ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι αλλαγές που μπορεί να φέρει στο δέρμα η εγκυμοσύνη

Υγεία
Οι αλλαγές που μπορεί να φέρει στο δέρμα η εγκυμοσύνη
Αρκετά συχνή είναι η εμφάνιση δερματικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της κύησης, τα περισσότερα των οποίων είναι καλοήθη και θεραπεύονται χωρίς ιδιαίτερες ιατρικές παρεμβάσεις. Αιτία είναι οι έντονες αλλαγές στις ορμόνες, το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Σάββατο, 22/01/2022 - 09:16
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Πολλά από αυτά είναι συνηθισμένα, θεωρούνται φυσιολογικά και τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σοβαρή επίπτωση ούτε στη μητέρα ούτε στο έμβρυο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι αλλαγές που παρατηρούνται στο δέρμα είναι συμπτώματα ειδικών κατά την εγκυμοσύνη δερματοπαθειών. Αυτές εμφανίζονται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και/ή κατά την άμεση περίοδο μετά τον τοκετό και μπορεί να σχετίζονται με προσωρινές ή μόνιμες επιπλοκές της μητέρας ή του εμβρύου ή του νεογνού.

«Η εγκυμοσύνη είναι πιθανό να προκαλέσει στο δέρμα τριών ειδών μεταβολές: Πρώτον, την εμφάνιση δερματοπαθειών, λόγω των φυσιολογικών ορμονικών μεταβολών, δεύτερον την ύφεση ή έξαρση προϋπαρχουσών δερματικών παθήσεων, επίσης λόγω ανοσο-ορμονικών μεταβολών, και τρίτον την εμφάνιση ειδικών κατά την εγκυμοσύνη δερματοπαθειών», σημειώνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
Οι φυσιολογικές δερματικές αλλαγές που είναι ακίνδυνες και αναμενόμενες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:

Μελάγχρωση

Η Linea nigra, η σκουρόχρωση των θηλών και των γεννητικών οργάνων, είναι πολύ συνηθισμένη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Επηρεάζει το 90% των εγκύων, ιδιαίτερα εκείνες με σκούρο δέρμα. Η μελάγχρωση αυτή εξασθενεί μετά τον τοκετό, αλλά συνήθως όχι εντελώς.

Το μέλασμα επηρεάζει το 70% των γυναικών, ιδίως εκείνων με σκούρα επιδερμίδα. Είναι πιθανότερο να εμφανιστεί μετά τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης και συνήθως παρουσιάζεται ως ακανόνιστες μελαγχρώσεις σε συμμετρικό μοτίβο, είτε στο μέτωπο και τους κροτάφους, είτε στο κέντρο του προσώπου. Τις περισσότερες φορές το μέλασμα εξαφανίζεται μετά την εγκυμοσύνη.

Μελανοκυτταρικοί σπίλοι

Οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι είναι συγκεντρώσεις μελανοκυττάρων υπό μορφή κηλίδων. Το χρώμα τους ποικίλει και κυμαίνεται από μαύρο έως καφέ και ροζ. Κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να παρουσιάσουν παροδικές αλλαγές, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να διερευνώνται για αποκλεισμό πιθανού μελανώματος.

Ραγάδες

Πρόκειται για πορφυρές και ροζ ραβδώσεις του δέρματος, οι οποίες εμφανίζονται στο το 90% των γυναικών κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω της διαστολής του δέρματος που προκαλείται από την ανάπτυξη του εμβρύου. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν στους μαστούς, τους μηρούς και τους γλουτούς.

Οι ορμονικές και ανοσολογικές αλλαγές που προκύπτουν κατά την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να επηρεάζουν και τις προϋπάρχουσες δερματοπάθειες. Κάποιες μπορούν να επιδεινωθούν και κάποιες άλλες να βελτιωθούν. Ενδεικτικά, μεταβολές μπορεί να παρουσιάσει η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα, η ακμή, αλλά και ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η σύφιλη και η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ειδικά τα κονδυλώματα γεννητικών οργάνων, αναπτύσσονται ταχύτερα μεταξύ της 1ης και 14ης εβδομάδας και μπορεί να φτάσουν σε πολύ μεγάλο μέγεθος και να οδηγήσουν σε απόφραξη ή δυσλειτουργία του γεννητικού σωλήνα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται πιο ευπαθή, προκαλώντας ερεθισμό και αιμορραγία. Οι τύποι HPV που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων (6, 11) ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (16, 18), μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο παιδί στον τοκετό.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται, επίσης, αυξημένη συχνότητα και σοβαρότητα του απλού έρπητα και του έρπητα ζωστήρα.
Υπάρχουν και ορισμένες δερματοπάθειες που εμφανίζονται μόνο κατά την κύηση:

Ατοπικό εξάνθημα της εγκυμοσύνης

Πρόκειται για μια καλοήθη κνησμώδη δερματοπάθεια, που χαρακτηρίζεται από εκζεματικές ή βλατιδώδεις βλάβες σε ασθενείς με ιστορικό ή προδιάθεση για ατοπική δερματίτιδα. Είναι η πιο συχνή αιτία κνησμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με επιπολασμό 5-20%. Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως νωρίς, στο πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο, και συνήθως επανεμφανίζονται στις επόμενες εγκυμοσύνες, λόγω του ατοπικού υποβάθρου. Τα δύο τρίτα των γυναικών παρουσιάζουν εκτεταμένες εκζεματικές αλλοιώσεις που επηρεάζουν τυπικές ατοπικές περιοχές, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και οι καμπτικές επιφάνειες των άκρων, ενώ το ένα τρίτο έχει μικρές κνησμώδεις, ερυθηματώδεις βλατίδες στον κορμό και τα άκρα. Το ξύσιμο προκαλεί εξανθήματα και μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς δερματικές λοιμώξεις.

Πολύμορφο Εξάνθημα της Κύησης

Η πάθηση αυτή που παλαιότερα ήταν γνωστή ως κνησμώδεις και κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες της κύησης, είναι καλοήθης, φλεγμονώδης διαταραχή που προσβάλλει συνήθως τη γυναίκα μόνο στην πρώτη εγκυμοσύνη κατά το τρίτο τρίμηνο ή κατά την περίοδο μετά τον τοκετό. Σπάνια επανεμφανίζεται σε επόμενες εγκυμοσύνες.
Είναι η πιο συχνή ειδική για την εγκυμοσύνη δερματοπάθεια με συχνότητα εμφάνισης 1 στις 160 εγκυμοσύνες. Συνήθως ξεκινά από ραγάδες στην κοιλιά (χωρίς να επηρεάζει τον ομφαλό) πριν εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα ως έντονα κνησμώδες εξάνθημα με ερυθηματώδεις, οιδηματώδεις βλατίδες και πλάκες. Η δερματική αυτή νόσος δεν είναι επιβλαβής για το αγέννητο παιδί.

Πεμφιγοειδές κύησης

Είναι μια σπάνια και αυτοάνοση δερματική διαταραχή. Στο δέρμα εμφανίζονται φυσαλίδες όπως αυτές του έρπητα και γι’ αυτό ονομαζόταν έρπητας κύησης. Αυτές προκαλούν έντονο κνησμό. Παρουσιάζεται σε 1 στις 60.000 εγκυμοσύνες κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της νωρίτερα ή μετά από τον τοκετό.
Η πιο συχνή θέση έναρξης είναι η περιομφαλική περιοχή. Στο 90% των περιπτώσεων, αργότερα εξαπλώνεται στην υπόλοιπη κοιλιακή χώρα και, σπανιότερα στους μηρούς, τις παλάμες και τα πέλματα. Κατά τη διάρκεια του 9ου μήνα παρουσιάζει ύφεση που συνήθως ακολουθείται από έξαρση αμέσως μετά από τον τοκετό. Μπορεί δε να επανεμφανιστεί σε επόμενες εγκυμοσύνες.

Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης

Είναι μια ηπατική διαταραχή που εμφανίζεται κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αν και δεν είναι πρωτοπαθής δερματοπάθεια, λόγω της συσχέτισής της με τους εμβρυϊκούς κινδύνους και τα δερματικά συμπτώματα, θεωρείται ειδική για την εγκυμοσύνη δερματοπάθεια. Εμφανίζεται περίπου στο 1% των κυήσεων.

Στο δέρμα προκαλεί έντονο κνησμό που συνήθως ξεκινά στις παλάμες και τα πέλματα και αργότερα γενικεύεται. Το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη εξανθημάτων, βλαβών από γρατζουνιές και οζίδια. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται 1-2 ημέρες μετά τον τοκετό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιμείνουν για 1-2 εβδομάδες. Το 50-70% των γυναικών επανεμφανίζουν την πάθηση σε επόμενες εγκυμοσύνες.

Η ενδοηπατική χολόσταση συσχετίζεται με εμβρυϊκούς κινδύνους, με συχνότερο τον πρόωρο τοκετό (20-60%), ακολουθούμενο από την ενδογεννητική εμβρυϊκή δυσπραγία (20-30%) και την θνησιγένεια (1-2%).
«Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μαλλιά και τα νύχια. Πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους γίνονται πιο πυκνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο τρίτο τρίμηνο, το ποσοστό των τριχοθυλακίων που διατηρούνται στην αναγενή (αυξητική) φάση αυξάνεται. Ο αριθμός τους συνήθως επανέρχεται στα πριν από την εγκυμοσύνη επίπεδα εντός 6-12 μηνών. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ήπια τριχόπτωση γυναικείου τύπου», επισημαίνει ο δρ Στάμου.

Η υπερτρίχωση δεν είναι ασυνήθιστη, ιδίως κατά μήκος της μέσης γραμμής της υπερηβικής περιοχής. Οι νέες, μαλακές, λεπτές τρίχες πέφτουν περίπου έξι μήνες μετά τον τοκετό, αλλά οι πιο χονδρές συνήθως επιμένουν.
Κατά την εγκυμοσύνη παρουσιάζονται και αλλαγές στα νύχια, με την ευθραυστότητα, τη λευκονυχία, το σχίσιμο των νυχιών και την ανάπτυξή τους προς το δέρμα να είναι οι πιο συνηθισμένες. Είναι δε πιθανό να εμφανιστεί ονυχόλυση, μελανονυχία, αυλάκωση των νυχιών και υπερκεράτωση.

«Οι δερματικές μεταβολές ποικίλλουν ως προς τη μορφολογία, τη θέση και τον χρόνο εμφάνισης, αλλά ταυτόχρονα έχουν πολλές ομοιότητες. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επιπλοκών. Προληπτικά, οι μητέρες με προϋπάρχουσες παθήσεις θα πρέπει να προγραμματίζουν την εγκυμοσύνη τους για να προφυλάξουν τόσο τις ίδιες όσο και τα παιδιά τους», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Τελευταία τροποποίηση στις 19/01/2022 - 12:27
  • ΔΕΡΜΑ
  • ΚΥΗΣΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΣΠΙΛΛΟΙ
  • ΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗ
  • ΡΑΓΑΔΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έτσι δεν θα έχεις σκασμένα χέρια που ματώνουν τον χειμώνα
Έτσι δεν θα έχεις σκασμένα χέρια που ματώνουν τον χειμώνα 19 Ιανουαρίου 2022
Μεσοθεραπεία: Προσφέρει όσα υπόσχεται; 22 Ιανουαρίου 2022
Μεσοθεραπεία: Προσφέρει όσα υπόσχεται;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγός τριών ημερών για να ενυδατώσετε την επιδερμίδα σας από μέσα προς τα έξω
Ομορφιά
23/07/2025 - 18:49

Οδηγός τριών ημερών για να ενυδατώσετε την επιδερμίδα σας από μέσα προς τα έξω

Η βιταμίνη C ενεργοποιεί τα «γονίδια νεότητας» του δέρματος, αναστρέφοντας τη γήρανση
Ομορφιά
27/06/2025 - 13:00

Η βιταμίνη C ενεργοποιεί τα «γονίδια νεότητας» του δέρματος, αναστρέφοντας τη γήρανση

Υποχλωριώδες οξύ: Είναι το επόμενο θαυματουργό προϊόν για το δέρμα; Τι λένε οι ειδικοί
Ομορφιά
10/06/2025 - 13:36

Υποχλωριώδες οξύ: Είναι το επόμενο θαυματουργό προϊόν για το δέρμα; Τι λένε οι ειδικοί

Βιταμίνη D: Ένας φυσικός σύμμαχος κατά της ψωρίασης και συνολικά για το δέρμα!
Patient Talk
02/06/2025 - 18:28

Βιταμίνη D: Ένας φυσικός σύμμαχος κατά της ψωρίασης και συνολικά για το δέρμα!

Σύγχρονες τεχνικές που φέρνουν επανάσταση στην αισθητική πλαστική χειρουργική
Health Talk
13/05/2025 - 16:12

Σύγχρονες τεχνικές που φέρνουν επανάσταση στην αισθητική πλαστική χειρουργική

Το μέλλον στη λιποαναρρόφηση
Ομορφιά
17/04/2025 - 14:02

Το μέλλον στη λιποαναρρόφηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας ανάλογα με τη χρήση
Υγεία
27/07/2025 - 09:13
Γεωργιάδης: Υπό έλεγχο η φωτιά στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» - Δεν κινδυνεύουν ασθενείς
Πολιτική Υγείας
26/07/2025 - 20:06
Πράσινο φως από τον ΕΜΑ σε ενέσιμο σκεύασμα για την πρόληψη της λοίμωξης από τον HIV
Pharma Policy
26/07/2025 - 08:17
Τα οφέλη του αθλητισμού στα παιδιά και ποιο σπορ να διαλέξετε - Ειδικός εξηγεί τα κριτήρια επιλογής
Fitness
26/07/2025 - 07:41
ΕΟΠΥΥ προς ΠΦΣ: «Εκτελέστηκαν και παραδόθηκαν περισσότερες από 30.000 συνταγές ΦΥΚ μέχρι τώρα»
Pharma Policy
26/07/2025 - 07:23
Κοκτέιλ... «ασφυξία» με ακραία ζέστη και αφρικανική σκόνη - Θα ξεπεράσει τους 44 βαθμούς ο υδράργυρος
Επικαιρότητα
26/07/2025 - 06:48
Ο δωδεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές για όσους πάσχουν από διαβήτη
Health Talk
26/07/2025 - 06:18
Ο Δήμος Αθηναίων βάζει σε εφαρμογή πρόγραμμα προστασίας για τις μουριές της πρωτεύουσας
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 18:11
Τι είναι η «θεωρία των κουταλιών» και πώς συνδέεται με τα χρόνια νοσήματα
Υγεία
25/07/2025 - 17:46
«Η Ελπίδα Ανθίζει»: Πρακτικός οδηγός για τη διαχείριση της απώλειας στις σπάνιες παιδιατρικές παθήσεις
Patient Talk
25/07/2025 - 17:23
Μπορεί το άγχος για το κλίμα να είναι μια μορφή προτραυματικού στρες; Ένας ειδικός εξηγεί
Ψυχική Υγεία
25/07/2025 - 17:00
Νέα ανάλυση: Πόσα βήματα χρειαζόμαστε τη μέρα για να έχουμε καλύτερη υγεία
Fitness
25/07/2025 - 16:46
Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού: Περισσότεροι από 30 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα
Υγεία
25/07/2025 - 16:21
Οι προληπτικές μαστεκτομές πρέπει να γίνονται σε περισσότερες γυναίκες υποστηρίζει νέα έρευνα
Υγεία
25/07/2025 - 15:58
Hästens: Ο ύπνος είναι ένα βιολογικό εργαστήριο σε πλήρη δράση!
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 15:36
Πότε φταίνε οι ορμόνες για τις εξάρσεις του εκζέματος
Health Talk
25/07/2025 - 15:12
Τα χαρακτηριστικά της θερμοπληξίας και οδηγίες από τον ΕΕΣ για την αντιμετώπισή της
Υγεία
25/07/2025 - 14:46
Πώς να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα στις διακοπές
Διατροφή
25/07/2025 - 14:28
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Ο υποσιτισμός στη Γάζα χτυπάει βρέφη, παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες»
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 14:12
Πειραματικό φάρμακο δείχνει να προκαλεί απώλεια βάρους χωρίς ναυτίες και εμετούς
Υγεία
25/07/2025 - 13:44
Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ 15χρονος με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο τύπου Β - Δεν ήταν εμβολιασμένος
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 13:31
Γεωργιάδης: Μετρήσιμα τα αποτελέσματα στη μείωση του clawback στα διαγνωστικά κέντρα
Πολιτική Υγείας
25/07/2025 - 12:10
Κοριτσάκι 20 μηνών πνίγηκε με σουβλάκι στην Κρήτη - Οδηγίες για να μη μετατρέπεται το φαγητό σε τραγωδία
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 11:04
Fibermaxxing: Το διατροφικό trend του Τik Tok που απαιτεί περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή - Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
25/07/2025 - 10:30
Τα δεδομένα του εμμηνορροϊκού κύκλου θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα ιατρικά αρχεία, σύμφωνα με ειδικούς
Υγεία
25/07/2025 - 09:30
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καρδιοπαθείς για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού
Υγεία
25/07/2025 - 08:24
ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνες καταστάσεις στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας λόγω υποστελέχωσης
Πολιτική Υγείας
25/07/2025 - 06:53
Almi Foods: Ισχυρή ανάπτυξη και διεύρυνση κερδών το 2024 με επίκεντρο τις εξαγωγές
Διατροφή
25/07/2025 - 03:24
Κέλλας: Καθολική κινητοποίηση και εφαρμογή των μέτρων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 00:06
Ιταλία: Στα 32 τα κρούσματα λοίμωξης και δύο θάνατοι από τον ιό του δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
24/07/2025 - 21:52

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα στις διακοπές
Διατροφή
25/07/2025 - 14:28
Almi Foods: Ισχυρή ανάπτυξη και διεύρυνση κερδών το 2024 με επίκεντρο τις εξαγωγές
Διατροφή
25/07/2025 - 03:24
Γεωργιάδης: Μετρήσιμα τα αποτελέσματα στη μείωση του clawback στα διαγνωστικά κέντρα
Πολιτική Υγείας
25/07/2025 - 12:10
ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνες καταστάσεις στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας λόγω υποστελέχωσης
Πολιτική Υγείας
25/07/2025 - 06:53
Fibermaxxing: Το διατροφικό trend του Τik Tok που απαιτεί περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή - Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
25/07/2025 - 10:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo