ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Μύθος ή αλήθεια το «γκέι γονίδιο»

Υγεία
Έρευνα: Μύθος ή αλήθεια το «γκέι γονίδιο»
Τα αποτελέσματα της ευρύτερης μελέτης που έχει πραγματοποιηθεί για την εξέταση του ρόλου των γονιδίων στον προσδιορισμό του σεξουαλικού προσανατολισμού, κατέληξε ότι δεν υπάρχει ένα γονιδίωμα που να σε κάνει ομοφυλόφιλο κατά τη γέννησή σου.
Παρασκευή, 31/07/2020 - 11:36
— Photo: EUROKINISSI
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Κανένα γονίδιο δεν κάνει από μόνο του ένα άτομο ομοφυλόφιλο ή αμφιφυλόφιλο . Αντίθετα, χιλιάδες γονίδια μαζί επηρεάζουν πιθανώς τον σεξουαλικό προσανατολισμό, υποστηρίζει μια τεράστια μελέτη για τα γονιδιώματα σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

Σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες και στα δύο φύλα, μεταξύ 2% και 10% των ατόμων αναφέρουν ότι κάνουν σεξ με ένα μέλος του ίδιου φύλου, είτε αποκλειστικά είτε εκτός από το σεξ με ένα μέλος του αντίθετου φύλου, ανέφεραν οι ερευνητές. Οι βιολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν στον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι, αλλά πολλοί επιστήμονες υποπτεύονται ότι η γενετική παίζει ρόλο, δεδομένου ότι η σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου φαίνεται να τρέχει σε οικογένειες και παρατηρείται συχνότερα σε πανομοιότυπα δίδυμα από ό, τι στα αδέλφια δίδυμα.

Αλλά αυτό ήταν δύσκολο να αποδειχτεί, κυρίως επειδή οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως σχετικά μικρές ομάδες εθελοντών για έρευνα.

"Επειδή είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, η χρηματοδότηση ήταν ιστορικά περιορισμένη και η πρόσληψη συμμετεχόντων ήταν δύσκολη", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Fah Sathirapongsasuti, ανώτερος επιστήμονας και υπολογιστής βιολόγος στην εταιρεία γενετικών δοκιμών 23andMe, στο Live Science. Ο προσανατολισμός του ίδιου φύλου εξακολουθεί να ποινικοποιείται σε περισσότερες από 70 χώρες, σερ ορισμένες με τη θανατική ποινή, με αποτέλεσμα πολλοί να καταπιέζουν τις ερωτικές τους προτιμήσεις.

Μία μελέτη που διεξήχθη το 2019, ωστόσο, περιελάμβανε πολύ μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, καθιστώντας τα αποτελέσματα πιο αξιόπιστα στατιστικά από αυτά των προηγούμενων, μικρότερων μελετών. Στη μεγαλύτερη γενετική μελέτη σεξουαλικού προσανατολισμού μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες μελέτησαν μια ομάδα περίπου 470.000 εθελοντών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες που ανέφεραν εάν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τη σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου . Στηρίχθηκαν σε γενετικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο Biobank (μια μακροχρόνια μελέτη υγείας και γενετικής που εκτελείται στο Ηνωμένο Βασίλειο) και 23andMe, καθώς και απαντήσεις σε έρευνες που έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα, την έλξη, τις φαντασιώσεις και τη συμπεριφορά.

"Για να σας δώσουμε μια αίσθηση της κλίμακας των δεδομένων, είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερα από τις προηγούμενες μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Andrea Ganna, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής στη Φινλανδία, Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στο Live Science.

Αδύνατος ο προσδιορισμός του σεξουαλικού προσανατολισμού από ένα γονίδιο

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα γονίδιο που να σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου. Πέντε γενετικές παραλλαγές εμφανίστηκαν σημαντικά συνδεδεμένες με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και χιλιάδες ακόμη φαινόταν να εμπλέκονται σε μικρότερο βαθμό.

Στο τέλος, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να βρουν γενετικά μοτίβα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, με οποιονδήποτε τρόπο, για τον προσδιορισμό του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου. Αντ 'αυτού, η προδιάθεση για σεξουαλική συμπεριφορά του ιδίου φύλου επηρεάστηκε από ένα σύνθετο μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών επιδράσεων. Αυτό ισχύει επίσης για πολλά άλλα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως το ύψος.

"Είναι ουσιαστικά αδύνατο να προβλεφθεί η σεξουαλική συμπεριφορά ενός ατόμου από το γονιδίωμά του", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ben Neale, στατιστικός γενετιστής στο Broad Institute of MIT και Harvard, στο Live Science.

Ωστόσο, το εύρημα ότι δεν υπάρχει ένα μόνο γονίδιο ομοφυλόφιλων δεν σημαίνει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι γενετικός ή βιολογικός και ως εκ τούτου είναι μια επιλογή τρόπου ζωής .

"Αυτό είναι λάθος", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Brendan Zietsch, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία. "Βρίσκουμε ότι υπάρχουν πολλά, πολλά γονίδια που προδιαθέτουν τη σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου. Καθένα από αυτά ξεχωριστά έχει πολύ μικρό αποτέλεσμα, αλλά μαζί έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα».

"Μια άλλη πιθανή παρερμηνεία είναι να πιστεύουμε ότι εάν η προτίμηση του ίδιου φύλου επηρεάζεται γενετικά, πρέπει επομένως να καθοριστεί πλήρως γενετικά", πρόσθεσε ο Zietsch. "Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα γενετικά πανομοιότυπα άτομα - τα δίδυμα - συχνά έχουν διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και μη γενετικές επιρροές, αλλά δεν τα καταλαβαίνουμε καλά, και η μελέτη μας δεν λέει τίποτα γι 'αυτά."

Ωστόσο, ορισμένες από τις γενετικές παραλλαγές που εντοπίστηκαν στη μαζική μελέτη "θα μπορούσαν να υπαινίσσονται κάποιες βιολογικές οδούς που μπορεί να εμπλέκονται στη σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου", δήλωσε η Ganna. "Έτσι, μια παραλλαγή, για παράδειγμα, εντοπίστηκε σε ένα τμήμα DNA που στεγάζει πολλά γονίδια που σχετίζονται με την αίσθηση της οσμής. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η μυρωδιά έχει ισχυρή σχέση με τη σεξουαλική έλξη , αλλά οι σύνδεσμοί της με τις σεξουαλικές συμπεριφορές δεν είναι σαφείς. "

Επιπλέον, τα γονίδια φάνηκαν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες, είπε η Ganna.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι τα γονίδια μπορεί να διαδραματίσουν διαφορετικό ρόλο στη συμπεριφορά του ίδιου φύλου σε άνδρες έναντι γυναικών, λόγω βιολογικών παραγόντων, όπως τα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων. Άλλοι παράγοντες, όπως οι κοινωνικοί κανόνες σχετικά με τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που πρέπει να έχουν οι γυναίκες, θα μπορούσαν να κάνουν τις γυναίκες λιγότερο άνετες να αναφέρουν με ακρίβεια τη σεξουαλική τους συμπεριφορά. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να παρακάμψει τα αποτελέσματα.

Παρά το μεγάλο δείγμα της μελέτης, τα ευρήματα εξακολουθούν να είναι περιορισμένα επειδή οι ερευνητές ανέλυσαν μόνο πληθυσμούς με ευρωπαϊκή καταγωγή από δυτικές χώρες υψηλού εισοδήματος. Τα δεδομένα προέρχονταν επίσης κυρίως από ηλικιωμένα άτομα, τα οποία ζούσαν κυρίως κάτω από αυστηρότερους κοινωνικούς κανόνες και νομοθετικούς κανονισμούς από ό, τι σήμερα. Είναι πιθανό οι νεότεροι άνθρωποι, που συχνά μεγάλωναν κάτω από μια πιο ανεκτική κοινωνία, να αισθάνονται πιο ελεύθεροι να συμμετάσχουν σε πιο σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου από τους ηλικιωμένους με παρόμοια γενετικά μακιγιάζ. Έτσι τα ευρήματα μπορεί να μην είναι τόσο εφαρμόσιμα σε όλο το ηλικιακό φάσμα, σημείωσαν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ: Livescience

Τελευταία τροποποίηση στις 31/07/2020 - 11:56
  • ΓΟΝΙΔΙΟ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΜΥΘΟΣ
  • ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού: Ξεπέρασαν τις 60 οι νέες περιπτώσεις!
Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού: Ξεπέρασαν τις 60 οι νέες περιπτώσεις! 30 Ιουλίου 2020
Η πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου στη σκιά της πανδημίας 31 Ιουλίου 2020
Η πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου στη σκιά της πανδημίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας
Επικαιρότητα
24/06/2025 - 19:19

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας

SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα
Pharma Policy
25/06/2025 - 00:06

SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα

Έρευνα αποδεικνύει ότι η σεληνιακή σκόνη είναι λιγότερο τοξική από την αστική ρύπανση
Επικαιρότητα
18/06/2025 - 16:38

Έρευνα αποδεικνύει ότι η σεληνιακή σκόνη είναι λιγότερο τοξική από την αστική ρύπανση

Τα αποτελέσματα της 9ης Έρευνας του Lung Cancer Europe για την Ελλάδα
Υγεία
17/06/2025 - 16:44

Τα αποτελέσματα της 9ης Έρευνας του Lung Cancer Europe για την Ελλάδα

Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07

Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο

Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Υγεία
11/06/2025 - 15:29

Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι γιατροί Καρδίτσας και Τρικάλων διαμαρτύρονται για τις μετακινήσεις σε νησιά με το «έτσι θέλω»
Πολιτική Υγείας
19/07/2025 - 00:09
Μιχαηλίδου: «Ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια για 15.000 συμπολίτες μας χωρίς οικονομική επιβάρυνση»
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 19:43
Έρχεται καύσωνας από την Κυριακή με 44άρια στα θερμόμετρα - Η πρόγνωση Κολυδά
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 17:44
Τι πίνουμε τις ημέρες του καύσωνα; Προτάσεις για να μείνουμε ακμαίοι και σωστά ενυδατωμένοι
Διατροφή
18/07/2025 - 17:06
Καταρράκτης και καλοκαίρι: Πώς επηρεάζεται η όραση;
Health Talk
18/07/2025 - 16:44
Τα τελευταία δεδομένα για τις επιδημικές εξάρσεις του ιού του Δυτικού Νείλου
Υγεία
18/07/2025 - 16:21
H DEMO συστήνει την πρώτη Βιο-Ακαδημία στην Ελλάδα
Pharma News
18/07/2025 - 15:58
Το Specialized Healthcare Hub έλαβε πιστοποίηση ISO 15224
Υπηρεσίες Υγείας
18/07/2025 - 15:34
Το μοναδικό στην Ελλάδα υπερμικροσκόπιο στην πανεπιστημιακή Α' Ορθοπαιδική Κλινική του Παπανικολάου
Υγεία
18/07/2025 - 15:18
Η μουσική μπορεί να μειώσει την ταραχή σε ασθενείς με άνοια
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 15:00
Ο ΙΣΑ προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback - «Απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων»
Πολιτική Υγείας
18/07/2025 - 14:44
ΕΣΑμεΑ: Επιστολή σε Γεωργιάδη για τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τη διανομή κατ' οίκον των ΦΥΚ
Patient Talk
18/07/2025 - 14:26
Νέος ορισμός παχυσαρκίας: Ένας στους 5 με περιττό βάρος είναι τελικά παχύσαρκος- Το προφίλ υγείας τους
Υγεία
18/07/2025 - 14:00
Φάρμακο κατά της παχυσαρκίας φαίνεται να μειώνει το μέγεθος των καρκινικών όγκων του μαστού
Pharma News
18/07/2025 - 13:00
Τεχνητή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε light αναψυκτικά και σε τσίχλες μπορεί να προκαλεί πρόωρη εφηβεία
Διατροφή
18/07/2025 - 12:00
Παιδικά εμβόλια και αυτισμός: Mελέτη-ορόσημο έδειξε ότι μπορεί και να προστατεύουν από τη διαταραχή
Υγεία
18/07/2025 - 11:07
Εξέταση στα μάτια μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια
Υγεία
18/07/2025 - 10:00
Ένας καφές αρκεί για να αλλάξει τη δομή του ύπνου
Υγεία
18/07/2025 - 09:00
Τι είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια με την οποία διαγνώστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 08:03
Η Chiesi Hellas βραβεύθηκε για πρωτοβουλίες που προασπίζουν την ισότητα και την καινοτομία
Pharma News
18/07/2025 - 06:54
Γνωστή δικηγορική εταιρεία δώρισε βιβλία σε θεραπευτική κοινότητα του ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 03:27
Ο ΠΟΥ ζητεί να υποδεχθούν και άλλες χώρες ασθενείς από τη Γάζα για νοσηλεία
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 00:03
Ο John Nason διαδέχεται τον Δημήτρη Καδή στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Pharmathen
Pharma News
17/07/2025 - 19:19
«Παγώνοντας» τον χρόνο: Πώς τα «μαγικά μανιτάρια» μπορούν να καθυστερήσουν το γήρας
Υγεία
17/07/2025 - 18:57
EIFO και Novo Nordisk επενδύουν 80 εκατ. ευρώ στον ισχυρότερο κβαντικό υπολογιστή παγκοσμίως
Pharma News
17/07/2025 - 17:17
Πάρκινσον: Τα σκυλιά ανιχνεύουν την νόσο χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα με ακρίβεια 98%
Υγεία
17/07/2025 - 16:49
Θεσσαλονίκη: Τα δύο κλειδιά για την προστασία των ζώων από την ευλογιά των προβάτων
Επικαιρότητα
17/07/2025 - 16:38
Mediterraneo Hospital: Παγκόσμια πρωτιά στην ενδοσκοπική μαστεκτομή με το ρομποτικό σύστημα HandX
Υπηρεσίες Υγείας
17/07/2025 - 16:21
Ξεκινάει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ιδιωτικών κλινικών - Τι αλλάζει στη φροντίδα των ασθενών
Υπηρεσίες Υγείας
17/07/2025 - 15:47
Διαθέσιμη παντού η Ναλοξόνη για την αντιμετώπιση της θνησιμότητας από υπερβολική δόση οπιοειδών
Πολιτική Υγείας
17/07/2025 - 15:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η MSD εξαγοράζει την Verona Pharma επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό της στις καρδιοαναπνευστικές παθήσεις
Pharma News
16/07/2025 - 06:54
Αριστείο γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ιουλία Τσέτη
Pharma News
16/07/2025 - 13:47
The Lancet: Η υγεία παγκοσμίως σε περίοδο «λιτότητας»
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 07:57
Η Άννα Παπακοσμοπούλου,νέα Head of Communications & Patient Advocacy της Novartis Hellas
Pharma News
16/07/2025 - 11:29
Γεωργιάδης: 3.000 κλήσεις την πρώτη μέρα στο 1566- Δεν καταργείται το 166
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo