυτερή γεύση.
Η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του μεταβολισμού, υποστηρίζοντας μικρές μειώσεις στο σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος και την περιφέρεια μέσης, ιδιαίτερα για άτομα που είναι υπέρβαρα ή έχουν παχυσαρκία.
Ενώ ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην πέψη, άλλες αναφέρουν το αντίθετο. Κατά την γιατρό Simran Malhotra, MD, η επίδραση του καγιέν στο συγκεκριμένο πεδίο απαιτεί περισσότερη έρευνα. «Υπάρχουν μέτριας βαρύτητας στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την υποστήριξη της πέψης, βελτιστοποιώντας παράλληλα την υγεία του εντέρου και του μεταβολισμού», υποστηρίζει.
Καγιέν και καρδιακή υγεία
Η καψαϊκίνη θεωρείται ευεργετική για την υγεία της καρδιάς λόγω της δυνατότητάς της να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, να μειώνει τη φλεγμονή και να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το 2024, μια μελέτη Κινέζων ερευνητών, είχε καταλήξει ότι κατανάλωση αυτού του είδους της πιπεριάς τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 11%.
Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα δύο μπαχαρικά;
Αν και υπάρχουν αναφορές ότι ο συνδυασμός κουρκουμά και καγιέν μπορεί να δημιουργήσει μια συνεργιστική δράση, οδηγώντας σε ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη οφέλη, η Δρ. Malhotra εκτιμά ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για αυτό.
Σε μια μικρή μελέτη, ένα μείγμα μπαχαρικών που περιελάμβανε κουρκουμά και καγιέν, καθώς και πολλά άλλα μπαχαρικά ωστόσο, φάνηκε να βοηθά στην αύξηση της ποικιλομορφίας του εντερικού μικροβιώματος.
Θεωρητικά αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της αντιφλεγμονώδους δράσης, καθώς ένα ποικιλόμορφο μικροβίωμα παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία είναι γνωστά για τη βοήθεια που προσφέρουν στη ρύθμιση των δεικτών χρόνιας φλεγμονής.
Οι γιατροί πάντως εφιστούν την προσοχή σε όσους έχουν εμφανίσει ευαισθησία σε κάποιο από τα δύο μπαχαρικά καθώς ο συνδυασμός τους αυξάνει τις πιθανότητες να προκληθεί ερεθισμός στο στομάχι ή στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Σύμφωνα με την Volpe, η υπερβολική κατανάλωση κουρκουμά έχει συνδεθεί σε κάποιες μελέτες και με πιθανή ηπατική βλάβη, και έτσι δεν συνιστάται σε άτομα με πέτρες στα νεφρά, καθώς μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Πώς να συνδυάσουμε κουρκουμά και καγιέν
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ιδανικά ο συνδυασμός των δύο μπαχαρικών θα πρέπει να γίνεται μέσω της διατροφής.
Οι γιατροί και οι επαγγελματίες της διατροφής προτείνουν να ξεκινάμε με μικρές ποσότητες ώστε να δοκιμάσουμε αρχικά την αντοχή μας σε αυτά τα έντονα μπαχαρικά.
Η απορρόφηση του κουρκουμά μπορεί να βελτιωθεί προσθέτοντας μια πηγή λίπους καθώς η κουρκουμίνη είναι ένα λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό.
Αν πάλι τα μπαχαρικά αυτά παραείναι πληθωρικά για τα γούστα μας, τα συμπληρώματα είναι μιας ασφαλής εναλλακτική αν και δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις δοσολογίας.
Πηγή: EVERYDAYHEALTH.COM





