ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί τα επισιτιστικά συστήματα της Ευρώπης ξεπέρασαν τα όριά τους

Διατροφή
PIXABAY
Είναι ο νόμος SFS το «φάρμακο» κατά της απληστίας των διατροφικών ολιγοπωλίων; - Οι μετασχηματισμοί που θα περιορίσουν τις απειλές για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, την ανθρώπινη υγεία και την ευρύτερη κοινωνική ευημερία
Πέμπτη, 14/09/2023 - 13:31
— Photo: PIXABAY
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Το φαγητό είναι μια κοινή «γλώσσα» για όλους τους πολιτισμούς του πλανήτη. Μια δημοκρατική, συμμετοχική διαδικασία που συνδέει όλους τους ανθρώπους, ξεπερνώντας σύνορα και εθνικότητες. Όπως εύστοχα έχει ειπωθεί «το φαγητό είναι το νόμισμα της ζωής».

Από τους αγρότες μέχρι τους οδηγούς φορτηγών, από τους σεφ μέχρι τους βοηθούς των σούπερ μάρκετ, από τους επιχειρηματίες μέχρι τους λομπίστες και, φυσικά, τους καταναλωτές, οι αλληλεξαρτήσεις και οι σχέσεις εξουσίας καθορίζουν τις δομές και τις διαδικασίες που διαμορφώνουν αυτό που τρώμε. Τα «διατροφικά συστήματα» αποτελούν τη συγκέντρωση όλων όσοι έχουν συμφέροντα στα τρόφιμα και η δυναμική που τους συνδέει.

Η βιωσιμότητα των συστημάτων

Όμως, τα διατροφικά συστήματα δεν λειτουργούν σωστά, ούτε για τους ανθρώπους ούτε για τον πλανήτη: οι αγρότες καταληστεύονται και η διατροφή βλάπτει την υγεία μας, ενώ η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μάστιγα για την ανθρωπότητα. Ο σύγχρονος τρόπος γεωργίας είναι βασικός παράγοντας για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την υποβάθμιση της υγείας του εδάφους και την έλλειψη νερού, και η κύρια αιτία απώλειας ειδών και οικοτόπων στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, τα διατροφικά μας συστήματα είναι το δίχως άλλο μη βιώσιμα.

Ευτυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια πραγματική ευκαιρία να διαμορφώσει ένα πιο πράσινο, πιο δίκαιο και πιο ασφαλές μέλλον: τον νόμο για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων (SFS) που απορρέει από τη Στρατηγική Farm to Fork. Μπορεί -και πρέπει- να εφαρμοστεί ένα γενικότερο σχέδιο, εναρμονίζοντας τις σημερινές κατακερματισμένες πολιτικές της ΕΕ για τη γεωργία και τα τρόφιμα.

Ωστόσο, στη χθεσινή ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μια σημαντική ευκαιρία ανά έτος για την ανάδειξη των προτεραιοτήτων της Επιτροπής- δεν αναφέρθηκε καθόλου στον νόμο SFS. Η νομοθεσία που αποσκοπεί στο να καταστήσει τα διατροφικά μας συστήματα πιο βιώσιμα έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες αντιδράσεις μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η διασφάλιση του μέλλοντος και η εξασφάλιση μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας για όλους απαιτούν την επείγουσα μετάβαση σε συστήματα που θα είναι περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμα. Πράγματι, όπως σημείωσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου , «η αδράνεια είναι αδιανόητη».

Υπάρχει τεράστια κινητοποίηση και υποστήριξη των βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τέσσερις βασικές ομάδες ζητούν αλλαγή: οι αγρότες, οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι επιστήμονες. Η Κομισιόν πρέπει να αναγνωρίσει αυτή την επιθυμία για αλλαγή και να δημοσιεύσει επειγόντως την πρότασή της που ούτως ή άλλως έχει δεσμευθεί να την καταθέσει πριν από το τέλος του 2023.

Στα όριά τους οι αγρότες

Σήμερα οι εταιρείες αγροδιατροφής είναι αυτές που... διοικούν την ευρωπαϊκή γεωργία. Με συντριπτική επιρροή στην αγορά, η βιομηχανία πιέζει για αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τους αγρότες: από τη χάραξη πολιτικής για τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων μέχρι την τιμή αγοράς που πρέπει να δεχτούν οι παραγωγοί για τα προϊόντα τους.

Αυτό το μοντέλο που αποσκοπεί αποκλειστικά στο κέρδος οδηγεί στην κερδοσκοπική «αρπαγή γης», η οποία αφήνει την αγροτική κληρονομιά, τα πολιτιστικά τοπία και τα φυσικά οικοσυστήματα εκτεθειμένα σε εκβιαστικές πρακτικές που καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα που στηρίζει την επισιτιστική ασφάλεια και διακόπτουν τη θεμελιώδη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της μάνας γης.

Οι πρακτικές των εταιρειών σπρώχνουν τους αγρότες στα όριά τους, αναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να παραιτηθούν και αυξάνοντας ταυτόχρονα σε ανησυχητικά επίπεδα τα ποσοστά αυτοκτονιών. Ωστόσο, αυτά τα τεράστια λόμπι και οι πολιτικοί τους σύμμαχοι ισχυρίζονται ότι μιλούν για όλους τους αγρότες και ότι τους υποστηρίζουν όλους. Όπως αποκάλυψε μια πρόσφατη καταδικαστική έρευνα, αυτό απλά δεν ισχύει.

Στην πραγματικότητα, ενώ κυνηγούν τα περιθώρια κέρδους, χειραγωγούν τους αγρότες μέσω εκστρατειών παραπληροφόρησης και οι αγρότες έχουν βαρεθεί. Αντιδρώντας σε ένα ληστρικό σύστημα που καταστρέφει τη γη τους και τους οδηγεί εκτός επιχείρησης, οι αγρότες έχουν λογικά αιτήματα: αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους και αυτονομία στη γη τους.

Ο νόμος SFS μπορεί να ενισχύσει τα θεμέλια των επισιτιστικών συστημάτων τοποθετώντας τους αγρότες στο επίκεντρο αυτής της μετάβασης. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο νόμος να προωθήσει ένα γεωργικό σύστημα όπου οι αγρότες θα υποστηρίζονται και θα απολαμβάνουν πλήρη εξουσία σχετικά με το ρόλο τους στην αλυσίδα που οδηγεί τα τρόφιμα στα τραπέζια μας, ενώ παράλληλα θα καλλιεργεί τη γη και θα διασφαλίζει τη μελλοντική επισιτιστική ασφάλεια.

Κακή διατροφή των καταναλωτών

Η υγεία των Ευρωπαίων απειλείται, σε μεγάλο βαθμό από τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες. Η κακή διατροφή είναι μία από τις κύριες αιτίες των μη μεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες ευθύνονται για το 90% των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πολλοί καταναλωτές γνωρίζουν καλά τους κινδύνους που εγκυμονούν τα σημερινά διατροφικά συστήματα για την υγεία και το περιβάλλον, και είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν τη μετάβαση σε πραγματικά βιώσιμα συστήματα. Όμως, οι διατροφικές επιλογές δεν γίνονται μόνο από εμάς τους ίδιους.

Κυρίως, οι φορείς της βιομηχανίας διαμορφώνουν τα «περιβάλλοντα τροφίμων» -το «φυσικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο οι καταναλωτές εμπλέκονται με το σύστημα τροφίμων για να λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την απόκτηση, την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφίμων». Μας ενθαρρύνουν συστηματικά να επιλέγουμε ανθυγιεινές, μη βιώσιμες επιλογές, ενώ η υγιεινή, βιώσιμη εναλλακτική λύση είναι συχνά δυσανάλογα ακριβή, μη ελκυστική ή απούσα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η ανισορροπία δύναμης μεταξύ των καταναλωτών και των εταιρικών κολοσσών τροφίμων είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Με ελάχιστη αντίδραση ή ρύθμιση, τα διατροφικά τραστ αποφασίζουν τι είναι διαθέσιμο για το τραπέζι μας και πόσο θα το πληρώνουμε. Και ενώ η βιομηχανία αποκομίζει κέρδη που ξεπερνούν κάθε όριο, οι καταναλωτές επωμίζονται το κόστος μέσω των υπερβολικά (και τεχνητά) διογκωμένων τιμών των τροφίμων - το φαινόμενο που ονομάζεται «πληθωρισμός της απληστίας»- και της υπερφορτωμένης δημόσιας υγείας.

Ο νόμος SFS μπορεί να εξισορροπήσει τη ζυγαριά εξασφαλίζοντας πραγματική λογοδοσία σε όλα τα συστήματα τροφίμων. Παρουσιάζει μια ευκαιρία να αμφισβητηθεί η εταιρική εξουσία και να υποστηριχθεί η συμμετοχική διακυβέρνηση σε αυτό το πεδίο, περιορίζοντας τα κέρδη που καρπώνονται οι εταιρείες εις βάρος της υγείας και της βιωσιμότητας του συστήματος και ανοίγοντας το δρόμο για την πραγματική δημοκρατία.

Κακό για τις επιχειρήσεις

Εκτός από τους πολύ λίγους που αποκομίζουν τεράστια οικονομικά κέρδη, τα σημερινά συστήματα τροφίμων είναι κακά και για τις επιχειρήσεις. Πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις το αναγνωρίζουν ήδη αυτό και απαιτούν αλλαγή. Αναγνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα μη βιώσιμο σύστημα τροφίμων για την ανταγωνιστικότητα, την εμπιστοσύνη και την επιτυχία τους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Πράγματι, για πολλούς μικρότερους παίκτες, απειλείται η ίδια η ύπαρξή τους.

Μόνο αν είναι πραγματικά βιώσιμα, τα συστήματα τροφίμων μπορούν να είναι ανθεκτικές βιώσιμες οι επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα εξέθεσαν την παγκόσμια ευπάθειά τους, αναδεικνύοντας την υπερβολική εξάρτηση από μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού που επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τη γεωπολιτική κατάσταση. Αρνούμενοι σοβαρά να αναγνωρίσουν τη σχέση μεταξύ των σημερινών συστημάτων τροφίμων και των κρίσεων του κλίματος και της βιοποικιλότητας, πολλοί από τους φορείς που τα ελέγχουν εμποδίζουν την αλλαγή. Οι συνέπειες γίνονται αισθητές από πολλούς, καθώς οι εταιρείες και οι βιομηχανίες βιώνουν από πρώτο χέρι τις καταστροφικές συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Χωρίς δράση, διακυβεύονται οι τύχες αναρίθμητων επιχειρήσεων και εκατομμυρίων ανθρώπων που εργάζονται σε αυτές σε ολόκληρη την ΕΕ. Σε μια ενιαία εκδήλωση υποστήριξης του νόμου SFS, περισσότερες από 50 μεγάλες εταιρείες τροφίμων υπέγραψαν κοινή δήλωση, απαιτώντας από την Κομισιόν να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να υποβάλει μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη πρόταση που θα μειώνει τις εκπομπές ρύπων, θα στηρίζει τους ανθρώπους και τις θέσεις εργασίας, θα διατηρεί τα φυσικά οικοσυστήματα και θα προστατεύει τις επιχειρήσεις.

Η άποψη της επιστήμης

Η επιστήμη είναι κατηγορηματική: «απαιτείται ριζική αλλαγή σε όλο το επισιτιστικό σύστημα». Έτσι καταλήγει μία από τις δύο σημαντικές πρόσφατες δημοσιεύσεις του Μηχανισμού Επιστημονικών Συμβουλών (SAM), ενός σώματος ανεξάρτητων επιστημόνων που παρέχει συμβουλές πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έκθεση τονίζεται η επείγουσα ανάγκη να μετασχηματιστούν ολιστικά τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων, ώστε να γίνουν περιβαλλοντικά βιώσιμα και κοινωνικά δίκαια. Μια πραγματικά συστημική προσέγγιση είναι απαραίτητη και μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αντιμετωπίσουμε τις ανισορροπίες ισχύος και την ανεπαρκή ρύθμιση που ευνοούν ένα σύστημα παραγωγής και διανομής που ελέγχεται από πολύ λίγους. Η δεύτερη έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη ενθάρρυνσης της βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων, μια ευθύνη που δεν πρέπει να πέφτει μόνο στους καταναλωτές.

Ο νόμος SFS αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να επιτευχθεί αυτό που οι επιστήμονες προτρέπουν -μια στροφή από μια κατακερματισμένη προσέγγιση προς ένα ολοκληρωμένο μοντέλο διακυβέρνησης των τροφίμων που στηρίζει τους αγρότες, προστατεύει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια. Η SAM έχει δώσει εκτενή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αποφασιστική δράση για τα συστήματα τροφίμων είναι επιτακτική και οι συστάσεις της είναι σαφείς. Η Επιτροπή πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με αυτές, αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική πρέπει να ευθυγραμμιστεί με αυτό που απαιτεί η επιστήμη.

Πηγή: socialeurope.eu

  • ΕΥΡΩΠΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νυχτερινές λιγούρες: Τα «ναι» και τα «όχι» για να μην γίνει ο ύπνος... εφιάλτης
Νυχτερινές λιγούρες: Τα «ναι» και τα «όχι» για να μην γίνει ο ύπνος... εφιάλτης 06 Σεπτεμβρίου 2023
Τα ανθυγιεινά σνακ αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια 15 Σεπτεμβρίου 2023
Τα ανθυγιεινά σνακ αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μανιτάρια: Η διατροφική τους αξία και τα οφέλη για την υγεία
Διατροφή
09/10/2026 - 13:00

Μανιτάρια: Η διατροφική τους αξία και τα οφέλη για την υγεία

Ξεχάστε το πορτοκάλι! Οι τροφές που έχουν πολύ περισσότερη βιταμίνη C
Διατροφή
07/10/2026 - 09:00

Ξεχάστε το πορτοκάλι! Οι τροφές που έχουν πολύ περισσότερη βιταμίνη C

Ρεκόρ θερμικής καταπόνησης και χιλιάδες θάνατοι στο πιο ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 08:17

Ρεκόρ θερμικής καταπόνησης και χιλιάδες θάνατοι στο πιο ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης

Όμορφα και δυνατά μαλλιά: Η φροντίδα τους περνά και από το πιάτο μας
Ομορφιά
28/09/2026 - 12:30

Όμορφα και δυνατά μαλλιά: Η φροντίδα τους περνά και από το πιάτο μας

Πάνω από τους μισούς άνδρες στην Ευρώπη ενδιαφέρονται για καινοτόμα ανδρικά αντισυλληπτικά
Υγεία
25/09/2026 - 10:00

Πάνω από τους μισούς άνδρες στην Ευρώπη ενδιαφέρονται για καινοτόμα ανδρικά αντισυλληπτικά

Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω από ΗΠΑ και Κίνα
Pharma Policy
23/09/2026 - 12:53

Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω από ΗΠΑ και Κίνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δύο επιστημονικά συνέδρια για το Αλτσχάιμερ και τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο
Υγεία
09/10/2026 - 22:54
Μεγάλη η συμμετοχή στους προκριματικούς αθλητικής ναυαγοσωστικής που διοργάνωσε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 22:21
Χορηγοί δρομέων στο 18ο Greece Race for the Cure η UNI-PHARMA και η InterMed
Pharma News
09/10/2026 - 21:44
Εκδήλωση στην Πάτρα για τα ρευματικά νοσήματα - Ανοιχτός διάλογος ασθενών και ειδικών στις 14 Οκτωβρίου
Patient Talk
09/10/2026 - 21:17
ΕΛΛΟΚ: Καινοτομία, κλινικές μελέτες και ψηφιακός μετασχηματισμός στις αιματολογικές κακοήθειες
Patient Talk
09/10/2026 - 20:42
Στο Νοσοκομείο «Μεταξά» ο πρώτος ασθενής του ΕΣΥ που απέφυγε την ανοιχτή θωρακοτομή χάρη σε ρομποτικό χειρουργείο
Υγεία
09/10/2026 - 20:08
Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας: Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν με πόνο και ταλαιπωρία
Υγεία
09/10/2026 - 19:32
ΕΟΠΑΕ: «Καθετί που αφορά την ανθρώπινη λειτουργικότητα είναι ζήτημα ψυχικής υγείας»
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 19:07
Μήνυμα Θεοδωρικάκου προς τους ασφαλιστές: «Σεβασμός στους συνανθρώπους μας που νίκησαν τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 18:42
Προς ανακαίνιση πέντε δημοτικές κατοικίες στο Αμάρι Ρεθύμνου για τη στέγαση γιατρών και εκπαιδευτικών
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 18:19
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Το 57% των Ελλήνων εργαζόμενων νιώθει πίεση χρόνου και υπερβολικό φόρτο δουλειάς
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 17:56
Πέθανε ο ένας τραυματίας από την έκρηξη στη Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 17:34
Θεσσαλονίκη: Καλά στην υγεία του μαθητής που τραυματίστηκε στο κεφάλι από σοβάδες που αποκολλήθηκαν σε σχολική αίθουσα
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 17:17
Ψαλτοπούλου: Οι τρεις κύριες μορφές της πανώλης, η μετάδοσή της και οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Health Talk
09/10/2026 - 16:49
ΕΛΕΑΝΑ: «Η ζωή με ρευματικό νόσημα δεν πρέπει να βάζει τα όνειρα σε αναμονή»
Patient Talk
09/10/2026 - 16:23
Πως το διάβασμα μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία
Υγεία
09/10/2026 - 16:04
SOS για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και τον κίνδυνο να μη συνεχιστεί η λειτουργία τους
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 15:42
Πόνος στον αυχένα: Πέντε απλές ασκήσεις για να προστατευτείτε από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής
Υγεία
09/10/2026 - 15:16
Μόνιμος θεσμός από το 2027 η υποστήριξη για την προετοιμασία αιτήσεων κλινικών μελετών στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
09/10/2026 - 14:48
ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σχολικών νοσηλευτών
Patient Talk
09/10/2026 - 14:36
Όμιλος Τσέτη: Συνολικά 15 διακρίσεις στα Best in Pharmacy & Supplement Awards 2026
Pharma News
09/10/2026 - 14:13
Όταν η ζήλια γίνεται έλεγχος: Ποια είναι τα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 13:58
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΥΠ-ΠΦΥ Αττικής
Πολιτική Υγείας
09/10/2026 - 13:33
Μανιτάρια: Η διατροφική τους αξία και τα οφέλη για την υγεία
Διατροφή
09/10/2026 - 13:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Ο κατηγορούμενος γιατρός διαψεύδει ότι έχει τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 12:44
Έκρηξη σε εργοστάσιο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους - Δύο διασωληνωμένοι τραυματίες
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 12:30
Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο του 21ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΦ
Pharma Policy
09/10/2026 - 12:23
Ύφασμα που απολυμαίνεται μόνο του εξουδετερώνει μικρόβια με τη βοήθεια του φωτός
Υγεία
09/10/2026 - 12:00
Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με καρκίνο
Υγεία
09/10/2026 - 11:00
Παιδική φτώχεια: Πώς επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής
Υγεία
09/10/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξεχάστε το πορτοκάλι! Οι τροφές που έχουν πολύ περισσότερη βιταμίνη C
Διατροφή
07/10/2026 - 09:00
ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 10:01
Νίκος Παπανδρέου και Τιμ Κουκ συνομίλησαν για την ψυχική υγεία και την ασφάλεια των ανηλίκων
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 09:37
Γεωργιάδης: Επιτροπή ειδικών για τη διαμόρφωση πλαισίου αναγεννητικής ιατρικής
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 12:15
ΠΙΣ: Μήνυση κατά των 7 μελών της διορισμένης διοίκησης και προσφυγή στο ΣτΕ από τους εκλεγμένους
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 12:45
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo