Τα ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους έχουν επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές στη βιομηχανία του φαγητού και στην εστίαση. Με αυτό το δεδομένο, και τα εορταστικά γεύματα δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα τόσο σε επίπεδο μεγέθους μερίδων όσο και σε επίπεδο σύστασης του φαγητού αν και αυτό δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει εξίσου τους παράγοντες της αγοράς αλλά και τους ίδιους τους χρήστες αυτών των ενέσεων.
Βρετανίδα γιατρός υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθεί η παράμετρος της σύστασης των τροφίμων πολύ σοβαρά υπ' όψιν.
Η Δρ Crystal Wyllie, γενική ιατρός του βρετανικού NHS επισημαίνει ότι τα δημοφιλή εποχιακά εδέσματα μπορεί να προκαλέσουν «δυσάρεστες παρενέργειες» σε άτομα που χρησιμοποιούν τις ενέσεις.
Εξήγησε ότι «τα πλούσια, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή πολύ ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, επειδή τα φάρμακα επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου», αλλά οι κίνδυνοι αυξάνονται κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων, όταν οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να οδηγηθούν σε υπερφαγία.
«Όταν το πεπτικό σύστημα λειτουργεί ήδη πιο αργά, τα βαριά εορταστικά τρόφιμα μπορούν να παραμείνουν στο στομάχι για περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο», είπε.
Αυτό, πρόσθεσε, «οδηγεί στα γνωστά και πολύ συνηθισμένα συμπτώματα όπως το φούσκωμα, η παλινδρόμηση, τα αέρια, το ρέψιμο, η ναυτία, η διάρροια και κάποιες φορές ο έμετος».
Για να μειωθεί ο κίνδυνος, η Δρ Wyllie συμβούλεψε «να αποφεύγονται ή να μειώνεται η ποσότητα συγκεκριμένων τροφίμων που προκαλούν συμπτώματα», φροντίζοντας ωστόσο να τονίσει ότι δεν χρειάζεται να αποκλειστούν πλήρως.
«Το να τρώτε αργά, να σταματάτε με το πρώτο σημάδι κορεσμού και να μοιράζετε τις πιο βαριές τροφές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να κάνει τα γιορτινά γεύματα πολύ πιο άνετα», προσθέτει.
Πίτες με αλλαντικά και λιπαρά κρέατα
Οπως εξηγεί η ειδικός, η περιεκτικότητα αυτών των συνταγών σε σε λίπος και αλάτι, βαραίνει το στομάχι όταν η πέψη επιβραδύνεται από τα φάρμακα GLP-1 και επιδεινώνει τη ναυτία και τον εμετό.
Προτείνει αντικατάσταση τους με όσο το δυνατόν πιο άπαχες επιλογές κρέατος ή πολύ μικρότερες μερίδες σε συνδυασμό με λαχανικά.
Ψητές πατάτες μαγειρεμένες σε λίπος
Η πατάτα μπορεί να απορροφήσει μεγάλη ποσότητα λίπους στο ψήσιμο που την κάνει μεν πολύ νόστιμη αλλά και βαριά σαν πέτρα για τα στομάχια σε...περιορισμό. "Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φύγουν από το στομάχι, κάτι στο οποίο οι χρήστες ενέσεων είναι ήδη επιρρεπείς», εξηγεί η δρ Wyllie.
Προειδοποίησε ότι μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα «ναυτίας, πληρότητας και δυσπεψίας», προτείνοντας αντί για αυτό ελαιόλαδο ή ένα μείγμα πατάτας φούρνου και πατάτας στον ατμό.
Μεγάλες μερίδες κρέατος
Η Δρ Wyllie προέτρεψε επίσης τους χρήστες ενέσεων να αποφεύγουν τις μεγάλες μερίδες κρέατος.
«Οι πυκνές πρωτεΐνες απαιτούν σημαντική πεπτική προσπάθεια και οι μεγάλες μερίδες μπορούν να επιβαρύνουν την επιβράδυνση της γαστρικής κένωσης που προκαλείται από αυτά τα φάρμακα. Αυτό συχνά οδηγεί σε δυσφορία ή ναυτία μετά από ένα μεγάλο γεύμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και έμετο».
Πρόσθεσε ότι το φούσκωμα και οι κράμπες στο στομάχι είναι επίσης συχνές και συνέστησε να επιλέγονται μικρότερες μερίδες άπαχου στήθους γαλοπούλας ή κρέατος που έχει μαγειρευτεί σε χαμηλή θερμοκρασία.
Η κατανομή της πρόσληψης πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί της συσσώρευσής της σε ένα πιάτο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πεπτικής καταπόνησης και να κάνει τα γιορτινά γεύματα πιο εύκολα ανεκτά.
Μαλακά τυριά
Τα μαλακά τυριά, όπως το μπρι και το καμαμπέρ, επισημαίνονται επίσης ως προβληματικά.
«Περιέχουν υψηλά επίπεδα λιπαρών και μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν, ειδικά μετά από ένα βαρύ, πλούσιο γεύμα. Συνήθως προκαλούν ναυτία στους χρήστες, επειδή ο συνδυασμός πλούσιας γεύσης και κρεμώδους υφής παραμένει στο στομάχι».
Προτείνει αντίθετα τυριά με μειωμένα λιπαρά, μικρές ποσότητες σκληρού τυριού ή φρούτα αντ' αυτού.
Χριστουγεννιάτικος κορμός
Τέλος, η Δρ Wyllie συνέστησε να αποφεύγεται ο παραδοσιακός χριστουγεννιάτικος κορμός.
«Είναι πυκνός, πλούσιος σε σοκολάτα και συχνά γεμάτος με πλούσια κρέμα, γεγονός που το καθιστά δύσκολο στην πέψη και πολύ γλυκό, δύο πράγματα στα οποία οι χρήστες GLP-1 είναι συνήθως ευαίσθητοι», είπε.
«Η γρήγορη αύξηση του σακχάρου, ακολουθούμενη από την πλούσια γεύση, ακόμη και σε μικρές φέτες, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία μετά το γεύμα».
Πηγή: Daily Mail





