ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλακτοκομικά προϊόντα και χρόνια φλεγμονή: Η σύνδεση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται

Διατροφή
Αρχείου FREEPIK
Η φλεγμονή είναι μια πολυεπίπεδη αντίδραση του σώματός μας σε έναν τραυματισμό ή έναντι κάποιου παθογόνου που έχει εισβάλλει.
Πέμπτη, 30/10/2025 - 17:38
— Photo: Αρχείου FREEPIK
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Αυτός ο βιολογικός μηχανισμός είναι απαραίτητος για την άμυνα του οργανισμού μας ωστόσο όταν παρατείνεται χρονικά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί γνωρίζουν ήδη ότι η διατροφή διαδραματίζει ρόλο στο θέμα της χρόνιας φλεγμονής. Και η πιθανή επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι ένα πραγματικά αμφιλεγόμενο πεδίο μάχης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μια όχι τόσο απλή σχέση

Η σύνδεση γαλακτοκομικών και φλεγμονής δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, εξηγούν οι ειδικοί.

Για παράδειγμα, άτομα με ευαισθησίες ή αλλεργίες σε γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί όντως να βιώσουν μια φλεγμονώδη αντίδραση μετά την κατανάλωση τους. Αυτό εύκολα μπορεί να οδηγήσει στην εδραίωση μιας γενικής πεποίθησης ότι αυτές οι τροφές πρέπει να αποφεύγονται από όλους. «Οι προσωπικές εμπειρίες κάποιων μπορεί να οδηγήσουν στην σκέψη ότι τα γαλακτοκομικά είναι “φλεγμονώδη” για όλους, αλλά μεγάλης έκτασης επισκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι στους περισσότερους ανθρώπους τα γαλακτοκομικά δεν προκαλούν φλεγμονή», λέει η Julie Pace, RDN, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Core Nutrition Health and Wellness.

Σε πολλές περιπτώσεις, η σύνδεση οφείλεται στο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν κάποια γαλακτοκομικά, όπως το πλήρες γάλα και το τυρί, και όχι σε αυτά καθαυτά.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Dahlia Marin «η έρευνα έχει δείξει ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το εντερικό φραγμό, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένη εντερική διαπερατότητα και φλεγμονή».

Το εντερικό τοίχωμα απορροφά επιλεκτικά θρεπτικά συστατικά και προστατεύει το σώμα από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες όπως διάφοροι μικροοργανισμοί και αντιγόνα. Οι αλλαγές στη διαπερατότητα του, μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να οδηγήσουν στην δημιουργία φλεγμονής που επηρεάζει τη συνολική υγεία.

Τι λέει η έρευνα

Σε αντίθεση λοιπόν με τη δημοφιλή πεποίθηση, πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όταν καταναλώνονται από υγιή άτομα, τελικά δεν συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα φλεγμονής.

Για την ακρίβεια, τα θρεπτικά συστατικά των γαλακτοκομικών προϊόντων -συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D, του ασβεστίου, της πρωτεΐνης, των βιοδραστικών πεπτιδίων (ομάδες αμινοξέων) και των προβιοτικών στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση- μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιας νόσου.

«Η σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και φλεγμονής έχει μελετηθεί εκτενώς σε έρευνες υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων συστηματικών ανασκοπήσεων και τυχαιοποιημένων δοκιμών», λέει η Pace και προσθέτει πως «στους περισσότερους ανθρώπους, τα γαλακτοκομικά δεν προκαλούν φλεγμονή και μπορεί ακόμη και να έχουν ουδέτερη ή ήπια αντιφλεγμονώδη δράση».

Ιδιαίτερα πολύτιμα μάλιστα, αναδεικνύονται προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ. «Είναι πλούσια σε ευεργετικά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, κάτι που μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τη φλεγμονή», εξηγεί η Supriya Rao, MD, γαστρεντερολόγος στο Integrated Gastroenterology Associates στο Lowell της Μασαχουσέτης.

Τι ισχύει για άτομα με ευαισθησία στα γαλακτοκομικά

Όταν οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο «ευαισθησία στην κατανάλωση γαλακτοκομικών», περιγράφουν τις αντιδράσεις ενός οργανισμού που δυσκολεύεται να επεξεργαστεί την πέψη τους, και αυτοί τελικά οι άνθρωποι πιθανώς είναι πραγματικά πιο επιρρεπείς σε πιθανές φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Η ευαισθησία στα γαλακτοκομικά εκδηλώνεται συχνά με στομαχικές διαταραχές και φούσκωμα μετά την κατανάλωση τους, επισημαίνει η Pace.

Περιλαμβάνει -αν και όχι αποκλειστικά- πάσχοντες από:

  • Πρωτοπαθή δυσανεξία στη λακτόζη (μια πάθηση κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει συστατικά που βρίσκονται στο γάλα και τα παραγόμενα προϊόντα)
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (μια αρκετά συχνή γαστρεντερική διαταραχή)
  • Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (μια ομάδα χρόνιων παθήσεων που προκαλούν φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα)
  • Κοιλιοκάκη (μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί πεπτικά προβλήματα όταν καταναλώνεται γλουτένη)

Όσον αφορά σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, πάντως, αρκετοί μπορούν να καταναλώνουν συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς να εμφανίζουν ανεπιθύμητα συμπτώματα. «Έχω διαπιστώσει ότι πολλοί ασθενείς, ακόμη και με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, μπορούν να ανεχθούν το γιαούρτι, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στη χαμηλότερη περιεκτικότητά του σε λακτόζη και στην παρουσία προβιοτικών», επισημαίνει η Pace.

Όσοι ωστόσο έχουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος (μια έντονη ανοσολογική απόκριση στην πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα) πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τα γαλακτοκομικά, κατά τους γιατρούς.

Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε

Ένας υγιής άνθρωπος, δεν έχει λόγο να αποφεύγει την κατανάλωση γαλακτοκομικών, καταλήγουν οι ειδικοί.

Οι Αμερικανικές Διατροφικές Οδηγίες συνιστούν την κατανάλωση τριών μερίδων τροφίμων αυτής της κατηγορίας ημερησίως, με στόχο την επιθυμητή πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνης D και καλίου που χρειάζεται ο μέσος, υγιής ενήλικας.

Για να περιορίσετε τα κορεσμένα λιπαρά, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών όποτε είναι δυνατόν, συμβουλεύουν οι διατροφολόγοι. Παράλληλα, συμπεριλάβετε στην διατροφή σας προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ.

Όσο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη που κυκλοφορούν ευρέως, είναι καλές εναλλακτικές για εκείνους που όντως αντιμετωπίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, τονίζουν οι ειδικοί, δεν προσφέρουν όμως κάτι επιπλέον στον υγιή πληθυσμό.

Πηγή: EVERYDAYHEALTH.COM

Τελευταία τροποποίηση στις 30/10/2025 - 20:35
  • ΦΛΕΓΜΟΝΗ
  • ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
  • ΠΕΨΗ
  • ΛΑΚΤΟΖΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το κακάο προστατεύει το καρδιαγγειακό των ανδρών έναντι της καθιστικής ζωής
Το κακάο προστατεύει το καρδιαγγειακό των ανδρών έναντι της καθιστικής ζωής 30 Οκτωβρίου 2025
Halloween: Τα treats μπορεί να κάνουν επικίνδυνα tricks στην φαρμακευτική σας αγωγή 31 Οκτωβρίου 2025
Halloween: Τα treats μπορεί να κάνουν επικίνδυνα tricks στην φαρμακευτική σας αγωγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση
Υγεία
18/11/2025 - 10:00

Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση

Τρέξιμο χωρίς πόνο: Η επιστήμη πίσω από την αποκατάσταση έπειτα από τον μαραθώνιο
Fitness
11/11/2025 - 07:18

Τρέξιμο χωρίς πόνο: Η επιστήμη πίσω από την αποκατάσταση έπειτα από τον μαραθώνιο

Υγεία του πεπτικού: Το πείραμα του καλαμποκιού για τη διάγνωση του τεμπέλικου εντέρου
Υγεία
15/10/2025 - 16:14

Υγεία του πεπτικού: Το πείραμα του καλαμποκιού για τη διάγνωση του τεμπέλικου εντέρου

Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς συνδέεται με αυτοάνοσο που επηρεάζει την όραση
Υγεία
15/10/2025 - 09:00

Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς συνδέεται με αυτοάνοσο που επηρεάζει την όραση

Η σωματική άσκηση «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση της φλεγμονής
Fitness
09/10/2025 - 20:27

Η σωματική άσκηση «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση της φλεγμονής

Οι ισχυρές φιλίες επιβραδύνουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο
Υγεία
08/10/2025 - 14:00

Οι ισχυρές φιλίες επιβραδύνουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση προληπτικής ιατρικής για παιδιά Ρομά στα Χανιά
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 00:11
Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 23:22
Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: Να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές
Ψυχική Υγεία
18/11/2025 - 21:47
ECDC: Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναστρέψει την πορεία της μικροβιακής αντοχής
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 21:14
Mediterraneo Hospital: Επιτυχημένη σύνθετη χειρουργική επέμβαση ενδομητρίωσης σε ασθενή από την Ιρλανδία
Υπηρεσίες Υγείας
18/11/2025 - 20:46
Παπαθεοδωρίδης: «Αδιάκοπη άνοδος στον αριθμό των δοτών οργάνων»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 20:27
Παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση εγκαυμάτων στο σπίτι
Health Talk
18/11/2025 - 19:44
Νεογιλά δόντια: Πώς το άγχος της μητέρας επηρεάζει την οδοντοφυΐα των μωρών
Υγεία
18/11/2025 - 18:58
Elitour: Κοστολογημένος τριετής οδικός χάρτης για τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας - Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:39
Metropolitan Hospital: Επιτυχημένο χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη παιδιού με σοβαρά τραύματα από γυαλί
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 18:21
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήρθε στα ΤΕΠ χωρίς σημεία ζωής
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:08
ΕΟΦ: «Οι ελλείψεις φαρμάκων προσθέτουν πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης»
Pharma Policy
18/11/2025 - 17:47
Η συμβολή της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των καρκίνων πνεύμονα και μαστού
Pharma News
18/11/2025 - 17:29
ΧΑΠ: Τα έξι εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς - Οι πρωτοβουλίες της ΕΠΕ
Υγεία
18/11/2025 - 16:56
ΠΦΣ: Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή κατά της άσκοπης κατανάλωση αντιβιοτικών
Pharma Policy
18/11/2025 - 16:41
Έλον Μασκ: Το Optimus της Tesla θα έχει υπεράνθρωπες χειρουργικές ικανότητες
Digital Health
18/11/2025 - 15:00
Γεωργιάδης στο Action 24: «Πότε θα μπορέσουμε να δώσουμε αυξήσεις στους νοσηλευτές»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 14:39
Η θεραπεία της νόσου του κινητικού νευρώνα μπορεί να έρθει από το Διάστημα
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 14:00
ΕΦΕΤ: "Καμπανάκι" για αύξηση της περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί
Διατροφή
18/11/2025 - 13:00
Σύγκρουση Λονδίνου–Βρυξελλών για την απαγόρευση καπνίσματος βάσει χρονολογίας γέννησης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 12:16
Βακτηριοφάγοι: Η λύση στη μικροβιακή αντοχή; - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
18/11/2025 - 12:00
Μέχρι το 2060 το 34% των πολιτών στην Ελλάδα θα είναι άνω των 65 ετών - Η σημασία της υγιούς γήρανσης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 10:51
"Πρωταθλήτρια" στη μικροβιακή αντοχή η Ελλάδα - Ο ρόλος του CLEO στην αντιμετώπιση του προβλήματος
Υγεία
18/11/2025 - 10:30
Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση
Υγεία
18/11/2025 - 10:00
Η απονεύρωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Υγεία
18/11/2025 - 09:00
7o Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας: Η Tεχνητή Nοημοσύνη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών
Pharma News
17/11/2025 - 21:00
Γιατί τα ζώα αναπτύσσουν τις ίδιες χρόνιες ασθένειες με τους ανθρώπους;
Pet
17/11/2025 - 20:00
ΕΟΠΥΥ: Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης με προσωπικούς ιατρούς- Αύξηση της αμοιβής ζητά ο ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
17/11/2025 - 19:00
Κορτιζόλη: Ποια είναι τα -πραγματικά- συμπτώματα όταν οι τιμές της είναι υψηλές
Υγεία
17/11/2025 - 18:29
Σωματική άσκηση: Το απαραίτητο συμπλήρωμα της φαρμακευτικής αγωγής στη διαχείριση του Πάρκινσον
Υγεία
17/11/2025 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00
Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας
Επικαιρότητα
16/11/2025 - 10:33
Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας μέσα στο 2026: Πρεμιέρα σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Ίλιον
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 08:53
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo