ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην παιδική ηλικία επηρεάζει τον εγκέφαλο

Υγεία
Freepik
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πρώιμη και μέση παιδική ηλικία έχουν ασθενέστερες συνδέσεις μεταξύ βασικών περιοχών του εγκεφάλου.
Τετάρτη, 02/04/2025 - 08:48
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Τα παιδιά που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την πρώιμη και μέση παιδική ηλικία έχουν ασθενέστερες συνδέσεις μεταξύ βασικών περιοχών του εγκεφάλου. Τα ευρήματα της έρευνας της οποίας ηγήθηκε το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), που δημοσιεύθηκαν στο Environment International, αναδεικνύουν τις πιθανές επιπτώσεις της πρώιμης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η έρευνα έδειξε μειωμένη λειτουργική συνδεσιμότητα εντός και μεταξύ ορισμένων φλοιωδών και υποφλοιωδών δικτύων του εγκεφάλου. Τα δίκτυα αυτά είναι συστήματα διασυνδεδεμένων εγκεφαλικών δομών που συνεργάζονται για την εκτέλεση διαφόρων γνωστικών λειτουργιών, όπως η σκέψη, η αντίληψη και ο έλεγχος της κίνησης. Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στη λειτουργική συνδεσιμότητα των εγκεφαλικών δικτύων, ιδίως στα παιδιά. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ανάπτυξη και την ωρίμανση αυτών των δικτύων του εγκεφάλου.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 3.626 παιδιά από τη μελέτη Generation R στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, η οποία παρακολουθεί παιδιά που γεννήθηκαν από το 2002 έως το 2006. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην κατοικία των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5 και PM10), του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και των οξειδίων του αζώτου (NOX), εκτιμήθηκε με τη χρήση στατιστικών μοντέλων που συνδυάζουν πραγματικές μετρήσεις με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια αξιολογήθηκε η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου τόσο μεταξύ όσο και εντός των δικτύων, συμπεριλαμβανομένων 13 φλοιωδών δικτύων και τριών υποφλοιωδών περιοχών: της αμυγδαλής - υπεύθυνη για την επεξεργασία των συναισθημάτων και την ενεργοποίηση αντιδράσεων επιβίωσης -, του ιππόκαμπου - κλειδί για τον σχηματισμό μνήμης και τον χωρικό προσανατολισμό - και του ουραίου πυρήνα - που εμπλέκεται στη ρύθμιση της κίνησης, τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων.

Τα παιδιά αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας νευροαπεικονιστικές σαρώσεις σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή ο εγκέφαλός τους σαρώθηκε ενώ δεν εκτελούσαν καμία ενεργή εργασία, σε δύο χρονικές στιγμές: περίπου στην ηλικία των 10 ετών και ξανά σε μέση ηλικία 14 ετών. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αναλύθηκε σε δύο περιόδους: από τη γέννηση έως την ηλικία των τριών ετών και κατά το έτος πριν από την αξιολόγηση της νευροαπεικόνισης.

«Πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τις εγκεφαλικές συνδέσεις σε κατάσταση ηρεμίας, χρησιμοποιώντας εγκεφαλικές σαρώσεις που έγιναν πολλές φορές σε μια μεγάλη ομάδα παιδιών από τη γέννηση», λέει η Michelle Kusters, ερευνήτρια του ISGlobal και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Επίμονες συσχετίσεις κατά την εφηβεία

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μεγαλύτερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τη γέννηση έως την ηλικία των τριών ετών σχετίζεται με χαμηλότερη συνδεσιμότητα μεταξύ της αμυγδαλής και των φλοιωδών δικτύων που εμπλέκονται στην προσοχή, τη σωματοκινητική λειτουργία - η οποία συντονίζει τις κινήσεις του σώματος - και την ακουστική λειτουργία. Επιπλέον, η υψηλότερη έκθεση σε σωματίδια PM10 κατά το έτος πριν από τη νευροαπεικονιστική αξιολόγηση συσχετίστηκε με χαμηλότερη λειτουργική συνδεσιμότητα μεταξύ των δικτύων της προσοχής και του μέσου βρεγματικού τμήματος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανίχνευση ερεθισμάτων στο περιβάλλον και για την ενδοσκόπηση και την αυτοαντίληψη.

«Αυτές οι συσχετίσεις παραμένουν καθ' όλη τη διάρκεια της εφηβείας, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει επίμονες διαταραχές στη φυσιολογική ανάπτυξη των δικτύων του εγκεφάλου λόγω της έκθεσης στη ρύπανση. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη συναισθηματική επεξεργασία και τις γνωστικές λειτουργίες», εξηγεί η Mònica Guxens, ερευνήτρια του ICREA στο ISGlobal και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να κατανοήσουμε τον ακριβή αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη του εγκεφάλου», προσθέτει η ίδια.

Αλλαγές στο μέγεθος του εγκεφάλου

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη της ίδιας ομάδας εξέτασε τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της παιδικής ηλικίας και των αλλαγών στον όγκο του εγκεφάλου κατά την εφηβεία. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 4.243 παιδιά της ίδιας κοορτής Generation R, τα οποία υποβλήθηκαν σε επαναλαμβανόμενες αξιολογήσεις της λευκής ουσίας, της φλοιώδους φαιάς ουσίας, της παρεγκεφαλίδας και επτά υποφλοιωδών όγκων.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδίως στα λεπτά σωματίδια (PM2,5) και στον χαλκό, σχετίζεται με μικρότερο όγκο του ιππόκαμπου, μιας κρίσιμης εγκεφαλικής δομής για τη λειτουργία της μνήμης, στην ηλικία των 8 ετών. Ωστόσο, καθώς τα παιδιά μεγάλωναν, παρατηρήθηκε «αντισταθμιστική ανάπτυξη» στον ιππόκαμπο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου, ιδίως σε αυτή την περιοχή, μπορεί να εξουδετερώσει ορισμένες από τις αρχικές αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης στη ρύπανση. Παρά τις πρώιμες επιδράσεις στον όγκο του ιππόκαμπου, δεν βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άλλων όγκων του εγκεφάλου, όπως η λευκή ουσία, η φλοιώδης φαιά ουσία ή η παρεγκεφαλίδα.

Σημασία των αλλαγών πολιτικής

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν από κοινού τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την πρώιμη ζωή στη συνδεσιμότητα και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. «Ενώ ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να παρουσιάζουν αντισταθμιστική ανάπτυξη, οι επίμονες διαταραχές που παρατηρήθηκαν στα λειτουργικά δίκτυα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα των μηχανισμών πίσω από αυτές τις αλλαγές. Δεδομένης της εκτεταμένης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν τη σημασία των πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση των επιπέδων ρύπανσης, ιδίως στα αστικά περιβάλλοντα, για τη διασφάλιση της ανάπτυξης του εγκεφάλου των παιδιών», αναφέρει η Michelle Kusters.

Πηγή: Science Daily

  • ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνδυαστική ανοσοθεραπεία καταφέρνει να συρρικνώσει μεταστατικούς γαστρεντερικούς καρκίνους
Συνδυαστική ανοσοθεραπεία καταφέρνει να συρρικνώσει μεταστατικούς γαστρεντερικούς καρκίνους 02 Απριλίου 2025
Ο μηνίσκος της αγελάδας ανοίγει το δρόμο στην εύκολη αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου στον άνθρωπο 02 Απριλίου 2025
Ο μηνίσκος της αγελάδας ανοίγει το δρόμο στην εύκολη αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου στον άνθρωπο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς το ταγκό εκτός από την επαφή των σωμάτων προκαλεί και ...διεπαφή εγκεφάλων
Ψυχική Υγεία
05/05/2026 - 16:08

Πώς το ταγκό εκτός από την επαφή των σωμάτων προκαλεί και ...διεπαφή εγκεφάλων

Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24

Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε

Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;
Υγεία
29/04/2026 - 14:00

Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;

Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA ενδέχεται να ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες στους άνω των 40
Υγεία
27/04/2026 - 11:10

Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA ενδέχεται να ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες στους άνω των 40

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας

Γιατί δεν βλέπουμε πράγματα που είναι ...κάτω από τη μύτη μας
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 15:21

Γιατί δεν βλέπουμε πράγματα που είναι ...κάτω από τη μύτη μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές για τις Πανελλήνιες από το Γ. Ν. Τρικάλων
Ψυχική Υγεία
20/05/2026 - 03:43
Επιτυχημένη η ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Βόρεια Ελλάδα για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
20/05/2026 - 00:08
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων εκπονεί νέα μελέτη για τη διανομή των ΦΥΚ
Pharma Policy
19/05/2026 - 23:42
Νέα εμπειρία φροντίδας και ενδυνάμωσης για τους φαρμακοποιούς της σύγχρονης εποχής
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 23:16
Κοινό φάρμακο για το άσθμα δίνει ελπίδες κατά των επιθετικών καρκίνων
Υγεία
19/05/2026 - 22:41
Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πολική αρκούδα στη Νορβηγία
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 22:14
Νέα δωρεά ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του τομέα Βόρειας Εύβοιας
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 21:57
Η νέα σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 21:32
Θεσσαλονίκη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ραγδαία την ιατρική και την οδοντιατρική πράξη
Digital Health
19/05/2026 - 21:14
Γεωργιάδης στο Regional Growth Conference 2026: «Οι αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας για την ανάπτυξη της περιφέρειας»
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 20:56
Έμπολα: Δέκα ερωταπαντήσεις για την επιδημία που κηρύχθηκε παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη
Υγεία
19/05/2026 - 20:19
Αγγελής: Τα κριτήρια ένταξης των νέων θεραπειών στο Ταμείο Καινοτομίας που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 19:24
Συχνές, αλλά όχι «απλές» οι αλλεργίες στην παιδική ηλικία - Οι παράγοντες κινδύνου
Health Talk
19/05/2026 - 18:57
Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο τραυματιοφορέας νοσοκομείου έπειτα από «θερμό» επεισόδιο με συγγενή ασθενούς
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 18:23
ΣΠΕΑ: Παιδιά με αιμορροφιλία έμαθαν τα μυστικά του στίβου από σημαντικούς αθλητές
Patient Talk
19/05/2026 - 17:49
Επιμένουν οι ανισότητες στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα στην Ευρώπη
Pharma Policy
19/05/2026 - 17:23
Ανήσυχος ο ΠΟΥ για την επιδημία του ιού Έμπολα σε Κονγκό και Ουγκάντα
Υγεία
19/05/2026 - 16:46
ΣΦΕΕ: Επένδυση στην υγεία, την καινοτομία και την οικονομία της χώρας οι κλινικές μελέτες
Pharma Policy
19/05/2026 - 16:33
Συμφωνία FAMAR με την GE HealthCare για την παραγωγή ιωδιούχων σκιαγραφικών υγρών
Pharma News
19/05/2026 - 16:18
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Ποιοι πρέπει να προστατεύονται πολύ περισσότερο από τον ήλιο
Υγεία
19/05/2026 - 16:00
Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 15:34
Πως ένα τζελ μπορεί να φέρει ένα μέλλον χωρίς ενέσεις ινσουλίνης
Υγεία
19/05/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 14:05
Εμμηνόπαυση και πόνοι στο σώμα: Ένα σύμπτωμα που πολλές γυναίκες αγνοούν
Patient Talk
19/05/2026 - 14:00
Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων-διασωστών ΕΣΥ και ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 13:34
N.Παπανδρέου: Τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τα φάρμακα κοστίζουν ζωές – Έμφαση στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική αυτονομία
Pharma Policy
19/05/2026 - 13:15
Power peeing: Γιατί οι ειδικοί προειδοποιούν να μην πιέζεστε κατά την ούρηση
Υγεία
19/05/2026 - 13:00
«Πράσινο φως» από το Υπουργείο Υγείας για αποζημίωση συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης σε ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 12:18
Πατίνια: Οι κίνδυνοι τους για τη μυοσκελετική υγεία
Υγεία
19/05/2026 - 12:00
Έμπολα - ΠΟΥ: "Βαθιά ανησυχία" από τις διαστάσεις και την ταχύτητα εξάπλωσης της επιδημίας
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 11:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
Γιαννάκος: 40 ανήλικα σε παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ελλείψεων στις δομές πρόνοιας
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 11:00
Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo