ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Gadget και χιλιάδες εφαρμογές για κινητά στην υπηρεσία της υγείας

Υγεία
PIXABAY
Αισθητήρες, φορετές συσκευές (wearables) και εφαρμογές της κινητής υγείας (mobile health) που συλλέγουν πληροφορίες για την υγεία έχουν μπει τόσο καθημερινότητα των ανθρώπων όσο και στον τομέα της ιατρικής.
Παρασκευή, 01/09/2023 - 19:45
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Νέδιο, καρδιολόγο εξειδικευμένο στις αρρυθμίες και αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας «αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 600 φορητές συσκευές που συλλέγουν πληροφορίες. Αυτές οι φορετές συσκευές συνήθως έχουν την μορφή ενός έξυπνου ρολογιού αλλά υπάρχουν και σε μορφή κοσμημάτων όπως δαχτυλίδια και σκουλαρίκια καθώς επίσης σε μορφή ρούχων ή γαντιών. Επίσης υπάρχουν περισσότερες από 4000 εφαρμογές για κινητό τηλέφωνο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα υγείας».

Ο επιφανής καρδιολόγος μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή ομιλία του με θέμα «Ο ασθενής τoy μέλλοντος: Sensors, wearables&m-health apps στην αρρυθμολογία» στο πλαίσιο του συνεδρίου Arrythmias Update 2023 που διοργανώνει τη Γ΄Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ.

Όπως εξηγεί ο κ. Νέδιος τα τελευταία χρόνια είναι γίνει μία ανανέωση και μια αλλαγή στο χώρο της υγείας που θα ωφελήσει πάρα πολύ τους ασθενείς.

«Μας προσφέρουν πολλά δεδομένα»

«Έχουμε μία σωρεία από αισθητήρες οι οποίοι πλέον είναι είτε μέσα στο σώμα είτε πάνω στο σώμα του ασθενούς και μας προσφέρουν πάρα πολλά δεδομένα τα οποία μας βοηθάνε ώστε να προλάβουμε την χειροτέρευση της υγείας του ασθενή. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Ξέρουμε από πολύ καιρό ότι οι βηματοδότες και οι απινιδωτές έχουν διάφορες μετρήσεις, όπως είναι διάφοροι δείκτες για το πόσο υγρό υπάρχει μέσα στους πνεύμονες του ασθενή, για το πώς είναι ο ρυθμός του, αν έχει αρρυθμίες ή όχι αν είναι γρήγορος ή αργός. Όλα αυτά τα δεδομένα μας έχουν βοηθήσει τα τελευταία χρόνια ώστε να βελτιώσουμε τη θεραπεία των ασθενών. Και τώρα πλέον αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερα εμφυτεύματα και αισθητήρες που μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες και ακόμα πιο πολύ χρησιμοποιούνται τα wearables δηλαδή οι φορετές συσκευές. Υπάρχουν συσκευές οι οποίες μπαίνουν στον καρπό, συσκευές οι οποίες μπαίνουν στο δείκτη, συσκευές οι οποίες είναι μέσα στα ρούχα που φοράμε π.χ. στα γάντια και οι οποίες μας δίνουν ένα σωρό πληροφορίες όπως π.χ. για τους παλμούς της καρδιάς, για την πίεση ή ακόμη και συσκευές που κάνουν ηλεκτροκαρδιογραφήματα. Αυτές οι συσκευές μας βοηθάνε να προλάβουμε τις αρρυθμίες ή να τις αναγνωρίσουμε εγκαίρως και να ξεκινήσουμε θεραπεία, να προλάβουμε την χειροτέρευση της κατάστασης του ασθενή, να έχουμε μια διαστρωμάτωση κινδύνου και να ξέρουμε ποιος είναι ο μελλοντικός κίνδυνος για τον ασθενή» προσθέτει ο κ. Νέδιος και παράλληλα σημειώνει ότι επειδή πλέον ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων υπάρχει μεγάλη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης.

«Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια εποχή όπου έχουμε πάρα πολλά δεδομένα και παράλληλα έχουμε τη διασύνδεση όλων αυτών των συσκευών και έχουμε τρομερή ισχύ επεξεργασίας. Οπότε μπορούμε και χρησιμοποιούμε αυτά τα δεδομένα για να να βοηθήσουμε τους ανθρώπους . Και βέβαια αυτό αλλάζει και το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούνε οι ασθενείς και γενικότερα οι άνθρωποι γιατί πλέον αυτό, κατά κάποιο τρόπο, ξεπερνάει τα παραδοσιακά σύνορα της ιατρικής και έρχεται πιο κοντά στον ασθενή. Αυτό είναι και το λεγόμενο mobile health ή κινητή υγεία, δηλαδή η υγεία που παίρνουμε μαζί στο κινητό μας το οποίο ήδη μαζεύει πάρα πολλές πληροφορίες και με βάση αυτές τις πληροφορίες μπορεί να μας δώσει feed back για το τι μπορούμε να κάνουμε . Υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές οι οποίες ακόμα και σε υγιείς προωθούν την άσκηση, προωθούν τις ασκήσεις μνήμης ώστε να μην έχουν αργότερα Αλτσχάιμερ, υπενθυμίζουν στους ασθενείς να πάρουν τα φάρμακά τους ,να ζυγιστούν, να μετρήσουν την πίεση τους , να πιούν νερό κλπ . Όλα αυτά σίγουρα θα βελτιώσουν πάρα πολύ την υγεία. Προβλέπεται ότι θα έχουμε και εξοικονόμηση χρημάτων. Παλαιότερα είχαμε το πρόβλημα, ότι οι ασθενείς παραμένανε στο σπίτι μέχρι που χειροτέρευε τόσο η κατάστασή τους και δεν πήγαινε άλλο. Τώρα ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή , να υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε μικροπροσαρμογές προτού τα πράγματα χειροτερέψουν τόσο πολύ και έτσι να αποφύγουν νοσηλείες ή ιδιαίτερα κρίσιμες καταστάσεις» επισημαίνει ο κ. Νέδιος.

Οι αλγόριθμοι θα γίνου πιο αποτελεσματικοί

Από την πλευρά του ο καρδιολόγος επιστημονικός συνεργάτης Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ψηφιακής Καρδιολογίας της ίδιας Κλινικής, Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε ότι στο μέλλον θα υπάρχουν νέες πιο έξυπνες συσκευές καθώς οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης όσο περισσότερα δεδομένα δέχονται, εκπαιδεύονται να γίνονται πιο αποτελεσματικοί.

«Αυτό σημαίνει ότι αφενός γίνεται πιο εύκολη τη δουλειά των γιατρών και αφετέρου ωφελούνται περισσότεροι οι ασθενείς γιατί μπορεί ένα τέτοιος αλγόριθμος να αναγνωρίσει πιο εύκολα τα σημάδια που είναι επικίνδυνα για τον ασθενή, να “χτυπήσει το καμπανάκι” ότι ο άνθρωπος κινδυνεύει ή να πει αν το φάρμακο που παίρνει τον ωφελεί. Κι εκεί μιλάμε πλέον για την ιατρική ακριβείας, την προσωποποιημένη ιατρική» σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης.

Οι ψηφιακές πλατφόρμες

Μιλώντας για τις ψηφιακές πλατφόρμες και τον ρόλο τους στην καθημερινότητα του κλινικού γιατρού, ο κ. Μπακογιάννης, αναφέρει ότι «μπορούμε να τις φανταστούμε σαν μια πλατφόρμα πάνω στην οποία συνδέονται διάφορα είδη πληροφοριών» και προσθέτει: «Οι βασικές πληροφορίες που έχουμε συνήθως προέρχονται από το ιατρικό ιστορικό των ασθενών καθώς επίσης και, αν πρόκειται για μία Κλινική, για τα δεδομένα που υπάρχουν από τη νοσηλεία του, από προηγούμενες νοσηλείες, προηγούμενες νόσους αλλά και τα φάρμακα του. Ταυτόχρονα συν τω χρόνω και με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας πάνω στις ψηφιακές πλατφόρμες προσαρμόζονται και άλλου είδους λειτουργίες, όπως είναι η τηλεπαρακολούθηση, όπως είναι δεδομένα από έξυπνες συσκευές, δεδομένα από εφαρμογές υγείας, δεδομένα από έξυπνα ρολόγια, αλλά και άλλες συσκευές όπως είναι σένσορες κλπ. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια και λόγω της πανδημίας Covid και του λόγω του λοκνταουν αναδείχτηκε πολύ έντονα η ανάγκη της τηλεπαρακολούθησης».

«Αυτό που μας επιφυλάσσει η καρδιολογία του μέλλοντος είναι αυτό που λέμε «όλα σε μία πλατφόρμα” όπου θα έχουμε πέρα από τα ιατρικά δεδομένα και δεδομένα κόστους καθώς και άλλα δεδομένα. Για παράδειγμα έχουμε έναν ασθενή που έχει κολπική μαρμαρυγή, τι κοστίζει στον ασθενή, τι κοστίζει στο νοσοκομείο και στο κράτος και πιθανόν να μας δώσει και τη δυνατότητα να βελτιωνόμαστε» σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
  • GADGET
  • ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το γυναικείο χέρι στο χειρουργείο εγγυάται λιγότερες επιπλοκές - Γιατί συμβαίνει αυτό!
Το γυναικείο χέρι στο χειρουργείο εγγυάται λιγότερες επιπλοκές - Γιατί συμβαίνει αυτό! 01 Σεπτεμβρίου 2023
Τούτουζας: Αντιβίωση σε οδοντιατρικούς ασθενείς που φέρουν απινιδωτή ή βηματοδότη 02 Σεπτεμβρίου 2023
Τούτουζας: Αντιβίωση σε οδοντιατρικούς ασθενείς που φέρουν απινιδωτή ή βηματοδότη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο wearable από την Huawei ανιχνεύει 60 δείκτες υγείας σε ένα μόλις λεπτό
Digital Health
02/05/2025 - 15:52

Νέο wearable από την Huawei ανιχνεύει 60 δείκτες υγείας σε ένα μόλις λεπτό

Bayer: Νέα όπλα στη μάχη κατά της μυοκαρδιοπάθειας
Pharma News
13/02/2025 - 11:47

Bayer: Νέα όπλα στη μάχη κατά της μυοκαρδιοπάθειας

Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Καρδιολογίας: Εκπαιδευτική επιστημονική εκδήλωση για την Καρδιακή Αμυλοείδωση
Επικαιρότητα
17/01/2025 - 00:06

Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Καρδιολογίας: Εκπαιδευτική επιστημονική εκδήλωση για την Καρδιακή Αμυλοείδωση

Στη Χερσόνησο Κρήτης το 45ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της ΕΚΕ - Τα θέματα που θα συζητηθούν
Health Talk
30/10/2024 - 06:27

Στη Χερσόνησο Κρήτης το 45ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της ΕΚΕ - Τα θέματα που θα συζητηθούν

Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ασφάλεια των φαρμάκων
Digital Health
19/10/2024 - 14:56

Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ασφάλεια των φαρμάκων

«Στην Καρδιά της Καινοτομίας»: Mία εκδήλωση Αριστείας από το ΥΓΕΙΑ και το ΜΗΤΕΡΑ
Υπηρεσίες Υγείας
14/10/2024 - 13:36

«Στην Καρδιά της Καινοτομίας»: Mία εκδήλωση Αριστείας από το ΥΓΕΙΑ και το ΜΗΤΕΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Δώρο ζωής»: Νέα ανοσοθεραπεία χαρίζει πέντε χρόνια ζωής σε ασθενείς με προχωρημένο στάδιο καρκίνου λαιμού -κεφαλιού
Pharma News
31/05/2025 - 09:33
Πώς συνδέεται το κάπνισμα με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Health Talk
31/05/2025 - 08:22
Σκληρή ανακοίνωση από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή για τα χειρουργεία παιδιών σε ιδιωτικές κλινικές!
Πολιτική Υγείας
31/05/2025 - 06:47
Στο διεθνές προσκήνιο το νερό Δίρφυς μέσα από ιατρική έρευνα
Επικαιρότητα
31/05/2025 - 03:29
Σε θετική κατεύθυνση η ανανέωση της άδειας λειτουργίας της μονάδας Μεταμόσχευσης στον «Ευαγγελισμό»
Patient Talk
31/05/2025 - 00:03
#LegsFirst: Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη Χρόνια Φλεβική Νόσο
Pharma News
30/05/2025 - 23:04
Φωταγωγήθηκε το κτήριο της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας
Επικαιρότητα
30/05/2025 - 22:48
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Ο ΠΙΣ χαρακτηρίζει ανενεργά τα μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου
Health Talk
30/05/2025 - 22:18
Σταθερά πρώτα στην προτίμηση των Ελλήνων τα συμπληρώματα διατροφής EVIOL
Pharma News
30/05/2025 - 21:21
ΠΟΜΕΠ: Σοβαρές ενστάσεις για τον καθολικό προληπτικό γονιδιωματικό έλεγχο στα νεογνά
Health Talk
30/05/2025 - 20:03
Ημέρα Καριέρας της ELPEN στην Κερατέα - Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της τοπικής κοινωνίας
Pharma News
30/05/2025 - 19:46
ΕΛΙΚΑΡ: Το 24,8% του πληθυσμού καπνίζει καθημερινά στη χώρα
Health Talk
30/05/2025 - 19:24
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Οι κρυφοί κίνδυνοι από τα νέα προϊόντα καπνού
Υγεία
30/05/2025 - 19:19
Ημερίδα της ΕΛΛΟΚ: Kαινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον καρκίνο των ωοθηκών στην Ελλάδα
Patient Talk
30/05/2025 - 18:46
Η διατροφή της... επιτυχίας στις Πανελλήνιες - Τι τρώμε κατά την διάρκεια των εξετάσεων
Διατροφή
30/05/2025 - 18:13
Deal μεταξύ GRIN Therapeutics και Angelini Pharma για το radiprodil
Pharma News
30/05/2025 - 17:01
ΠΟΝ: «Να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας συνταξιούχου αιμοκαθαιρόμενου»
Patient Talk
30/05/2025 - 16:37
ΕΣΑμεΑ: Έρευνα της Eurostat επιβεβαιώνει ότι τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού
Patient Talk
30/05/2025 - 16:19
Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ στις ΗΠΑ - Ο παράγοντας της άγνοιας κινδύνου
Υγεία
30/05/2025 - 16:02
Novo Nordisk Hellas: «Γίνε δωρητής βάρους – Δώσε βάρος στην υγεία σου»
Pharma News
30/05/2025 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Στηρίζουμε τη διακοπή καπνίσματος με 52 εξειδικευμένα ιατρεία σε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
30/05/2025 - 15:28
«Hλεκτρονικά τατουάζ» για την καταγραφή του ψυχικού φορτίου σε επαγγέλματα υψηλής ευθύνης
Digital Health
30/05/2025 - 15:14
Σημαντικές ανακοινώσεις με αποτελέσματα μελετών και δοκιμών για την ογκολογία στο ASCO 2025
Health Talk
30/05/2025 - 14:56
ΠΙΣ: «Στη Γάζα εξελίσσεται μία πρωτοφανής ανθρωπιστική καταστροφή»
Health Talk
30/05/2025 - 14:41
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση των τροχαίων και των νεκρών τον Μάρτιο
Επικαιρότητα
30/05/2025 - 14:24
Στυτική δυσλειτουργία: O ρόλος των τραυματισμών κατά τη σεξουαλική επαφή
Health Talk
30/05/2025 - 14:11
Ιουλία Τσέτη: Καθοριστική η συμβολή της AI στις βιοεπιστήμες, υπό την καθοδήγηση του ανθρώπου
Pharma News
30/05/2025 - 13:53
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Η επιβάρυνση του τσιγάρου και του ατμίσματος στα μάτια
Health Talk
30/05/2025 - 13:00
Κάνε το όπως η Γαλλία: Απαγόρευση καπνίσματος όπου υπάρχουν παιδιά!
Πολιτική Υγείας
30/05/2025 - 12:58
Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Οι θεραπευτικές εξελίξεις
Health Talk
30/05/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης για τη βοήθεια του ΕΕΣ στα Επείγοντα: Τη διαφορά την κάνουν πάντα οι άνθρωποι
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 09:15
ΕΟΠΥΥ: Η σημασία της άυλης συνταγογράφησης για την αποτροπή απάτης με τα φάρμακα
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 08:06
Σύνθετοι υδατάνθρακες: πώς συνδέονται με την υγιή γήρανση
Διατροφή
29/05/2025 - 18:00
Τσιόδρας προς Κομισιόν για σπάνιες ασθένειες: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 20:08
«Βραχιολάκια» στον Ευαγγελισμό: Πεντάωρες αναμονές και online γνωματεύσεις στα πλάνα
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 22:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo