ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Gadget και χιλιάδες εφαρμογές για κινητά στην υπηρεσία της υγείας

Υγεία
PIXABAY
Αισθητήρες, φορετές συσκευές (wearables) και εφαρμογές της κινητής υγείας (mobile health) που συλλέγουν πληροφορίες για την υγεία έχουν μπει τόσο καθημερινότητα των ανθρώπων όσο και στον τομέα της ιατρικής.
Παρασκευή, 01/09/2023 - 19:45
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Νέδιο, καρδιολόγο εξειδικευμένο στις αρρυθμίες και αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας «αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 600 φορητές συσκευές που συλλέγουν πληροφορίες. Αυτές οι φορετές συσκευές συνήθως έχουν την μορφή ενός έξυπνου ρολογιού αλλά υπάρχουν και σε μορφή κοσμημάτων όπως δαχτυλίδια και σκουλαρίκια καθώς επίσης σε μορφή ρούχων ή γαντιών. Επίσης υπάρχουν περισσότερες από 4000 εφαρμογές για κινητό τηλέφωνο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα υγείας».

Ο επιφανής καρδιολόγος μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή ομιλία του με θέμα «Ο ασθενής τoy μέλλοντος: Sensors, wearables&m-health apps στην αρρυθμολογία» στο πλαίσιο του συνεδρίου Arrythmias Update 2023 που διοργανώνει τη Γ΄Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ.

Όπως εξηγεί ο κ. Νέδιος τα τελευταία χρόνια είναι γίνει μία ανανέωση και μια αλλαγή στο χώρο της υγείας που θα ωφελήσει πάρα πολύ τους ασθενείς.

«Μας προσφέρουν πολλά δεδομένα»

«Έχουμε μία σωρεία από αισθητήρες οι οποίοι πλέον είναι είτε μέσα στο σώμα είτε πάνω στο σώμα του ασθενούς και μας προσφέρουν πάρα πολλά δεδομένα τα οποία μας βοηθάνε ώστε να προλάβουμε την χειροτέρευση της υγείας του ασθενή. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Ξέρουμε από πολύ καιρό ότι οι βηματοδότες και οι απινιδωτές έχουν διάφορες μετρήσεις, όπως είναι διάφοροι δείκτες για το πόσο υγρό υπάρχει μέσα στους πνεύμονες του ασθενή, για το πώς είναι ο ρυθμός του, αν έχει αρρυθμίες ή όχι αν είναι γρήγορος ή αργός. Όλα αυτά τα δεδομένα μας έχουν βοηθήσει τα τελευταία χρόνια ώστε να βελτιώσουμε τη θεραπεία των ασθενών. Και τώρα πλέον αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερα εμφυτεύματα και αισθητήρες που μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες και ακόμα πιο πολύ χρησιμοποιούνται τα wearables δηλαδή οι φορετές συσκευές. Υπάρχουν συσκευές οι οποίες μπαίνουν στον καρπό, συσκευές οι οποίες μπαίνουν στο δείκτη, συσκευές οι οποίες είναι μέσα στα ρούχα που φοράμε π.χ. στα γάντια και οι οποίες μας δίνουν ένα σωρό πληροφορίες όπως π.χ. για τους παλμούς της καρδιάς, για την πίεση ή ακόμη και συσκευές που κάνουν ηλεκτροκαρδιογραφήματα. Αυτές οι συσκευές μας βοηθάνε να προλάβουμε τις αρρυθμίες ή να τις αναγνωρίσουμε εγκαίρως και να ξεκινήσουμε θεραπεία, να προλάβουμε την χειροτέρευση της κατάστασης του ασθενή, να έχουμε μια διαστρωμάτωση κινδύνου και να ξέρουμε ποιος είναι ο μελλοντικός κίνδυνος για τον ασθενή» προσθέτει ο κ. Νέδιος και παράλληλα σημειώνει ότι επειδή πλέον ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων υπάρχει μεγάλη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης.

«Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια εποχή όπου έχουμε πάρα πολλά δεδομένα και παράλληλα έχουμε τη διασύνδεση όλων αυτών των συσκευών και έχουμε τρομερή ισχύ επεξεργασίας. Οπότε μπορούμε και χρησιμοποιούμε αυτά τα δεδομένα για να να βοηθήσουμε τους ανθρώπους . Και βέβαια αυτό αλλάζει και το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούνε οι ασθενείς και γενικότερα οι άνθρωποι γιατί πλέον αυτό, κατά κάποιο τρόπο, ξεπερνάει τα παραδοσιακά σύνορα της ιατρικής και έρχεται πιο κοντά στον ασθενή. Αυτό είναι και το λεγόμενο mobile health ή κινητή υγεία, δηλαδή η υγεία που παίρνουμε μαζί στο κινητό μας το οποίο ήδη μαζεύει πάρα πολλές πληροφορίες και με βάση αυτές τις πληροφορίες μπορεί να μας δώσει feed back για το τι μπορούμε να κάνουμε . Υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές οι οποίες ακόμα και σε υγιείς προωθούν την άσκηση, προωθούν τις ασκήσεις μνήμης ώστε να μην έχουν αργότερα Αλτσχάιμερ, υπενθυμίζουν στους ασθενείς να πάρουν τα φάρμακά τους ,να ζυγιστούν, να μετρήσουν την πίεση τους , να πιούν νερό κλπ . Όλα αυτά σίγουρα θα βελτιώσουν πάρα πολύ την υγεία. Προβλέπεται ότι θα έχουμε και εξοικονόμηση χρημάτων. Παλαιότερα είχαμε το πρόβλημα, ότι οι ασθενείς παραμένανε στο σπίτι μέχρι που χειροτέρευε τόσο η κατάστασή τους και δεν πήγαινε άλλο. Τώρα ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή , να υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε μικροπροσαρμογές προτού τα πράγματα χειροτερέψουν τόσο πολύ και έτσι να αποφύγουν νοσηλείες ή ιδιαίτερα κρίσιμες καταστάσεις» επισημαίνει ο κ. Νέδιος.

Οι αλγόριθμοι θα γίνου πιο αποτελεσματικοί

Από την πλευρά του ο καρδιολόγος επιστημονικός συνεργάτης Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ψηφιακής Καρδιολογίας της ίδιας Κλινικής, Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε ότι στο μέλλον θα υπάρχουν νέες πιο έξυπνες συσκευές καθώς οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης όσο περισσότερα δεδομένα δέχονται, εκπαιδεύονται να γίνονται πιο αποτελεσματικοί.

«Αυτό σημαίνει ότι αφενός γίνεται πιο εύκολη τη δουλειά των γιατρών και αφετέρου ωφελούνται περισσότεροι οι ασθενείς γιατί μπορεί ένα τέτοιος αλγόριθμος να αναγνωρίσει πιο εύκολα τα σημάδια που είναι επικίνδυνα για τον ασθενή, να “χτυπήσει το καμπανάκι” ότι ο άνθρωπος κινδυνεύει ή να πει αν το φάρμακο που παίρνει τον ωφελεί. Κι εκεί μιλάμε πλέον για την ιατρική ακριβείας, την προσωποποιημένη ιατρική» σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης.

Οι ψηφιακές πλατφόρμες

Μιλώντας για τις ψηφιακές πλατφόρμες και τον ρόλο τους στην καθημερινότητα του κλινικού γιατρού, ο κ. Μπακογιάννης, αναφέρει ότι «μπορούμε να τις φανταστούμε σαν μια πλατφόρμα πάνω στην οποία συνδέονται διάφορα είδη πληροφοριών» και προσθέτει: «Οι βασικές πληροφορίες που έχουμε συνήθως προέρχονται από το ιατρικό ιστορικό των ασθενών καθώς επίσης και, αν πρόκειται για μία Κλινική, για τα δεδομένα που υπάρχουν από τη νοσηλεία του, από προηγούμενες νοσηλείες, προηγούμενες νόσους αλλά και τα φάρμακα του. Ταυτόχρονα συν τω χρόνω και με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας πάνω στις ψηφιακές πλατφόρμες προσαρμόζονται και άλλου είδους λειτουργίες, όπως είναι η τηλεπαρακολούθηση, όπως είναι δεδομένα από έξυπνες συσκευές, δεδομένα από εφαρμογές υγείας, δεδομένα από έξυπνα ρολόγια, αλλά και άλλες συσκευές όπως είναι σένσορες κλπ. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια και λόγω της πανδημίας Covid και του λόγω του λοκνταουν αναδείχτηκε πολύ έντονα η ανάγκη της τηλεπαρακολούθησης».

«Αυτό που μας επιφυλάσσει η καρδιολογία του μέλλοντος είναι αυτό που λέμε «όλα σε μία πλατφόρμα” όπου θα έχουμε πέρα από τα ιατρικά δεδομένα και δεδομένα κόστους καθώς και άλλα δεδομένα. Για παράδειγμα έχουμε έναν ασθενή που έχει κολπική μαρμαρυγή, τι κοστίζει στον ασθενή, τι κοστίζει στο νοσοκομείο και στο κράτος και πιθανόν να μας δώσει και τη δυνατότητα να βελτιωνόμαστε» σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
  • GADGET
  • ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το γυναικείο χέρι στο χειρουργείο εγγυάται λιγότερες επιπλοκές - Γιατί συμβαίνει αυτό!
Το γυναικείο χέρι στο χειρουργείο εγγυάται λιγότερες επιπλοκές - Γιατί συμβαίνει αυτό! 01 Σεπτεμβρίου 2023
Τούτουζας: Αντιβίωση σε οδοντιατρικούς ασθενείς που φέρουν απινιδωτή ή βηματοδότη 02 Σεπτεμβρίου 2023
Τούτουζας: Αντιβίωση σε οδοντιατρικούς ασθενείς που φέρουν απινιδωτή ή βηματοδότη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESC Congress 2026: 127 Έλληνες επιστήμονες συμμετείχαν ενεργά στο κορυφαίο καρδιολογικό συνέδριο
Υγεία
16/09/2026 - 07:28

ESC Congress 2026: 127 Έλληνες επιστήμονες συμμετείχαν ενεργά στο κορυφαίο καρδιολογικό συνέδριο

Λίγη σκόπιμη δυσκολία στην καθημερινότητά μας βγάζει τον εγκέφαλο από τον «αυτόματο πιλότο»
Υγεία
30/07/2026 - 17:27

Λίγη σκόπιμη δυσκολία στην καθημερινότητά μας βγάζει τον εγκέφαλο από τον «αυτόματο πιλότο»

Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;
Υγεία
20/03/2026 - 10:00

Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;

Πέντε προτεινόμενα μέτρα για την προστασία των εφήβων από την έκθεση σε τυχερά παιχνίδια
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 22:14

Πέντε προτεινόμενα μέτρα για την προστασία των εφήβων από την έκθεση σε τυχερά παιχνίδια

Καρδιολογία: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στις βαλβιδοπάθειες
Health Talk
27/10/2025 - 16:00

Καρδιολογία: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στις βαλβιδοπάθειες

ΕΚΕ: Συνέδριο για τη μετάβαση της καρδιολογίας στη νέα ψηφιακή εποχή 23 με 25 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 16:18

ΕΚΕ: Συνέδριο για τη μετάβαση της καρδιολογίας στη νέα ψηφιακή εποχή 23 με 25 Οκτωβρίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας
Ψυχική Υγεία
16/09/2026 - 11:00
ΙΣΑ: Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει τα τελευταία χρόνια σε ιατρεία
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 10:31
BPC-157: Το «πειραματικό» πεπτίδιο που δεν έχει εγκριθεί αλλά κάνει θραύση στη γκρίζα αγορά
Υγεία
16/09/2026 - 10:00
ΗΠΑ: Και τέταρτος θάνατος από ιλαρά στην Πενσιλβάνια
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 09:15
Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 09:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Στη φυλακή το ζευγάρι των γιατρών- Κατηγορούν το ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 08:20
ESC Congress 2026: 127 Έλληνες επιστήμονες συμμετείχαν ενεργά στο κορυφαίο καρδιολογικό συνέδριο
Υγεία
16/09/2026 - 07:28
ΟΗΕ: «Παραμένει φονική και τεράστιας κλίμακας η επιδημία του Έμπολα»
Υγεία
16/09/2026 - 03:43
Υγεία στην εργασία: Η πρόληψη δεν σταματά στην αποφυγή των ατυχημάτων
Υγεία
16/09/2026 - 00:09
ΠαΣΟΝοΠ: «Το ΕΣΥ δεν μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ανακαινίσεις κτηρίων και νέο εξοπλισμό»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 23:28
ΕΕΜΗ: Η σιωπηλή στα πρώτα της στάδια PBC μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος
Υγεία
15/09/2026 - 22:18
Τα 9+1 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης
Health Talk
15/09/2026 - 21:23
Έξι ασκήσεις ισορροπίας που μπορείτε να κάνετε καθώς μεγαλώνετε - Αναλυτικές οδηγίες
Fitness
15/09/2026 - 20:46
Ψυχική ενδυνάμωση, ανθεκτικότητα και οικογενειακή συνοχή μέσα από το «Hope Blooms» της ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ
Ψυχική Υγεία
15/09/2026 - 20:09
ΕΟΕ: Περισσότερες από 19 νέες διαγνώσεις καρκίνου προστάτη την ημέρα στην Ελλάδα το 2024
Υγεία
15/09/2026 - 19:33
Λέσβος: Απορρίφθηκε απόφαση για διακοπή των θανατώσεων ζώων λόγω αφθώδους πυρετού
Επικαιρότητα
15/09/2026 - 18:49
Επιστρέφουν οι «Ράμπο της Υγείας»; Τι εξετάζει το υπουργείο
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 18:14
«Οι Νοσηλευτές δίνουν Όραμα Ελπίδας»: Ενημερωτική δράση για τη δωρεά μυελού των οστών στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υγεία
15/09/2026 - 17:37
Pop-Up Liver Hub: Δράση πρόληψης των ηπατικών νοσημάτων σε μετανάστες και πρόσφυγες από τον «Προμηθέα»
Patient Talk
15/09/2026 - 17:11
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρουσίασε την ιστοσελίδα inosi.gr
Υγεία
15/09/2026 - 16:44
Φλεβική θρόμβωση: Φορετή διαγνωστική συσκευή για την πρώιμη ανίχνευση της σε φάση κλινικών μελετών
Digital Health
15/09/2026 - 16:19
Επιστροφή στο σχολείο και διατροφή των παιδιών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Διατροφή
15/09/2026 - 15:54
Αγαπηδάκη: «Αναγκαίες οι αλλαγές στην ΑΕΜΥ για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Άνοιας»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 15:28
Νέα μελέτη εξετάζει πιθανή αύξηση του κινδύνου θανάτου από αντιβιοτικό
Υγεία
15/09/2026 - 15:06
Πρώτο και σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ο τακτικός έλεγχος και η πρόληψη
Health Talk
15/09/2026 - 14:43
Το διάβασμα για ευχαρίστηση και μάλιστα με παρέα προστατεύει τον εγκέφαλο δια βίου
Ψυχική Υγεία
15/09/2026 - 14:00
Ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Υγεία: Σφοδρή κριτική στο υπουργείο μετά την υπόθεση Μαζωνάκη
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 13:27
Φάρμακα στα μέτρα μας: Πώς τα γονίδια μπορούν να προβλέψουν την ανταπόκριση στη θεραπεία
Υγεία
15/09/2026 - 13:00
Ακτινολόγοι: Ποιες εξετάσεις και επεμβάσεις δεν γίνονται νόμιμα
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 12:30
Χειρουργείο καταρράκτη στον Άρη; Τι έδειξε η δοκιμή αντοχής φακών στο Διάστημα
Υγεία
15/09/2026 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επτά τροφές που χορταίνουν περισσότερο και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους
Διατροφή
14/09/2026 - 13:00
ΙΣΑ: Οι τρεις παρεμβάσεις για την προστασία των ασθενών στο θολό τοπίο των υπηρεσιών μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 08:39
Περισσότεροι από 1.700 πολίτες στη Δυτική Αττική επωφελήθηκαν από δωρεάν ιατρικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 17:37
Απαντήσεις από τον ΙΣΑ στα ερωτήματα για την αδειοδότηση των ιατρείων και τους ελέγχους
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 18:37
Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
14/09/2026 - 19:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo