ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατά πόσο η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

Υγεία
UNSPLASH
Δεν είναι λίγες οι «φωνές» εκείνες που συμβουλεύουν τους ανθρώπους να διατηρούν ένα υγιές βάρος ώστενα μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύει από την άνοια.
Τρίτη, 09/07/2024 - 09:47
— Photo: UNSPLASH
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Τα στοιχεία που συνδέουν την παχυσαρκία με την άνοια φαίνονται αρχικά πειστικά. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η παχυσαρκία βλάπτει τα μικροσκοπικά αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο και αποτελεί σημαντική αιτία υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και χρόνιας φλεγμονής, καταστάσεις που έχουν επανειλημμένα συνδεθεί με τον κίνδυνο άνοιας.

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Για παράδειγμα, αν η παχυσαρκία πράγματι προκαλεί άνοια, γιατί τα ποσοστά άνοιας μειώνονται στη Δύση τις τελευταίες δεκαετίες την ίδια στιγμή που αυξάνεται ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων; Και γιατί αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει στοιχεία για κάτι που αποκαλείται «παράδοξο της παχυσαρκίας», όπου η παχυσαρκία φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας;

Οι περιορισμοί των δεδομένων

Αφήνοντας κατά μέρος το μακροχρόνιο πρόβλημα του ορισμού του τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην παχυσαρκία και την άνοια (και οι δύο είναι σχετικά ευρείς όροι για καταστάσεις που μπορούν να οριστούν με διαφορετικούς τρόπους), μεγάλο μέρος της δυσκολίας να διαπιστωθεί αν το ένα προκαλεί το άλλο προκύπτει από τους περιορισμούς στον τύπο των δεδομένων που είναι διαθέσιμα στους επιστήμονες που προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

Σε ιδανικές καταστάσεις, θα προσπαθούσαμε να ελέγξουμε το ερώτημα σχεδιάζοντας μια τυχαιοποιημένη δοκιμή. Σε αυτή τη δοκιμή, χιλιάδες άνθρωποι θα υποβάλλονταν τυχαία σε μια παρέμβαση που θα είχε ως αποτέλεσμα οι μισοί από αυτούς να είναι παχύσαρκοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι άλλοι μισοί όχι.

Εάν στη συνέχεια διαπιστωθεί ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια στη μετέπειτα ζωή τους, θα μπορούσαμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αυτό πρέπει να είναι η αιτία. Ωστόσο, τέτοιου είδους δοκιμές είναι σπάνια δυνατόν να διεξαχθούν, καθώς όχι μόνο είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και δαπανηρές, αλλά και αντιδεοντολογικές, καθώς η κατακραυγή στην περίπτωση ζητούσαμε από μια ομάδα ανθρώπων να παραμείνουν σκόπιμα παχύσαρκοι για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν τεράστια.

Επομένως, οι περισσότερες μελέτες βασίζονται σε δεδομένα από μελέτες παρατήρησης. Αυτό συνεπάγεται την παρακολούθηση μιας μεγάλης ομάδας ατόμων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορούν να μελετηθούν οι μακροπρόθεσμες συσχετίσεις μεταξύ παχυσαρκίας και άνοιας.

Παρόλο που οι μελέτες παρατήρησης αποτελούν πολύτιμη πηγή για τους επιστήμονες, οι μελέτες αυτές μπορεί να μαστίζονται από προκαταλήψεις που συχνά δυσχεραίνουν την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Η «αντίστροφη αιτιώδης συνάφεια»

Μια τέτοια μεροληψία που αφορά την έρευνα για την άνοια είναι η «αντίστροφη αιτιώδης συνάφεια», ιδίως εάν τα άτομα που μελετώνται είναι ηλικιωμένα και ο χρόνος παρακολούθησης είναι μικρός. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό ότι τα άτομα που βρίσκονται ήδη στα αρχικά στάδια ανάπτυξης άνοιας όταν αρχίζει η μελέτη να χάσουν βάρος με την πάροδο του χρόνου ως αποτέλεσμα της νόσου και όχι το αντίθετο. Αυτό είναι που πιθανολογείται ότι κρύβεται πίσω από το παράδοξο της παχυσαρκίας.

Ένα άλλο συνηθισμένο ζήτημα είναι το «confounding bias». Αυτό συμβαίνει όταν η εμφανής σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και άνοιας προκαλείται από ένα διαφορετικό μέτρο που σχετίζεται και με τα δύο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η παιδική νοημοσύνη, παράγοντας που σπάνια μετράται σε μελέτες παρατήρησης, αλλά, όταν είναι διαθέσιμος, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εξηγήσει συσχετίσεις που διαφορετικά θα μπορούσαν να αποδοθούν στην παχυσαρκία στη μετέπειτα ζωή.

Για παράδειγμα, πρόσφατη εργασία με τη χρήση δεδομένων από τρεις διαφορετικές ομάδες, η καθεμία από τις οποίες παρακολουθήθηκε για 50 χρόνια από τη γέννηση, έδειξε ότι η χαμηλότερη παιδική νοημοσύνη πιθανώς εξηγεί γιατί τα μεσήλικα άτομα με παχυσαρκία βρέθηκαν συχνά να έχουν ήδη ελαφρώς χειρότερες γνωστικές δεξιότητες από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Διαπιστώθηκε ότι αν και υπήρχε σαφής συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων παχυσαρκίας και χαμηλότερων γνωστικών δεξιοτήτων στη μέση ηλικία, αυτό πιθανώς δεν συνέβαινε επειδή το ένα προκαλούσε το άλλο.

Αντίθετα, ήταν πιθανό επειδή ένας τρίτος παράγοντας (η παιδική νοημοσύνη) σχετιζόταν και με τα δύο. Δηλαδή, τα άτομα με χαμηλή νοημοσύνη στην παιδική ηλικία όχι μόνο είχαν υψηλότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα καθώς μεγάλωναν, αλλά ήταν επίσης πιο πιθανό να συνεχίσουν να έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη (και επομένως να έχουν σταθερά ελαφρώς χειρότερες γνωστικές δεξιότητες).

Χωρίς να γνωρίζουμε τα επίπεδα νοημοσύνης των παιδιών, πιθανόν θα ερμηνευόταν αυτή η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας στη μέση ηλικία και των γνωστικών δεξιοτήτων ως αιτία και αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα όμως, και τα δύο είναι πιθανώς απλώς αποτέλεσμα αυτού του τρίτου παράγοντα από την αρχή της ζωής.

{https://youtu.be/fkOCYov1p-o}

Η τυχαιοποιημένη δοκιμή της Φύσης

Πώς μπορούμε λοιπόν να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα μεροληψίας; Μια πρόσφατη έξυπνη τεχνική είναι η διεξαγωγή μιας μελέτης που ονομάζεται Μεντελιανή τυχαιοποίηση - μερικές φορές αναφέρεται ως "τυχαιοποιημένη δοκιμή της φύσης".

Σε αυτό το είδος μελέτης, οι επιστήμονες διαχωρίζουν έναν μεγάλο πληθυσμό σε δύο ομάδες με μοναδικό κριτήριο το αν έχουν ή όχι ένα γονίδιο (ή γονίδια) που προκαλεί παχυσαρκία. Καθώς τα γονίδια αυτά κληρονομούνται τυχαία και από τους δύο γονείς, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια «φυσική τυχαιοποίηση» του πληθυσμού σε δύο ομάδες που είναι συλλογικά ισορροπημένες ως προς κάθε παράγοντα εκτός από την κατάσταση παχυσαρκίας τους.

Αν και δεν στερείται των δικών της πιθανών προκαταλήψεων, οι όποιες διαφορές στον κίνδυνο άνοιας ερμηνεύονται επομένως ότι προκαλούνται άμεσα από αυτή την παχυσαρκία.

Τουλάχιστον δέκα μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική για να εξετάσουν αν η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει τη νόσο Αλτσχάιμερ -την πιο κοινή μορφή άνοιας. Μόνο μία πρότεινε σύνδεση μεταξύ των δύο.

Επιστρέφοντας λοιπόν στο ερώτημα: αυξάνει πράγματι η παχυσαρκία τον κίνδυνο άνοιας; Όπως αρέσκονται να λένε οι επιστήμονες, η απουσία αποδείξεων δεν είναι το ίδιο με την απόδειξη της απουσίας. Ή αλλιώς, επειδή δεν έχουμε ακόμη αρκετά δεδομένα για να πούμε ότι το κάνει, δεν σημαίνει ότι δεν το κάνει.

Η επιστήμη είναι μια σταδιακά εξελικτική διαδικασία. Με την πάροδο του χρόνου, μια σαφέστερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα προκύψει καθώς θα συλλέγονται περισσότερα δεδομένα και θα αναπτύσσονται καλύτερες τεχνικές.

Μέχρι τότε, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, ούτως ή άλλως. Τουλάχιστον, αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα άλλων σημαντικών προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

Πηγή: TheConversation.com

  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΑΝΟΙΑ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οδηγός για τον καύσωνα - Τι πρέπει να κάνουν μικροί και μεγάλοι, πως αντιδρούμε σε περίπτωση θερμοπληξίας
Οδηγός για τον καύσωνα - Τι πρέπει να κάνουν μικροί και μεγάλοι, πως αντιδρούμε σε περίπτωση θερμοπληξίας 09 Ιουλίου 2024
Νέο ελπιδοφόρο θεραπευτικό σχήμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας 09 Ιουλίου 2024
Νέο ελπιδοφόρο θεραπευτικό σχήμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φροντίδα ατόμων με άνοια: Πώς μπορεί να βοηθήσει ο έπαινος και πότε μπορεί να προκαλέσει σύγχυση
Υγεία
25/06/2026 - 16:21

Φροντίδα ατόμων με άνοια: Πώς μπορεί να βοηθήσει ο έπαινος και πότε μπορεί να προκαλέσει σύγχυση

Πάχος - φάντασμα: Γιατί κάποιοι συνεχίζουν να νιώθουν υπέρβαροι μετά τη μεγάλη απώλεια βάρους
Ψυχική Υγεία
24/06/2026 - 13:00

Πάχος - φάντασμα: Γιατί κάποιοι συνεχίζουν να νιώθουν υπέρβαροι μετά τη μεγάλη απώλεια βάρους

Πειραματικό εμβόλιο φιλοδοξεί να «αναζωογονήσει» το ανοσοποιητικό θωρακίζοντας έναντι καρκίνου και άνοιας
Υγεία
18/06/2026 - 16:00

Πειραματικό εμβόλιο φιλοδοξεί να «αναζωογονήσει» το ανοσοποιητικό θωρακίζοντας έναντι καρκίνου και άνοιας

Πέος: Το "βαρόμετρο" της ανδρικής υγείας
Υγεία
15/06/2026 - 20:00

Πέος: Το "βαρόμετρο" της ανδρικής υγείας

Η Novo Nordisk και η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» στο BeWell Festival με το μήνυμα «για μια ανάλαφρη ζωή»
Patient Talk
13/06/2026 - 03:41

Η Novo Nordisk και η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» στο BeWell Festival με το μήνυμα «για μια ανάλαφρη ζωή»

Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37

Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στρατηγική σύμπραξη μεταξύ Ε.Ο.Π.Α.Ε. και Metropolitan College με πέντε ειδικές στοχεύσεις
Ψυχική Υγεία
26/06/2026 - 00:08
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Bayer και ακυρώνει τις αγωγές εναντίον της για ζιζανιοκτόνο με γλυφοσάτη
Επικαιρότητα
25/06/2026 - 22:13
ΕΟΔΥ: Σχεδόν 380 άνθρωποι πνίγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα - Πως θα κάνετε πιο ασφαλές το κολύμπι σας
Υγεία
25/06/2026 - 21:27
Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ο ρόλος της πρόληψης
Health Talk
25/06/2026 - 20:53
Πέντε οδηγίες πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα
Υγεία
25/06/2026 - 20:09
Πανελλαδική έρευνα της ΕΣΑμεΑ: Καταλυτικός ο ρόλος του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία
Patient Talk
25/06/2026 - 19:43
Το Θεαγένειο απέκτησε νέο ρομποτικό σύστημα παρασκευής κυτταροστατικών φαρμάκων
Υγεία
25/06/2026 - 19:09
Επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ μετατρέπουν την Αρκαδία σε νέο φαρμακευτικό κόμβο της Ευρώπης
Pharma Policy
25/06/2026 - 18:44
Σαρωτικούς ελέγχους ετοιμάζει ο ΕΟΦ για τα φάρμακα «μαϊμού» - Στο στόχαστρο τα ενέσιμα GLP-1
Pharma Policy
25/06/2026 - 18:08
Φροντίδα ατόμων με άνοια: Πώς μπορεί να βοηθήσει ο έπαινος και πότε μπορεί να προκαλέσει σύγχυση
Υγεία
25/06/2026 - 16:21
Θεμιστοκλέους: «Με προσωπικό και εξοπλισμό έχει ενισχυθεί το ΕΚΑΒ στις τουριστικές περιοχές»
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 15:47
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη και άσκηση από τη συνιστώμενη: έρευνα
Υγεία
25/06/2026 - 15:12
Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΑΕ την Παρασκευή 26 Ιουνίου και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ψυχική Υγεία
25/06/2026 - 14:54
Αστοχίες στο ΦΕΚ των βιοδεικτών, καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών – Η κρίσιμη περίπτωση του HRD για τον καρκίνο των ωοθηκών
Pharma Policy
25/06/2026 - 14:31
Επτά βραβεία στην AstraZeneca για τη σύνδεση των εργαζομένων με τη στρατηγική της εταιρείας
Pharma News
25/06/2026 - 14:14
Μεταμόσχευση νεφρού: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από πειραματικό φάρμακο για την πρόληψη της απόρριψης οργάνου
Pharma News
25/06/2026 - 14:00
Πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη: Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί το ECDC
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 13:00
O Γεωργιάδης απαντά στο ΠΑΣΟΚ για έργο στο Νοσοκομείο Σωτηρία: Θα εγκαινιαστεί σε λίγους μήνες
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 12:40
Θέλετε να νιώθετε καλύτερα στο γραφείο; Περπατήστε πέντε λεπτά!
Υγεία
25/06/2026 - 12:00
Γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία;
Health Talk
25/06/2026 - 11:00
Γαλλία: Σε απομόνωση πέντε άτομα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Έμπολα στη χώρα
Επικαιρότητα
25/06/2026 - 10:30
Μικροβιακή αντοχή: Δεν την τροφοδοτούν μόνο τα αντιβιοτικά - Τι έδειξε έρευνα για τα ζιζανιοκτόνα
Υγεία
25/06/2026 - 10:00
Η κυβέρνηση Τραμπ διεκδικεί από το Κογκρέσο χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 09:00
Βενιζέλειο: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίθεση σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα με την αναθεώρηση του Συντάγματος
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 07:24
Ο ΕΕΣ τιμά την επέτειο της μάχης του Σολφερίνο που προκάλεσε στην ίδρυση της οργάνωσης
Επικαιρότητα
25/06/2026 - 03:47
Διευθύντρια κλινικής του «Αγία Σοφία» εκπέμπει μήνυμα αγωνίας για το ΕΣΥ
Υγεία
25/06/2026 - 00:02
Ποιες βλάβες προκαλεί στα οστά η κατανάλωση αλκοόλ
Health Talk
24/06/2026 - 22:37
Κίτρινος πυρετός: Οι παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωσή του και ο εμβολιασμός ως βασικό μέτρο πρόληψης
Υγεία
24/06/2026 - 22:12
Αγαπηδάκη: «Τα SMS του "Προλαμβάνω" θα αποστέλλονται κάθε χρόνο στους πολίτες»
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 20:59
Ερρίκος Ντυνάν: Νέο τοπίο στη ρομποτική χειρουργική με το μοναδικό στην Ελλάδα Da Vinci 5
Υπηρεσίες Υγείας
24/06/2026 - 20:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Novo Nordisk Ελλάδος τιμήθηκε με το «Σήμα Διαφορετικότητας» 2026
Pharma News
23/06/2026 - 07:27
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Επιστροφή στο σχολείο με υγεία και ασφάλεια
Υπηρεσίες Υγείας
23/06/2026 - 15:49
Πώς η υγιεινή διατροφή σας μπορεί να σαμποτάρεται από τα σνακ
Διατροφή
23/06/2026 - 16:13
Ο ΠΟΥ ζητά την επέκταση του νεογνικού ελέγχου για τις συγγενείς ανωμαλίες και την επιβίωση των παιδιών
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 16:56
Οι περικοπές χρηματοδότησης απειλούν την πρόοδο στον αγώνα κατά του AIDS, προειδοποιεί ο Γκουτέρες
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo