ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλτσχάιμερ: Τα «ύποπτα» τρόφιμα - σνακ που αυξάνουν τον κίνδυνο - Ο ρόλος της διατροφής

Διατροφή
Αλτσχάιμερ: Τα «ύποπτα» τρόφιμα - σνακ που αυξάνουν τον κίνδυνο - Ο ρόλος της διατροφής
Οι ανθυγιεινές τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσουν επιζήμιες αλλαγές στον εγκέφαλο και να οδηγήσουν σε γνωστική εξασθένηση, γράφει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευροβιολογίας και Γνωστικής Γήρανσης, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Sara N. Burke.
Τετάρτη, 01/02/2023 - 13:21
— Photo: Φωτογραφία από Kampus Production
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστήμονας.

Ωστόσο, εκτός από την κακή διατροφή και άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στη γνωστική έκπτωση, μεταξύ αυτών είναι οι γενετικοί και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, προσθέτει η κα Sara N. Burke.

Η νέα έρευνα δείχνει πως η κακή διατροφή αποτελεί, όλο και περισσότερο, καθοριστικό παράγοντα κινδύνου για βλάβες της μνήμης κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής γήρανσης και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις που επέφερε η κατανάλωση ελάχιστα επεξεργασμένων έναντι υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια μικρή διαφορά.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν πως η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να επιδεινώσει τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας .

Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται ανάμεσα στους ερευνητές καθώς μια άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων δεν συσχετίστηκε με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία σε άτομα άνω των 60 ετών.

Συνεπώς, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευροβιολογίας και Γνωστικής Γήρανσης, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Sara N. Burke τόνισε πως για αυτό το λόγο χρειάζεται περισσότερη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την γνωστική λειτουργία.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που χρειάζονται προσοχή

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι χαμηλότερα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και υψηλότερα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μερικά παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι τα συσκευασμένα μπισκότα, πατατάκια, κατεψυγμένα γεύματα, αρωματισμένοι ξηροί καρποί, αρωματισμένο γιαούρτι, αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά και το γρήγορο φαγητό.

Επίσης, στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα συσκευασμένα ψωμάκια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία χαρακτηρίζονται ως υπερεπεξεργασμένα σε πολλές περιπτώσεις λόγω των προσθέτων και των συντηρητικών που περιέχουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την επιστήμονα καλό είναι να μην «συγχέετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία εξακολουθούν να διατηρούν τα περισσότερα από τα φυσικά χαρακτηριστικά τους, αν και έχουν υποστεί κάποια μορφή επεξεργασίας – όπως κονσερβοποιημένα λαχανικά, αποξηραμένα ζυμαρικά ή κατεψυγμένα φρούτα».

Τι έδειξαν οι μελέτες

Σε μια μελέτη του Δεκεμβρίου 2022, οι ερευνητές συνέκριναν το ποσοστό της γνωστικής έκπτωσης για περίπου οκτώ χρόνια μεταξύ ομάδων ανθρώπων που κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες υπερ επεξεργασμένων τροφίμων.

Στην αρχή της μελέτης, πάνω από 10.000 συμμετέχοντες που ζούσαν στη Βραζιλία ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες από τους προηγούμενους 12 μήνες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές, για να διαπιστώσουν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και να ταυτοποιήσουν αν αλήθευαν τα λεγόμενα τους, προχώρησαν σε αξιολόγηση της γνωστικής απόδοσης τους με τυπικά τεστ μνήμης και εκτελεστικής λειτουργίας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, κατά την έρευνα, πως όσοι ακολουθούσαν μια δίαιτα που περιείχε περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα εμφάνιζαν ελαφρώς μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστα έως καθόλου υπερ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αυτή ήταν μια σχετικά μέτρια διαφορά στο ποσοστό γνωστικής έκπτωσης μεταξύ των πειραματικών ομάδων.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η μικρή διαφορά στη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την υψηλότερη κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων θα έχει σημαντική επίδραση στο επίπεδο ενός μεμονωμένου ατόμου.

Η δεύτερη μελέτη, με περίπου 72.000 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέτρησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και της άνοιας.

Η έρευνα που εξετάζει τη σχέση μεταξύ υγιεινών και υπερεπεξεργασμένων τροφίμων χρησιμοποιεί την ταξινόμηση NOVA, η οποία είναι ένα σύστημα κατηγοριοποίησης που βασίζεται στον τύπο και την έκταση της βιομηχανικής επεξεργασίας τροφίμων.

Ορισμένοι διατροφολόγοι επέκριναν την ταξινόμηση NOVA επειδή δεν έχει σαφείς ορισμούς για την επεξεργασία των τροφίμων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσφαλμένη ταξινόμηση.

Συγκεκριμένα, οι διατροφολόγοι υποστήριξαν ότι οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τα χαμηλά επίπεδα φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών και τα υψηλά επίπεδα λίπους, ζάχαρης και αλατιού στη διατροφή και όχι από την ποσότητα της επεξεργασίας.

Πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα, συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες, ενώ έχουν και άλλα χαρακτηριστικά μιας ανθυγιεινής διατροφής, όπως είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Επομένως, δεν είναι σαφές εάν η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί περισσότερη επεξεργασία έχει πρόσθετο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία πέρα ​​από τη χαμηλή ποιότητα διατροφής.

Η διατροφή που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως για τους ενήλικες άνω των 55 ετών, η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα διατήρησης καλύτερης εγκεφαλικής λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή και η κετογονική δίαιτα συνδέονται με την καλύτερη γνωστική λειτουργία στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων και υγιεινών λιπών, όπως ελαιόλαδο, σπόρους και ξηρούς καρπούς.

Η κετογονική δίαιτα είναι πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες, με την κύρια πηγή φυτικών ινών να προέρχεται από λαχανικά.

Και οι δύο μορφές δίαιτες απαιτούν την μείωση ή ακόμη και την εξάλειψη κατανάλωσης ζάχαρης.

Η έρευνά αποδεικνύει πως και οι δύο δίαιτες μπορούν να αντιστρέψουν ορισμένες από αυτές τις αλλαγές και να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία – πιθανώς μειώνοντας την επιβλαβή φλεγμονή.

Αυτή η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι επιζήμια για τον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η περίσσεια ζάχαρης και λίπους μπορεί να συμβάλει στη χρόνια φλεγμονή και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την επιβλαβή φλεγμονή.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η δίαιτα και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου είναι μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, που είναι η επικοινωνία που λαμβάνει χώρα μεταξύ του εγκεφάλου και του μικροβιώματος του εντέρου ή της κοινότητας των μικροοργανισμών που ζουν στην πεπτική οδό.

Το μικροβίωμα του εντέρου βοηθά στην πέψη και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράγει ορμόνες και νευροδιαβιβαστές που είναι κρίσιμοι για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κετογονική και η μεσογειακή δίαιτα αλλάζουν τη σύνθεση των μικροοργανισμών στο έντερο με τρόπους που ωφελούν το άτομο.

Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται επίσης με αλλαγές στον τύπο και την αφθονία των μικροοργανισμών του εντέρου που έχουν πιο επιβλαβείς επιπτώσεις.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την επιστήμονα, μέχρι στιγμής, οι περισσότερες διατροφικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δύο, έχουν δείξει μόνο συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και της υγείας, χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, η εκπαίδευση, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι κοινωνικές σχέσεις, το άγχος και πολλές άλλες μεταβλητές που μπορεί να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία.

Εργαστηριακές μελέτες σε ζώα θα επιτρέψουν να διαπιστωθεί εάν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη γνωστικών διαταραχών και άνοιας στους ανθρώπους.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> Καλύτερη δίαιτα για το 2023: Αυτή έλαβε το «χρυσό μετάλλιο» - Τα οφέλη της στην υγεία

Τελευταία τροποποίηση στις 01/02/2023 - 13:32
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΣΝΑΚ
  • ΚΙΝΔΥΝΟΣ
  • ΑΛΤΧΑΙΜΕΡ
  • ΑΝΟΙΑ
  • ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ
  • ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρυολόγημα: Τρεις σούπες για να γίνετε «περδίκι»
Κρυολόγημα: Τρεις σούπες για να γίνετε «περδίκι» 01 Φεβρουαρίου 2023
Κομπούτσα: Το super ποτό που ενισχύει το ανοσοποιητικό - Τα 10 οφέλη του στην υγεία 02 Φεβρουαρίου 2023
Κομπούτσα: Το super ποτό που ενισχύει το ανοσοποιητικό - Τα 10 οφέλη του στην υγεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου

Πώς σχετίζεται η περιοδοντίτιδα με συστηματικά νοσήματα και άνοια;
Health Talk
06/11/2025 - 16:52

Πώς σχετίζεται η περιοδοντίτιδα με συστηματικά νοσήματα και άνοια;

Πως μαγειρεύουμε τα όσπρια για να αποφύγουμε πρήξιμο και αέρια
Διατροφή
06/11/2025 - 16:24

Πως μαγειρεύουμε τα όσπρια για να αποφύγουμε πρήξιμο και αέρια

Η υγεία της καρδιάς στη μέση ηλικία προδικάζει τον κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία
Υγεία
06/11/2025 - 10:00

Η υγεία της καρδιάς στη μέση ηλικία προδικάζει τον κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 20:54

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
31/10/2025 - 19:06

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03
Τι είναι τα ενεργειακά ποτά, ποια τα οφέλη και οι παρενέργειές τους
Διατροφή
15/11/2025 - 11:48
ΠΟΥ: Μέθοδος «καγκουρό» για τα πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Πολιτική Υγείας
15/11/2025 - 10:57
Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τον σακχαρώδη διαβήτη
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 07:23
Επετειακό συνέδριο για τα 35 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 03:39
Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11
Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48
Με τη συμβολή Πανεπιστημίου των ΗΠΑ το 1ο Συμπόσιο Ακτινοθεραπείας με Πρωτόνια
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 23:22
ΠΦΣ: «Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»
Pharma Policy
14/11/2025 - 22:11
Mέχρι τo τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 21:36
Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους ΙΙΙ» από τον ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 21:17
Διημερίδα στο 401 ΓΣΝΑ με θέμα «Καρδιοχειρουργική 2025» - Έναρξη με χαιρετισμό Δαβάκη
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 20:52
Ιταλία: Σχεδόν το 42% των εφήβων έχουν στραφεί στην AI για... παρηγοριά
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 20:14
ΠΣΕΥ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαιδεύσεων στον εμβολιασμό σε τρεις πόλεις
Υγεία
14/11/2025 - 19:53
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Ανοιχτό χωρίς ραντεβού το Ιατρείο Πόνου την Τρίτη 18 Νοεμβρίου
Υγεία
14/11/2025 - 19:29
Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 19:03
Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο
Υγεία
14/11/2025 - 18:24
Πνιγμονή από λάθος κατάποση ή επικίνδυνα challenge: Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία
Υγεία
14/11/2025 - 18:01
Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με πρακτική εκπαίδευση
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 17:18
Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον διαβήτη κύησης από τον ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 17:00
Πατούλης: «Ο ΙΣΑ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη»
Υγεία
14/11/2025 - 16:44
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή: Το 40% των Ελλήνων έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο
Υγεία
14/11/2025 - 16:34
Αγαπηδάκη: Σημαντική τομή η δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Πετρούπολη
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 16:16
Έκθεση ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 15:58
Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιούς Μακροζωίας: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα της πρόληψης και της ευεξίας
Υγεία
14/11/2025 - 15:33
Κύτταρα του ανοσοποιητικού κρυμμένα στον εγκέφαλο πατάνε γκάζι ή φρένο στο στρες
Υγεία
14/11/2025 - 15:11
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μαζεύει υπογραφές για την κατάργηση της αποζημίωσης των ταινιών μέτρησης σακχάρου
Patient Talk
14/11/2025 - 14:47
Απόδειξη επαγγελματικής αριστείας ο τίτλος Master Surrgeon
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 14:28

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών
Υγεία
14/11/2025 - 14:02
Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00
Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου
Υγεία
13/11/2025 - 15:00
ECDC: Οδηγίες για την πιο αποτελεσματική προστασία των βρεφών από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo