ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έτσι θα συνέλθετε από την υπερφαγία των εορτών

Διατροφή
Έτσι θα συνέλθετε από την υπερφαγία των εορτών
Οι ημέρες των Χριστουγέννων δικαίως θεωρούνται από όλους η πιο… απολαυστική περίοδος του έτους. Όταν αυτή περάσει ξαφνικά συνειδητοποιούμε την ανάγκη για αναχαίτιση αυτού του “γαστρονομικού ολισθήματος” και την επιστροφή στις υγιεινές συνήθειες, προκειμένου να κατακτήσουμε ξανά το φυσιολογικό μας βάρος.
Δευτέρα, 03/01/2022 - 12:57
— Photo: pixabay
News4Health Team News4Health Team

Η πικρή αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την απώλεια των κιλών, ούτε για την αποτοξίνωση του οργανισμού από τις ανθυγιεινές επιλογές των εορτών. Το γρήγορο αδυνάτισμα που υπόσχονται χιλιάδες δίαιτες είναι ένας μύθος που σε μεγάλο βαθμό έγκειται στην απώλεια υγρών και όχι σωματικού λίπους. Γι’ αυτό και η προσπάθεια πάει χαμένη μόλις υιοθετηθεί ξανά μια κανονική διατροφή.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι fast track δίαιτες είναι βραχύβιες προσεγγίσεις. Αντί αυτών θα πρέπει να επιδιώξετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή που είναι προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες και φυσικά βιώσιμες για εσάς, να υιοθετήσετε μια ολιστική προσέγγιση χωρίς ακρότητες, για να χάσετε το βάρος που πήρατε στις γιορτές και να είστε υγιείς το νέο έτος», επισημαίνει ο Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας κ. Δημήτρης Οικονομάκης, επικεφαλής μιας ομάδας διατροφολόγων και γυμναστών που αγαπούν την καλή διατροφή και την άσκηση.

Γιατί τις γιορτινές ημέρες η υπερκατανάλωση αλκοόλ, επεξεργασμένων τροφίμων και άλλων ανθυγιεινών εδεσμάτων, δεν οδήγησε μόνο σε αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά είχε επιπτώσεις και στην υγεία, όπως αύξηση των τριγλυκεριδίων και της κακής χοληστερόλης καθώς και αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Για τους λιγότερο εγκρατείς, η έλλειψη φραγμών και ορίων τις τελευταίες εβδομάδες ενδεχομένως να έχει οδηγήσει στην εμφάνιση λίπους στο συκώτι, μιας κατάστασης που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Οικονομάκης, «όλες αυτές οι επιπτώσεις της γαστριμαργίας των ημερών μπορούν να ανατραπούν με τη σωστή προσέγγιση. Κι επειδή οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, το πρώτο που χρειάζεται είναι να αλλάξετε τη νοοτροπία σας για το φαγητό, να μάθετε να τρέφεστε σωστά και να γυμνάζεστε, να μην το κάνετε καταναγκαστικά και να είστε συνεπείς στις αποφάσεις σας. Καμία αυστηρή δίαιτα δεν μπορεί να ακολουθηθεί για πάντα, αλλά μια εξατομικευμένη και ευέλικτη διατροφή μπορεί».

Σε γενικές γραμμές, η υιοθέτηση διαχειρίσιμων αλλαγών βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους. Ο κ. Οικονομάκης συμβουλεύει:

  • Υιοθετήστε τη συνήθεια να τρώτε τρία γεύματα την ημέρα και ξεχάστε όλα τα σνακ για λίγο διάστημα. Το δείπνο θα πρέπει να το απολαμβάνετε έως τη δύση του ηλίου, αφού η νηστεία για 16 ώρες το 24ωρο βοηθά στην απώλεια και διατήρηση του βάρους, ακόμα κι αν οι συνολικά προσλαμβανόμενες θερμίδες παραμένουν οι ίδιες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism.
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι μεγάλες μερίδες λαχανικών πρέπει να είναι καθημερινά στο τραπέζι σας, μαζί με λίγους υδατάνθρακες ολικής άλεσης. Μην παραλείπετε να τρώτε ένα μήλο την ημέρα, καθώς αυτό το φρούτο περιέχει συστατικά που επιτρέπουν τη διαχείριση της χοληστερόλης.
  • Αγαπήστε την πρωτεΐνη. Η προσθήκη της σε κάθε γεύμα θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πληρότητα για περισσότερες ώρες, και να αυξήσετε τη μυϊκή μάζα σας, η οποία ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και τις καθημερινές καύσεις. Έτσι, εξασφαλίζεται η απώλεια βάρους, υπό την προϋπόθεση να διατηρείται το ενεργειακό ισοζύγιο.
  • Παραλείψτε τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες (ζάχαρη και όλες τις τροφές που φτιάχνονται από επεξεργασμένα άλευρα), αφού αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης και ενεργοποιούν τον μηχανισμό αποθήκευσης λίπους. Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνουν το αίσθημα της πείνας και οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής, οπότε σε αύξηση του βάρους.
  • Αντικαταστήστε το αλκοόλ με πράσινο τσάι. Η έρευνα έχει δείξει ότι όσοι πίνουν 4-5 φλιτζάνια καθημερινά, αυξάνουν την απώλεια βάρους και λίπους από την κοιλιά συγκριτικά με εκείνους που δεν πίνουν πράσινο τσάι. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η περιεκτικότητά του σε κατεχίνες, οι οποίες προκαλούν την απελευθέρωση λίπους από τα λιποκύτταρα και βοηθούν στην επιτάχυνση της ικανότητας του ήπατος να μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια.

Εξάλλου το αλκοόλ δεν είναι παρά κενές θερμίδες που απορυθμίζουν το σάκχαρο.

  • Πιείτε πολύ νερό. Η επαρκής και τακτική κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα μπορεί να μειώσει τις θερμίδες που προσλαμβάνονται. Επίσης, βοηθά στην αποβολή του νατρίου (η πρόσληψη του οποίου ήταν αυξημένη κατά τις ημέρες των εορτών), αποβάλλει τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού, βοηθά στην πέψη και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενυδατώνει το δέρμα (που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί τις τελευταίες ημέρες) και συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Η ενυδάτωση που προσφέρει απαλλάσσει επίσης από τους ενοχλητικούς πονοκεφάλους που οφείλονται στην υπερκατανάλωση αλκοόλ.
  • Πείτε ναι στην άσκηση. Η γυμναστική εκτοξεύει το μεταβολισμό ειδικά όταν πραγματοποιείται το πρωί με άδειο στομάχι, γιατί έτσι το σώμα αρχίζει να καίει λίπος. Μπορείτε να κάνετε βάρη για να αυξήσετε τη μυϊκή μάζα σας και να εναλλάσσετε γρήγορο με αργό τρέξιμο ή περπάτημα για να βοηθήσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Η διαλειμματική προπόνηση, όπως λέγεται αυτή η εναλλαγή της ταχύτητας εκτέλεσης των ασκήσεων έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και καταπολεμά το μεταβολικό σύνδρομο.
  • Κοιμηθείτε αρκετά (όχι υπερβολικά). Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος συμβάλει στον έλεγχο της όρεξης και στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Βάλτε πρόγραμμα να κοιμάστε 7-9 ώρες την ημέρα, χωρίς η έναρξη του ύπνου να παρεκκλίνει σημαντικά. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, όσοι έχουν γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία, εάν υιοθετήσουν αυτό το πρόγραμμα τείνουν να ελέγχουν καλύτερα το βάρος τους ανεξάρτητα από τη διατροφή τους.

«Τίποτα δεν είναι ανέφικτο, εάν βάλετε ρεαλιστικούς στόχους και δεν τους εγκαταλείψετε με την πρώτη δυσκολία ή αφορμή. Ακόμα κι αν ξεφύγετε κάποια φορά δεν πειράζει, αρκεί να επανέλθετε αμέσως. Πολύ σύντομα θα νιώσετε καλύτερα με το σώμα σας και δεν θα θέλετε να εγκαταλείψετε ποτέ τις νέες συνήθειές σας», καταλήγει ο Δημήτρης Οικονομάκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 03/01/2022 - 15:24
  • ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΓΙΟΡΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρόδι: Το καλύτερο αντιοξειδωτικό ποτό
Ρόδι: Το καλύτερο αντιοξειδωτικό ποτό 02 Ιανουαρίου 2022
Οι καλύτερες τροφές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Όμικρον 09 Ιανουαρίου 2022
Οι καλύτερες τροφές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Όμικρον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι σημάνσεις θερμίδων στα μενού πιο βοηθητικές σε ανθρώπους με υπερφαγία
Διατροφή
15/04/2026 - 10:00

Οι σημάνσεις θερμίδων στα μενού πιο βοηθητικές σε ανθρώπους με υπερφαγία

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις
Ψυχική Υγεία
02/03/2026 - 18:18

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις

Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 12:00

Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή

Μεθεόρτια κατάθλιψη: Πώς να την ξεπεράσετε με συνοπτικές διαδικασίες
Ψυχική Υγεία
02/01/2026 - 15:12

Μεθεόρτια κατάθλιψη: Πώς να την ξεπεράσετε με συνοπτικές διαδικασίες

Γιατί τα κράνμπερις δεν είναι μόνο για τις γιορτές των Χριστουγέννων - Τα πολλαπλά οφέλη τους
Διατροφή
31/12/2025 - 15:06

Γιατί τα κράνμπερις δεν είναι μόνο για τις γιορτές των Χριστουγέννων - Τα πολλαπλά οφέλη τους

Τι προκαλεί η υπερφαγία των γιορτών στον εγκέφαλο - Ο ρόλος της διάρκειας της
Διατροφή
31/12/2025 - 12:00

Τι προκαλεί η υπερφαγία των γιορτών στον εγκέφαλο - Ο ρόλος της διάρκειας της

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Ηλεκτροπόρωση: Μία παλιά μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους για ανεγχείρητους καρκίνους του πεπτικού
Υγεία
13/06/2026 - 15:44
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Νοσοκομείου Χανίων
Υγεία
13/06/2026 - 08:14
Η Novo Nordisk και η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» στο BeWell Festival με το μήνυμα «για μια ανάλαφρη ζωή»
Patient Talk
13/06/2026 - 03:41
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Έβρο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ELPEN
Pharma News
13/06/2026 - 00:13
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43
«The Lancet»: Οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 22:18
Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026
Υγεία
12/06/2026 - 21:46
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18
Αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συνεχίζεται η επιτήρηση στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 20:47
Κομισιόν: Πρόοδος και προκλήσεις στους ελέγχους της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 19:31
Το πρώτο κέντρο θεραπείας πρωτονίων για ογκολογικούς ασθενείς σχεδιάζει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Υγεία
12/06/2026 - 19:09
Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37
Σκληραίνοντας το σώμα μας: Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες
Fitness
12/06/2026 - 18:14
Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 17:38
3ο ΣΦΕΕ Summit: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
12/06/2026 - 17:06
Λαμπερά εγκαίνια για το νέο κέντρο γυναικολογίας και γονιμότητας Prolific
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2026 - 16:32
Υπογεννητικότητα: Οι ερευνητές εστιάζουν στον ρόλο των έξυπνων κινητών
Υγεία
12/06/2026 - 16:11
Νέες συστάσεις από τον EMA για το βαλπροϊκό οξύ και το εμβόλιο κατά του chikungunya
Pharma Policy
12/06/2026 - 15:47
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο Κονγκό
Υγεία
12/06/2026 - 15:32
Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια
Patient Talk
12/06/2026 - 15:17
Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Η συχνότητα, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
12/06/2026 - 15:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 3ο SFEE SUMMIT: «Σημαντικό βήμα προόδου το "Προλαμβάνω" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε»
Patient Talk
12/06/2026 - 14:37
IQ Genomix και Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 14:14
Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 13:48
Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί την άμεση ενίσχυση της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Μεταξά»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 03:38
Πρεμιέρα για τα από στόματος GLP-1 στην Ευρώπη - Πράσινο φως για το χάπι της Novo Nordisk στη Μ. Βρετανία
Pharma News
12/06/2026 - 10:00
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Νέες δυνατότητες με τη δωρεά γεννητικού υλικού από γνωστό δότη
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 10:42
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo