ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί τα επισιτιστικά συστήματα της Ευρώπης ξεπέρασαν τα όριά τους

Διατροφή
PIXABAY
Είναι ο νόμος SFS το «φάρμακο» κατά της απληστίας των διατροφικών ολιγοπωλίων; - Οι μετασχηματισμοί που θα περιορίσουν τις απειλές για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, την ανθρώπινη υγεία και την ευρύτερη κοινωνική ευημερία
Πέμπτη, 14/09/2023 - 13:31
— Photo: PIXABAY
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Το φαγητό είναι μια κοινή «γλώσσα» για όλους τους πολιτισμούς του πλανήτη. Μια δημοκρατική, συμμετοχική διαδικασία που συνδέει όλους τους ανθρώπους, ξεπερνώντας σύνορα και εθνικότητες. Όπως εύστοχα έχει ειπωθεί «το φαγητό είναι το νόμισμα της ζωής».

Από τους αγρότες μέχρι τους οδηγούς φορτηγών, από τους σεφ μέχρι τους βοηθούς των σούπερ μάρκετ, από τους επιχειρηματίες μέχρι τους λομπίστες και, φυσικά, τους καταναλωτές, οι αλληλεξαρτήσεις και οι σχέσεις εξουσίας καθορίζουν τις δομές και τις διαδικασίες που διαμορφώνουν αυτό που τρώμε. Τα «διατροφικά συστήματα» αποτελούν τη συγκέντρωση όλων όσοι έχουν συμφέροντα στα τρόφιμα και η δυναμική που τους συνδέει.

Η βιωσιμότητα των συστημάτων

Όμως, τα διατροφικά συστήματα δεν λειτουργούν σωστά, ούτε για τους ανθρώπους ούτε για τον πλανήτη: οι αγρότες καταληστεύονται και η διατροφή βλάπτει την υγεία μας, ενώ η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μάστιγα για την ανθρωπότητα. Ο σύγχρονος τρόπος γεωργίας είναι βασικός παράγοντας για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την υποβάθμιση της υγείας του εδάφους και την έλλειψη νερού, και η κύρια αιτία απώλειας ειδών και οικοτόπων στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, τα διατροφικά μας συστήματα είναι το δίχως άλλο μη βιώσιμα.

Ευτυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια πραγματική ευκαιρία να διαμορφώσει ένα πιο πράσινο, πιο δίκαιο και πιο ασφαλές μέλλον: τον νόμο για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων (SFS) που απορρέει από τη Στρατηγική Farm to Fork. Μπορεί -και πρέπει- να εφαρμοστεί ένα γενικότερο σχέδιο, εναρμονίζοντας τις σημερινές κατακερματισμένες πολιτικές της ΕΕ για τη γεωργία και τα τρόφιμα.

Ωστόσο, στη χθεσινή ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μια σημαντική ευκαιρία ανά έτος για την ανάδειξη των προτεραιοτήτων της Επιτροπής- δεν αναφέρθηκε καθόλου στον νόμο SFS. Η νομοθεσία που αποσκοπεί στο να καταστήσει τα διατροφικά μας συστήματα πιο βιώσιμα έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες αντιδράσεις μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η διασφάλιση του μέλλοντος και η εξασφάλιση μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας για όλους απαιτούν την επείγουσα μετάβαση σε συστήματα που θα είναι περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμα. Πράγματι, όπως σημείωσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου , «η αδράνεια είναι αδιανόητη».

Υπάρχει τεράστια κινητοποίηση και υποστήριξη των βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τέσσερις βασικές ομάδες ζητούν αλλαγή: οι αγρότες, οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι επιστήμονες. Η Κομισιόν πρέπει να αναγνωρίσει αυτή την επιθυμία για αλλαγή και να δημοσιεύσει επειγόντως την πρότασή της που ούτως ή άλλως έχει δεσμευθεί να την καταθέσει πριν από το τέλος του 2023.

Στα όριά τους οι αγρότες

Σήμερα οι εταιρείες αγροδιατροφής είναι αυτές που... διοικούν την ευρωπαϊκή γεωργία. Με συντριπτική επιρροή στην αγορά, η βιομηχανία πιέζει για αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τους αγρότες: από τη χάραξη πολιτικής για τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων μέχρι την τιμή αγοράς που πρέπει να δεχτούν οι παραγωγοί για τα προϊόντα τους.

Αυτό το μοντέλο που αποσκοπεί αποκλειστικά στο κέρδος οδηγεί στην κερδοσκοπική «αρπαγή γης», η οποία αφήνει την αγροτική κληρονομιά, τα πολιτιστικά τοπία και τα φυσικά οικοσυστήματα εκτεθειμένα σε εκβιαστικές πρακτικές που καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα που στηρίζει την επισιτιστική ασφάλεια και διακόπτουν τη θεμελιώδη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της μάνας γης.

Οι πρακτικές των εταιρειών σπρώχνουν τους αγρότες στα όριά τους, αναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να παραιτηθούν και αυξάνοντας ταυτόχρονα σε ανησυχητικά επίπεδα τα ποσοστά αυτοκτονιών. Ωστόσο, αυτά τα τεράστια λόμπι και οι πολιτικοί τους σύμμαχοι ισχυρίζονται ότι μιλούν για όλους τους αγρότες και ότι τους υποστηρίζουν όλους. Όπως αποκάλυψε μια πρόσφατη καταδικαστική έρευνα, αυτό απλά δεν ισχύει.

Στην πραγματικότητα, ενώ κυνηγούν τα περιθώρια κέρδους, χειραγωγούν τους αγρότες μέσω εκστρατειών παραπληροφόρησης και οι αγρότες έχουν βαρεθεί. Αντιδρώντας σε ένα ληστρικό σύστημα που καταστρέφει τη γη τους και τους οδηγεί εκτός επιχείρησης, οι αγρότες έχουν λογικά αιτήματα: αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους και αυτονομία στη γη τους.

Ο νόμος SFS μπορεί να ενισχύσει τα θεμέλια των επισιτιστικών συστημάτων τοποθετώντας τους αγρότες στο επίκεντρο αυτής της μετάβασης. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο νόμος να προωθήσει ένα γεωργικό σύστημα όπου οι αγρότες θα υποστηρίζονται και θα απολαμβάνουν πλήρη εξουσία σχετικά με το ρόλο τους στην αλυσίδα που οδηγεί τα τρόφιμα στα τραπέζια μας, ενώ παράλληλα θα καλλιεργεί τη γη και θα διασφαλίζει τη μελλοντική επισιτιστική ασφάλεια.

Κακή διατροφή των καταναλωτών

Η υγεία των Ευρωπαίων απειλείται, σε μεγάλο βαθμό από τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες. Η κακή διατροφή είναι μία από τις κύριες αιτίες των μη μεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες ευθύνονται για το 90% των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πολλοί καταναλωτές γνωρίζουν καλά τους κινδύνους που εγκυμονούν τα σημερινά διατροφικά συστήματα για την υγεία και το περιβάλλον, και είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν τη μετάβαση σε πραγματικά βιώσιμα συστήματα. Όμως, οι διατροφικές επιλογές δεν γίνονται μόνο από εμάς τους ίδιους.

Κυρίως, οι φορείς της βιομηχανίας διαμορφώνουν τα «περιβάλλοντα τροφίμων» -το «φυσικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο οι καταναλωτές εμπλέκονται με το σύστημα τροφίμων για να λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την απόκτηση, την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφίμων». Μας ενθαρρύνουν συστηματικά να επιλέγουμε ανθυγιεινές, μη βιώσιμες επιλογές, ενώ η υγιεινή, βιώσιμη εναλλακτική λύση είναι συχνά δυσανάλογα ακριβή, μη ελκυστική ή απούσα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η ανισορροπία δύναμης μεταξύ των καταναλωτών και των εταιρικών κολοσσών τροφίμων είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Με ελάχιστη αντίδραση ή ρύθμιση, τα διατροφικά τραστ αποφασίζουν τι είναι διαθέσιμο για το τραπέζι μας και πόσο θα το πληρώνουμε. Και ενώ η βιομηχανία αποκομίζει κέρδη που ξεπερνούν κάθε όριο, οι καταναλωτές επωμίζονται το κόστος μέσω των υπερβολικά (και τεχνητά) διογκωμένων τιμών των τροφίμων - το φαινόμενο που ονομάζεται «πληθωρισμός της απληστίας»- και της υπερφορτωμένης δημόσιας υγείας.

Ο νόμος SFS μπορεί να εξισορροπήσει τη ζυγαριά εξασφαλίζοντας πραγματική λογοδοσία σε όλα τα συστήματα τροφίμων. Παρουσιάζει μια ευκαιρία να αμφισβητηθεί η εταιρική εξουσία και να υποστηριχθεί η συμμετοχική διακυβέρνηση σε αυτό το πεδίο, περιορίζοντας τα κέρδη που καρπώνονται οι εταιρείες εις βάρος της υγείας και της βιωσιμότητας του συστήματος και ανοίγοντας το δρόμο για την πραγματική δημοκρατία.

Κακό για τις επιχειρήσεις

Εκτός από τους πολύ λίγους που αποκομίζουν τεράστια οικονομικά κέρδη, τα σημερινά συστήματα τροφίμων είναι κακά και για τις επιχειρήσεις. Πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις το αναγνωρίζουν ήδη αυτό και απαιτούν αλλαγή. Αναγνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα μη βιώσιμο σύστημα τροφίμων για την ανταγωνιστικότητα, την εμπιστοσύνη και την επιτυχία τους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Πράγματι, για πολλούς μικρότερους παίκτες, απειλείται η ίδια η ύπαρξή τους.

Μόνο αν είναι πραγματικά βιώσιμα, τα συστήματα τροφίμων μπορούν να είναι ανθεκτικές βιώσιμες οι επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα εξέθεσαν την παγκόσμια ευπάθειά τους, αναδεικνύοντας την υπερβολική εξάρτηση από μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού που επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τη γεωπολιτική κατάσταση. Αρνούμενοι σοβαρά να αναγνωρίσουν τη σχέση μεταξύ των σημερινών συστημάτων τροφίμων και των κρίσεων του κλίματος και της βιοποικιλότητας, πολλοί από τους φορείς που τα ελέγχουν εμποδίζουν την αλλαγή. Οι συνέπειες γίνονται αισθητές από πολλούς, καθώς οι εταιρείες και οι βιομηχανίες βιώνουν από πρώτο χέρι τις καταστροφικές συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Χωρίς δράση, διακυβεύονται οι τύχες αναρίθμητων επιχειρήσεων και εκατομμυρίων ανθρώπων που εργάζονται σε αυτές σε ολόκληρη την ΕΕ. Σε μια ενιαία εκδήλωση υποστήριξης του νόμου SFS, περισσότερες από 50 μεγάλες εταιρείες τροφίμων υπέγραψαν κοινή δήλωση, απαιτώντας από την Κομισιόν να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να υποβάλει μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη πρόταση που θα μειώνει τις εκπομπές ρύπων, θα στηρίζει τους ανθρώπους και τις θέσεις εργασίας, θα διατηρεί τα φυσικά οικοσυστήματα και θα προστατεύει τις επιχειρήσεις.

Η άποψη της επιστήμης

Η επιστήμη είναι κατηγορηματική: «απαιτείται ριζική αλλαγή σε όλο το επισιτιστικό σύστημα». Έτσι καταλήγει μία από τις δύο σημαντικές πρόσφατες δημοσιεύσεις του Μηχανισμού Επιστημονικών Συμβουλών (SAM), ενός σώματος ανεξάρτητων επιστημόνων που παρέχει συμβουλές πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έκθεση τονίζεται η επείγουσα ανάγκη να μετασχηματιστούν ολιστικά τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων, ώστε να γίνουν περιβαλλοντικά βιώσιμα και κοινωνικά δίκαια. Μια πραγματικά συστημική προσέγγιση είναι απαραίτητη και μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αντιμετωπίσουμε τις ανισορροπίες ισχύος και την ανεπαρκή ρύθμιση που ευνοούν ένα σύστημα παραγωγής και διανομής που ελέγχεται από πολύ λίγους. Η δεύτερη έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη ενθάρρυνσης της βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων, μια ευθύνη που δεν πρέπει να πέφτει μόνο στους καταναλωτές.

Ο νόμος SFS αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να επιτευχθεί αυτό που οι επιστήμονες προτρέπουν -μια στροφή από μια κατακερματισμένη προσέγγιση προς ένα ολοκληρωμένο μοντέλο διακυβέρνησης των τροφίμων που στηρίζει τους αγρότες, προστατεύει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια. Η SAM έχει δώσει εκτενή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αποφασιστική δράση για τα συστήματα τροφίμων είναι επιτακτική και οι συστάσεις της είναι σαφείς. Η Επιτροπή πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με αυτές, αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική πρέπει να ευθυγραμμιστεί με αυτό που απαιτεί η επιστήμη.

Πηγή: socialeurope.eu

  • ΕΥΡΩΠΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νυχτερινές λιγούρες: Τα «ναι» και τα «όχι» για να μην γίνει ο ύπνος... εφιάλτης
Νυχτερινές λιγούρες: Τα «ναι» και τα «όχι» για να μην γίνει ο ύπνος... εφιάλτης 06 Σεπτεμβρίου 2023
Τα ανθυγιεινά σνακ αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια 15 Σεπτεμβρίου 2023
Τα ανθυγιεινά σνακ αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη: Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί το ECDC
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 13:00

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη: Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί το ECDC

Eli Lilly: Η τιμολογιακή πολιτική του Τραμπ θα επηρεάσει την κυκλοφορία των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στην Ευρώπη
Pharma Policy
24/06/2026 - 11:00

Eli Lilly: Η τιμολογιακή πολιτική του Τραμπ θα επηρεάσει την κυκλοφορία των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στην Ευρώπη

Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00

Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας

Πρεμιέρα για τα από στόματος GLP-1 στην Ευρώπη - Πράσινο φως για το χάπι της Novo Nordisk στη Μ. Βρετανία
Pharma News
12/06/2026 - 10:00

Πρεμιέρα για τα από στόματος GLP-1 στην Ευρώπη - Πράσινο φως για το χάπι της Novo Nordisk στη Μ. Βρετανία

Έκκληση του ΠΟΥ για καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τη ζέστη
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 12:29

Έκκληση του ΠΟΥ για καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τη ζέστη

H Ευρώπη ενδέχεται να εξελιχθεί σε hotspot του ιού chikungunya μέχρι το 2100
Υγεία
27/05/2026 - 12:00

H Ευρώπη ενδέχεται να εξελιχθεί σε hotspot του ιού chikungunya μέχρι το 2100

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έμπολα: Το σενάριο του τρόμου για 66.000 κρούσματα μέχρι το φθινόπωρο
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών: Οι αλλαγές στον χάρτη των εξαρτήσεων και το νέο μοντέλο αντιμετώπισης
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 10:30
Η ακραία ζέστη παραλύει τα νοσοκομεία στη Μεγάλη Βρετανία - Νοκ άουτ εξοπλισμός και γιατροί
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 10:00
Μεταστατικός τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Έγκριση δύο νέων θεραπευτικών σχημάτων από τον FDA
Υγεία
26/06/2026 - 09:00
Σκληρόδερμα: Σπάνιο, χρόνιο και συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που αργεί να διαγνωστεί
Patient Talk
26/06/2026 - 07:28
Διήμερο επιστημονικό γεγονός η συνάντηση για την περιτοναϊκή κάθαρση από τη Vantive
Υπηρεσίες Υγείας
26/06/2026 - 03:41
Στρατηγική σύμπραξη μεταξύ Ε.Ο.Π.Α.Ε. και Metropolitan College με πέντε ειδικές στοχεύσεις
Ψυχική Υγεία
26/06/2026 - 00:08
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Bayer και ακυρώνει τις αγωγές εναντίον της για ζιζανιοκτόνο με γλυφοσάτη
Επικαιρότητα
25/06/2026 - 22:13
ΕΟΔΥ: Σχεδόν 380 άνθρωποι πνίγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα - Πως θα κάνετε πιο ασφαλές το κολύμπι σας
Υγεία
25/06/2026 - 21:27
Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ο ρόλος της πρόληψης
Health Talk
25/06/2026 - 20:53
Πέντε οδηγίες πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα
Υγεία
25/06/2026 - 20:09
Πανελλαδική έρευνα της ΕΣΑμεΑ: Καταλυτικός ο ρόλος του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία
Patient Talk
25/06/2026 - 19:43
Το Θεαγένειο απέκτησε νέο ρομποτικό σύστημα παρασκευής κυτταροστατικών φαρμάκων
Υγεία
25/06/2026 - 19:09
Επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ μετατρέπουν την Αρκαδία σε νέο φαρμακευτικό κόμβο της Ευρώπης
Pharma Policy
25/06/2026 - 18:44
Σαρωτικούς ελέγχους ετοιμάζει ο ΕΟΦ για τα φάρμακα «μαϊμού» - Στο στόχαστρο τα ενέσιμα GLP-1
Pharma Policy
25/06/2026 - 18:08
Φροντίδα ατόμων με άνοια: Πώς μπορεί να βοηθήσει ο έπαινος και πότε μπορεί να προκαλέσει σύγχυση
Υγεία
25/06/2026 - 16:21
Θεμιστοκλέους: «Με προσωπικό και εξοπλισμό έχει ενισχυθεί το ΕΚΑΒ στις τουριστικές περιοχές»
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 15:47
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη και άσκηση από τη συνιστώμενη: έρευνα
Υγεία
25/06/2026 - 15:12
Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΑΕ, με συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ψυχική Υγεία
25/06/2026 - 14:54
Αστοχίες στο ΦΕΚ των βιοδεικτών, καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών – Η κρίσιμη περίπτωση του HRD για τον καρκίνο των ωοθηκών
Pharma Policy
25/06/2026 - 14:31
Επτά βραβεία στην AstraZeneca για την εταιρική της κουλτούρα
Pharma News
25/06/2026 - 14:14
Μεταμόσχευση νεφρού: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από πειραματικό φάρμακο για την πρόληψη της απόρριψης οργάνου
Pharma News
25/06/2026 - 14:00
Πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη: Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί το ECDC
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 13:00
O Γεωργιάδης απαντά στο ΠΑΣΟΚ για έργο στο Νοσοκομείο Σωτηρία: Θα εγκαινιαστεί σε λίγους μήνες
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 12:40
Θέλετε να νιώθετε καλύτερα στο γραφείο; Περπατήστε πέντε λεπτά!
Υγεία
25/06/2026 - 12:00
Γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία;
Health Talk
25/06/2026 - 11:00
Γαλλία: Σε απομόνωση πέντε άτομα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Έμπολα στη χώρα
Επικαιρότητα
25/06/2026 - 10:30
Μικροβιακή αντοχή: Δεν την τροφοδοτούν μόνο τα αντιβιοτικά - Τι έδειξε έρευνα για τα ζιζανιοκτόνα
Υγεία
25/06/2026 - 10:00
Η κυβέρνηση Τραμπ διεκδικεί από το Κογκρέσο χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 09:00
Βενιζέλειο: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίθεση σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα με την αναθεώρηση του Συντάγματος
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 07:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Επιστροφή στο σχολείο με υγεία και ασφάλεια
Υπηρεσίες Υγείας
23/06/2026 - 15:49
Πώς η υγιεινή διατροφή σας μπορεί να σαμποτάρεται από τα σνακ
Διατροφή
23/06/2026 - 16:13
Ο ΠΟΥ ζητά την επέκταση του νεογνικού ελέγχου για τις συγγενείς ανωμαλίες και την επιβίωση των παιδιών
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 16:56
Απαραίτητη η σαφής πρόβλεψη για τη συμμετοχή των φυσικοθεραπευτών στην ανακουφιστική φροντίδα
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 19:42
Γεωργιάδης: «Ευχαριστώ τη Μαριάννα Λάτση για τη νέα μονάδα νοσηλείας ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝ Ρίου»
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 20:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo