ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μελέτη με ελληνική σφραγίδα: Νέα ανοσοθεραπεία μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από επιθετικό καρκίνο πνεύμονα

Υγεία
Ο Παθολόγος-Ογκολόγος Ιωάννης Μούντζιος
«Νιώθω ευλογημένος που συμβάλω στην παγκόσμια προσπάθεια ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου από τον καρκίνο του πνεύμονα», δηλώνει ο Παθολόγος-Ογκολόγος Ιωάννης Μούντζιος.
Τετάρτη, 11/06/2025 - 14:57
— Photo: Ο Παθολόγος-Ογκολόγος Ιωάννης Μούντζιος
News4Health Team News4Health Team

Ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση του μικροκυτταρικού καρκίνου πνεύμονα που τα τελευταία 30 χρόνια είχε δυσμενή πρόγνωση, δίνει διεθνής μελέτη η οποία φέρει και ελληνική σφραγίδα. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο των ΗΠΑ, (30 Μαΐου-3 Ιουνίου) και παράλληλα, δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Τhe New England Journal of Medicine».

Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου πνεύμονα που αφορά περίπου ένα στα πέντε περιστατικά, ο οποίος σχετίζεται σαφώς με το κάπνισμα και δυστυχώς έχει την πιο επιθετική βιολογική συμπεριφορά, σε σχέση με τους άλλους τύπους καρκίνου του πνεύμονα, δήλωσε στο Πρακτορείο FM, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, που έκανε και την ανακοίνωση στο παγκοσμίως πιο σημαντικό ογκολογικό συνέδριο, Ιωάννης Μούντζιος, MD, MSc, PhD Παθολόγος Ογκολόγος Διευθυντής της Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής και Μονάδας Κλινικών Μελετών στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Όπως εξήγησε ο κ. Μούντζιος, ο συγκεκριμένος τύπος ονομάζεται μικροκυτταρικός, επειδή τα κύτταρα φαίνονται μικρά κάτω από το μικροσκόπιο.

«Το ελπιδοφόρο μήνυμα που φέρνουμε σήμερα»

«Εδώ και 30 χρόνια, από τότε που εγώ ήμουν φοιτητής και στη συνέχεια ειδικευόμενος, το μοναδικό όπλο που είχαμε για αυτούς τους ασθενείς ήταν η χημειοθεραπεία και πολύ πρόσφατα η ανοσοθεραπεία. Όταν όμως οι ασθενείς μας δυστυχώς, υποτροπίαζαν μετά από χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία (που τις χορηγούσαμε σαν θεραπεία πρώτης γραμμής), στη συνέχεια οι επιλογές μας ήταν ελάχιστες και είχαν πολύ μέτρια αποτελέσματα, με μέσο όρο επιβίωσης γύρω στους 8 μήνες (μετά την υποτροπή). Μέχρι τώρα, ο μέσος χρόνος επιβίωσης σε αυτούς τους ασθενείς, από τη στιγμή της διάγνωσης ήταν δυστυχώς μόλις 12-13 μήνες. Όμως, το ελπιδοφόρο μήνυμα που φέρνουμε σήμερα είναι ότι υπάρχει πλέον μία καινούργιας μορφής ανοσοθεραπεία, η οποία δουλεύει με πολύ ειδικό τρόπο. Δηλαδή, φέρνει κοντά το καρκινικό κύτταρο μαζί με το κύτταρο του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ούτως ώστε το κύτταρο του ανοσοποιητικού να αναγνωρίσει και να πολεμήσει το καρκινικό κύτταρο. Αυτή η καινούργια μορφή ανοσοθεραπείας δοκιμάστηκε σε μία παγκόσμια κλινική μελέτη σε πάνω από 80 κέντρα σε όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 500 ασθενείς. Συνεκρίθη με την κλασική χημειοθεραπεία δεύτερης γραμμής και φάνηκε ότι αυτή η καινούργια ανοσοθεραπεία μειώνει το κίνδυνο θανάτου τον ασθενών κατα 40%. Το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι ασθενείς που κάνουν αυτή την καινούργια ανοσοθεραπεία έχουν 40% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους ασθενείς οι οποίοι έκαναν την κλασική χημειοθεραπεία», αναφέρει ο κ. Μούντζιος.

Σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα - Καλύτερη ποιότητα ζωής

Δυνητικά μπορεί να ιαθεί ο ασθενής; είναι το ερώτημα που τίθεται στον διακεκριμένο ογκολόγο. «Όταν μιλάμε για μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, εκτεταμένο που υποτροπιάζει, δυστυχώς οι πιθανότητες ίασης είναι μικρές. Όμως, στην κλινική μελέτη είδαμε περιστατικά, ακόμα και στο δικό μας κέντρο, που παρά τη δυσμενή πρόγνωση και τη δεύτερη γραμμή θεραπείας, είχαν μακρά επιβίωση, η οποία ξεπέρασε τον ένα και τα δύο χρόνια, κατά μέσο όρο. Και ο μέσος όρος σημαίνει ότι κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς, μπορεί να έχουν και πολύ μακρότερη επιβίωση, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ενός. Τώρα, το κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα σε κάποια από αυτά τα περιστατικά να επέλθει αυτό που ονομάζουμε λειτουργική ίαση, αυτό είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος».

Όπως ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Μούντζιος, η νέα ανοσοθεραπεία συνδέθηκε με κλινικά σημαντική βελτίωση στα σχετικά συμπτώματα, όπως η δύσπνοια και ο βήχας, λιγότερες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και διακοπές θεραπείας, καθώς και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.

Πώς χορηγείται η νέα ανοσοθεραπεία

Σύμφωνα με τον κ. Μούντζιο, «η νέα ανοσοθεραπεία χορηγείται ενδοφλέβια, ανά εβδομάδα για τις πρώτες τρεις φορές, (ημέρα 1, ημέρα 8, ημέρα 15 που είναι η θεραπεία εισαγωγής) και στη συνέχεια κάθε δύο εβδομάδες, για όσο καιρό ωφελείται ο ασθενής. Είναι πιο ελαφριά στις παρενέργειες σε σχέση με την χημειοθεραπεία, είναι το επόμενο ερώτημα που τίθεται στον ειδικό. «Δεν είναι χημειοθεραπεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επομένως δεν κάνει πτώση μαλλιών, δεν ρίχνει τον αιματοκρίτη, τα λευκά, τα αιμοπετάλια, δεν έχει τις περισσότερες από αυτές τις κλασικές παρενέργειες που έχουμε συσχετίσει με τη χημειοθεραπεία. Όμως, ένα χαρακτηριστικό που κάνει, είναι ότι επειδή ενεργοποιεί πολύ το ανοσοποιητικό και σε ορισμένους ασθενείς αυτή η ενεργοποίηση μπορεί να είναι σε υπέρμετρο βαθμό, προκαλεί μία αντίδραση φλεγμονής στο σώμα, κι έτσι σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών παρουσιάζεται υψηλός πυρετός, που χρειάζεται παρακολούθηση της πίεσης και της λειτουργίας της καρδιάς και της αναπνοής».

Η ελληνική ογκολογία διαπρέπει

«Νιώθω ευλογημένος που συμβάλω στην παγκόσμια προσπάθεια ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου από τον καρκίνο του πνεύμονα. Από το δικό μου κέντρο εντάχθηκαν σε αυτή τη μελέτη 12 ασθενείς και έχω τη χαρά να πω ότι ήμασταν το πρώτο κέντρο στην Ευρώπη και ένα από τα πρώτα στον κόσμο, στον αριθμό ένταξης ασθενών», λέει ο κ. Μούντζιος για να προσθέσει στη συνέχεια ότι από την Ελλάδα συμμετείχαν και άλλα κέντρα (με τρία, δηλαδή το δικό του, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και ο Άγιος Λουκάς της Θεσσαλονίκης, να συμμετέχουν στην τελική ανακοίνωση που έγινε στο ASCO, αλλά και στη δημοσίευση στο «Τhe New England Journal of Medicine»).

«Τα ελληνικά κέντρα και ελληνική ογκολογία έχουν και την υποδομή και τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μεγάλες παγκόσμιες κλινικές μελέτες και να διαπρέψουν σε σχέση με παραδοσιακά μεγαθήρια του εξωτερικού. Μικρές χώρες όπως είναι η πατρίδα μας, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτές τις παγκόσμιες ερευνητικές προσπάθειες. Η μελέτη μας ανοίγει πολύ σημαντικούς δρόμους για καινούργια φάρμακα ανοσοθεραπείας στο μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, που ήδη "τρέχουν" και στην Ελλάδα».

Για εσάς προσωπικά αυτή η ανακοίνωση τι σημαίνει, είναι το τελευταίο ερώτημα που ετέθη στον κορυφαίο παθολόγο-ογκολόγο: «Σημαίνει μία αναγνώριση της προσπάθειας και της αξίας ενός Έλληνα ογκολόγου που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό, γιατί εδώ οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες. Νιώθω πραγματικά ευλογημένος και τυχερός που μπόρεσα να συμβάλω στην παγκόσμια προσπάθεια ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου από τον καρκίνο του πνεύμονα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 11/06/2025 - 15:06
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
  • ASCO

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επικίνδυνες για τις γυναίκες οι εφαρμογές στα κινητά που παρακολουθούν την περίοδό τους
Επικίνδυνες για τις γυναίκες οι εφαρμογές στα κινητά που παρακολουθούν την περίοδό τους 11 Ιουνίου 2025
Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα 11 Ιουνίου 2025
Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί οι απαισιόδοξοι άνθρωποι είναι μοναδικοί στις αντιδράσεις τους - Τι δείχνουν οι «υπογραφές» στον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
22/07/2025 - 20:48

Γιατί οι απαισιόδοξοι άνθρωποι είναι μοναδικοί στις αντιδράσεις τους - Τι δείχνουν οι «υπογραφές» στον εγκέφαλο

Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης
Υγεία
15/07/2025 - 18:07

Δημοφιλές παυσίπονο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας - Τι έδειξαν τα ευρήματα μελέτης

ΕΛΕΚΑΠ: Η καμπάνια «Προσοχή στο Κενό» συνεχίζεται με πράξεις ουσίας για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
08/07/2025 - 20:13

ΕΛΕΚΑΠ: Η καμπάνια «Προσοχή στο Κενό» συνεχίζεται με πράξεις ουσίας για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα

Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02

Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως

H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18

H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπίσει τους όγκους κατά την αναπνοή
Υγεία
02/07/2025 - 12:00

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπίσει τους όγκους κατά την αναπνοή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας ανάλογα με τη χρήση
Υγεία
27/07/2025 - 09:13
Γεωργιάδης: Υπό έλεγχο η φωτιά στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» - Δεν κινδυνεύουν ασθενείς
Πολιτική Υγείας
26/07/2025 - 20:06
Πράσινο φως από τον ΕΜΑ σε ενέσιμο σκεύασμα για την πρόληψη της λοίμωξης από τον HIV
Pharma Policy
26/07/2025 - 08:17
Τα οφέλη του αθλητισμού στα παιδιά και ποιο σπορ να διαλέξετε - Ειδικός εξηγεί τα κριτήρια επιλογής
Fitness
26/07/2025 - 07:41
ΕΟΠΥΥ προς ΠΦΣ: «Εκτελέστηκαν και παραδόθηκαν περισσότερες από 30.000 συνταγές ΦΥΚ μέχρι τώρα»
Pharma Policy
26/07/2025 - 07:23
Κοκτέιλ... «ασφυξία» με ακραία ζέστη και αφρικανική σκόνη - Θα ξεπεράσει τους 44 βαθμούς ο υδράργυρος
Επικαιρότητα
26/07/2025 - 06:48
Ο δωδεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές για όσους πάσχουν από διαβήτη
Health Talk
26/07/2025 - 06:18
Ο Δήμος Αθηναίων βάζει σε εφαρμογή πρόγραμμα προστασίας για τις μουριές της πρωτεύουσας
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 18:11
Τι είναι η «θεωρία των κουταλιών» και πώς συνδέεται με τα χρόνια νοσήματα
Υγεία
25/07/2025 - 17:46
«Η Ελπίδα Ανθίζει»: Πρακτικός οδηγός για τη διαχείριση της απώλειας στις σπάνιες παιδιατρικές παθήσεις
Patient Talk
25/07/2025 - 17:23
Μπορεί το άγχος για το κλίμα να είναι μια μορφή προτραυματικού στρες; Ένας ειδικός εξηγεί
Ψυχική Υγεία
25/07/2025 - 17:00
Νέα ανάλυση: Πόσα βήματα χρειαζόμαστε τη μέρα για να έχουμε καλύτερη υγεία
Fitness
25/07/2025 - 16:46
Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού: Περισσότεροι από 30 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα
Υγεία
25/07/2025 - 16:21
Οι προληπτικές μαστεκτομές πρέπει να γίνονται σε περισσότερες γυναίκες υποστηρίζει νέα έρευνα
Υγεία
25/07/2025 - 15:58
Hästens: Ο ύπνος είναι ένα βιολογικό εργαστήριο σε πλήρη δράση!
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 15:36
Πότε φταίνε οι ορμόνες για τις εξάρσεις του εκζέματος
Health Talk
25/07/2025 - 15:12
Τα χαρακτηριστικά της θερμοπληξίας και οδηγίες από τον ΕΕΣ για την αντιμετώπισή της
Υγεία
25/07/2025 - 14:46
Πώς να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα στις διακοπές
Διατροφή
25/07/2025 - 14:28
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Ο υποσιτισμός στη Γάζα χτυπάει βρέφη, παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες»
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 14:12
Πειραματικό φάρμακο δείχνει να προκαλεί απώλεια βάρους χωρίς ναυτίες και εμετούς
Υγεία
25/07/2025 - 13:44
Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ 15χρονος με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο τύπου Β - Δεν ήταν εμβολιασμένος
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 13:31
Γεωργιάδης: Μετρήσιμα τα αποτελέσματα στη μείωση του clawback στα διαγνωστικά κέντρα
Πολιτική Υγείας
25/07/2025 - 12:10
Κοριτσάκι 20 μηνών πνίγηκε με σουβλάκι στην Κρήτη - Οδηγίες για να μη μετατρέπεται το φαγητό σε τραγωδία
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 11:04
Fibermaxxing: Το διατροφικό trend του Τik Tok που απαιτεί περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή - Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
25/07/2025 - 10:30
Τα δεδομένα του εμμηνορροϊκού κύκλου θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα ιατρικά αρχεία, σύμφωνα με ειδικούς
Υγεία
25/07/2025 - 09:30
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καρδιοπαθείς για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού
Υγεία
25/07/2025 - 08:24
ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνες καταστάσεις στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας λόγω υποστελέχωσης
Πολιτική Υγείας
25/07/2025 - 06:53
Almi Foods: Ισχυρή ανάπτυξη και διεύρυνση κερδών το 2024 με επίκεντρο τις εξαγωγές
Διατροφή
25/07/2025 - 03:24
Κέλλας: Καθολική κινητοποίηση και εφαρμογή των μέτρων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 00:06
Ιταλία: Στα 32 τα κρούσματα λοίμωξης και δύο θάνατοι από τον ιό του δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
24/07/2025 - 21:52

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η MSD επενδύει διαχρονικά στην υγεία και την καινοτομία
Pharma News
24/07/2025 - 16:27
Αναπηρία: Άνω του 65% των μη ανατρέψιμων παθήσεων θα αναγνωρίζονται από την πρώτη γνωμοδότηση
Πολιτική Υγείας
24/07/2025 - 12:43
Θεμιστοκλέους: Αύξηση των πτητικών δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ κατά 20%
Πολιτική Υγείας
24/07/2025 - 12:05
Αγαπηδάκη: Παιδιά δύο ετών με πρόβλημα υπερβάλλοντος βάρους ή παχυσαρκίας έχουν παραπεμφθεί για δωρεάν στήριξη
Πολιτική Υγείας
24/07/2025 - 13:48
Τι αναφέρει η 2η ΥΠΕ για τον ανατριχιαστικό τραυματισμό λουόμενης στη Δονούσα
Πολιτική Υγείας
24/07/2025 - 16:51
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo