ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενσυνειδητότητα την ώρα του φαγητού: Όταν η διατροφή πρέπει να είναι θετική εμπειρία

Διατροφή
FREEPIK
Το να είμαστε πλήρως παρόντες τη στιγμή του φαγητού, χωρίς περισπασμούς νοητικούς ή σωματικούς, μπορεί να βελτιώσει τη διατροφική εμπειρία και ταυτόχρονα να προωθήσει θετικές, υγιεινές διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές.
Τρίτη, 28/01/2025 - 18:04
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Ως ενσυνειδητότητα (Mindfulness) ορίζεται η πλήρης επίγνωση των εμπειριών που σας παρουσιάζονται. Εστιάζει στο να δίνετε πλήρη προσοχή στην εκτυλισσόμενη στιγμή, χωρίς να κρίνετε και να αποδέχεστε αυτό που είναι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εξετάζετε τις σκέψεις, τις σωματικές αισθήσεις και τις συμπεριφορές σας χωρίς να αντιδράτε αυτόματα.

Τι είναι όμως το προσεκτικό-ενσυνείδητο φαγητό; Σύμφωνα με την διαιτολόγο και διατροφολόγο Κατερίνα Καρακικέ η ενσυνείδητη διατροφή είναι μια προσέγγιση στο φαγητό που επικεντρώνεται στο να είστε πλήρως παρόντες ενώ τρώτε. Αυξάνει επίσης την επίγνωση των σκέψεων, των αισθήσεων και των συναισθημάτων σας κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό. Σημαίνει σε γενικές γραμμές πως «το να τρως με το φαγητό σου, είναι σαν να τρως με το φαγητό σου:

  • Να επιτρέπετε στον εαυτό σας να συνειδητοποιεί τις θετικές και καλλιεργητικές ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες μέσω της επιλογής και της προετοιμασίας των τροφίμων, σεβόμενος τη δική σας εσωτερική σοφία
  • Να χρησιμοποιείτε όλες τις αισθήσεις σας για να επιλέξετε να φάτε τρόφιμα που σας ικανοποιούν και θρέφουν το σώμα σας
  • Να αναγνωρίζετε τις αντιδράσεις σας στο φαγητό χωρίς να κρίνετε (συμπάθειες, αντιπάθειες, ουδέτερες)
  • Να αποκτήσετε επίγνωση της σωματικής πείνας και των ενδείξεων κορεσμού για να καθοδηγείτε τις αποφάσεις σας για την έναρξη και το τέλος του φαγητού

Γιατί πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί όταν τρώτε;

Η ενσυνείδητη διατροφή ανοίγει την ευκαιρία να εκτιμήσετε περισσότερο το φαγητό και να συνδεθείτε καλύτερα με αυτό. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της συναισθηματικής διατροφής και της αδηφαγίας, προωθώντας μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό.

Το να τρώτε με επίγνωση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης, να βοηθήσει την πέψη και να κάνει το φαγητό μια ευχάριστη και απολαυστική εμπειρία. Η συνειδητή διατροφή δεν έχει να κάνει με τον περιορισμό του εαυτού σας, αλλά με την απόλαυση και την εκτίμηση του φαγητού. Αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η πιο προσεκτική διατροφή οδηγεί σε απώλεια βάρους, το να το κάνετε με την προσδοκία ή την πρόθεση να χάσετε βάρος μπορεί να αυτοκαταστραφεί.

Πώς μπορείτε να απολαμβάνετε πιο προσεκτικά;

Η εξάσκηση στο να τρώμε πιο προσεκτικά είναι κάτι από το οποίο πολλοί από εμάς μπορούν να επωφεληθούν είτε για να δημιουργήσουν καλύτερες διατροφικές συμπεριφορές είτε για να εκτιμήσουν καλύτερα το φαγητό. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείτε να εξασκηθείτε στο να τρώτε πιο προσεκτικά:

Μειώστε τον ρυθμό με τον οποίο τρώτε: Μασήστε καλά το φαγητό σας και αφιερώστε χρόνο για να σταματήσετε ενώ τρώτε, αφήνοντας τα μαχαιροπίρουνα κάτω μεταξύ κάθε μπουκιάς. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο χαλαροί και να απολαύσετε την εμπειρία του φαγητού σας. Η επιβράδυνση του φαγητού μπορεί να επιτρέψει στο σώμα σας να αναγνωρίσει πότε έχει χορτάσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν το στομάχι σας έχει πάρει αρκετή τροφή, απελευθερώνεται από τους λιπώδεις ιστούς μια ορμόνη που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για την πληρότητα. Πιστεύεται, ωστόσο, ότι χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να συμβεί αυτή η διαδικασία.

Αποφύγετε τους περισπασμούς: Προσπαθήστε να μην τρώτε ενώ ασχολείστε με το laptop, το τηλέφωνο, διαβάζετε ή βλέπετε τηλεόραση, ώστε να μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το φαγητό σας τη στιγμή που τρώτε.

Ακούστε το σώμα σας:Εξασκηθείτε στο να αναγνωρίζετε πότε αισθάνεστε πεινασμένοι, σκεπτόμενοι πώς αισθάνεται το σώμα σας να πεινάει. Όταν τρώτε, ξεκινήστε με την ποσότητα φαγητού που περιμένετε να σας κάνει να νιώσετε άνετα χορτάτοι. Προσπαθήστε να αποφύγετε περιόδους ακραίας πείνας ή ακραίου κορεσμού. Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να φάτε περισσότερο αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε πεινασμένοι.

Αναλογιστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας: Αναγνωρίστε πότε τρώτε για λόγους άλλους από τη σωματική πείνα. Μερικές φορές τα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν πείνα, επομένως, είναι σημαντικό να εντοπίσετε τι σας οδηγεί στο φαγητό.

Συναισθηματική ή σωματική πείνα;

Μερικά πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τη συναισθηματική πείνα από τη σωματική πείνα είναι τα εξής:

  • Η συναισθηματική πείνα είναι πιθανό να εμφανιστεί ξαφνικά, ενώ η σωματική πείνα χτίζεται με την πάροδο του χρόνου.
  • Η συναισθηματική πείνα συνήθως δημιουργεί μια λαχτάρα για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, ενώ η σωματική πείνα είναι πιο πιθανό να κορεστεί από οποιοδήποτε τρόφιμο.
  • Είναι απολύτως φυσιολογικό να τρώτε ως απάντηση σε σκέψεις και συναισθήματα κατά καιρούς. Αναγνωρίστε το χωρίς να το κρίνετε και ικανοποιήστε τα συναισθήματά σας απολαμβάνοντας το φαγητό αργά και με τις τέσσερις αισθήσεις. Αυτό μπορεί να σας υποστηρίξει με τις συμπεριφορές συναισθηματικής διατροφής.

Μερικά ακόμα tips που θα σας βοηθήσουν

Προγραμματίστε εκ των προτέρων και τηρήστε τακτικές ώρες φαγητού: Κάντε ένα σχέδιο των γευμάτων και των σνακ σας για την εβδομάδα. Επίσης, σκεφτείτε να τρώτε σε τακτές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων πείνας σας, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τις διατροφικές σας συμπεριφορές και τις επιλογές τροφίμων.

Απολαύστε κάθε μπουκιά: Αφιερώστε χρόνο για να αναγνωρίσετε το άρωμα, τη γεύση και την υφή των γευμάτων σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να απολαύσετε την εμπειρία του φαγητού σας.

Τρώτε φαγητό για καύσιμα και θρέψη: Επιλέξτε θρεπτικές τροφές που σας ικανοποιούν, σας δίνουν ενέργεια και είναι θρεπτικές για το σώμα σας.

Ποικιλία τροφίμων: Όλα τα είδη τροφίμων μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο σε μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή. Αντί να εστιάζετε στο ποιες τροφές είναι «καλές» ή «κακές», επικεντρωθείτε στην επίτευξη μιας ποικιλίας διαφορετικών τροφών που προσφέρουν ικανοποίηση, απόλαυση και θρέψη.

Ποιους βοηθάει η ενσυνειδητότητα στο φαγητό

Το να τρώτε με προσοχή είναι ένας τρόπος να απολαμβάνετε αυτό που τρώτε, ενώ παράλληλα είστε συντονισμένοι με το σώμα σας και αναγνωρίζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να ενθαρρύνετε θετικές διατροφικές συμπεριφορές και υγιεινές διατροφικές επιλογές, καθώς επιλέγετε τροφές που είναι θρεπτικές καθώς και ικανοποιητικές για το σώμα σας.

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όσους έχουν ενεργή διατροφική διαταραχή. Η ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αιτιολόγηση της υποφαγίας και μπορεί να είναι επιβλαβής για όσους αναρρώνουν από διατροφικές διαταραχές και διαταραγμένη διατροφή. Η ενσυνείδητη διατροφή είναι περιορισμένης χρησιμότητας για τα άτομα με ανορεξία, λόγω της ανάγκης τους για απόσπαση της προσοχής τους από τις διατροφικές συμπεριφορές και όχι για αυξημένη επίγνωση αυτών.

  • ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ
  • ΦΑΓΗΤΟ
  • ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φακόρυζο: Ένα «υπερόπλο» στο πιάτο μας κατά της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα
Φακόρυζο: Ένα «υπερόπλο» στο πιάτο μας κατά της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα 23 Ιανουαρίου 2025
Μαγνήσιο: Ο συνεπής φρουρός της καρδιάς μας - Σε ποιες τροφές θα το βρείτε πλούσιο 30 Ιανουαρίου 2025
Μαγνήσιο: Ο συνεπής φρουρός της καρδιάς μας - Σε ποιες τροφές θα το βρείτε πλούσιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μάχη του φαγητού: Όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την επιθυμία για τροφή
Διατροφή
18/06/2025 - 19:27

Η μάχη του φαγητού: Όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την επιθυμία για τροφή

Γιατί δεν πρέπει να φυλάσσετε σε αλουμινόχαρτο τα μαγειρεμένα φαγητά
Υγεία
22/04/2025 - 11:49

Γιατί δεν πρέπει να φυλάσσετε σε αλουμινόχαρτο τα μαγειρεμένα φαγητά

Χωριάτικη σαλάτα: Ένα διατροφικό θαύμα στο πιάτο μας
Διατροφή
20/03/2025 - 18:39

Χωριάτικη σαλάτα: Ένα διατροφικό θαύμα στο πιάτο μας

Τροφές και μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά που προκαλούν εθισμό στο φαγητό
Διατροφή
26/02/2025 - 20:41

Τροφές και μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά που προκαλούν εθισμό στο φαγητό

Γιατί το περπάτημα μετά το φαγητό είναι ιδανικό;
Υγεία
19/02/2025 - 12:00

Γιατί το περπάτημα μετά το φαγητό είναι ιδανικό;

Το ταπεράκι... της μαμάς ένοχο για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια!
Υγεία
12/02/2025 - 22:39

Το ταπεράκι... της μαμάς ένοχο για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo