ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάρκινσον: Πιο έγκαιρα από ποτέ η διάγνωση, πόσο κοντά είμαστε στα τεστ ταχείας ανίχνευσης (βίντεο)

Υγεία
ndcn.ox.ac.uk
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο σε 5 χρόνια και λιγότερο από τώρα να υπάρχουν τεστ ταχείας ανίχνευσης του πάρκινσον, είπε η καθηγήτρια Νευροεπιστήμης και Κλινικής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Νοσοκομείο John Radcliffe που επίσης εδρεύει στην Οξφόρδη η Dr Χρυσταλίνα Αντωνιάδου στο news4health.gr.
Δευτέρα, 14/06/2021 - 11:25
— Photo: ndcn.ox.ac.uk
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Τα τεστ αυτά δεν αποκλείεται να μπορούν να πουν με ακρίβεια τι είδος πάρκινσον έχει κάποιος και ποια θα είναι η εξέλιξη της νόσου.

Η καθηγήτρια Xρυσταλίνα Αντωνιάδου μίλησε στο news4health.g, το πρώτο site στην Ελλάδα που μίλησε μαζί της σχετικά με την έρευνά της γύρω από το πάρκινσον και μας εξήγησε σε τι στάδιο βρίσκεται η θεραπεία της νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

Η ίδια ηγείται της ερευνητικής κλινικής ομάδας που εδρεύει στην Οξφόρδη, την NeuroMetrology η οποία και αξιολογεί τα στάδια της εξέλιξης του Πάρκινσον μεταξύ άλλων. Η ομάδα αυτή είναι σε θέση να παρακολουθεί παρκινσονικούς ασθενείς και μέσω ειδικών μετρήσεων να κατανοεί σε βάθος το πρόβλημα του κάθε ατόμου ξεχωριστά, συμβάλλοντας δραστικά στην θεραπεία του.

Με την έρευνά της φιλοδοξούσε από την αρχή να βάλει το λιθαράκι της στην θεραπεία της ασθένειας. «Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Από το διδακτορικό μου στο Cambridge ήδη ήθελα με μαθηματικό τρόπο να κατανοήσω την ασθένεια » είπε χαρακτηριστικά. ‘Ετσι, σήμερα είναι σε θέση μέσα από μια αρχική αξιολόγηση που γίνεται από την ίδια και την ομάδα της σε συνδυασμό με τις μετρήσεις που μπορούν να κάνουν μέσω την οργάνων που χρησιμοποιούν να «σκανάρουν» την κίνηση του ασθενούς και να καταλήγουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη νόσο μέσω ποσοτικοποίησης.

«Ήθελα να δώσω κάτι περισσότερο. Κάτι παραπάνω από αυτό που μπορεί να δώσει ο άνθρωπος - γιατρός μέσα από τον τρόπο αυτό» είπε.

Πώς εντοπίζουν το πρόβλημα

Όπως εξήγησε στο news4health.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια νευροεπιστήμης και κλινικής νευρολογίας, το πάρκινσον δεν είναι μια απλή ασθένεια καθώς υπάρχουν διάφορα είδη, γεγονός το οποίο ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Μέσα από την έρευνά αυτή λοιπόν οι επιστήμονες μπορούν δουν από τι πάσχει ο κάθε ασθενής στην πράξη. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορούν να κατανοήσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμακων που λαμβάνει ο ασθενής.

Παράλληλα, αυτό είναι σημαντικό τόσο για την οικογένεια όσο και τους φροντιστές του ασθενούς να γνωρίζουν ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα για να το αντιμετωπίζουν με καλύτερο τρόπο.

«Με τα μικρά αξιολογικά συστήματα που διαθέτει η ομάδα - επιταχυνσιόμετρα (accelerometres) είναι σε θέση να καταλαβαίνουν πως λειτουργεί το σώμα του ασθενούς. «Τα βάζουμε στα χέρια ή στο γοφό αλλά και σε όλο το σώμα και παρακολουθούμε την κίνησή τους. Έπειτα μπορούμε να κάνουμε σύγκριση και αντιπαράθεση των στοιχείων μεταξύ τους καθώς και με την κλινική εικόνα που έχουμε» Επίσης, με τον τρόπο αυτό μπορούν να δουν πιο καθαρά αν η δική τους επιστημονική εκτίμηση ταυτίζεται με όσα λέει η τεχνολογία μας είπε.

Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι και το ευτύχημα. Γιατί έτσι μπορούμε με περισσότερη ακρίβεια στις κλινικές έρευνες να δουμε τι συμβαίνει. Επίσης, με αυτό τον τρόπο που μπορούμε να διαλέξουμε ποιοι ασθενείς και γιατί είναι κατάλληλοι ώστε να πάρουν μέρος στις νέες κλινικές δοκιμές για τα νέα φάρμακα». Η έρευνα αυτή εξυπηρετεί λοιπόν και την επιλογή του δείγματος μιας δοκιμής.

Παράλληλα, κάνουν home monitoring. Στέλουν δηλαδή τους ασθενείς στο σπίτι και είναι σε θέση να παρακολουθούν αν έπεσαν, πώς περπατάνε και σε τι κατάσταση είναι, λαμβάνοντας τα δεδομένα ασύρματα (wirelesly) στον υπολογιστή. Στην ουσία με την βοήθεια της τηλεϊατρικής μπορούν να παρακολουθούν τους ασθενείς και να γνωρίσουν όλα εκείνα τα μπλοκαρίσματα που δυσκολεύουν τη ζωή του.

«Έχουμε δρόμο ακόμα για να μπορέσουμε να πούμε με εμπιστοσύνη στον κόσμο πώς ακριβώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία αυτά, ωστόσο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα, καθώς τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ καλά μέχρι σήμερα».

Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο που υπάρχει

Το λεβοντόπα είναι αυτή τη στιγμή το πιο αποτελεσματικό φάρμακο που υπάρχει. «Ξέρουμε πόσο αποτελεσματικό είναι, τις παρενέργειες και πως μπορεί να αντιδράσει ένας ασθενής. Δεν έχουμε μέχρι τώρα άλλο φάρμακο που να σταματά τη νόσο» τόνισε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά νέα φάρμακα που αναμένεται να δοκιμαστούν τα οποία και δεν αποκλείεται να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά, μας εξήγησε.

Νέα φάρμακα δεν είχαν την τύχη να δοκιμάζουν ακόμα λόγω κορονοϊού- καθώς θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές - ωστόσο είναι αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα αρχίσουν να συμμετέχουν σε εκείνες τις δοκιμές οι οποίες θα αναδείξουν και νέα φάρμακα.

Όπως είπε στο news4health.gr δεν αποκλείεται σε 5 χρόνια και λιγότερα από τώρα να υπάρχουν τεστ ανιχνευσης της ασθένειας, τα οποία θα μπορούν να πουν με ακρίβεια τι πάρκινσον έχει κάποιος και ποια θα είναι η εξέλιξη της νόσου. Οι παρκινσόνικοι μπορεί να υποφέρουν και από άνοια η οποία δεν είναι ίδια με το αλτσχάιμερ και τα τεστ αυτά ενδεχομένως να φανούν χρήσιμα και σε αυτό το κομμάτι.

Ο ρόλος της άλφα - συνουκλεΐνης στην παρασκευή νέου φαρμάκου

Η άλφα - συνουκλεΐνη είναι μια πρωτεΐνη η οποία όπως αναφέρει η καθηγήτρια Αντωνιάδου στην δημοσίευση που έγινε στο “Τhe conversation” σε κείμενο που συνυπογράφει με τους Bastiaan Bloem και Salil Patel παίζει ρόλο στην εκδήλωση της νόσου. Η νευρωνική πρωτεΐνη αυτή και το ποσοστό συσσώρευσης της στα κύτταρα είναι η αιτία που φαίνεται να δημιουργεί την εκδήλωση της νόσου. «Το πως αντιγράφεται, διπλώνει και ξεδιπλώνεται παίζει σημαντικό ρόλο ωστόσο είναι πολλά τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα» είπε και πρόσθεσε: «Όταν παρασκευάζεται ένα φάρμακο πρέπει να είμαστε σε θέση να ξέρουμε ακριβώς πώς λειτουργεί μια τέτοια πρωτεΐνη αλλά και να μπορούμε να σταματάμε την εξωκυτταρική δραστηριότητά της, γιατί όταν βγαίνει εκτός κυττάρου έχει και άλλες παρενέργειες, με τοξικές επιπτώσεις στον οργανισμό».

Απάντηση δεν υπάρχει ακόμα στο πως ακριβώς δρα, ωστόσο η ομάδα της θα συμμετέχει σε εκείνες τις κλινικές δοκιμές που μπορούν να αναδείξουν εκείνους τους βιοδείκτες, η μελέτη των οποίων θα μας φέρει πιο κοντά σε νέα ακόμα πιο αποτελεσματικά φάρμακα.

Σε κάθε περίπτωση η καθηγήτρια μετά από ερώτηση του news4health.gr αν είμαστε κοντά σε τεστ ταχείας ανίχνευσης του πάρκινσον τα οποία θα είναι και οικονομικά πιο προσιτά για τον ασθενή ξεκαθάρισε ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά. «Πριν από πέντε χρόνια δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε την ίδια απάντηση. Ωστόσο, τώρα λόγω των τεχνολογικών εργαλείων που έχουμε στα χέρια μας γενικά - όχι μόνο της δικής μας ομάδας αλλα και γενικά παγκοσμίως - μπορούμε να πούμε ότι σε 5 χρόνια από τώρα είναι πολύ πιθανό». Τώρα είμαστε σε θέση με ποσοστά να ξέρουμε νωρίτερα πότε θα εμφανίσεις πάρκισνον - τα πρώτα ήπια συμπτώματα, το τρέμουλο για παράδειγμα - και όταν πια το εμφανίσεις να σου πούμε ποιον τύπο έχεις και αν και πόσο πιθανό είναι να εμφανίσεις και άνοια, το είδος εκείνο που σχετίζεται με το πάρκινσον. Για το αλτσχάιμερ δεν μπορούv να δώσουν ακόμα με ακρίβεια απαντήσεις.

«Το πάρκινσον είναι μια ασθένεια με την οποία μαθαίνεις να ζεις. Δεν πεθαίνεις από πάρκινσον, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια.» είπε κλείνοντας η καθηγήτρια θέλοντας να τονίσει ότι η συνδυαστική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς υπογραμμίζοντας ότι πρέπει πάντα να συζητείται με τον ασθενή και την οικογένειά του.«Δεν είναι μόνο τα φάρμακα που βοηθούν. Η συμπεριφοριστική θεραπεία, η βελτίωση της κίνησης μαζί με τα φάρμακα σε συνδυασμό μπορούν να βοηθήσουν» είπε.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/06/2021 - 19:13
  • ΛΕΒΟΝΤΟΠΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ
  • ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: Ο μηχανισμός πίσω από την αύξηση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη
Κορονοϊός: Ο μηχανισμός πίσω από την αύξηση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη 14 Ιουνίου 2021
Η γρίπη «εξαφανίστηκε» λόγω κορονοϊού: Γιατί όμως οι επιστήμονες ανησυχούν 14 Ιουνίου 2021
Η γρίπη «εξαφανίστηκε» λόγω κορονοϊού: Γιατί όμως οι επιστήμονες ανησυχούν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάρκινσον: Ο θόρυβος των δρόμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου
Υγεία
21/07/2026 - 15:00

Πάρκινσον: Ο θόρυβος των δρόμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Η απώλεια της όσφρησης είναι εξίσου σοβαρή με τη νόσο του Πάρκινσον ή το εγκεφαλικό: μελέτη
Υγεία
18/06/2026 - 15:00

Η απώλεια της όσφρησης είναι εξίσου σοβαρή με τη νόσο του Πάρκινσον ή το εγκεφαλικό: μελέτη

Βιοτεχνολογική εταιρεία του Ζάκερμπεργκ εξαγόρασε κυτταρική θεραπεία της Novo Nordisk για το Πάρκινσον
Pharma News
12/05/2026 - 12:00

Βιοτεχνολογική εταιρεία του Ζάκερμπεργκ εξαγόρασε κυτταρική θεραπεία της Novo Nordisk για το Πάρκινσον

1ο Εθνικό Forum για τη Νόσο Πάρκινσον: Τα χαρακτηριστικά που την αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας
Patient Talk
28/04/2026 - 19:48

1ο Εθνικό Forum για τη Νόσο Πάρκινσον: Τα χαρακτηριστικά που την αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας

Πάρκινσον: Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη κινδύνου
Υγεία
21/04/2026 - 11:00

Πάρκινσον: Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη κινδύνου

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια «αόρατη» καθημερινή πρόκληση
Υγεία
11/04/2026 - 08:28

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια «αόρατη» καθημερινή πρόκληση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΕΣ: Τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβουν οι πληγέντες από τη φωτιά στη Δυτική Αττική
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 21:44
Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια και για τους καρδιοπαθείς
Health Talk
07/08/2026 - 20:58
ΕΚΕΑ: Δίνουμε αίμα ακόμα και στις διακοπές σε μία από τις 96 υπηρεσίες της χώρας
Υγεία
07/08/2026 - 20:24
Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: «Μιλάμε για την SMA… Πλέον Ξέρεις»
Υγεία
07/08/2026 - 19:56
Γεωργιάδης από Ρόδο: Νέες προσλήψεις στο νοσοκομείο και «πράσινο φως» για το ακτινοθεραπευτικό κέντρο
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 19:12
Σε κόκκινο συναγερμό για φωτιές Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο και Αττική το Σάββατο 8 Αυγούστου
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 18:37
Τι μπορεί να μας διδάξει η νέα ταινία του Spider-Man για την απώλεια και το πένθος
Ψυχική Υγεία
07/08/2026 - 18:11
Επιπλέον πόροι 12,5 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για την ενίσχυση της βιοασφάλειας από το ΥΠΑΑΤ
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 17:42
Συναγερμός στις ΗΠΑ για φονικό μύκητα που αντέχει και στα φάρμακα
Υγεία
07/08/2026 - 17:17
Πέθανε στα 26 της η influencer Σίντνεϊ Τάουλ που μοιράστηκε επί τρία χρόνια τη μάχη της με σπάνιο καρκίνο
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 16:41
Απώλεια βάρους: Οι τρεις παράγοντες που κρίνουν το αποτέλεσμα σύμφωνα με ειδικό στην παχυσαρκία
Διατροφή
07/08/2026 - 16:16
Ο ΙΣΑ συνιστά τη λήψη σχολαστικών μέτρων ατομικής προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
07/08/2026 - 15:42
Ο Δήμος Μετεώρων επενδύει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 15:24
Και οι μαϊμούδες έχουν κατοικίδια! Οι επιστήμονες ρίχνουν φως στις "φιλίες" μεταξύ διαφορετικών ειδών
Pet
07/08/2026 - 15:02
Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την αιφνιδιαστική ένταξη του Σισμανογλείου στις πρωινές εφημερίες της Αττικής
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 14:39
Ηλεκτρικά πατίνια: 3,5 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος σοβαρής εγκεφαλικής κάκωσης
Υγεία
07/08/2026 - 14:00
ΗΠΑ: Μεγάλη τράπεζα επενδύει 250 εκατ. δολάρια τον χρόνο για φάρμακα GLP-1 στους εργαζομένους
Υπηρεσίες Υγείας
07/08/2026 - 13:00
Βασιλακόπουλος για ιό Δυτικού Νείλου: Στο «κόκκινο» η Αττική – Τι πρέπει να προσέχουν οι παραθεριστές
Υγεία
07/08/2026 - 11:57
Γλοιοβλάστωμα: Νέο «παράθυρο» για πιο αποτελεσματική χημειοθεραπεία μετά το χειρουργείο
Υγεία
07/08/2026 - 11:00
ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 4.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα
Υγεία
07/08/2026 - 10:30
Τεχνητή νοημοσύνη σχεδίασε για πρώτη φορά λειτουργικούς ιούς - Oι προοπτικές και οι κίνδυνοι
Υγεία
07/08/2026 - 10:00
Αποστολή e-mail από το Υπουργείο Υγείας για ασφαλή κολύμβηση
Υγεία
07/08/2026 - 09:00
Πέντε συμβουλές για καυτό αλλά και ασφαλές σεξ το καλοκαίρι
Υγεία
06/08/2026 - 22:01
ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός, γρίπη και RSV με μόλις επτά νέες εισαγωγές για κάθε ιό
Υγεία
06/08/2026 - 21:22
Πανευρωπαϊκή έρευνα: Το 64% των Ελλήνων εργαζόμενων θα άλλαζε δουλειά για χάρη του κατοικιδίου του
Pet
06/08/2026 - 20:49
Επιδημία χολέρας με 239 κρούσματα και 13 νεκρούς στο Τσαντ
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 20:22
Πρωτοποριακή ενδομήτρια επέμβαση σε νοσοκομείο των ΗΠΑ έσωσε έμβρυο με σπάνια πάθηση
Υγεία
06/08/2026 - 19:17
ΗΠΑ: Επιτροπή της Γερουσίας προτείνει άσκηση διώξεων σε βάρος του Άντονι Φάουτσι
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 18:38
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: «Σιωπηλός» κίνδυνος για την όραση των ασθενών
Health Talk
06/08/2026 - 17:34
Γιατί οι γιατροί διστάζουν να γράψουν ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση
Υγεία
06/08/2026 - 17:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΨΝΑ: Εργαζόμενοι κατά Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του σχετικά με τη φωτιά στο Ποικίλο Όρος
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 03:37
Κατέρρευσε κομμάτι της ψευδοροφής στα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου της Κορίνθου
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 16:16
ΠΟΕΡΓΙ: Η πρόληψη δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τους παρόχους μέσω clawback
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 16:46
Γεωργιάδης: «Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης των διακομιδών στη Στερεά Ελλάδα με τα νέα ασθενοφόρα»
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 19:49
Γεωργιάδης: «Δεν έπεσε η ψευδοροφή στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Κορίνθου, την ξήλωσαν»
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 21:53
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo