ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο

Υγεία
Αρχείου FREEPIK
Στην επόμενη φάση της έρευνας θα εξεταστεί η επίδραση των συγκεκριμένων εμβολίων και σε άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τετάρτη, 13/05/2026 - 11:24
— Photo: Αρχείου FREEPIK
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Οι καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας επιβίωσης σε σύγκριση με όσους δεν εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με μεγάλη βουλγαρική μελέτη, η οποία προσφέρει τα πιο εκτεταμένα δεδομένα παρακολούθησης μέχρι σήμερα για ογκολογικούς ασθενείς.

Παρακολουθήθηκαν 1.800 ασθενείς

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Cancer, παρακολούθησε σχεδόν 1.800 ασθενείς με συμπαγείς όγκους οι οποίοι νοσηλεύτηκαν με COVID-19 και επέζησαν από την οξεία φάση της λοίμωξης. Η ομάδα παρακολουθήθηκε για περίοδο πέντε ετών, καθιστώντας τη μελέτη τη μακροβιότερη παρατηρησιακή έρευνα του είδους της.

Η εξαιρετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της Βουλγαρίας -περίπου 30% του πληθυσμού εμβολιάστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη- παρείχε στους ερευνητές ιδιαίτερα διακριτές ομάδες σύγκρισης. Η χώρα κατέγραψε επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από COVID-19 παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά το Περού σε θανάτους ανά κάτοικο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή λοιμωξιολογίας Trifon Valkov, αυτό το πλαίσιο δημιούργησε μια σπάνια αναλυτική ευκαιρία.

«Τα εμβόλια κατά της COVID-19 αποδείχθηκαν ισχυρό εργαλείο, επιτρέποντας σε πολλούς ανθρώπους να ξεπεράσουν τη λοίμωξη πολύ πιο εύκολα, συχνά με ελάχιστα συμπτώματα. Δεν αποτρέπουν πλήρως τη μόλυνση, αλλά μειώνουν σημαντικά τη σοβαρότητά της. Αυτό δημιούργησε το ερώτημα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις πιο ευάλωτες ομάδες ασθενών», σύμφωνα με τον Valkov.

Οι προηγούμενες μελέτες
.

Προηγούμενες μεγάλες μελέτες στη Δυτική Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Κίνα εξέτασαν παρόμοια ζητήματα, αλλά συνήθως σε πληθυσμούς με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

«Αυτό που κάναμε είναι πρωτοφανές», πρόσθεσε η καθηγήτρια ιολογίας Radka Argirova, η οποία συμμετείχε στη μελέτη. «Δεν έχει υπάρξει συγκρίσιμη έρευνα με πενταετή παρακολούθηση και τόσο λεπτομερή ανάλυση θεραπειών, εντοπισμού όγκων και επιβίωσης ογκολογικών ασθενών».

Η επόμενη φάση της έρευνας θα εξετάσει και άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που είναι ιδιαίτερα συχνά στη Βουλγαρία.

Επιβίωσης και τεχνολογία mRNA

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ασθενείς που εμβολιάστηκαν με εμβόλια mRNA έχουν σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση σε σύγκριση τόσο με τους ανεμβολίαστους όσο και με όσους έλαβαν εμβόλια ιικού φορέα. Το πλεονέκτημα αυτό παραμένει για χρόνια μετά τη μόλυνση, ακόμη και μετά από προσαρμογή για ηλικία, φύλο και τύπο καρκίνου.

Η επίδραση φαίνεται ιδιαίτερα έντονη σε ασθενείς που υποβάλλονται σε σύγχρονη ανοσοθεραπεία, ειδικά με αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προσφέρει μακροχρόνιο προστατευτικό όφελος που υπερβαίνει την πρόληψη της σοβαρής COVID-19, ενδεχομένως αλληλεπιδρώντας θετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα στο πλαίσιο της θεραπείας του καρκίνου.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο καρκίνου. Οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και γαστρεντερικούς όγκους εξακολουθούν να εμφανίζουν χαμηλότερη μακροχρόνια επιβίωση παρά τον εμβολιασμό, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ευαλωτότητα ορισμένων ομάδων. Παρ’ όλα αυτά, υπήρχαν θετικές ενδείξεις.

Η Argirova υπέδειξε το μικροπεριβάλλον του όγκου ως μια πιθανή εξήγηση για τα παρατηρούμενα αποτελέσματα. Δεδομένα από ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, για παράδειγμα, δείχνουν διάμεση επιβίωση 43 μηνών στους εμβολιασμένους, έναντι 35 μηνών στους ανεμβολίαστους.

«Η ανάλυσή μας καλύπτει όσους έλαβαν χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία και στοχευμένη θεραπεία. Σε όλες τις εντοπίσεις όγκων που εξετάσαμε, οι εμβολιασμένοι ασθενείς εμφανίζουν το ισχυρότερο και πιο σταθερό όφελος, ακόμη και όταν η στατιστική σημαντικότητα δεν επιτυγχάνεται πάντα. Η τάση είναι σαφής», είπε.

Η ίδια πρόσθεσε επίσης ότι η Βουλγαρία γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό πεδίο για τέτοιου είδους έρευνες. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα με τόσο χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κατά της COVID-19. Αυτό καθιστά τη Βουλγαρία ιδιαίτερα πολύτιμη επιστημονικά, επειδή επιτρέπει ουσιαστικές συγκρίσεις. Χώρες με κάλυψη 90–95% απλώς δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτού του είδους τις μελέτες», σημείωσε χαρακτηριστικά η Argirova.

Στους κύριους συγγραφείς της μελέτης περιλαμβάνονται ο ογκολόγος και γενετιστής Georgi Dimitrov, ο αναπληρωτής καθηγητής Trifon Valkov και η καθηγήτρια Radka Argirova.

Ανοσοποιητικό και μικροπεριβάλλον του όγκου

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα εμβόλια mRNA ενδέχεται να επηρεάζουν το μικροπεριβάλλον του όγκου -ένα πολύπλοκο κυτταρικό δίκτυο που καταστέλλει τις ανοσολογικές αποκρίσεις και επιτρέπει την επιβίωση του όγκου.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι συχνά ικανό να αναγνωρίζει και να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, μέσα στο μικροπεριβάλλον του όγκου, τα ανοσολογικά κύτταρα καταστέλλονται και αδυνατούν να εκτελέσουν τη λειτουργία τους, επιτρέποντας ουσιαστικά στον όγκο να επιμένει στο καταστροφικό του έργο», εξήγησε ο Valkov.

Πρώιμες μελέτες έδειξαν ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 μπορεί να αυξήσει τη διείσδυση ανοσοκυττάρων σε αυτό το μικροπεριβάλλον, αποκαθιστώντας ενδεχομένως τον ανοσολογικό έλεγχο της εξέλιξης του όγκου.

«Δεν περιμέναμε το μέγεθος των αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Valkov για να προσθέσει στη συνέχεια και τα εξής: «Παρατηρήσαμε πολλαπλάσια βελτίωση της επιβίωσης σε ασθενείς που εμβολιάστηκαν με εμβόλια mRNA σε σύγκριση με ανεμβολίαστους ασθενείς με τις ίδιες κακοήθειες».

Επιπλέον, επισήμανε ότι το στατιστικά σημαντικό όφελος επιβίωσης αφορά ειδικά τους ασθενείς που εμβολιάστηκαν με εμβόλια mRNA. «Χρόνια μετά τον εμβολιασμό, η διαφορά στην επιβίωση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ασθενών με τον ίδιο τύπο καρκίνου γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή», είπε.

Η έλλειψη επενδύσεων

Παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η Βουλγαρία δεν διαθέτει επαρκείς πόρους για πιο ενδελεχείς μελέτες.

«Σε αυτό το στάδιο έχουμε απλώς δεδομένα που συγκρίνουμε και από τα οποία εξάγουμε συμπεράσματα. Ωστόσο, η στατιστική από μόνη της δεν μπορεί να εξηγήσει την παθογένεια πίσω από αυτές τις παρατηρήσεις. Γιατί οι εμβολιασμένοι ασθενείς ζουν περισσότερο; Τι ακριβώς συμβαίνει; Αυτό θα έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα. Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον», τονίζει ο Valkov.

Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι τέτοιου είδους έρευνα δεν είναι σήμερα εφικτή στη Βουλγαρία, καθώς απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και καλά συντονισμένη διεπιστημονική ομάδα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να συγκροτηθεί στη χώρα. «Αυτές οι μελέτες συνδέονται με την αγορά πολύ ακριβού εξοπλισμού και δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι το κράτος θα χρηματοδοτούσε ένα τέτοιο έργο», είπε.

Χρηματοδότηση και υποστήριξη

Η βασική υπόθεση των ερευνητών είναι ότι το αγγελιοφόρο RNA που εισάγεται στον οργανισμό μέσω του εμβολίου παραμένει “αόρατο” στο μικροπεριβάλλον του όγκου. Έτσι, μπορεί να διεγείρει τον σχηματισμό αντιγόνων μέσα σε αυτά τα κύτταρα, οδηγώντας σε αυξημένη διείσδυση ανοσολογικά ενεργών κυττάρων στον όγκο.

«Αυτές είναι μόνο υποθέσεις μας. Πρέπει ακόμη να αποσαφηνιστούν, να εξεταστούν λεπτομερώς και να επιβεβαιωθούν πλήρως. Αυτό είναι αδύνατο για μια ομάδα τριών ανθρώπων, εκτός αν υπάρχουν θεσμοί που θα τους στηρίξουν», είπε ο Valkov, προσθέτοντας ότι τέτοια έρευνα θα μπορούσε να καταστεί δυνατή με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και κυβερνητική υποστήριξη.

«Η ιατρική του 21ου αιώνα δεν είναι πλέον ιατρική του οργανισμού, ούτε των οργάνων και των ιστών· είναι ήδη ιατρική σε υποκυτταρικό επίπεδο. Και είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να κατανοήσουμε ή να επιβεβαιώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το υποκυτταρικό επίπεδο και γιατί αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ειδικά με αυτόν τον τύπο εμβολίου», κατέληξε.

Πηγή: EURACTIV

Τελευταία τροποποίηση στις 13/05/2026 - 11:50
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ
  • MRNA ΕΜΒΟΛΙΑ
  • COVID 19
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ανοσοθεραπεία μείωσε σημαντικά θανάτους από καρκίνο και μεταστάσεις στην Ελλάδα
Η ανοσοθεραπεία μείωσε σημαντικά θανάτους από καρκίνο και μεταστάσεις στην Ελλάδα 13 Μαϊος 2026
Το άγχος και η έκθεση της μητέρας σε τοξικές ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί 13 Μαϊος 2026
Το άγχος και η έκθεση της μητέρας σε τοξικές ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρτης γονιδιακής δραστηριότητας στον εγκέφαλο ρίχνει νέο φως σε Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια
Υγεία
24/09/2026 - 09:00

Χάρτης γονιδιακής δραστηριότητας στον εγκέφαλο ρίχνει νέο φως σε Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια

Η χαμηλότερη οστική πυκνότητα συνδέεται με γνωστική έκπτωση
Υγεία
23/09/2026 - 13:00

Η χαμηλότερη οστική πυκνότητα συνδέεται με γνωστική έκπτωση

ΗΠΑ: Μειώθηκε η κατανάλωση αλκοόλ από τους ενήλικες, για πρώτη φορά μετά την πανδημία
Υγεία
22/09/2026 - 20:22

ΗΠΑ: Μειώθηκε η κατανάλωση αλκοόλ από τους ενήλικες, για πρώτη φορά μετά την πανδημία

Η μυρωδιά του φρεσκοφτιαγμένου καφέ βελτιώνει πράγματι τη διάθεση
Ψυχική Υγεία
22/09/2026 - 10:00

Η μυρωδιά του φρεσκοφτιαγμένου καφέ βελτιώνει πράγματι τη διάθεση

Βιταμίνες και ιώσεις: Μπορούν να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα, τη γρίπη και την Covid;
Υγεία
22/09/2026 - 09:00

Βιταμίνες και ιώσεις: Μπορούν να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα, τη γρίπη και την Covid;

Συστηματική άσκηση: Μελέτη ρίχνει φως στα οφέλη της σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο
Υγεία
21/09/2026 - 14:19

Συστηματική άσκηση: Μελέτη ρίχνει φως στα οφέλη της σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Πεταλούδα»: Τα αποτελέσματα πανελλαδικής εκστρατείας για τη φλεβική ανεπάρκεια και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Patient Talk
25/09/2026 - 07:28
Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν αύξηση της οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του Έμπολα στο Κονγκό
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 03:38
Σχοινάς: «Στη Λέσβο έγιναν εγκληματικά λάθη με τον αφθώδη πυρετό»
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 00:06
Οι διατροφολόγοι «αθωώνουν» την πατάτα και προτείνουν τρόπους να βρίσκεται στο τραπέζι μας
Διατροφή
24/09/2026 - 21:49
Χημικά που χρησιμοποιούνται σε φυτοφάρμακα συνδέονται με αύξηση κίνδυνου για καρκίνο του μαστού
Υγεία
24/09/2026 - 20:56
Ερωτήματα για το MedWatch θέτει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 20:11
Η ΕΣΑΕ στην παρουσίαση του πρότυπου απτικού χάρτη για άτομα με οπτική αναπηρία στο Σύνταγμα
Patient Talk
24/09/2026 - 19:37
EFPIA-ΣΦΕΕ: Ετήσια οικονομική επιβάρυνση 3,4 δισ. ευρώ από την παχυσαρκία στην Ελλάδα - Συστάσεις πολιτικής
Pharma Policy
24/09/2026 - 18:44
Ανδρική υγεία: Οι τέσσερις βασικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται μετά τα 30
Health Talk
24/09/2026 - 18:12
Μείωση των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ κατά 35%
Υγεία
24/09/2026 - 17:58
Γεωργιάδης: «Νέο ΕΣΥ με σύγχρονους χώρους, καλύτερο εξοπλισμό και περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό»
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 17:24
Κοινωνική συνταγογράφηση: Τι είναι και τι δείχνει η βρετανική εμπειρία της εφαρμογής της
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 17:03
Τριετές μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο ΣΕΙΒ και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Υγεία
24/09/2026 - 16:28
Καμπανάκι από την ΕΟΕ για τις επικίνδυνες ψευδοδιαγνώσεις και «θεραπείες» παθήσεων των ματιών
Υγεία
24/09/2026 - 15:58
Το κοινωνικό και οικονομικό φορτίο της ημικρανίας στην Ελλάδα
Patient Talk
24/09/2026 - 15:26
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί αυξάνει κατά σχεδόν 1 δισ. δολάρια τις δαπάνες των ασφαλιστικών υγείας στις ΗΠΑ
Digital Health
24/09/2026 - 15:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Ο ΙΣΑ δήλωσε υποστήριξη της κατηγορίας κατά των δύο γιατρών
Επικαιρότητα
24/09/2026 - 14:21
Αρώματα: Τρεις λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε όσους τα μυρίζουν
Υγεία
24/09/2026 - 14:00
Γήρανση: Η θετική στάση απέναντι της μπορεί να χαρίσει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Υγεία
24/09/2026 - 13:00
Γνωρίζετε τους αριθμούς της καρδιάς σας; Εβδομάδα μετρήσεων και συμβουλευτικής από την ΕΚΕ
Υγεία
24/09/2026 - 12:15
51 μονάδες παραγωγής και 31 κέντρα R&D στην Ελλάδα ενισχύουν την ευρωπαϊκή φαρμακευτική ασφάλεια
Pharma Policy
24/09/2026 - 12:00
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στην Κίμωλο
Υπηρεσίες Υγείας
24/09/2026 - 11:04
Σημαντική αύξηση εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες
Υγεία
24/09/2026 - 11:00
Κάτι μπήκε στο μάτι σας; Τι πρέπει να κάνετε και πότε χρειάζεται γιατρός
Υγεία
24/09/2026 - 10:00
Συνομοσπονδία Ιδιωτών Ιατρών: Καμία ιατρική διαφήμιση, από κανέναν και με κανένα πρόσχημα
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 09:31
Χάρτης γονιδιακής δραστηριότητας στον εγκέφαλο ρίχνει νέο φως σε Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια
Υγεία
24/09/2026 - 09:00
Εγκαινιάστηκε στη Ρώμη το Mediterranean Network for Haemoglobinopathies
Patient Talk
24/09/2026 - 07:27
ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη: «Περιφέρεται στα κανάλια και παραδέχεται ότι υπήρχε διάτρητο καθεστώς ελέγχων»
Πολιτική Υγείας
24/09/2026 - 03:51
Ινστιτούτο Prolepsis: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα στάδια ανάπτυξης του λόγου και της επικοινωνίας
Ψυχική Υγεία
24/09/2026 - 00:09
Νέες δομές ψυχικής υγείας σε Κω και Σύρο με χρηματοδότηση 2,8 εκατ. ευρώ
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 22:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γενιά που μεγάλωσε με τσιγάρο αλλάζει σελίδα – και μιλά για το TOKOVYS
Pharma News
22/09/2026 - 13:43
Ζάχαρη στα πρώτα χρόνια της ζωής: Πώς μπορεί να επηρεάζει το άγχος στην ενήλικη ζωή
Διατροφή
22/09/2026 - 13:00
Κρεατίνη: Προστατεύει το μυϊκό σύστημα και την αντοχή κατά την απώλεια βάρους
Διατροφή
22/09/2026 - 14:00
Θερμιδικός περιορισμός, θρεπτικά συστατικά και υγιής γήρανση - Τι δείχνουν οι μελέτες για τη συσχέτισή τους
Διατροφή
22/09/2026 - 18:14
«Αναγνώρισε το SOS»: Ειδική εκδήλωση της Boehringer Ingelheim Ελλάς για την υγεία νεφρών και καρδιάς
Pharma News
22/09/2026 - 18:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo