ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλακτοκομικά προϊόντα και χρόνια φλεγμονή: Η σύνδεση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται

Διατροφή
Αρχείου FREEPIK
Η φλεγμονή είναι μια πολυεπίπεδη αντίδραση του σώματός μας σε έναν τραυματισμό ή έναντι κάποιου παθογόνου που έχει εισβάλλει.
Πέμπτη, 30/10/2025 - 17:38
— Photo: Αρχείου FREEPIK
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Αυτός ο βιολογικός μηχανισμός είναι απαραίτητος για την άμυνα του οργανισμού μας ωστόσο όταν παρατείνεται χρονικά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί γνωρίζουν ήδη ότι η διατροφή διαδραματίζει ρόλο στο θέμα της χρόνιας φλεγμονής. Και η πιθανή επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι ένα πραγματικά αμφιλεγόμενο πεδίο μάχης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μια όχι τόσο απλή σχέση

Η σύνδεση γαλακτοκομικών και φλεγμονής δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, εξηγούν οι ειδικοί.

Για παράδειγμα, άτομα με ευαισθησίες ή αλλεργίες σε γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί όντως να βιώσουν μια φλεγμονώδη αντίδραση μετά την κατανάλωση τους. Αυτό εύκολα μπορεί να οδηγήσει στην εδραίωση μιας γενικής πεποίθησης ότι αυτές οι τροφές πρέπει να αποφεύγονται από όλους. «Οι προσωπικές εμπειρίες κάποιων μπορεί να οδηγήσουν στην σκέψη ότι τα γαλακτοκομικά είναι “φλεγμονώδη” για όλους, αλλά μεγάλης έκτασης επισκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι στους περισσότερους ανθρώπους τα γαλακτοκομικά δεν προκαλούν φλεγμονή», λέει η Julie Pace, RDN, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Core Nutrition Health and Wellness.

Σε πολλές περιπτώσεις, η σύνδεση οφείλεται στο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν κάποια γαλακτοκομικά, όπως το πλήρες γάλα και το τυρί, και όχι σε αυτά καθαυτά.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Dahlia Marin «η έρευνα έχει δείξει ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το εντερικό φραγμό, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένη εντερική διαπερατότητα και φλεγμονή».

Το εντερικό τοίχωμα απορροφά επιλεκτικά θρεπτικά συστατικά και προστατεύει το σώμα από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες όπως διάφοροι μικροοργανισμοί και αντιγόνα. Οι αλλαγές στη διαπερατότητα του, μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να οδηγήσουν στην δημιουργία φλεγμονής που επηρεάζει τη συνολική υγεία.

Τι λέει η έρευνα

Σε αντίθεση λοιπόν με τη δημοφιλή πεποίθηση, πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όταν καταναλώνονται από υγιή άτομα, τελικά δεν συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα φλεγμονής.

Για την ακρίβεια, τα θρεπτικά συστατικά των γαλακτοκομικών προϊόντων -συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D, του ασβεστίου, της πρωτεΐνης, των βιοδραστικών πεπτιδίων (ομάδες αμινοξέων) και των προβιοτικών στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση- μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιας νόσου.

«Η σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και φλεγμονής έχει μελετηθεί εκτενώς σε έρευνες υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων συστηματικών ανασκοπήσεων και τυχαιοποιημένων δοκιμών», λέει η Pace και προσθέτει πως «στους περισσότερους ανθρώπους, τα γαλακτοκομικά δεν προκαλούν φλεγμονή και μπορεί ακόμη και να έχουν ουδέτερη ή ήπια αντιφλεγμονώδη δράση».

Ιδιαίτερα πολύτιμα μάλιστα, αναδεικνύονται προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ. «Είναι πλούσια σε ευεργετικά βακτήρια που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, κάτι που μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τη φλεγμονή», εξηγεί η Supriya Rao, MD, γαστρεντερολόγος στο Integrated Gastroenterology Associates στο Lowell της Μασαχουσέτης.

Τι ισχύει για άτομα με ευαισθησία στα γαλακτοκομικά

Όταν οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο «ευαισθησία στην κατανάλωση γαλακτοκομικών», περιγράφουν τις αντιδράσεις ενός οργανισμού που δυσκολεύεται να επεξεργαστεί την πέψη τους, και αυτοί τελικά οι άνθρωποι πιθανώς είναι πραγματικά πιο επιρρεπείς σε πιθανές φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Η ευαισθησία στα γαλακτοκομικά εκδηλώνεται συχνά με στομαχικές διαταραχές και φούσκωμα μετά την κατανάλωση τους, επισημαίνει η Pace.

Περιλαμβάνει -αν και όχι αποκλειστικά- πάσχοντες από:

  • Πρωτοπαθή δυσανεξία στη λακτόζη (μια πάθηση κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει συστατικά που βρίσκονται στο γάλα και τα παραγόμενα προϊόντα)
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (μια αρκετά συχνή γαστρεντερική διαταραχή)
  • Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (μια ομάδα χρόνιων παθήσεων που προκαλούν φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα)
  • Κοιλιοκάκη (μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί πεπτικά προβλήματα όταν καταναλώνεται γλουτένη)

Όσον αφορά σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, πάντως, αρκετοί μπορούν να καταναλώνουν συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς να εμφανίζουν ανεπιθύμητα συμπτώματα. «Έχω διαπιστώσει ότι πολλοί ασθενείς, ακόμη και με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, μπορούν να ανεχθούν το γιαούρτι, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στη χαμηλότερη περιεκτικότητά του σε λακτόζη και στην παρουσία προβιοτικών», επισημαίνει η Pace.

Όσοι ωστόσο έχουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος (μια έντονη ανοσολογική απόκριση στην πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα) πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τα γαλακτοκομικά, κατά τους γιατρούς.

Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε

Ένας υγιής άνθρωπος, δεν έχει λόγο να αποφεύγει την κατανάλωση γαλακτοκομικών, καταλήγουν οι ειδικοί.

Οι Αμερικανικές Διατροφικές Οδηγίες συνιστούν την κατανάλωση τριών μερίδων τροφίμων αυτής της κατηγορίας ημερησίως, με στόχο την επιθυμητή πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνης D και καλίου που χρειάζεται ο μέσος, υγιής ενήλικας.

Για να περιορίσετε τα κορεσμένα λιπαρά, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών όποτε είναι δυνατόν, συμβουλεύουν οι διατροφολόγοι. Παράλληλα, συμπεριλάβετε στην διατροφή σας προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ.

Όσο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη που κυκλοφορούν ευρέως, είναι καλές εναλλακτικές για εκείνους που όντως αντιμετωπίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, τονίζουν οι ειδικοί, δεν προσφέρουν όμως κάτι επιπλέον στον υγιή πληθυσμό.

Πηγή: EVERYDAYHEALTH.COM

Τελευταία τροποποίηση στις 30/10/2025 - 20:35
  • ΦΛΕΓΜΟΝΗ
  • ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
  • ΠΕΨΗ
  • ΛΑΚΤΟΖΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το κακάο προστατεύει το καρδιαγγειακό των ανδρών έναντι της καθιστικής ζωής
Το κακάο προστατεύει το καρδιαγγειακό των ανδρών έναντι της καθιστικής ζωής 30 Οκτωβρίου 2025

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υγεία του πεπτικού: Το πείραμα του καλαμποκιού για τη διάγνωση του τεμπέλικου εντέρου
Υγεία
15/10/2025 - 16:14

Υγεία του πεπτικού: Το πείραμα του καλαμποκιού για τη διάγνωση του τεμπέλικου εντέρου

Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς συνδέεται με αυτοάνοσο που επηρεάζει την όραση
Υγεία
15/10/2025 - 09:00

Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς συνδέεται με αυτοάνοσο που επηρεάζει την όραση

Η σωματική άσκηση «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση της φλεγμονής
Fitness
09/10/2025 - 20:27

Η σωματική άσκηση «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση της φλεγμονής

Οι ισχυρές φιλίες επιβραδύνουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο
Υγεία
08/10/2025 - 14:00

Οι ισχυρές φιλίες επιβραδύνουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο

Σχετίζεται με φλεγμονώδεις νόσους η γυροειδής αλωπεκία;
Health Talk
29/09/2025 - 17:42

Σχετίζεται με φλεγμονώδεις νόσους η γυροειδής αλωπεκία;

Οι ειδικοί ζητούν την άμεση και δραστική μείωση της έκθεσης των παιδιών στα πλαστικά
Υγεία
22/09/2025 - 16:14

Οι ειδικοί ζητούν την άμεση και δραστική μείωση της έκθεσης των παιδιών στα πλαστικά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για τα ΣΜΝ από τον ΕΕΣ στις 3 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 20:18
Γάζα: Άνω των 24.000 τόνων η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει εισέλθει στην πολύπαθη λωρίδα
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 19:47
Τσιάρας: «Όσες χώρες εφάρμοσαν εμβολιασμό κατά της ευλογιάς βρίσκονται σε ενδημικό καθεστώς»
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 19:32
Ημερίδα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
Patient Talk
30/10/2025 - 19:07
Τι είναι οι κιρσοί στα πόδια και γιατί πρέπει να χειρουργηθούν
Health Talk
30/10/2025 - 18:43
Πληθώρα διακρίσεων για τον Όμιλο Σαράντη σε δύο κορυφαίους θεσμούς
Pharma News
30/10/2025 - 18:19
ΕΟΔΥ: Δύο νέοι θάνατοι από κορονοϊό και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης σε ΜΕΘ
Υγεία
30/10/2025 - 18:02
Γαλακτοκομικά προϊόντα και χρόνια φλεγμονή: Η σύνδεση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται
Διατροφή
30/10/2025 - 17:38
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 16:44
Η πρώτη γυναίκα χειρουργός μεταμοσχεύσεων ήπατος στην Ελλάδα
Health Talk
30/10/2025 - 16:17
Ικανοποίηση ΙΣΑ για την αναγνώριση των Ιατρικών Συλλόγων ως ΝΠΔΔ
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 15:51
Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας
Digital Health
30/10/2025 - 15:34
Benevril: Νέα λύση κατά της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη σε μορφή αφρού
Pharma News
30/10/2025 - 15:16
Αντιβιοτικό που βρισκόταν "κάτω από τη μύτη" των επιστημόνων 100 φορές πιο αποτελεσματικό στις ανθεκτικές λοιμώξεις
Υγεία
30/10/2025 - 15:00
Τα οφέλη των ωμέγα-3 μπορεί να εξαφανιστούν γρήγορα μετά τη διακοπή της λήψης τους
Υγεία
30/10/2025 - 14:00
Κρεατίνη: Τι μπορούν να αποκομίσουν οι νέοι από τη λήψη της - Η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία
Fitness
30/10/2025 - 13:00
Αττικόν: Σε λειτουργία το ανακαινισμένο ΤΕΠ παρουσία Γεωργιάδη- Βίντεο
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 12:45
Ρούχα, καροτσάκια και σπα για κατοικίδια: Γιατί το φαινόμενο «μωρό με τρίχωμα» κάνει κακό στα ζώα μας
Pet
30/10/2025 - 12:00
Το κακάο προστατεύει το καρδιαγγειακό των ανδρών έναντι της καθιστικής ζωής
Διατροφή
30/10/2025 - 11:00
Νέο στεντ ανοίγει τις αρτηρίες και εξαφανίζεται: Στη Βρετανία η πρώτη πανευρωπαϊκή εφαρμογή
Υγεία
30/10/2025 - 10:00
Δεν κοιμηθήκατε καλά και πάνε όλα στραβά; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι προκαλεί το «ντόμινο»
Υγεία
30/10/2025 - 08:41
Ερανιστικό νομοσχέδιο: Θα ακολουθήσει κι άλλο λέει ο υπουργός Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 08:09
Πώς αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μετά τον καρκίνο του μαστού
Health Talk
30/10/2025 - 07:28
«Περιβάλλον και Παιδί»: Η υγεία των ανήλικων στο επίκεντρο συνεδρίου
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 03:36
Πανελλήνιο Αιματολογικό συνέδριο: Από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στις πολιτικές πρόσβασης
Υγεία
30/10/2025 - 00:09
IC-GROWTH: Στόχος η βελτίωση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 23:23
Metropolitan General: Ρομποτική χειρουργική για αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
Υπηρεσίες Υγείας
29/10/2025 - 20:26
Τρία θέματα συζήτησε η Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 19:57
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η εμμηνόπαυση
Υγεία
29/10/2025 - 18:09

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
ELENI: Ένα project για γυναίκες που νόσησαν και θέλουν να επανασυνδεθούν...
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 13:18
Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η εμμηνόπαυση
Υγεία
29/10/2025 - 18:09
Τεστ αναπνοής υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
29/10/2025 - 15:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo