ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Μύθος ή αλήθεια το «γκέι γονίδιο»

Υγεία
Έρευνα: Μύθος ή αλήθεια το «γκέι γονίδιο»
Τα αποτελέσματα της ευρύτερης μελέτης που έχει πραγματοποιηθεί για την εξέταση του ρόλου των γονιδίων στον προσδιορισμό του σεξουαλικού προσανατολισμού, κατέληξε ότι δεν υπάρχει ένα γονιδίωμα που να σε κάνει ομοφυλόφιλο κατά τη γέννησή σου.
Παρασκευή, 31/07/2020 - 11:36
— Photo: EUROKINISSI
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Κανένα γονίδιο δεν κάνει από μόνο του ένα άτομο ομοφυλόφιλο ή αμφιφυλόφιλο . Αντίθετα, χιλιάδες γονίδια μαζί επηρεάζουν πιθανώς τον σεξουαλικό προσανατολισμό, υποστηρίζει μια τεράστια μελέτη για τα γονιδιώματα σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

Σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες και στα δύο φύλα, μεταξύ 2% και 10% των ατόμων αναφέρουν ότι κάνουν σεξ με ένα μέλος του ίδιου φύλου, είτε αποκλειστικά είτε εκτός από το σεξ με ένα μέλος του αντίθετου φύλου, ανέφεραν οι ερευνητές. Οι βιολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν στον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι, αλλά πολλοί επιστήμονες υποπτεύονται ότι η γενετική παίζει ρόλο, δεδομένου ότι η σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου φαίνεται να τρέχει σε οικογένειες και παρατηρείται συχνότερα σε πανομοιότυπα δίδυμα από ό, τι στα αδέλφια δίδυμα.

Αλλά αυτό ήταν δύσκολο να αποδειχτεί, κυρίως επειδή οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως σχετικά μικρές ομάδες εθελοντών για έρευνα.

"Επειδή είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, η χρηματοδότηση ήταν ιστορικά περιορισμένη και η πρόσληψη συμμετεχόντων ήταν δύσκολη", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Fah Sathirapongsasuti, ανώτερος επιστήμονας και υπολογιστής βιολόγος στην εταιρεία γενετικών δοκιμών 23andMe, στο Live Science. Ο προσανατολισμός του ίδιου φύλου εξακολουθεί να ποινικοποιείται σε περισσότερες από 70 χώρες, σερ ορισμένες με τη θανατική ποινή, με αποτέλεσμα πολλοί να καταπιέζουν τις ερωτικές τους προτιμήσεις.

Μία μελέτη που διεξήχθη το 2019, ωστόσο, περιελάμβανε πολύ μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, καθιστώντας τα αποτελέσματα πιο αξιόπιστα στατιστικά από αυτά των προηγούμενων, μικρότερων μελετών. Στη μεγαλύτερη γενετική μελέτη σεξουαλικού προσανατολισμού μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες μελέτησαν μια ομάδα περίπου 470.000 εθελοντών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες που ανέφεραν εάν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τη σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου . Στηρίχθηκαν σε γενετικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο Biobank (μια μακροχρόνια μελέτη υγείας και γενετικής που εκτελείται στο Ηνωμένο Βασίλειο) και 23andMe, καθώς και απαντήσεις σε έρευνες που έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα, την έλξη, τις φαντασιώσεις και τη συμπεριφορά.

"Για να σας δώσουμε μια αίσθηση της κλίμακας των δεδομένων, είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερα από τις προηγούμενες μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Andrea Ganna, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής στη Φινλανδία, Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στο Live Science.

Αδύνατος ο προσδιορισμός του σεξουαλικού προσανατολισμού από ένα γονίδιο

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα γονίδιο που να σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου. Πέντε γενετικές παραλλαγές εμφανίστηκαν σημαντικά συνδεδεμένες με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και χιλιάδες ακόμη φαινόταν να εμπλέκονται σε μικρότερο βαθμό.

Στο τέλος, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να βρουν γενετικά μοτίβα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, με οποιονδήποτε τρόπο, για τον προσδιορισμό του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου. Αντ 'αυτού, η προδιάθεση για σεξουαλική συμπεριφορά του ιδίου φύλου επηρεάστηκε από ένα σύνθετο μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών επιδράσεων. Αυτό ισχύει επίσης για πολλά άλλα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως το ύψος.

"Είναι ουσιαστικά αδύνατο να προβλεφθεί η σεξουαλική συμπεριφορά ενός ατόμου από το γονιδίωμά του", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ben Neale, στατιστικός γενετιστής στο Broad Institute of MIT και Harvard, στο Live Science.

Ωστόσο, το εύρημα ότι δεν υπάρχει ένα μόνο γονίδιο ομοφυλόφιλων δεν σημαίνει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι γενετικός ή βιολογικός και ως εκ τούτου είναι μια επιλογή τρόπου ζωής .

"Αυτό είναι λάθος", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Brendan Zietsch, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία. "Βρίσκουμε ότι υπάρχουν πολλά, πολλά γονίδια που προδιαθέτουν τη σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου. Καθένα από αυτά ξεχωριστά έχει πολύ μικρό αποτέλεσμα, αλλά μαζί έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα».

"Μια άλλη πιθανή παρερμηνεία είναι να πιστεύουμε ότι εάν η προτίμηση του ίδιου φύλου επηρεάζεται γενετικά, πρέπει επομένως να καθοριστεί πλήρως γενετικά", πρόσθεσε ο Zietsch. "Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα γενετικά πανομοιότυπα άτομα - τα δίδυμα - συχνά έχουν διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και μη γενετικές επιρροές, αλλά δεν τα καταλαβαίνουμε καλά, και η μελέτη μας δεν λέει τίποτα γι 'αυτά."

Ωστόσο, ορισμένες από τις γενετικές παραλλαγές που εντοπίστηκαν στη μαζική μελέτη "θα μπορούσαν να υπαινίσσονται κάποιες βιολογικές οδούς που μπορεί να εμπλέκονται στη σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου", δήλωσε η Ganna. "Έτσι, μια παραλλαγή, για παράδειγμα, εντοπίστηκε σε ένα τμήμα DNA που στεγάζει πολλά γονίδια που σχετίζονται με την αίσθηση της οσμής. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η μυρωδιά έχει ισχυρή σχέση με τη σεξουαλική έλξη , αλλά οι σύνδεσμοί της με τις σεξουαλικές συμπεριφορές δεν είναι σαφείς. "

Επιπλέον, τα γονίδια φάνηκαν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες, είπε η Ganna.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι τα γονίδια μπορεί να διαδραματίσουν διαφορετικό ρόλο στη συμπεριφορά του ίδιου φύλου σε άνδρες έναντι γυναικών, λόγω βιολογικών παραγόντων, όπως τα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων. Άλλοι παράγοντες, όπως οι κοινωνικοί κανόνες σχετικά με τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που πρέπει να έχουν οι γυναίκες, θα μπορούσαν να κάνουν τις γυναίκες λιγότερο άνετες να αναφέρουν με ακρίβεια τη σεξουαλική τους συμπεριφορά. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να παρακάμψει τα αποτελέσματα.

Παρά το μεγάλο δείγμα της μελέτης, τα ευρήματα εξακολουθούν να είναι περιορισμένα επειδή οι ερευνητές ανέλυσαν μόνο πληθυσμούς με ευρωπαϊκή καταγωγή από δυτικές χώρες υψηλού εισοδήματος. Τα δεδομένα προέρχονταν επίσης κυρίως από ηλικιωμένα άτομα, τα οποία ζούσαν κυρίως κάτω από αυστηρότερους κοινωνικούς κανόνες και νομοθετικούς κανονισμούς από ό, τι σήμερα. Είναι πιθανό οι νεότεροι άνθρωποι, που συχνά μεγάλωναν κάτω από μια πιο ανεκτική κοινωνία, να αισθάνονται πιο ελεύθεροι να συμμετάσχουν σε πιο σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου από τους ηλικιωμένους με παρόμοια γενετικά μακιγιάζ. Έτσι τα ευρήματα μπορεί να μην είναι τόσο εφαρμόσιμα σε όλο το ηλικιακό φάσμα, σημείωσαν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ: Livescience

Τελευταία τροποποίηση στις 31/07/2020 - 11:56
  • ΓΟΝΙΔΙΟ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΜΥΘΟΣ
  • ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού: Ξεπέρασαν τις 60 οι νέες περιπτώσεις!
Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού: Ξεπέρασαν τις 60 οι νέες περιπτώσεις! 30 Ιουλίου 2020
Η πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου στη σκιά της πανδημίας 31 Ιουλίου 2020
Η πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου στη σκιά της πανδημίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας
Επικαιρότητα
24/06/2025 - 19:19

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας

SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα
Pharma Policy
25/06/2025 - 00:06

SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα

Έρευνα αποδεικνύει ότι η σεληνιακή σκόνη είναι λιγότερο τοξική από την αστική ρύπανση
Επικαιρότητα
18/06/2025 - 16:38

Έρευνα αποδεικνύει ότι η σεληνιακή σκόνη είναι λιγότερο τοξική από την αστική ρύπανση

Τα αποτελέσματα της 9ης Έρευνας του Lung Cancer Europe για την Ελλάδα
Υγεία
17/06/2025 - 16:44

Τα αποτελέσματα της 9ης Έρευνας του Lung Cancer Europe για την Ελλάδα

Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07

Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο

Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Υγεία
11/06/2025 - 15:29

Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη 16 Ιουλίου
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 10:27
Η εισπνοή μολυσμένου αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για έναν κοινό όγκο του εγκεφάλου
Υγεία
11/07/2025 - 10:00
Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας με...μέτρο
Υγεία
11/07/2025 - 09:00
Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Βελτίωση της κινητικής λειτουργίας με αυξημένη δόση νουσινερσένης
Pharma News
10/07/2025 - 17:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Gwada αρνητικό: η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο
Υγεία
10/07/2025 - 15:00
Πολλαπλό μυέλωμα: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
10/07/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για Τζάνειο: Ο ΟΔΙΠΥ είχε κάνει ελέγχους νωρίτερα - Ντρέπομαι για τον εκτυπωτή χωρίς μελάνι
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 13:18
Merck: Δυνατή προσθήκη σκευάσματος για τη ΧΑΠ στο πορτφόλιο της με την εξαγορά έναντι 10 δισ. της Verona
Pharma News
10/07/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Σ' ένα 10ήμερο η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων θα έχει ομαλοποιηθεί
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 12:47
Νέα θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 1 για χρόνια αν χορηγηθεί εγκαίρως
Pharma News
10/07/2025 - 12:00
Ρομπότ πραγματοποίησε επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια με 100% ακρίβεια
Digital Health
10/07/2025 - 11:00
Σε αναστολή τέθηκε η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:31
Στάση εργασίας του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας από τις 12:00 μέχρι τις 15:00
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:30
Χημειοθεραπεία χωρίς απώλεια μαλλιών χάρη στην ψύξη και τα αντιοξειδωτικά των σταφυλιών
Υγεία
10/07/2025 - 10:08
Η 11η «Βιβλιοθήκη Ανάσας» παραδόθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Υγεία
10/07/2025 - 09:14
ECDC: Η διφθερίτιδα εξαπλώνεται - Μέτρα προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 09:00
Υγεία - Μητέρα: Ενοποίηση των δύο κτιριακών συγκροτημάτων και δημιουργία ενιαίου κήπου 12.500 τ.μ
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 07:55
Το «προΣfΕΕρουμε» στη Μυτιλήνη: Στήριξη σε ευάλωτους συνανθρώπους μας σε δομές
Pharma Policy
10/07/2025 - 06:04
Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες
Pharma Policy
09/07/2025 - 21:00
ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 20:00
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας στο τραπέζι της συνάντησης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Υφυπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 19:00
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλές διαγνώσεις ΔΕΠΥ μπορεί να είναι ανακριβείς
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 19:00
ΕΟΔΥ: 4 κρούσματα λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική - Κάθε Τετάρτη η ενημέρωση
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 18:21
Η περιφέρεια της μέσης εργαλείο για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής
Υγεία
09/07/2025 - 18:00
Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα γονιμότητας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 17:05
Κυκλοφόρησε η πρώτη Barbie με διαβήτη τύπου 1
Επικαιρότητα
09/07/2025 - 16:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
Φάρμακο για τον βήχα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας της νόσου Πάρκινσον
Pharma News
08/07/2025 - 13:00
Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 11:55
AbbVie και «ΑΝΑΣΑ»: Μια εβδομάδα γεμάτη από δράσεις για τα παιδιά και το περιβάλλον
Pharma News
08/07/2025 - 21:39
Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo