ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατά πόσο η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

Υγεία
UNSPLASH
Δεν είναι λίγες οι «φωνές» εκείνες που συμβουλεύουν τους ανθρώπους να διατηρούν ένα υγιές βάρος ώστενα μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύει από την άνοια.
Τρίτη, 09/07/2024 - 09:47
— Photo: UNSPLASH
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Τα στοιχεία που συνδέουν την παχυσαρκία με την άνοια φαίνονται αρχικά πειστικά. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η παχυσαρκία βλάπτει τα μικροσκοπικά αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο και αποτελεί σημαντική αιτία υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και χρόνιας φλεγμονής, καταστάσεις που έχουν επανειλημμένα συνδεθεί με τον κίνδυνο άνοιας.

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Για παράδειγμα, αν η παχυσαρκία πράγματι προκαλεί άνοια, γιατί τα ποσοστά άνοιας μειώνονται στη Δύση τις τελευταίες δεκαετίες την ίδια στιγμή που αυξάνεται ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων; Και γιατί αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει στοιχεία για κάτι που αποκαλείται «παράδοξο της παχυσαρκίας», όπου η παχυσαρκία φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας;

Οι περιορισμοί των δεδομένων

Αφήνοντας κατά μέρος το μακροχρόνιο πρόβλημα του ορισμού του τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην παχυσαρκία και την άνοια (και οι δύο είναι σχετικά ευρείς όροι για καταστάσεις που μπορούν να οριστούν με διαφορετικούς τρόπους), μεγάλο μέρος της δυσκολίας να διαπιστωθεί αν το ένα προκαλεί το άλλο προκύπτει από τους περιορισμούς στον τύπο των δεδομένων που είναι διαθέσιμα στους επιστήμονες που προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

Σε ιδανικές καταστάσεις, θα προσπαθούσαμε να ελέγξουμε το ερώτημα σχεδιάζοντας μια τυχαιοποιημένη δοκιμή. Σε αυτή τη δοκιμή, χιλιάδες άνθρωποι θα υποβάλλονταν τυχαία σε μια παρέμβαση που θα είχε ως αποτέλεσμα οι μισοί από αυτούς να είναι παχύσαρκοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι άλλοι μισοί όχι.

Εάν στη συνέχεια διαπιστωθεί ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια στη μετέπειτα ζωή τους, θα μπορούσαμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αυτό πρέπει να είναι η αιτία. Ωστόσο, τέτοιου είδους δοκιμές είναι σπάνια δυνατόν να διεξαχθούν, καθώς όχι μόνο είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και δαπανηρές, αλλά και αντιδεοντολογικές, καθώς η κατακραυγή στην περίπτωση ζητούσαμε από μια ομάδα ανθρώπων να παραμείνουν σκόπιμα παχύσαρκοι για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν τεράστια.

Επομένως, οι περισσότερες μελέτες βασίζονται σε δεδομένα από μελέτες παρατήρησης. Αυτό συνεπάγεται την παρακολούθηση μιας μεγάλης ομάδας ατόμων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορούν να μελετηθούν οι μακροπρόθεσμες συσχετίσεις μεταξύ παχυσαρκίας και άνοιας.

Παρόλο που οι μελέτες παρατήρησης αποτελούν πολύτιμη πηγή για τους επιστήμονες, οι μελέτες αυτές μπορεί να μαστίζονται από προκαταλήψεις που συχνά δυσχεραίνουν την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Η «αντίστροφη αιτιώδης συνάφεια»

Μια τέτοια μεροληψία που αφορά την έρευνα για την άνοια είναι η «αντίστροφη αιτιώδης συνάφεια», ιδίως εάν τα άτομα που μελετώνται είναι ηλικιωμένα και ο χρόνος παρακολούθησης είναι μικρός. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό ότι τα άτομα που βρίσκονται ήδη στα αρχικά στάδια ανάπτυξης άνοιας όταν αρχίζει η μελέτη να χάσουν βάρος με την πάροδο του χρόνου ως αποτέλεσμα της νόσου και όχι το αντίθετο. Αυτό είναι που πιθανολογείται ότι κρύβεται πίσω από το παράδοξο της παχυσαρκίας.

Ένα άλλο συνηθισμένο ζήτημα είναι το «confounding bias». Αυτό συμβαίνει όταν η εμφανής σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και άνοιας προκαλείται από ένα διαφορετικό μέτρο που σχετίζεται και με τα δύο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η παιδική νοημοσύνη, παράγοντας που σπάνια μετράται σε μελέτες παρατήρησης, αλλά, όταν είναι διαθέσιμος, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εξηγήσει συσχετίσεις που διαφορετικά θα μπορούσαν να αποδοθούν στην παχυσαρκία στη μετέπειτα ζωή.

Για παράδειγμα, πρόσφατη εργασία με τη χρήση δεδομένων από τρεις διαφορετικές ομάδες, η καθεμία από τις οποίες παρακολουθήθηκε για 50 χρόνια από τη γέννηση, έδειξε ότι η χαμηλότερη παιδική νοημοσύνη πιθανώς εξηγεί γιατί τα μεσήλικα άτομα με παχυσαρκία βρέθηκαν συχνά να έχουν ήδη ελαφρώς χειρότερες γνωστικές δεξιότητες από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Διαπιστώθηκε ότι αν και υπήρχε σαφής συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων παχυσαρκίας και χαμηλότερων γνωστικών δεξιοτήτων στη μέση ηλικία, αυτό πιθανώς δεν συνέβαινε επειδή το ένα προκαλούσε το άλλο.

Αντίθετα, ήταν πιθανό επειδή ένας τρίτος παράγοντας (η παιδική νοημοσύνη) σχετιζόταν και με τα δύο. Δηλαδή, τα άτομα με χαμηλή νοημοσύνη στην παιδική ηλικία όχι μόνο είχαν υψηλότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα καθώς μεγάλωναν, αλλά ήταν επίσης πιο πιθανό να συνεχίσουν να έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη (και επομένως να έχουν σταθερά ελαφρώς χειρότερες γνωστικές δεξιότητες).

Χωρίς να γνωρίζουμε τα επίπεδα νοημοσύνης των παιδιών, πιθανόν θα ερμηνευόταν αυτή η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας στη μέση ηλικία και των γνωστικών δεξιοτήτων ως αιτία και αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα όμως, και τα δύο είναι πιθανώς απλώς αποτέλεσμα αυτού του τρίτου παράγοντα από την αρχή της ζωής.

{https://youtu.be/fkOCYov1p-o}

Η τυχαιοποιημένη δοκιμή της Φύσης

Πώς μπορούμε λοιπόν να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα μεροληψίας; Μια πρόσφατη έξυπνη τεχνική είναι η διεξαγωγή μιας μελέτης που ονομάζεται Μεντελιανή τυχαιοποίηση - μερικές φορές αναφέρεται ως "τυχαιοποιημένη δοκιμή της φύσης".

Σε αυτό το είδος μελέτης, οι επιστήμονες διαχωρίζουν έναν μεγάλο πληθυσμό σε δύο ομάδες με μοναδικό κριτήριο το αν έχουν ή όχι ένα γονίδιο (ή γονίδια) που προκαλεί παχυσαρκία. Καθώς τα γονίδια αυτά κληρονομούνται τυχαία και από τους δύο γονείς, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια «φυσική τυχαιοποίηση» του πληθυσμού σε δύο ομάδες που είναι συλλογικά ισορροπημένες ως προς κάθε παράγοντα εκτός από την κατάσταση παχυσαρκίας τους.

Αν και δεν στερείται των δικών της πιθανών προκαταλήψεων, οι όποιες διαφορές στον κίνδυνο άνοιας ερμηνεύονται επομένως ότι προκαλούνται άμεσα από αυτή την παχυσαρκία.

Τουλάχιστον δέκα μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική για να εξετάσουν αν η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει τη νόσο Αλτσχάιμερ -την πιο κοινή μορφή άνοιας. Μόνο μία πρότεινε σύνδεση μεταξύ των δύο.

Επιστρέφοντας λοιπόν στο ερώτημα: αυξάνει πράγματι η παχυσαρκία τον κίνδυνο άνοιας; Όπως αρέσκονται να λένε οι επιστήμονες, η απουσία αποδείξεων δεν είναι το ίδιο με την απόδειξη της απουσίας. Ή αλλιώς, επειδή δεν έχουμε ακόμη αρκετά δεδομένα για να πούμε ότι το κάνει, δεν σημαίνει ότι δεν το κάνει.

Η επιστήμη είναι μια σταδιακά εξελικτική διαδικασία. Με την πάροδο του χρόνου, μια σαφέστερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα προκύψει καθώς θα συλλέγονται περισσότερα δεδομένα και θα αναπτύσσονται καλύτερες τεχνικές.

Μέχρι τότε, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, ούτως ή άλλως. Τουλάχιστον, αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα άλλων σημαντικών προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

Πηγή: TheConversation.com

  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΑΝΟΙΑ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οδηγός για τον καύσωνα - Τι πρέπει να κάνουν μικροί και μεγάλοι, πως αντιδρούμε σε περίπτωση θερμοπληξίας
Οδηγός για τον καύσωνα - Τι πρέπει να κάνουν μικροί και μεγάλοι, πως αντιδρούμε σε περίπτωση θερμοπληξίας 09 Ιουλίου 2024
Νέο ελπιδοφόρο θεραπευτικό σχήμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας 09 Ιουλίου 2024
Νέο ελπιδοφόρο θεραπευτικό σχήμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Πάτρα με μια διαφορετική προσέγγιση για την παχυσαρκία η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ
Pharma News
03/11/2026 - 07:22

Στην Πάτρα με μια διαφορετική προσέγγιση για την παχυσαρκία η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ

Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους
Υπηρεσίες Υγείας
22/10/2026 - 21:34

Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους

Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 15:25

Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»

Από τα υψηλότερα στην Ευρώπη τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα - Η γυμναστική περιορίζει τους κινδύνους
Υγεία
14/10/2026 - 18:49

Από τα υψηλότερα στην Ευρώπη τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα - Η γυμναστική περιορίζει τους κινδύνους

Πως συνδέεται ο σαρκοπενικός διαβήτης με την απώλεια μυϊκής μάζας
Health Talk
13/10/2026 - 15:21

Πως συνδέεται ο σαρκοπενικός διαβήτης με την απώλεια μυϊκής μάζας

Αγαπηδάκη: «Εως οκτώ επιπλέον δόσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία σε 43.500 δικαιούχους»
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 14:39

Αγαπηδάκη: «Εως οκτώ επιπλέον δόσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία σε 43.500 δικαιούχους»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κρυολόγημα ή κάτι πιο σοβαρό; 13 συμπτώματα που πρέπει να σάς κινητοποιήσουν
Υγεία
04/11/2026 - 15:57
Ηράκλειο: Κονδύλι 8,1 εκατ. ευρώ για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του ΠΑΓΝΗ
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 15:23
Βρετανία: Οι οικογενειακοί γιατροί θα συνταγογραφούν αιματολογικές για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 15:01
Γαλλία: Συναγερμός από επίθεση χάκερς σε ψυγεία φύλαξης αίματος
Επικαιρότητα
04/11/2026 - 14:19
Φάρμακα απώλειας βάρους: Γιατί εμπιστευόμαστε τις συμβουλές αγνώστων στα social media;
Ψυχική Υγεία
04/11/2026 - 14:00
Καταγγελίες των εργαζομένων για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Κρήτης
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 13:43
Οικιακό φαρμακείο: 7 συμβουλές για σωστή οργάνωση και ασφαλή φύλαξη των φαρμάκων
Υγεία
04/11/2026 - 13:00
ΠΟΥ: Έξι μέτρα για το κλίμα θα μπορούσαν να σώσουν 1,6 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 12:00
Μητρικός θηλασμός: Οι μαίες του νοσοκομείου Παπαγεωργίου ενημερώνουν μελλοντικούς και νέους γονείς
Health Talk
04/11/2026 - 11:33
Pfizer Hellas: Νέα πρωτοβουλία για την ενημέρωση του κοινού γύρω από τις κλινικές μελέτες
Pharma News
04/11/2026 - 11:15
Η ώρα που πέφτουμε για ύπνο μπορεί να επηρεάζει το σωματικό βάρος
Υγεία
04/11/2026 - 11:00
Αναιμία στη ΜΕΘ: Το 64% των ασθενών την εμφανίζει κατά τη νοσηλεία – Πώς επηρεάζει την ανάρρωση
Υγεία
04/11/2026 - 10:00
Γιατί ο εγκέφαλος «μπλοκάρει» μετά από έντονη πνευματική προσπάθεια
Υγεία
04/11/2026 - 09:00
Ενημερωτική δράση στο Ρέθυμνο για τον μητρικό θηλασμό την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου
Υγεία
04/11/2026 - 07:26
Η Ελλάδα προσφέρει 600.000 ευρώ για τα νοσοκομεία των Ανατολικών Ιεροσολύμων
Επικαιρότητα
04/11/2026 - 03:44
Η ELPEN στο REBRAIN GREECE 2026 στο Μόναχο, στις 28 Νοεμβρίου
Pharma News
04/11/2026 - 00:04
Παρούσα σε δύο δράσεις πρόληψης και κοινωνικής προσφοράς η ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC
Επικαιρότητα
03/11/2026 - 22:48
Στο μικροσκόπιο του EMA φάρμακο για την κατάθλιψη και το άγχος με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες
Pharma Policy
03/11/2026 - 22:11
ΕΚΕΑ: Εθελοντική αιμοδοσία στο Σεράφειο την Παρασκευή 6 Νομεβρίου
Υγεία
03/11/2026 - 21:24
Γιατί είναι κρίσιμες οι πρώτες 24 ώρες της ίωσης - Φροντίζουμε τον εαυτό μας χωρίς αναβολή
Health Talk
03/11/2026 - 20:51
Συναγερμός και στην Ελλάδα από τα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε Βουλγαρία και Αλβανία
Επικαιρότητα
03/11/2026 - 20:09
Εντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑΜΕΑ για τις υπομεταγγίσεις των θαλασσαιμικών στο Αγρίνιο
Patient Talk
03/11/2026 - 19:42
Μπορούν τα εγκεφαλογραφήματα να συμβάλουν στην πρόβλεψη του Αλτσχάιμερ;
Digital Health
03/11/2026 - 18:57
Δωρεάν πρόγραμμα ομαδικού coaching διάρκειας 150 διδακτικών ωρών για τους φοιτητές ΑΠΘ
Ψυχική Υγεία
03/11/2026 - 18:32
Αγαπημένες ηθοποιοί έστειλαν μήνυμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού μέσω του ΕΕΣ
Υγεία
03/11/2026 - 18:04
ΕΙΝΑΠ: Να ακυρωθεί η προκήρυξη πρόσληψης Ιατρού Εργασίας με μειοδοτικό διαγωνισμό στο «Αττικόν»
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 17:37
«Χαμόγελο του Παιδιού»: Οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν παιδιά και οικογένειες μέσα από αποτελέσματα έρευνας
Επικαιρότητα
03/11/2026 - 17:04
Μπορούν τα προϊόντα ομορφιάς να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια;
Health Talk
03/11/2026 - 16:39
Σε λειτουργία τέθηκε το Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 16:17
Νέο ΔΣ στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας - Παραμένει στην προεδρία η Μαρία Τσεκούρα
Patient Talk
03/11/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαισθητική διατροφή: Πως πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά από τα γλυκά, χωρίς να τους τα απαγορεύουμε εντελώς
Διατροφή
02/11/2026 - 19:21
«Μην αφήσεις τον RSV να διακόψει τις στιγμές σου»
Pharma News
02/11/2026 - 10:48
Δαβάκης: «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2026 η καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 20:17
Σε λειτουργία τέθηκε το Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 16:17
Στην Πάτρα με μια διαφορετική προσέγγιση για την παχυσαρκία η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ
Pharma News
03/11/2026 - 07:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo