Καθώς γερνάμε, το τι και πόσο τρώμε τείνει να αλλάζει. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ο χρόνος των γευμάτων σχετίζεται με την υγεία παραμένει λιγότερο κατανοητός. Ερευνητές του Mass General Brigham και οι συνεργάτες τους μελέτησαν τις αλλαγές στον χρόνο των γευμάτων σε ηλικιωμένους ενήλικες και ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι βιώνουν σταδιακές αλλαγές και στον χρόνο που τρώνε τα γεύματά τους καθώς γερνούν.
Επίσης, εντόπισαν χαρακτηριστικά που μπορεί να συμβάλλουν στις αλλαγές στον χρόνο των γευμάτων και αποκάλυψαν συγκεκριμένες συνήθειες που συνδέονται με πρόωρο θάνατο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Communications Medicine.
Η έρευνά μας δείχνει ότι οι αλλαγές στον χρόνο που τρώνε οι ηλικιωμένοι, ειδικά ο χρόνος του πρωινού, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ένας εύκολος δείκτης της συνολικής κατάστασης της υγείας τους. Οι ασθενείς και οι κλινικοί γιατροί μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν τις αλλαγές στις ρουτίνες των γευμάτων ως πρόωρο προειδοποιητικό σημάδι για να εξετάσουν υποκείμενα σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Hassan Dashti, Ph.D., RD, επιστήμονας διατροφής και βιολόγος του κιρκαδικού ρυθμού στο Massachusetts General Hospital.
«Επίσης, η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να έχουν σταθερό πρόγραμμα γευμάτων θα μπορούσε να γίνει μέρος ευρύτερων στρατηγικών για την προώθηση της υγιούς γήρανσης και της μακροζωίας».
Ο Dashti και οι συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου του Altug Didikoglu, MSc, Ph.D., του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Σμύρνης στην Τουρκία, εξέτασαν βασικά στοιχεία του χρόνου των γευμάτων που είναι σημαντικά για τους γηράσκοντες πληθυσμούς, προκειμένου να προσδιορίσουν εάν ορισμένα μοτίβα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ή ακόμη και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα για την υγεία αργότερα στη ζωή.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων αίματος, από 2.945 ενήλικες ηλικίας 42-94 ετών που ζούσαν σε κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι καθώς οι ηλικιωμένοι γερνούν, τείνουν να τρώνε πρωινό και δείπνο αργότερα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το συνολικό χρονικό διάστημα κατά το οποίο τρώνε κάθε μέρα.
Τι αποκαλύπτει η ώρα του πρωινού
Το καθυστερημένο πρωινό συσχετίστηκε σταθερά με σωματικές και ψυχικές παθήσεις, όπως κατάθλιψη, κόπωση και προβλήματα στοματικής υγείας. Η δυσκολία στην προετοιμασία των γευμάτων και ο χειρότερος ύπνος συσχετίστηκαν επίσης με τις καθυστερήσεις των γευμάτων.
Σημειωτέον ότι το καθυστερημένο πρωινό συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Τα άτομα με γενετική προδιάθεση για χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το να είναι «νυχτοπούλια» (που προτιμούν να κοιμούνται και να ξυπνούν αργότερα) είχαν την τάση να τρώνε τα γεύματά τους αργότερα.
«Μέχρι τώρα, είχαμε περιορισμένη γνώση για το πώς εξελίσσεται ο χρόνος των γευμάτων αργότερα στη ζωή και πώς αυτή η αλλαγή σχετίζεται με τη γενική υγεία και τη μακροζωία», είπε ο Dashti.
«Τα ευρήματά μας βοηθούν να καλύψουμε αυτό το κενό, δείχνοντας ότι ο αργότερος χρόνος των γευμάτων, ειδικά το καθυστερημένο πρωινό, συνδέεται τόσο με προβλήματα υγείας όσο και με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας στους ηλικιωμένους. Αυτά τα αποτελέσματα προσθέτουν νέα σημασία στο ρητό ότι «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας», ειδικά για τα ηλικιωμένα άτομα».
Ο Dashti σημείωσε ότι αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις, καθώς η διατροφή με χρονικούς περιορισμούς και η διαλείπουσα νηστεία κερδίζουν δημοτικότητα, όπου οι επιπτώσεις στην υγεία από την αλλαγή του ωραρίου των γευμάτων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά στους ηλικιωμένους πληθυσμούς από εκείνες στους νεότερους ενήλικες.