ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το παγωτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων; Καθηγητής Ιατρικής απαντά

Διατροφή
Το παγωτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων; Καθηγητής Ιατρικής απαντά
Καθηγητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Άστον εξηγεί κατα πόσο υγιεινό είναι το παγωτό, εξετάζοντας το ενδεχόμενο αν η κατανάλωση του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.
Δευτέρα, 24/04/2023 - 11:04
— Photo: Φωτογραφία από Katya Wolf
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι λάτρεις των γλυκών και κυρίως των παγωτών έχουν ήδη ξεκινήσει την κατανάλωση των γλυκών αυτών «πειρασμών».

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως το παγωτό επειδή ανήκει στην κατηγορία των γλυκών χρειάζεται προσοχή τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την συχνότητα κατανάλωσης του.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και να κάνει τους λάτρεις του παγωτού να χαρούν και να φάνε και ένα παγωτό παραπάνω.

Πρόκειται για μια έρευνα που βασίστηκε σε μια διδακτορική διατριβή του 2018, η οποία υποστήριζε πως τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν περισσότερο παγωτό είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Διαβάστε σχετικά=> Καρδιακή νόσος: Χαμηλότερο κίνδυνο έχουν τα ατομα με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία

Οι ερευνητές αυτής της μελέτης, παρόλα αυτα υποστηρίζουν, πως το παραπάνω πόρισμα ενδεχομένως και να οφείλεται και σε διάφορους άλλους παράγοντες.

Τι έδειξε η έρευνα που στηρίχθηκε ο καθηγητής Ιατρικής

Η έρευνα του 2018 στην οποία βασίστηκε ο ερευνητής - καθηγητής Ιατρικής και διατροφής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Άστον δρ. Duane Mellor, τον βοήθησε να εξετάσει δεδομένα από τη μελέτη Νοσηλευτών Υγείας Ι και τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας.

Αυτές ήταν δύο μεγάλες μελέτες παρατήρησης που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι οποίες ξεκίνησαν το 1976 και το 1986 και συνεχίστηκαν για περίπου 20 χρόνια. Ο σκοπός αυτών των μελετών ήταν να παρακολουθήσουν την υγεία των συμμετεχόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αποκαλύψουν εάν υπήρχαν σχέσεις μεταξύ ορισμένων ασθενειών και παραγόντων του τρόπου ζωής (όπως η διατροφή).

Για τη διεξαγωγή της ανάλυσής τους, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν μόνο δεδομένα από συμμετέχοντες που είχαν διαβήτη τύπου 2 όταν ξεκίνησαν οι μελέτες – επομένως συμμετείχαν περίπου 16.000 άτομα συνολικά.

Οι συμμετέχοντες με διαβήτη είχαν επίσης δώσει πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που έτρωγαν συνήθως τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο, δεν τους δόθηκε κάποια εντολή για το αν θα τρώνε ή όχι παγωτό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έτρωγαν παγωτό όχι περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα φάνηκε να έχουν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν παγωτό.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η σχέση μεταξύ παγωτού και καρδιακών παθήσεων έγινε εμφανής μόνο όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλες πτυχές της υγείας ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του πόσο υγιεινά έτρωγε.

Αυτό υποδηλώνει ότι η εφαρμογή μιας συνολικής υγιεινής διατροφής είναι ίσως πιο σημαντική για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, από την κατανάλωση παγωτού.

Θα μπορούσε επίσης να διαπιστωθεί ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έτρωγαν παγωτό πριν συμμετάσχουν στη μελέτη θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει να τρώνε παγωτό αμέσως μετά τη συμμετοχή τους στη μελέτη – πιθανό επειδή μπορεί να είχαν συνειδητοποιήσει ότι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό θα έκανε στη συνέχεια να φαίνεται ότι η κατανάλωση παγωτού συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ίσχυε ακριβώς το αντίστροφο.

Επίσης, είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης – που σημαίνει ότι μπορεί να δείξει μόνο μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης παγωτού και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Συνεπώς αυτή η μελέτη «δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση παγωτού από μόνη της είναι άμεσα υπεύθυνη για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2» τόνισε ο καθηγήτής.

«Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε εάν το παγωτό έχει επίδραση στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, θα πρέπει πιθανώς να περάσει από μια κλινική δοκιμή, όπου η μία ομάδα θα τρώει παγωτό ως μέρος της διατροφής της και η άλλη ομάδα θα τρώει ένα εικονικό φάρμακο για παγωτό. Αυτό θα ήταν πρακτικά δύσκολο να γίνει και δεδομένου του πιθανού κόστους είναι απίθανο να συμβεί ποτέ χωρίς σημαντική χρηματοδότηση από τη βιομηχανία τροφίμων» πρόσθεσε.

Μπορεί το παγωτό να είναι υγιεινό;

Παραδόξως, δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες που να έχουν εξετάσει τη συγκεκριμένη επίδραση του παγωτού στην υγεία.

Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αφορούν κάποιους συμμετέχοντες που κατανάλωσαν αρκετά μικρή ποσότητα (περίπου λιγότερο από το ένα τέταρτο της μερίδας την ημέρα) – που σημαίνει ότι δεν ήταν αρκετό για να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα σχετικά με την επίδρασή που έχουν στην υγεία.

Ωστόσο, μια ιταλική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερου παγωτού μπορεί να συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο μη αλκοολούχου λιπώδους ήπατος (ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις).

Διαβάστε σχετικά=> Μη αλκοολική λιπώδης διήθηση ήπατος: Η σημασία της διατροφής

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτή η σχέση υπήρχε και για άλλα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας – υποδηλώνοντας ότι η ποιότητα της συνολικής διατροφής ενός ατόμου μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία για την υγεία από ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.

Το παγωτό θεωρείται επίσης ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο – που σημαίνει ότι λόγω των μεθόδων επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του, είναι συνήθως πολύ υψηλό σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης=> Αλτσχάιμερ: Τα «ύποπτα» τρόφιμα - σνακ που αυξάνουν τον κίνδυνο - Ο ρόλος της διατροφής

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι διατροφικές οδηγίες μας ενθαρρύνουν να περιορίσουμε την πρόσληψη ζάχαρης και λίπους εξαιτίας αυτού. Αυτό καθιστά πολύ πιθανό ότι το πολύ παγωτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε τόσα επαρκή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το παγωτό έχει σίγουρα οφέλη για την υγεία. Αλλά μερικές μικρές μερίδες την εβδομάδα – σε συνδυασμό με μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή και άσκηση – είναι απίθανο να κάνουν πολύ κακό» καταλήγει ο δρ. Duane Mellor.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> Το υπερτρόφιμο αυτό μπορεί να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις - Γνωστό και ως κόκκινος «θησαυρός»

Τελευταία τροποποίηση στις 24/04/2023 - 11:10
  • ΠΑΓΩΤΟ
  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2
  • ΓΛΥΚΟ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΑΣΚΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το υπερτρόφιμο αυτό μπορεί να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις - Γνωστό και ως κόκκινος «θησαυρός»
Το υπερτρόφιμο αυτό μπορεί να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις - Γνωστό και ως κόκκινος «θησαυρός» 21 Απριλίου 2023
Διαβήτης: 4 χορταστικά και νόστιμα πρωινά που θα σας «κρατήσουν» όλη μέρα 24 Απριλίου 2023
Διαβήτης: 4 χορταστικά και νόστιμα πρωινά που θα σας «κρατήσουν» όλη μέρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xημικό που χρησιμοποιείται στο στεγνό καθάρισμα μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο για σοβαρό πρόβλημα στο ήπαρ
Υγεία
13/11/2025 - 12:00

Xημικό που χρησιμοποιείται στο στεγνό καθάρισμα μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο για σοβαρό πρόβλημα στο ήπαρ

Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00

Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός

Φανατισμός: Πως λειτουργεί στον εγκέφαλο και πότε διαμορφώνεται - Τι έδειξε έρευνα σε ποδοσφαιρόφιλους
Ψυχική Υγεία
12/11/2025 - 16:00

Φανατισμός: Πως λειτουργεί στον εγκέφαλο και πότε διαμορφώνεται - Τι έδειξε έρευνα σε ποδοσφαιρόφιλους

Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00

Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης

Η αυτο-ύπνωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εξάψεις στις γυναίκες σε εμμηνόπαυση
Υγεία
12/11/2025 - 10:00

Η αυτο-ύπνωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εξάψεις στις γυναίκες σε εμμηνόπαυση

«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή
Διατροφή
11/11/2025 - 20:41

«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Xημικό που χρησιμοποιείται στο στεγνό καθάρισμα μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο για σοβαρό πρόβλημα στο ήπαρ
Υγεία
13/11/2025 - 12:00
Σχεδόν τρία δισ. άνθρωποι παγκοσμίως βίωσαν διαταραχές κεφαλαλγίας το 2023 - Μακράν περισσότερες οι γυναίκες
Υγεία
13/11/2025 - 11:30
Θεμιστοκλέους: H Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά το ΕΣΥ πιο ανθρώπινο -Έρχεται και ο Ψηφιακός Βοηθός Πολίτη.
Digital Health
13/11/2025 - 11:00
Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00
Τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 20 χρόνια - Διεθνής έρευνα
Υγεία
13/11/2025 - 09:00
Η Interamerican στο πλευρό των ανθρώπων της «Σχεδίας»
Υπηρεσίες Υγείας
13/11/2025 - 07:14
Νέος Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της BAT Hellas ο Jochen Hiller
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 03:37
ΦΣΘ: Δράση κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ με σύμμαχο ένα self test
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 00:08
ΣΦΕΕ και ΕΕΣ μαζί στη Λαμία για την υποστήριξη ευάλωτων συνανθρώπων μας
Pharma Policy
12/11/2025 - 23:26
Ενημερωτική εκδήλωση του ΕΟΠΑΕ στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, στην Κρήτη
Ψυχική Υγεία
12/11/2025 - 22:44
Σύλλογος ΚΕΦΙ: Επιστημονική ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος
Patient Talk
12/11/2025 - 22:09
Ακίλε Πολονάρα: Δάκρυα για την επιστροφή του στο σπίτι μετά τη δύσκολη μάχη με τη λευχαιμία
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 21:47
Τσιάρας: «Να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς - Η επιστημονική επιτροπή θα δείξει τον δρόμο»
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 21:19
Γερμανία: Ιός πολιομυελίτιδας «άγριου τύπου» ανιχνεύθηκε σε λύματα
Υγεία
12/11/2025 - 20:52
CARDIO LIFE STYLE 2025: Μία μοναδική, ζωντανή γιορτή για την υγεία της καρδιάς!
Υγεία
12/11/2025 - 20:23
Πώς το τεχνητό φως βοηθά στην ανάρρωση των παιδιών με καρκίνο
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 19:59
Νέα ανακάλυψη ανοίγει δρόμο σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες κατά των λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια
Υγεία
12/11/2025 - 19:14
Περισσότεροι από 1000 δρομείς της Novo Nordisk Hellas στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας
Pharma News
12/11/2025 - 18:51
Καμπανάκι ΠΟΥ για τη φυματίωση: Σε επίπεδο ρεκόρ οι διαγνώσεις το 2024
Υγεία
12/11/2025 - 18:32
Ένας θάνατος την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
12/11/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 17:41
Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιωμένη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο
Υγεία
12/11/2025 - 17:14
Η ΕΕΦΙΕ στο πλευρό της FairLife L.C.C. για την πρόληψη και την υγεία των πνευμόνων
Υγεία
12/11/2025 - 16:51
Σε Χίο και Ψαρά ο Γεωργιάδης για τα εγκαίνια νέων δομών του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
12/11/2025 - 16:33
Οι έξι προτάσεις EFPIA και Vaccines Europe ενόψει της Ευρωπαϊκής Πράξης για τη Βιοτεχνολογία
Pharma Policy
12/11/2025 - 16:21
Φανατισμός: Πως λειτουργεί στον εγκέφαλο και πότε διαμορφώνεται - Τι έδειξε έρευνα σε ποδοσφαιρόφιλους
Ψυχική Υγεία
12/11/2025 - 16:00
Χαροπαλεύει στο «Γεννηματά» 22χρονος που είχε βάλει στοίχημα να καταπιεί αμάσητο ένα μπέργκερ!
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 15:23
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
Οργανισμοί του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 14:42

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γκριζάρισμα μαλλιών: Η ορατή εκδήλωση της μάχης του οργανισμού να θωρακιστεί από τον καρκίνο
Υγεία
10/11/2025 - 15:00
Τέσσερα καθημερινά τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας όσο και μια χούφτα γλυκά
Διατροφή
11/11/2025 - 11:00
Νέο φάρμακο θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου του κινητικού νευρώνα
Υγεία
11/11/2025 - 09:00
Νέα οδοντόκρεμα φτιαγμένη από τα μαλλιά (!) υπόσχεται αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου
Υγεία
12/11/2025 - 12:00
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo