ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην παιδική ηλικία επηρεάζει τον εγκέφαλο

Υγεία
Freepik
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πρώιμη και μέση παιδική ηλικία έχουν ασθενέστερες συνδέσεις μεταξύ βασικών περιοχών του εγκεφάλου.
Τετάρτη, 02/04/2025 - 08:48
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Τα παιδιά που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την πρώιμη και μέση παιδική ηλικία έχουν ασθενέστερες συνδέσεις μεταξύ βασικών περιοχών του εγκεφάλου. Τα ευρήματα της έρευνας της οποίας ηγήθηκε το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), που δημοσιεύθηκαν στο Environment International, αναδεικνύουν τις πιθανές επιπτώσεις της πρώιμης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η έρευνα έδειξε μειωμένη λειτουργική συνδεσιμότητα εντός και μεταξύ ορισμένων φλοιωδών και υποφλοιωδών δικτύων του εγκεφάλου. Τα δίκτυα αυτά είναι συστήματα διασυνδεδεμένων εγκεφαλικών δομών που συνεργάζονται για την εκτέλεση διαφόρων γνωστικών λειτουργιών, όπως η σκέψη, η αντίληψη και ο έλεγχος της κίνησης. Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στη λειτουργική συνδεσιμότητα των εγκεφαλικών δικτύων, ιδίως στα παιδιά. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ανάπτυξη και την ωρίμανση αυτών των δικτύων του εγκεφάλου.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 3.626 παιδιά από τη μελέτη Generation R στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, η οποία παρακολουθεί παιδιά που γεννήθηκαν από το 2002 έως το 2006. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην κατοικία των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5 και PM10), του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και των οξειδίων του αζώτου (NOX), εκτιμήθηκε με τη χρήση στατιστικών μοντέλων που συνδυάζουν πραγματικές μετρήσεις με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια αξιολογήθηκε η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου τόσο μεταξύ όσο και εντός των δικτύων, συμπεριλαμβανομένων 13 φλοιωδών δικτύων και τριών υποφλοιωδών περιοχών: της αμυγδαλής - υπεύθυνη για την επεξεργασία των συναισθημάτων και την ενεργοποίηση αντιδράσεων επιβίωσης -, του ιππόκαμπου - κλειδί για τον σχηματισμό μνήμης και τον χωρικό προσανατολισμό - και του ουραίου πυρήνα - που εμπλέκεται στη ρύθμιση της κίνησης, τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων.

Τα παιδιά αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας νευροαπεικονιστικές σαρώσεις σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή ο εγκέφαλός τους σαρώθηκε ενώ δεν εκτελούσαν καμία ενεργή εργασία, σε δύο χρονικές στιγμές: περίπου στην ηλικία των 10 ετών και ξανά σε μέση ηλικία 14 ετών. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αναλύθηκε σε δύο περιόδους: από τη γέννηση έως την ηλικία των τριών ετών και κατά το έτος πριν από την αξιολόγηση της νευροαπεικόνισης.

«Πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τις εγκεφαλικές συνδέσεις σε κατάσταση ηρεμίας, χρησιμοποιώντας εγκεφαλικές σαρώσεις που έγιναν πολλές φορές σε μια μεγάλη ομάδα παιδιών από τη γέννηση», λέει η Michelle Kusters, ερευνήτρια του ISGlobal και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Επίμονες συσχετίσεις κατά την εφηβεία

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μεγαλύτερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τη γέννηση έως την ηλικία των τριών ετών σχετίζεται με χαμηλότερη συνδεσιμότητα μεταξύ της αμυγδαλής και των φλοιωδών δικτύων που εμπλέκονται στην προσοχή, τη σωματοκινητική λειτουργία - η οποία συντονίζει τις κινήσεις του σώματος - και την ακουστική λειτουργία. Επιπλέον, η υψηλότερη έκθεση σε σωματίδια PM10 κατά το έτος πριν από τη νευροαπεικονιστική αξιολόγηση συσχετίστηκε με χαμηλότερη λειτουργική συνδεσιμότητα μεταξύ των δικτύων της προσοχής και του μέσου βρεγματικού τμήματος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανίχνευση ερεθισμάτων στο περιβάλλον και για την ενδοσκόπηση και την αυτοαντίληψη.

«Αυτές οι συσχετίσεις παραμένουν καθ' όλη τη διάρκεια της εφηβείας, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει επίμονες διαταραχές στη φυσιολογική ανάπτυξη των δικτύων του εγκεφάλου λόγω της έκθεσης στη ρύπανση. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη συναισθηματική επεξεργασία και τις γνωστικές λειτουργίες», εξηγεί η Mònica Guxens, ερευνήτρια του ICREA στο ISGlobal και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να κατανοήσουμε τον ακριβή αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη του εγκεφάλου», προσθέτει η ίδια.

Αλλαγές στο μέγεθος του εγκεφάλου

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη της ίδιας ομάδας εξέτασε τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της παιδικής ηλικίας και των αλλαγών στον όγκο του εγκεφάλου κατά την εφηβεία. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 4.243 παιδιά της ίδιας κοορτής Generation R, τα οποία υποβλήθηκαν σε επαναλαμβανόμενες αξιολογήσεις της λευκής ουσίας, της φλοιώδους φαιάς ουσίας, της παρεγκεφαλίδας και επτά υποφλοιωδών όγκων.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδίως στα λεπτά σωματίδια (PM2,5) και στον χαλκό, σχετίζεται με μικρότερο όγκο του ιππόκαμπου, μιας κρίσιμης εγκεφαλικής δομής για τη λειτουργία της μνήμης, στην ηλικία των 8 ετών. Ωστόσο, καθώς τα παιδιά μεγάλωναν, παρατηρήθηκε «αντισταθμιστική ανάπτυξη» στον ιππόκαμπο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου, ιδίως σε αυτή την περιοχή, μπορεί να εξουδετερώσει ορισμένες από τις αρχικές αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης στη ρύπανση. Παρά τις πρώιμες επιδράσεις στον όγκο του ιππόκαμπου, δεν βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άλλων όγκων του εγκεφάλου, όπως η λευκή ουσία, η φλοιώδης φαιά ουσία ή η παρεγκεφαλίδα.

Σημασία των αλλαγών πολιτικής

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν από κοινού τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την πρώιμη ζωή στη συνδεσιμότητα και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. «Ενώ ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να παρουσιάζουν αντισταθμιστική ανάπτυξη, οι επίμονες διαταραχές που παρατηρήθηκαν στα λειτουργικά δίκτυα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα των μηχανισμών πίσω από αυτές τις αλλαγές. Δεδομένης της εκτεταμένης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν τη σημασία των πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση των επιπέδων ρύπανσης, ιδίως στα αστικά περιβάλλοντα, για τη διασφάλιση της ανάπτυξης του εγκεφάλου των παιδιών», αναφέρει η Michelle Kusters.

Πηγή: Science Daily

  • ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνδυαστική ανοσοθεραπεία καταφέρνει να συρρικνώσει μεταστατικούς γαστρεντερικούς καρκίνους
Συνδυαστική ανοσοθεραπεία καταφέρνει να συρρικνώσει μεταστατικούς γαστρεντερικούς καρκίνους 02 Απριλίου 2025
Ο μηνίσκος της αγελάδας ανοίγει το δρόμο στην εύκολη αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου στον άνθρωπο 02 Απριλίου 2025
Ο μηνίσκος της αγελάδας ανοίγει το δρόμο στην εύκολη αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου στον άνθρωπο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων
Digital Health
03/07/2025 - 12:00

Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι μπροστά από την οθόνη συνδέεται με την έλλειψη ύπνου και αλλαγές στον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
24/06/2025 - 14:00

Ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι μπροστά από την οθόνη συνδέεται με την έλλειψη ύπνου και αλλαγές στον εγκέφαλο

Υπερσυγκέντρωση σιδήρου: Ο «κρυφός ένοχος» της πρόωρης εμφάνισης Alzheimer στο σύνδρομο Down
Υγεία
23/06/2025 - 13:30

Υπερσυγκέντρωση σιδήρου: Ο «κρυφός ένοχος» της πρόωρης εμφάνισης Alzheimer στο σύνδρομο Down

Η μάχη του φαγητού: Όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την επιθυμία για τροφή
Διατροφή
18/06/2025 - 19:27

Η μάχη του φαγητού: Όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την επιθυμία για τροφή

Εντοπίστηκε νέος γονιδιακός θεραπευτικός στόχος για τον αυτισμό
Υγεία
17/06/2025 - 14:11

Εντοπίστηκε νέος γονιδιακός θεραπευτικός στόχος για τον αυτισμό

Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Υγεία
11/06/2025 - 15:29

Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24
Be-Live: Ενημερωτική εκδήλωση για την υπογονιμότητα στη Χάλκη - Ανάγκη στήριξης των ακριτικών νησιών
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 17:08
Γεωργιάδης: «Εξοικονόμηση 400 εκατ. από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φίλτρου»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 16:46
ΕΛΕΑΝΑ: Βαθιά ανησυχία για τη μη κάλυψη των ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων στη νέα πολιτική διακήρυξη του ΟΗΕ
Patient Talk
03/07/2025 - 16:23
Α΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη
Pharma News
03/07/2025 - 15:59
Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες
Διατροφή
03/07/2025 - 15:36
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία
Health Talk
03/07/2025 - 14:43
Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18
Η γονιδιακή θεραπεία αποκατέστησε την ακοή σε πάσχοντες από κώφωση και βαρηκοΐα
Υγεία
03/07/2025 - 14:04
Εντυπωσιακή άνοδος στην αξιολόγηση των πολιτών για το Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
03/07/2025 - 13:42
O Τομέας ΕΚΑΒ Άνδρου ενισχύθηκε με νέο, σύγχρονο ασθενοφόρο
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 13:17
Οι γυναίκες διαχειρίζονται καλύτερα τον θυμό τους όσο μεγαλώνουν
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 13:00
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων
Digital Health
03/07/2025 - 12:00
Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό
Υγεία
03/07/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά ακόμα και στα αναπαραγωγικά υγρά
Υγεία
03/07/2025 - 10:00
Η έκθεση στον καπνό από πυρκαγιές προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
03/07/2025 - 09:00
Πρόταση μομφής κατά φον ντερ Λάιεν από ακροδεξιούς βουλευτές για το σκάνδαλο των μηνυμάτων με φαρμακευτικό κολοσσό
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 08:02
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo