Είναι γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της παχυσαρκίας, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν πλέον υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία των ούλων.
Αυτό προκύπτει από μια μελέτη του King’s College London, η οποία αξιολόγησε 200 ασθενείς νοσοκομείων εξετάζοντας τις οδοντιατρικές τους εξετάσεις, δείγματα αίματος και ρωτώντας τους για τη διατροφή τους μέσω ερωτηματολογίων.
«Η έρευνά μας δείχνει την πιθανή επίδραση που μπορεί να έχει μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικά προϊόντα στη βελτίωση της υγείας των ούλων του πληθυσμού», δήλωσε ο Δρ Luigi Nibali, κύριος συγγραφέας και καθηγητής περιοδοντολογίας στο πανεπιστήμιο.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο Journal of Periodontology, διαπίστωσε ότι όσοι δεν ακολουθούσαν μια «διατροφή πλούσια σε φυτικά προϊόντα» και έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρές ασθένειες των ούλων.
Σε αυτούς τους ασθενείς, οι ερευνητές παρατήρησαν υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορούντων δεικτών φλεγμονής, όπως η ιντερλευκίνη-6 (IL-6) και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Αν αυτοί οι δείκτες είναι υψηλοί, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα έχει λοίμωξη, βλάβη ιστών ή φλεγμονώδη νόσο.
Ωστόσο, οι ασθενείς των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε φυτικά τρόφιμα τυπικά της μεσογειακής διατροφής, όπως όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο, παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα διαφόρων δεικτών φλεγμονής.
Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νευροεκφυλιστικές διαταραχές και ορισμένοι τύποι καρκίνου, όπως ο καρκίνος του εντέρου.
Οι ειδικοί υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μια διατροφή βασισμένη σε φυτικά προϊόντα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής.
Ο Δρ Giuseppe Mainas, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή μεσογειακού τύπου θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τις ασθένειες των ούλων και τη συστηματική φλεγμονή.
Παρατηρήσαμε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της σοβαρότητας της περιοδοντικής νόσου, της διατροφής και της φλεγμονής. Αυτές οι πτυχές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ολιστικά κατά την αξιολόγηση της θεραπείας της περιοδοντίτιδας σε ασθενείς».
Ωστόσο, τόνισε ότι αυτή η έρευνα είναι μόνο η «αφετηρία» και πρέπει να γίνουν περισσότερα για να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ της διατροφής και των ασθενειών των ούλων.