ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6+1 τρόποι να μην ξαναπάρετε το βάρος που χάσατε: Τι συστήνουν οι ειδικοί

Διατροφή
Jeshoots / Pexels
Όσοι έχουν καταφέρει να χάσουν βάρος, μένοντας προσηλωμένοι στον στόχο, και τα έχουν καταφέρει ξέρουν ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο μέρος της πρόκλησης. Το δεύτερο, και ίσως σημαντικότερο, είναι να διατηρηθούν στα ιδανικά κιλά και να αποφύγουν την σταδιακή επαναπρόσληψη βάρους στο διάστημα που ακολουθεί.
Δευτέρα, 31/07/2023 - 10:17
— Photo: Jeshoots / Pexels
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά που με κόπο χάσαμε; Σχετικές μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που ακολουθούν δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων (μεταξύ 800-1.200 θερμίδων την ημέρα) ανακτούν μεταξύ 26% και 121% του χαμένου βάρους τους πέντε χρόνια μετά την προσπάθεια.

Στην περίπτωση που η απώλεια βάρους προέρχεται μέσω προγραμμάτων διαχείριση, μετά από περίπου ένα χρόνο οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανακτούν μεταξύ 30-35% του χαμένου βάρους τους.

Ακόμη και άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα που βοηθούν στην απώλεια βάρους, αποδεικνύεται ότι ένα χρόνο μετά την διακοπή της αγωγής ανακτούν περίπου τα δύο τρίτα του βάρους που έχασαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους λόγους που θα μπορούσε να εξηγήσει την σταδιακή επαναπρόσληψη των κιλών που χάσαμε είναι ότι όταν φτάνουμε στα επιθυμητό μας βάρος, υποχωρεί το κίνητρο που μας ώθησε στις διατροφικές αλλαγές που κάναμε. Έτσι σταδιακά γινόμαστε πιο ελαστικοί στις διατροφικές μας επιλογές, προσέχοντας λιγότερο τις ποσότητες που καταναλώνουμε αλλά και το είδος των τροφών.

Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι είναι δύσκολο να μείνουν συνεπείς στην μακροπρόθεσμη τήρηση διατροφικών επιλογών που θέλουν μεγάλη προσπάθεια, όπως παραδείγματος χάριν είναι οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων ή ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων.

Επιπλέον η απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή “ορμονών πείνας” – και μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει τον μεταβολισμό.

Με ποιο τρόπο λοιπόν μπορούμε να αποφύγουμε την άνοδο του δείκτη της ζυγαριάς;

1. Ευελιξία

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους απαιτεί δια βίου διαχείριση τονίζουν οι γιατροί, επομένως οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί.

Είναι σημαντικό, να μην αισθανόμαστε ενοχικά όταν κάποια μέρα φάμε εκτός προγράμματος. Είναι κάτι που διορθώνεται με προσεκτικότερη διατροφή τις επόμενες μέρες ή με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας ώστε να υπερκαλύψουμε τις διατροφικές μας “ατασθαλίες”.

2. Προγραμματείστε "διαλλείματα"

Στην καθημερινότητα υπάρχουν διακοπές, γάμοι, πάρτι... είναι ανέφικτο να προσπαθούμε να τηρούμε απαρέγκλιτα ένα αυστηρό διατροφικό πλάνο σε περιστάσεις σαν αυτές.

Η λύση δεν είναι βέβαια να κλειστούμε στο σπίτι, αλλά να προσαρμόσουμε την διατροφή μας ώστε να περιλαμβάνει και αυτά τα μικρά διαλλείματα. Προσέχοντας λίγο περισσότερο την εβδομάδα πριν από μια γιορτή, θα μας επιτρέψει να περάσουμε καλά εκείνη την ημέρα χωρίς να μετράμε εμμονικά κάθε θερμίδα που θα πάρουμε.

Και πάντα υπάρχει η εναλλακτική επιλογής των λιγότερο επιβαρυντικών τροφών που θα προσφερθούν ώστε τα διαλείμματα αυτά να μην φορτωθούν με τύψεις.

3. Αναγνώριση της προσπάθειας

Το βάρος μας είναι φυσιολογικό να έχει διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της ζωή μας. Είναι απαραίτητο να επιβραβεύουμε ηθικά τον εαυτό μας για κάθε βήμα που πετυχαίνει και τον φέρνει πιο κοντά σε ένα υγιές βάρος. Σχετικές έρευνές δείχνουν την σημασία που έχει η καθημερινή εξάσκηση στον τρόπο που μαθαίνουμε να τρεφόμαστε καλύτερα, ανεξάρτητα από την ταχύτητα που αυτό αποτυπώνεται στην ζυγαριά.

4. Η δύναμη της συνήθειας

Η εδραίωση μιας ρουτίνας στην διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση του βάρους σε ιδανικά για εμάς επίπεδα. Έτσι είναι πιθανότερο να συνεχίσουμε να τρεφόμαστε υγιεινά ακόμα και όταν τυπικά δεν βρισκόμαστε πια σε διατροφή απώλειας βάρους. Σε αυτή την ρουτίνα μπορούν να συμπεριληφθούν και συνήθειες που αυξάνουν την σωματική μας δραστηριότητα με ήπιο τρόπο, όπως μια κοντινή βόλτα μετά το βραδινό φαγητό ή η χρήση σκάλας αντί του ασανσέρ.

5. Άσκηση

Σε μελέτη που έγινε μεταξύ ατόμων που κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους που είχαν πετύχει, διαπιστώθηκε ότι η σωματική δραστηριότητα ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση του βάρους. Και είναι λογικό λένε οι ειδικοί, αφού μπορεί να αντισταθμίσει μέρος των θερμίδων που καταναλώνουμε.

Η καλύτερη σωματική δραστηριότητα για τη διατήρηση της απώλειας βάρους είναι αυτή που μας αρέσει περισσότερο αφού είναι πιθανότερο να την συνεχίσουμε. Σε κάθε περίπτωση λένε οι επιστήμονες, το ιδανικό είναι η εβδομαδιαία άσκηση να αθροίζεται σε 250 λεπτά ώστε να επηρεάζει θετικά την διατήρηση απώλειας βάρους.

6. Ζυγίζεστε τακτικά

Η αυξομείωση του βάρους κατά την διάρκεια μιας εβδομάδας κυμαίνεται κατά 1-2 κιλά πάνω κάτω. Αν ζυγιζόμαστε τακτικά (χωρίς να μας γίνει εμμονή, βέβαια) μπορούμε να έχουμε μια εικόνα του υψηλότερου και του χαμηλότερου μέσου βάρους μας. Αυτό θα βοηθήσει να γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις στη διατροφή ώστε να αποτρέπουμε εγκαίρως την επαναφορά πολλών κιλών. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι θέτουν εξατομικευμένους στόχους αποφεύγουν αποτελεματικότερα να μην ξαναπάρουν το βάρος που έχασα, προσαρμόζωντας τη διατροφική συμπεριφορά τους όταν είναι απαραίτητο.

7. "Κλειδί" το πρωινό: Ιδίως πλούσιο σε φυτικές ίνες

Αν και τα συνολικά στοιχεία για τη σημασία του πρωινού στη διαχείριση βάρους είναι μικτά, μια μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 97% των ανθρώπων που διατήρησαν το βάρος τους σε χαμηλά επίπεδα δεν παρέλειπαν το πρωινό γεύμα.

Διαφορετική έρευνα επίσης κατέγραψε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν κάθε μέρα πολλά λαχανικά και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες –όπως ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και βρώμη– είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν την ανάκτηση βάρους. Η κατανάλωση αυτών των τροφών προκαλεί κορεσμό και είναι πιθανότερο να αποτρέψει επεισόδια υπερφαγίας.

Πηγή: The Conversation

  • ΚΙΛΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΡΩΙΝΟ
  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΔΙΑΙΤΑ
  • ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιο ψωμί πρέπει να τρώτε αν έχετε υψηλό σάκχαρο στο αίμα (Μελέτη)
Ποιο ψωμί πρέπει να τρώτε αν έχετε υψηλό σάκχαρο στο αίμα (Μελέτη) 04 Αυγούστου 2023
Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την αρτηριακή μας πίεση, καμπανάκι απο τους επιστήμονες 31 Ιουλίου 2023
Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την αρτηριακή μας πίεση, καμπανάκι απο τους επιστήμονες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29

Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;

Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00

Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να φρενάρουν τις διαδικασίες που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ
Υγεία
27/04/2026 - 14:10

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να φρενάρουν τις διαδικασίες που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ

Η αρνητική επίπτωση των fitness trackers
Fitness
27/04/2026 - 09:00

Η αρνητική επίπτωση των fitness trackers

Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος υπόσχεται διατήρηση της απώλειας κιλών και μετά τη διακοπή των GLP-1
Υγεία
24/04/2026 - 15:00

Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος υπόσχεται διατήρηση της απώλειας κιλών και μετά τη διακοπή των GLP-1

Τι ώρα πρέπει να ασκούμαστε για να ωφελούμε την καρδιά μας
Fitness
18/04/2026 - 09:30

Τι ώρα πρέπει να ασκούμαστε για να ωφελούμε την καρδιά μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24
Συνάντηση της ΕΝΑΣΕΛ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας του Καζακστάν
Patient Talk
29/04/2026 - 17:06
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Διεθνής διάκριση για το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας
Υγεία
29/04/2026 - 16:53
Λαμπρινός από το Φόρουμ των Δελφών: Τεχνητή Νοημοσύνη και βιώσιμη απόδοση
Υπηρεσίες Υγείας
29/04/2026 - 16:39
ChatGPT for Clinicians: Νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ
Digital Health
29/04/2026 - 16:00
Τι δείχνουν τα πόδια για την υγεία μας
Υγεία
29/04/2026 - 15:00
EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:58
Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44
Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;
Υγεία
29/04/2026 - 14:00
Μαστογραφία: Ο ρόλος της ηλικίας, του οικογενειακού ιστορικού και του πυκνού μαστού
Υγεία
29/04/2026 - 13:00
Παχυσαρκία: Εγκρίθηκε στον Καναδά το πρώτο γενόσημο GLP-1
Pharma News
29/04/2026 - 12:22
Καρκίνος σε άτομα κάτω των 50 ετών: Ερευνητές αναδεικνύουν τον ρόλο της παχυσαρκίας
Υγεία
29/04/2026 - 12:00
Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης συνδέονται με μειωμένη ανάπτυξη των μωρών
Υγεία
29/04/2026 - 11:00
Νοσοκομείο Αττικό: Ρεκόρ ράντζων στην χθεσινή εφημερία καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 10:16
ΗΠΑ: Καταδίκη για την Purdue Pharma για τα θύματα του οπιοειδούς οξυκωδόνη
Pharma Policy
29/04/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34
Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:56
ΠΙΣ: Τα αποτελέσματα των εκλογών – Πρώτη η ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 08:31
DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo