Η ανεπαρκής υγιεινή των δοντιών μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος.
Είναι γνωστό από καιρό ότι η παρουσία επιβλαβών βακτηρίων και μυκήτων στο στόμα καθιστά τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε ασθένειες όπως ο καρκίνος σε σύγκριση με όσους έχουν πιο υγιές στόμα. Τώρα, μια νέα μελέτη προσδιορίζει ποια βακτήρια και μύκητες προκαλούν την αύξηση του κινδύνου.
Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ότι επιβλαβή μικρόβια που προέρχονται από το στόμα μπορούν να μεταφερθούν μέσω του σάλιου στο πάγκρεας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.
«Είναι πιο σαφές από ποτέ ότι το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος δεν βοηθούν μόνο στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου, αλλά μπορεί επίσης να προστατεύουν από τον καρκίνο», έγραψε ο συν-συγγραφέας και εμπειρογνώμονας σε θέματα υγείας του πληθυσμού, Δρ Richard Hayes, στο περιοδικό JAMA Oncology.
Η μελέτη εξέτασε 122.000 άτομα και εντόπισε τρία διαφορετικά παθογόνα του στόματος, 20 επιπλέον βακτήρια και τέσσερις μύκητες. Σε διάστημα οκτώ ετών, η μελέτη αξιολόγησε ποια βακτήρια και μύκητες οδήγησαν σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης μιας από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο έρευνες που παρακολούθησαν συμμετέχοντες στην Αμερική για περίπου οκτώ χρόνια. Αυτές οι έρευνες ήταν η American Cancer Society Cancer Prevention Study-II Nutrition Cohort και η Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial.
Οι υποψήφιοι έδωσαν δείγματα από το στόμα μετά από πλύσιμο με στοματικό διάλυμα, και όσοι διαγνώστηκαν με καρκίνο του παγκρέατος προσδιορίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης.
Από τους 122.000 συμμετέχοντες, 445 ανέπτυξαν καρκίνο του παγκρέατος και αντιστοιχίστηκαν με 445 «μάρτυρες» – συμμετέχοντες που παρέμειναν χωρίς καρκίνο. Από τους 890 συμμετέχοντες, η μέση ηλικία ήταν 67 έτη και το 53,3% ήταν άνδρες, ενώ οι υπόλοιποι ήταν γυναίκες.
«Τα στοματικά βακτηριακά παθογόνα της περιοδοντικής νόσου – P gingivalis, E nodatum και P micra – συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος», έγραψαν οι συγγραφείς στο συμπέρασμά τους.
«Μια σάρωση σε όλο το μικροβίωμα αποκάλυψε 8 στοματικά βακτήρια που συσχετίζονται με μειωμένο και 13 στοματικά βακτήρια που συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος».
Ένας μύκητας, γνωστός ως candida, ξεχώρισε ως ιδιαίτερα συνδεδεμένος με τον καρκίνο του παγκρέατος.
Ως αποτέλεσμα, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι «τα στοματικά βακτήρια και οι μύκητες ήταν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος».
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ογκολόγους στο μέλλον να εντοπίζουν άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος, επιτρέποντας στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αναπτύξουν ένα πιο εξατομικευμένο σχέδιο πρόληψης.
Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, κυρίως επειδή συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω των πολύ ασαφών συμπτωμάτων.
Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ίκτερο (κιτρίνισμα του λευκού των ματιών ή του δέρματος), κνησμό στο δέρμα, πιο σκουρόχρωμα ούρα και πιο ανοιχτόχρωμα κόπρανα.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης ή απροσδόκητη απώλεια βάρους, έλλειψη ενέργειας και κόπωση, καθώς και υψηλό πυρετό.
Τα πεπτικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, πόνο στο άνω μέρος του στομάχου και στην πλάτη - ο οποίος μπορεί να επιδεινώνεται όταν τρώτε ή ξαπλώνετε και να βελτιώνεται όταν σκύβετε προς τα εμπρός, καθώς και συμπτώματα δυσπεψίας, όπως φούσκωμα.
Πηγή: Independent