ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το παγωτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων; Καθηγητής Ιατρικής απαντά

Διατροφή
Το παγωτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων; Καθηγητής Ιατρικής απαντά
Καθηγητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Άστον εξηγεί κατα πόσο υγιεινό είναι το παγωτό, εξετάζοντας το ενδεχόμενο αν η κατανάλωση του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.
Δευτέρα, 24/04/2023 - 11:04
— Photo: Φωτογραφία από Katya Wolf
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι λάτρεις των γλυκών και κυρίως των παγωτών έχουν ήδη ξεκινήσει την κατανάλωση των γλυκών αυτών «πειρασμών».

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως το παγωτό επειδή ανήκει στην κατηγορία των γλυκών χρειάζεται προσοχή τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την συχνότητα κατανάλωσης του.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και να κάνει τους λάτρεις του παγωτού να χαρούν και να φάνε και ένα παγωτό παραπάνω.

Πρόκειται για μια έρευνα που βασίστηκε σε μια διδακτορική διατριβή του 2018, η οποία υποστήριζε πως τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν περισσότερο παγωτό είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Διαβάστε σχετικά=> Καρδιακή νόσος: Χαμηλότερο κίνδυνο έχουν τα ατομα με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία

Οι ερευνητές αυτής της μελέτης, παρόλα αυτα υποστηρίζουν, πως το παραπάνω πόρισμα ενδεχομένως και να οφείλεται και σε διάφορους άλλους παράγοντες.

Τι έδειξε η έρευνα που στηρίχθηκε ο καθηγητής Ιατρικής

Η έρευνα του 2018 στην οποία βασίστηκε ο ερευνητής - καθηγητής Ιατρικής και διατροφής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Άστον δρ. Duane Mellor, τον βοήθησε να εξετάσει δεδομένα από τη μελέτη Νοσηλευτών Υγείας Ι και τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας.

Αυτές ήταν δύο μεγάλες μελέτες παρατήρησης που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι οποίες ξεκίνησαν το 1976 και το 1986 και συνεχίστηκαν για περίπου 20 χρόνια. Ο σκοπός αυτών των μελετών ήταν να παρακολουθήσουν την υγεία των συμμετεχόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αποκαλύψουν εάν υπήρχαν σχέσεις μεταξύ ορισμένων ασθενειών και παραγόντων του τρόπου ζωής (όπως η διατροφή).

Για τη διεξαγωγή της ανάλυσής τους, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν μόνο δεδομένα από συμμετέχοντες που είχαν διαβήτη τύπου 2 όταν ξεκίνησαν οι μελέτες – επομένως συμμετείχαν περίπου 16.000 άτομα συνολικά.

Οι συμμετέχοντες με διαβήτη είχαν επίσης δώσει πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που έτρωγαν συνήθως τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο, δεν τους δόθηκε κάποια εντολή για το αν θα τρώνε ή όχι παγωτό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έτρωγαν παγωτό όχι περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα φάνηκε να έχουν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν παγωτό.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η σχέση μεταξύ παγωτού και καρδιακών παθήσεων έγινε εμφανής μόνο όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλες πτυχές της υγείας ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του πόσο υγιεινά έτρωγε.

Αυτό υποδηλώνει ότι η εφαρμογή μιας συνολικής υγιεινής διατροφής είναι ίσως πιο σημαντική για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, από την κατανάλωση παγωτού.

Θα μπορούσε επίσης να διαπιστωθεί ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έτρωγαν παγωτό πριν συμμετάσχουν στη μελέτη θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει να τρώνε παγωτό αμέσως μετά τη συμμετοχή τους στη μελέτη – πιθανό επειδή μπορεί να είχαν συνειδητοποιήσει ότι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό θα έκανε στη συνέχεια να φαίνεται ότι η κατανάλωση παγωτού συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ίσχυε ακριβώς το αντίστροφο.

Επίσης, είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης – που σημαίνει ότι μπορεί να δείξει μόνο μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης παγωτού και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Συνεπώς αυτή η μελέτη «δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση παγωτού από μόνη της είναι άμεσα υπεύθυνη για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2» τόνισε ο καθηγήτής.

«Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε εάν το παγωτό έχει επίδραση στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, θα πρέπει πιθανώς να περάσει από μια κλινική δοκιμή, όπου η μία ομάδα θα τρώει παγωτό ως μέρος της διατροφής της και η άλλη ομάδα θα τρώει ένα εικονικό φάρμακο για παγωτό. Αυτό θα ήταν πρακτικά δύσκολο να γίνει και δεδομένου του πιθανού κόστους είναι απίθανο να συμβεί ποτέ χωρίς σημαντική χρηματοδότηση από τη βιομηχανία τροφίμων» πρόσθεσε.

Μπορεί το παγωτό να είναι υγιεινό;

Παραδόξως, δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες που να έχουν εξετάσει τη συγκεκριμένη επίδραση του παγωτού στην υγεία.

Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αφορούν κάποιους συμμετέχοντες που κατανάλωσαν αρκετά μικρή ποσότητα (περίπου λιγότερο από το ένα τέταρτο της μερίδας την ημέρα) – που σημαίνει ότι δεν ήταν αρκετό για να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα σχετικά με την επίδρασή που έχουν στην υγεία.

Ωστόσο, μια ιταλική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερου παγωτού μπορεί να συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο μη αλκοολούχου λιπώδους ήπατος (ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις).

Διαβάστε σχετικά=> Μη αλκοολική λιπώδης διήθηση ήπατος: Η σημασία της διατροφής

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτή η σχέση υπήρχε και για άλλα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας – υποδηλώνοντας ότι η ποιότητα της συνολικής διατροφής ενός ατόμου μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία για την υγεία από ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.

Το παγωτό θεωρείται επίσης ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο – που σημαίνει ότι λόγω των μεθόδων επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του, είναι συνήθως πολύ υψηλό σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης=> Αλτσχάιμερ: Τα «ύποπτα» τρόφιμα - σνακ που αυξάνουν τον κίνδυνο - Ο ρόλος της διατροφής

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι διατροφικές οδηγίες μας ενθαρρύνουν να περιορίσουμε την πρόσληψη ζάχαρης και λίπους εξαιτίας αυτού. Αυτό καθιστά πολύ πιθανό ότι το πολύ παγωτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε τόσα επαρκή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το παγωτό έχει σίγουρα οφέλη για την υγεία. Αλλά μερικές μικρές μερίδες την εβδομάδα – σε συνδυασμό με μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή και άσκηση – είναι απίθανο να κάνουν πολύ κακό» καταλήγει ο δρ. Duane Mellor.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> Το υπερτρόφιμο αυτό μπορεί να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις - Γνωστό και ως κόκκινος «θησαυρός»

Τελευταία τροποποίηση στις 24/04/2023 - 11:10
  • ΠΑΓΩΤΟ
  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2
  • ΓΛΥΚΟ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΑΣΚΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το υπερτρόφιμο αυτό μπορεί να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις - Γνωστό και ως κόκκινος «θησαυρός»
Το υπερτρόφιμο αυτό μπορεί να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις - Γνωστό και ως κόκκινος «θησαυρός» 21 Απριλίου 2023
Διαβήτης: 4 χορταστικά και νόστιμα πρωινά που θα σας «κρατήσουν» όλη μέρα 24 Απριλίου 2023
Διαβήτης: 4 χορταστικά και νόστιμα πρωινά που θα σας «κρατήσουν» όλη μέρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00

Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά

Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03

Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου

Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος
Health Talk
30/06/2025 - 15:59

Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος

Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125%
Health Talk
30/06/2025 - 11:00

Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125%

Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα
Fitness
30/06/2025 - 10:00

Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία
Pharma News
02/07/2025 - 03:23
Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo