ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ενδοοικογενειακή βία και οι ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά

Υγεία
Η ενδοοικογενειακή βία και οι ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά
Η «ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» αποτέλεσε σοβαρό θέμα συζήτησης μεταξύ των ειδικών στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με το ΘΑΛΠΟΣ στις 30 Μάϊου.
Παρασκευή, 03/06/2022 - 14:38
News4Health Team News4Health Team

Η πανδημία δυστυχώς έφερε στο προσκήνιο ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική οικογένεια, αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία,έχει μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και η έξαρση που παρατηρείται έχει προβληματίσει τους ειδικούς.

Η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη μιλώντας στην εκδήλωση επεσήμανε ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι δυστυχώς στοιχείο της κοινωνικής καθημερινότητας και είναι μια συλλογική νόσος που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα. Αναφερόμενη στους παράγοντες που την επιβάρυναν είπε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας συνέβαλε τόσο η εργασιακή ανασφάλεια, το οικονομικό άγχος καθώς και η απομόνωση από τον εργασιακό χώρο με την τηλεργασία που όλα μαζί επιβάρυναν σημαντικά την ψυχική υγεία.

«Δυστυχώς, ο συγχρωτισμός στο σπίτι, σε πολλές περιπτώσεις, έφερε δυσκολίες στις σχέσεις, εντάσεις και συγκρούσεις. Μία πολύ σοβαρή συνέπεια αυτών των ψυχοπιεστικών συνθηκών ήταν η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας» τόνισε.

Η πανδημία αύξησε κατακόρυφα την ενδοοικογενειακή βία

Όπως σημείωσε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρεται συχνά στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% με τα θύματα να είναι ως επί το πλείστων τις γυναίκες και τα παιδιά. Στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της καραντίνας καταγράφηκε αύξηση από 4,4% σε 14,8%, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της 2ης Ετήσιας Έκθεσης για τη Βία κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας - για το έτος 2020.

Το 78% των περιπτώσεων ήταν γυναίκες που κακοποιήθηκαν για πρώτη φορά. Επιπλέον, η χώρα μας άγγιξε τον ασύλληπτο αριθμό των 17 γυναικοκτονιών μέσα στο 2021, γεγονός που έχει αναστατώσει όλη την κοινωνία. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία σειρά δράσεων για την υποστήριξη των γυναικών με ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία προκειμένου να παρέχει υποστήριξη στον γενικό πληθυσμό και τις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά μας που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Μέσα από τις δράσεις αυτές είναι να προληφθούν τέτοια περιστατικά βίας, να βοηθηθούν οι γυναίκες αυτές και να βρουν δύναμη και τη φωνή για να τα καταγγείλουν σε ένα περιβάλλον που θα νιώθουν ότι τους παρέχει ασφάλεια και υποστήριξη για την αντιμετώπιση αυτού που βιώνουν.

Αναφερόμενη στα παιδιά η υφυπουργός είπε ότι πανδημία επέφερε σοβαρές επιπτώσεις ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.Με το κλείσιμο των σχολείων

στερήθηκαν τη δια ζώσης εκπαίδευση και αποχωρίστηκαν τους φίλους τους και τις δραστηριότητές τους. Λόγω των προστατευτικών μέτρων και του περιορισμού, τα παιδιά βίωσαν συναισθήματα ανασφάλειας, αίσθημα απώλειας, καθημερινό άγχος και φόβο και συχνά έχασαν την προοπτική και την αισιοδοξία τους.

Η σοβαρή απειλή της σωματικής και ψυχικής τους υγείας στις περιπτώσεις που βίωσαν φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας είτε προς τα ίδια, είτε προς τις μητέρες τους, ενέτεινε τα συναισθήματα αυτά.Ως αποτέλεσμα όλων αυτών τα παιδιά εμφάνισαν προβλήματα με:

τη διατροφή και το βάρος τους, διαταραχές στον ύπνο, άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα, ακόμη και αυτοκτονικό ιδεασμό, εκρήξεις θυμού και βίαιες συμπεριφορές. Ενώ, παράλληλα με την ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν και τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

Το υπουργείο Υγείας για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, δημιούργησε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην Κοινότητα, φιλικές προς το παιδί καθώς, η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τις ελλείψεις του συστήματος ψυχικής υγείας και την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών και υπηρεσιών.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θοδωρής Αμπατζόγλου χαιρετίζοντας την εκδήλωση επεσήμανε ότι δυόμιση χρόνια περίπου η κοινωνία μας όπως και όλος ο πλανήτης βιώνει την πανδημία, τους περιορισμούς, τις επιφυλάξεις τον φόβο. Όλος αυτός ο εγκλεισμός, ήταν φυσικό να δημιουργήσει ένα κλίμα, όπου γεννηθήκαν και αναδείχθηκαν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. «Έχουμε γυναικοκρατίες, έχουμε ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση παιδιών» τόνισε συμπληρώνοντας ότι όλοι οι θεσμοί, το υπουργείο Υγείας , οι περιφέρειες, οι δήμοι πρέπει να βοηθήσουν και να αναδείξουν πολιτικές που θα βοηθήσουν τους πολίτες. «Είμαστε ο πρώτος δήμος που θέσπισε την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων όπου αναπτύσσονται πολλές δράσεις γύρω από τέτοια ζητήματα. Επίσης, με την βοήθεια του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, υπάρχει το κέντρο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, σε επίπεδο ατόμου, γονέων, ζευγαριού με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες» ανέφερε ο κ. Αμπατζόγλου.

Ο Στέφανος Τσιπουράκης, ιατρός -γαστρεντερολόγος, αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας& Πολιτικής Προστασίαςστο δήμο Αμαρουσίου στην ομιλία τους ανέφερε ότι, δεν είναι μόνο η ψυχική υγεία των ενηλίκων ή ηλικιωμένων. Αυτή τη στιγμή είναι σε κίνδυνο η ψυχική υγεία των παιδιών, τα όποια υφίσταται έμμεσα, αλλά με άσχημες επιπτώσεις, τα παρελκόμενα της πανδημίας και οτιδήποτε άλλο προκύπτει από αυτό. «Εμείς, σαν δήμος, θεωρώ ότι είμαστε πρωτοπόροι, συνεργαζόμαστε με οργανώσεις που ακολουθούν ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και αυτό μας δίνει το κουράγιο να συνεχίζουμε» τόνισε.

Η πρόεδρος του ΘΑΛΠΩ Αθηνά Πάσσιου, εξήγησε με τη σειρά της ότι, ο φορέας Θάλπος-Ψυχική Υγεία υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας τα τελευταία 17 χρόνια συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση ενός μεγάλου και σημαντικού έργου για την Ελλάδα, αυτού της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Μέσα από την λειτουργιά των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης προσφέρει συνεχές καθημερινό έργο υποστηρίζοντας ψυχικά και φροντίζοντας τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις μονάδες του. «Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας υπήρχε αλλά η ιστορία με τον COVID-19 το έβγαλε στην επιφάνεια και άρχισε να μιλάει ο κόσμος που έχει υποστεί κάποιο τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε η κα Πάσσιου.

Ηοικογενειακή σύμβουλος και συγγραφέαςΤένια Μακρήαναλύοντας το πρόβλημα είπεότι μένοντας μέσα στο σπίτι όλη αυτή την περίοδο,οι στενές οικογενειακές σχέσεις αντί να είναι ευχάριστες, έγιναν ένας τρόπος, αφενός να γνωριστούμε μεταξύ μας και να δούμε τι κενά έχουμε σαν ζευγάρια και από την άλλη πλευρά να έρθουμε σε επαφή με τα παιδιά μας τα όποια δεν γνωρίζαμε.Το πρώτο που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι σαν συμπεριφορά είναι όπως είπε, η συναισθηματική βία, την οποία υποτιμούμε. «Παρά πολλές φορές διερωτώμεθα πως οι άνθρωποι ζευγαρώνουν μεταξύ τους, πως είναι δυνατόν μια γυναικά να ελκυστεί από έναν άντρα που έχει κακοποιητική συμπεριφορά» διερωτήθηκε εξηγώντας ότι η βία διδάσκεται μέσα στην οικογένεια. Δεν γεννιόμαστε βίαια άτομα. «Το να σου κακομιλήσω, να σου γυρίσω το βράδυ την πλάτη, είναι μια συμπεριφορά που λέμε δεν έγινε και τίποτα. Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ πληγωτική για την γυναίκα, καταθλίβεται, γιατί ο άντραςο οποίος αγάπησε και την γοήτευσε δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχει αυτή την συμπεριφορά» τόνισε η κα Μακρή επιμένοντας για μία ακόμη φορά ότι η βία διδάσκεται και εμείς οι άνθρωποι είμαστε παράγοντες της οικογένειας μας.

Τέλος, η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, Μαίρη Παχιαδάκη, εξήγησε ότι οΣύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείουείναι ένας φορέας με στόχο την ισότητα των φύλων , τον κοινωνικό πολιτισμό και κυρίαρχο στόχο την διαχείριση του φαινομένου κακοποίησης στην οικογένεια.«Ξεκινήσαμε αυτό τον ξενώνα ο όποιος μας έχει δώσει βιωματικές εμπειρίες και παίρνουμε κάθε μέρα μαθήματα ζωής, γιατί έρχονται απίστευτα περιστατικά που κανείς δεν μπορεί φανταστεί ότι μπορεί να συμβαίνουν μέσα σε μια οικογένεια» τόνισε η κα Παχιαδάκη επισημαίνοντας ότι για την βία, η σιωπή δεν είναι χρυσός.

Τελευταία τροποποίηση στις 03/06/2022 - 14:53
  • ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΡΑΠΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόλεμος Ουκρανία: Υπό ασφυκτική πίεση το Σύστημα Υγείας μετά από 100 μέρες
Πόλεμος Ουκρανία: Υπό ασφυκτική πίεση το Σύστημα Υγείας μετά από 100 μέρες 03 Ιουνίου 2022
Πάνω από 3.600 κρούσματα και 440 επαναλοιμώξεις 03 Ιουνίου 2022
Πάνω από 3.600 κρούσματα και 440 επαναλοιμώξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Αγία Σοφία" : Δύο παιδιά με ανακοπή μέσα σε ένα 24ωρο - Κοριτσάκι μόλις επτά ημερών κατέληξε
Υγεία
28/01/2026 - 12:11

"Αγία Σοφία" : Δύο παιδιά με ανακοπή μέσα σε ένα 24ωρο - Κοριτσάκι μόλις επτά ημερών κατέληξε

Το αντίσωμα-«ετικέτα ασφαλείας» που «γεννάει» ελπίδα στον αγώνα κατά της ελονοσίας
Υγεία
26/01/2026 - 20:26

Το αντίσωμα-«ετικέτα ασφαλείας» που «γεννάει» ελπίδα στον αγώνα κατά της ελονοσίας

Γρίπη: Δύο παιδιά, 6 και 3 ετών στη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" - Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Υγεία
23/01/2026 - 11:22

Γρίπη: Δύο παιδιά, 6 και 3 ετών στη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" - Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Πρόληψη και παρέμβαση για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους
Επικαιρότητα
19/01/2026 - 18:44

Πρόληψη και παρέμβαση για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους

Mom rage: Όταν η μαμά θυμώνει
Ψυχική Υγεία
12/01/2026 - 18:00

Mom rage: Όταν η μαμά θυμώνει

Λιγότερα πρέπει, λιγότερο στρες: Πως να είναι πιο χαρούμενο το 2026 με λιγότερα
Ψυχική Υγεία
02/01/2026 - 12:10

Λιγότερα πρέπει, λιγότερο στρες: Πως να είναι πιο χαρούμενο το 2026 με λιγότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μικροπλαστικά: Πολύ υψηλά ποσοστά ανιχνεύθηκαν στο ένα τρίτο των ψαριών του Ειρηνικού
Διατροφή
30/01/2026 - 10:30
Αποσωληνώθηκε ο οπαδός του ΠΑΟΚ που χειρουργήθηκε στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 10:09
Καρκίνος μαστού: Ο συνδυασμός του AI με τη μαστογραφία μειώνει κατά 12% τις καθυστερημένες διαγνώσεις
Digital Health
30/01/2026 - 09:34
Προεγχειρητική βιοψία μαστού - Μύθοι που επιμένουν, αλήθειες που σώζουν
Health Talk
30/01/2026 - 08:11
Υβριδική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Αντιπαραθέσεις στη γηροψυχολογική εκτίμηση»
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 03:41
Η Affidea στη νέα φάση του «Προλαμβάνω» με εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία
Υπηρεσίες Υγείας
30/01/2026 - 00:08
Ιός Nipah: Η νόσος των καρποφάγων νυχτερίδων και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους
Υγεία
29/01/2026 - 23:36
ECDC - ΠΟΥ Ευρώπης συνεχίζουν για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:53
ΕΟΔΥ: Nέα εργαλεία, έγκαιρη ανίχνευση και συμμετοχή των πολιτών στην επιδημιολογική επιτήρηση
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:32
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου «σκοτώνει» στην ηλικία των κάτω των 50 στις ΗΠΑ
Υγεία
29/01/2026 - 22:04
Η διατροφή που προστατεύει το δέρμα και καθυστερεί τη γήρανση
Health Talk
29/01/2026 - 21:31
Γεωργιάδης: «Καλή η κλινική κατάσταση των δύο τραυματιών του τροχαίου δυστυχήματος στη Ρουμανία»
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 20:49
Καφεΐνη και περιποίηση δέρματος: Τελικά λειτουργεί; - Ποιο είναι το κλειδί...
Διατροφή
29/01/2026 - 20:13
MSD Ελλάδος: Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή
Pharma News
29/01/2026 - 19:58
Η Ελληνική καινοτομία σε κλινική μελέτη για το μεταβολικό σύνδρομο και τα συμπληρώματα διατροφής
Υγεία
29/01/2026 - 19:36
Στην Αρεόπολη ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων του Health-IQ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 19:02
Μπαρμπετάκη: «Συνεχίζουμε και το 2026 να κάνουμε θόρυβο για τη φαρμακευτική καινοτομία!»
Pharma Policy
29/01/2026 - 18:46
Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Παιδιατρική Κλινική στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Χίου
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 18:24
ΕΟΔΥ: «Θερίζει» η γρίπη - 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/01/2026 - 18:07
Biogen: Πράσινο από την Κομισιόν σε σχήμα υψηλής δόσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
Pharma News
29/01/2026 - 17:51
Ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης: Ακρίβεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα
Health Talk
29/01/2026 - 17:33
Δεν θα προσμετρώνται απουσίες έως και πέντε ημερών από τα σχολεία λόγω ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 17:17
ΙΑΣΩ: Πρωτοπορία στη χειρουργική μελανώματος κόλπου
Υπηρεσίες Υγείας
29/01/2026 - 16:53
Olivia: Ψηφιακή σύμμαχος για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca
Patient Talk
29/01/2026 - 16:37
Οι κάψουλες κοπράνων φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα στη θεραπεία διαφορετικών καρκίνων
Υγεία
29/01/2026 - 16:21
Στο Παπαγεωργίου οι δύο τραυματίες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ- Τα νεότερα για την κατάστασή τους
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 16:00
ECDC για ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος λόγω τοξίνης: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 15:00
Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά
Υγεία
29/01/2026 - 14:00
Τελικά μπορεί να μην κάνουν το γιατρό πέρα! Καταγγελίες για "κοκτέιλ" φυτοφαρμάκων στα μήλα
Διατροφή
29/01/2026 - 13:27
Πάρκινσον και έντερο: Νέα ανακάλυψη ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους
Υγεία
29/01/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43
Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026
Pharma News
27/01/2026 - 18:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo