ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλακτοκομικά προϊόντα και χρόνια φλεγμονή: Η σύνδεση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται

Διατροφή
Αρχείου FREEPIK
Η φλεγμονή είναι μια πολυεπίπεδη αντίδραση του σώματός μας σε έναν τραυματισμό ή έναντι κάποιου παθογόνου που έχει εισβάλλει.
Πέμπτη, 30/10/2025 - 17:38
— Photo: Αρχείου FREEPIK
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Αυτός ο βιολογικός μηχανισμός είναι απαραίτητος για την άμυνα του οργανισμού μας ωστόσο όταν παρατείνεται χρονικά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί γνωρίζουν ήδη ότι η διατροφή διαδραματίζει ρόλο στο θέμα της χρόνιας φλεγμονής. Και η πιθανή επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι ένα πραγματικά αμφιλεγόμενο πεδίο μάχης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μια όχι τόσο απλή σχέση

Η σύνδεση γαλακτοκομικών και φλεγμονής δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, εξηγούν οι ειδικοί.

Για παράδειγμα, άτομα με ευαισθησίες ή αλλεργίες σε γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί όντως να βιώσουν μια φλεγμονώδη αντίδραση μετά την κατανάλωση τους. Αυτό εύκολα μπορεί να οδηγήσει στην εδραίωση μιας γενικής πεποίθησης ότι αυτές οι τροφές πρέπει να αποφεύγονται από όλους. «Οι προσωπικές εμπειρίες κάποιων μπορεί να οδηγήσουν στην σκέψη ότι τα γαλακτοκομικά είναι “φλεγμονώδη” για όλους, αλλά μεγάλης έκτασης επισκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι στους περισσότερους ανθρώπους τα γαλακτοκομικά δεν προκαλούν φλεγμονή», λέει η Julie Pace, RDN, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Core Nutrition Health and Wellness.

Σε πολλές περιπτώσεις, η σύνδεση οφείλεται στο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν κάποια γαλακτοκομικά, όπως το πλήρες γάλα και το τυρί, και όχι σε αυτά καθαυτά.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Dahlia Marin «η έρευνα έχει δείξει ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το εντερικό φραγμό, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένη εντερική διαπερατότητα και φλεγμονή».

Το εντερικό τοίχωμα απορροφά επιλεκτικά θρεπτικά συστατικά και προστατεύει το σώμα από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες όπως διάφοροι μικροοργανισμοί και αντιγόνα. Οι αλλαγές στη διαπερατότητα του, μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να οδηγήσουν στην δημιουργία φλεγμονής που επηρεάζει τη συνολική υγεία.

Τι λέει η έρευνα

Σε αντίθεση λοιπόν με τη δημοφιλή πεποίθηση, πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όταν καταναλώνονται από υγιή άτομα, τελικά δεν συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα φλεγμονής.

Για την ακρίβεια, τα θρεπτικά συστατικά των γαλακτοκομικών προϊόντων -συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D, του ασβεστίου, της πρωτεΐνης, των βιοδραστικών πεπτιδίων (ομάδες αμινοξέων) και των προβιοτικών στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση- μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιας νόσου.

«Η σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και φλεγμονής έχει μελετηθεί εκτενώς σε έρευνες υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων συστηματικών ανασκοπήσεων και τυχαιοποιημένων δοκιμών», λέει η Pace και προσθέτει πως «στους περισσότερους ανθρώπους, τα γαλακτοκομικά δεν προκαλούν φλεγμονή και μπορεί ακόμη και να έχουν ουδέτερη ή ήπια αντιφλεγμονώδη δράση».

Ιδιαίτερα πολύτιμα μάλιστα, αναδεικνύονται προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ. «Είναι πλούσια σε ευεργετικά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, κάτι που μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τη φλεγμονή», εξηγεί η Supriya Rao, MD, γαστρεντερολόγος στο Integrated Gastroenterology Associates στο Lowell της Μασαχουσέτης.

Τι ισχύει για άτομα με ευαισθησία στα γαλακτοκομικά

Όταν οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο «ευαισθησία στην κατανάλωση γαλακτοκομικών», περιγράφουν τις αντιδράσεις ενός οργανισμού που δυσκολεύεται να επεξεργαστεί την πέψη τους, και αυτοί τελικά οι άνθρωποι πιθανώς είναι πραγματικά πιο επιρρεπείς σε πιθανές φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Η ευαισθησία στα γαλακτοκομικά εκδηλώνεται συχνά με στομαχικές διαταραχές και φούσκωμα μετά την κατανάλωση τους, επισημαίνει η Pace.

Περιλαμβάνει -αν και όχι αποκλειστικά- πάσχοντες από:

  • Πρωτοπαθή δυσανεξία στη λακτόζη (μια πάθηση κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει συστατικά που βρίσκονται στο γάλα και τα παραγόμενα προϊόντα)
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (μια αρκετά συχνή γαστρεντερική διαταραχή)
  • Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (μια ομάδα χρόνιων παθήσεων που προκαλούν φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα)
  • Κοιλιοκάκη (μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί πεπτικά προβλήματα όταν καταναλώνεται γλουτένη)

Όσον αφορά σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, πάντως, αρκετοί μπορούν να καταναλώνουν συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς να εμφανίζουν ανεπιθύμητα συμπτώματα. «Έχω διαπιστώσει ότι πολλοί ασθενείς, ακόμη και με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, μπορούν να ανεχθούν το γιαούρτι, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στη χαμηλότερη περιεκτικότητά του σε λακτόζη και στην παρουσία προβιοτικών», επισημαίνει η Pace.

Όσοι ωστόσο έχουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος (μια έντονη ανοσολογική απόκριση στην πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα) πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τα γαλακτοκομικά, κατά τους γιατρούς.

Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε

Ένας υγιής άνθρωπος, δεν έχει λόγο να αποφεύγει την κατανάλωση γαλακτοκομικών, καταλήγουν οι ειδικοί.

Οι Αμερικανικές Διατροφικές Οδηγίες συνιστούν την κατανάλωση τριών μερίδων τροφίμων αυτής της κατηγορίας ημερησίως, με στόχο την επιθυμητή πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνης D και καλίου που χρειάζεται ο μέσος, υγιής ενήλικας.

Για να περιορίσετε τα κορεσμένα λιπαρά, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών όποτε είναι δυνατόν, συμβουλεύουν οι διατροφολόγοι. Παράλληλα, συμπεριλάβετε στην διατροφή σας προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ.

Όσο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη που κυκλοφορούν ευρέως, είναι καλές εναλλακτικές για εκείνους που όντως αντιμετωπίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, τονίζουν οι ειδικοί, δεν προσφέρουν όμως κάτι επιπλέον στον υγιή πληθυσμό.

Πηγή: EVERYDAYHEALTH.COM

Τελευταία τροποποίηση στις 30/10/2025 - 20:35
  • ΦΛΕΓΜΟΝΗ
  • ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
  • ΠΕΨΗ
  • ΛΑΚΤΟΖΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το κακάο προστατεύει το καρδιαγγειακό των ανδρών έναντι της καθιστικής ζωής
Το κακάο προστατεύει το καρδιαγγειακό των ανδρών έναντι της καθιστικής ζωής 30 Οκτωβρίου 2025
Halloween: Τα treats μπορεί να κάνουν επικίνδυνα tricks στην φαρμακευτική σας αγωγή 31 Οκτωβρίου 2025
Halloween: Τα treats μπορεί να κάνουν επικίνδυνα tricks στην φαρμακευτική σας αγωγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ginger: Η πικάντικη έξυπνη κίνηση για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές
Διατροφή
14/12/2025 - 08:32

Ginger: Η πικάντικη έξυπνη κίνηση για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές

Χυμός πορτοκαλιού: Οφέλη για την υγεία να τα πιεις στο ποτήρι!
Διατροφή
28/11/2025 - 18:09

Χυμός πορτοκαλιού: Οφέλη για την υγεία να τα πιεις στο ποτήρι!

Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου - Ο ρόλος του στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Διατροφή
22/11/2025 - 09:40

Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου - Ο ρόλος του στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση
Υγεία
18/11/2025 - 10:00

Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση

Τρέξιμο χωρίς πόνο: Η επιστήμη πίσω από την αποκατάσταση έπειτα από τον μαραθώνιο
Fitness
11/11/2025 - 07:18

Τρέξιμο χωρίς πόνο: Η επιστήμη πίσω από την αποκατάσταση έπειτα από τον μαραθώνιο

Υγεία του πεπτικού: Το πείραμα του καλαμποκιού για τη διάγνωση του τεμπέλικου εντέρου
Υγεία
15/10/2025 - 16:14

Υγεία του πεπτικού: Το πείραμα του καλαμποκιού για τη διάγνωση του τεμπέλικου εντέρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

GENESIS Pharma: Νέα συνεργασία για φάρμακο κατά του κληρονομικού αγγειοοίδηματος
Pharma News
15/12/2025 - 15:47
Οστεοπόρωση: Το περιεχόμενο της κούπας σας μπορεί να κρίνει την υγεία των οστών σας
Υγεία
15/12/2025 - 15:27
Πρόληψη, αυτοέλεγχος και ασφαλής οδήγηση - Μεγάλη πανελλαδική δράση στον Πειραιά
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 15:14
Ινστιτούτο Prolepsis: Τα ευρήματα του έργου PARTNER για την υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 14:48
Τρίτη διαδοχική πιστοποίηση B Corp για την Chiesi Hellas
Pharma News
15/12/2025 - 14:32
Μύκητες στα νύχια: Αέριο με... εσάνς κλούβιου αυγού υπόσχεται λύση
Υγεία
15/12/2025 - 14:00
Ανακάλυψη ερευνητών του Χάρβαρντ για το έντερο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη
Υγεία
15/12/2025 - 13:00
Δωρητές σπέρματος και ωαρίων στην Ευρώπη: Τι αλλάζει με τον κανονισμό SoHO και τι παραμένει άλυτο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 12:25
Οι κορυφαίες ιατρικές έρευνες του 2025 σύμφωνα με το περιοδικό JAMA
Υγεία
15/12/2025 - 12:00
Καρκίνος στο πάγκρεας: Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση χάρη σε επιστημονική ανακάλυψη
Υγεία
15/12/2025 - 11:00
Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
ΙΣΑ: Η ορθολογική διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 09:00
Θεμιστοκλέους: Πρωτοβουλία από την Ελλάδα για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 08:14
Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19
Ginger: Η πικάντικη έξυπνη κίνηση για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές
Διατροφή
14/12/2025 - 08:32
Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Ψυχική Υγεία
13/12/2025 - 09:14
Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:56
Τα ινομυώματα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
13/12/2025 - 08:40
Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Πολιτική Υγείας
13/12/2025 - 08:21
Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα: Το σώμα σε νέα ισορροπία
Health Talk
12/12/2025 - 18:49
Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22
Πράσινο υπό όρους από τον EMA σε νέο φάρμακο για τη θεραπεία τύπου καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
12/12/2025 - 17:57
Η L'Oréal Dermatological Beauty υποστηρίζει και φέτος τη βραβευμένη ομάδα φοιτητών iGEM Patras
Ομορφιά
12/12/2025 - 17:33
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
O ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα κατεψυγμένο προϊόν «Oreo Cheesecakes»
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:43
Θεσσαλονίκη: Ανάβει το «Δέντρο της Ελπίδας», με στολίδια-αστέρια αφιερωμένα σε δότες οργάνων και ιστών
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:27
ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»
Pharma Policy
12/12/2025 - 16:09
Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες
Υγεία
12/12/2025 - 15:41
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Πολιτική Υγείας
13/12/2025 - 08:21
Πράσινο υπό όρους από τον EMA σε νέο φάρμακο για τη θεραπεία τύπου καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
12/12/2025 - 17:57
Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Ψυχική Υγεία
13/12/2025 - 09:14
Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo