ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάρκινσον: Πιο έγκαιρα από ποτέ η διάγνωση, πόσο κοντά είμαστε στα τεστ ταχείας ανίχνευσης (βίντεο)

Υγεία
ndcn.ox.ac.uk
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο σε 5 χρόνια και λιγότερο από τώρα να υπάρχουν τεστ ταχείας ανίχνευσης του πάρκινσον, είπε η καθηγήτρια Νευροεπιστήμης και Κλινικής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Νοσοκομείο John Radcliffe που επίσης εδρεύει στην Οξφόρδη η Dr Χρυσταλίνα Αντωνιάδου στο news4health.gr.
Δευτέρα, 14/06/2021 - 11:25
— Photo: ndcn.ox.ac.uk
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Τα τεστ αυτά δεν αποκλείεται να μπορούν να πουν με ακρίβεια τι είδος πάρκινσον έχει κάποιος και ποια θα είναι η εξέλιξη της νόσου.

Η καθηγήτρια Xρυσταλίνα Αντωνιάδου μίλησε στο news4health.g, το πρώτο site στην Ελλάδα που μίλησε μαζί της σχετικά με την έρευνά της γύρω από το πάρκινσον και μας εξήγησε σε τι στάδιο βρίσκεται η θεραπεία της νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

Η ίδια ηγείται της ερευνητικής κλινικής ομάδας που εδρεύει στην Οξφόρδη, την NeuroMetrology η οποία και αξιολογεί τα στάδια της εξέλιξης του Πάρκινσον μεταξύ άλλων. Η ομάδα αυτή είναι σε θέση να παρακολουθεί παρκινσονικούς ασθενείς και μέσω ειδικών μετρήσεων να κατανοεί σε βάθος το πρόβλημα του κάθε ατόμου ξεχωριστά, συμβάλλοντας δραστικά στην θεραπεία του.

Με την έρευνά της φιλοδοξούσε από την αρχή να βάλει το λιθαράκι της στην θεραπεία της ασθένειας. «Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Από το διδακτορικό μου στο Cambridge ήδη ήθελα με μαθηματικό τρόπο να κατανοήσω την ασθένεια » είπε χαρακτηριστικά. ‘Ετσι, σήμερα είναι σε θέση μέσα από μια αρχική αξιολόγηση που γίνεται από την ίδια και την ομάδα της σε συνδυασμό με τις μετρήσεις που μπορούν να κάνουν μέσω την οργάνων που χρησιμοποιούν να «σκανάρουν» την κίνηση του ασθενούς και να καταλήγουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη νόσο μέσω ποσοτικοποίησης.

«Ήθελα να δώσω κάτι περισσότερο. Κάτι παραπάνω από αυτό που μπορεί να δώσει ο άνθρωπος - γιατρός μέσα από τον τρόπο αυτό» είπε.

Πώς εντοπίζουν το πρόβλημα

Όπως εξήγησε στο news4health.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια νευροεπιστήμης και κλινικής νευρολογίας, το πάρκινσον δεν είναι μια απλή ασθένεια καθώς υπάρχουν διάφορα είδη, γεγονός το οποίο ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Μέσα από την έρευνά αυτή λοιπόν οι επιστήμονες μπορούν δουν από τι πάσχει ο κάθε ασθενής στην πράξη. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορούν να κατανοήσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμακων που λαμβάνει ο ασθενής.

Παράλληλα, αυτό είναι σημαντικό τόσο για την οικογένεια όσο και τους φροντιστές του ασθενούς να γνωρίζουν ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα για να το αντιμετωπίζουν με καλύτερο τρόπο.

«Με τα μικρά αξιολογικά συστήματα που διαθέτει η ομάδα - επιταχυνσιόμετρα (accelerometres) είναι σε θέση να καταλαβαίνουν πως λειτουργεί το σώμα του ασθενούς. «Τα βάζουμε στα χέρια ή στο γοφό αλλά και σε όλο το σώμα και παρακολουθούμε την κίνησή τους. Έπειτα μπορούμε να κάνουμε σύγκριση και αντιπαράθεση των στοιχείων μεταξύ τους καθώς και με την κλινική εικόνα που έχουμε» Επίσης, με τον τρόπο αυτό μπορούν να δουν πιο καθαρά αν η δική τους επιστημονική εκτίμηση ταυτίζεται με όσα λέει η τεχνολογία μας είπε.

Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι και το ευτύχημα. Γιατί έτσι μπορούμε με περισσότερη ακρίβεια στις κλινικές έρευνες να δουμε τι συμβαίνει. Επίσης, με αυτό τον τρόπο που μπορούμε να διαλέξουμε ποιοι ασθενείς και γιατί είναι κατάλληλοι ώστε να πάρουν μέρος στις νέες κλινικές δοκιμές για τα νέα φάρμακα». Η έρευνα αυτή εξυπηρετεί λοιπόν και την επιλογή του δείγματος μιας δοκιμής.

Παράλληλα, κάνουν home monitoring. Στέλουν δηλαδή τους ασθενείς στο σπίτι και είναι σε θέση να παρακολουθούν αν έπεσαν, πώς περπατάνε και σε τι κατάσταση είναι, λαμβάνοντας τα δεδομένα ασύρματα (wirelesly) στον υπολογιστή. Στην ουσία με την βοήθεια της τηλεϊατρικής μπορούν να παρακολουθούν τους ασθενείς και να γνωρίσουν όλα εκείνα τα μπλοκαρίσματα που δυσκολεύουν τη ζωή του.

«Έχουμε δρόμο ακόμα για να μπορέσουμε να πούμε με εμπιστοσύνη στον κόσμο πώς ακριβώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία αυτά, ωστόσο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα, καθώς τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ καλά μέχρι σήμερα».

Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο που υπάρχει

Το λεβοντόπα είναι αυτή τη στιγμή το πιο αποτελεσματικό φάρμακο που υπάρχει. «Ξέρουμε πόσο αποτελεσματικό είναι, τις παρενέργειες και πως μπορεί να αντιδράσει ένας ασθενής. Δεν έχουμε μέχρι τώρα άλλο φάρμακο που να σταματά τη νόσο» τόνισε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά νέα φάρμακα που αναμένεται να δοκιμαστούν τα οποία και δεν αποκλείεται να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά, μας εξήγησε.

Νέα φάρμακα δεν είχαν την τύχη να δοκιμάζουν ακόμα λόγω κορονοϊού- καθώς θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές - ωστόσο είναι αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα αρχίσουν να συμμετέχουν σε εκείνες τις δοκιμές οι οποίες θα αναδείξουν και νέα φάρμακα.

Όπως είπε στο news4health.gr δεν αποκλείεται σε 5 χρόνια και λιγότερα από τώρα να υπάρχουν τεστ ανιχνευσης της ασθένειας, τα οποία θα μπορούν να πουν με ακρίβεια τι πάρκινσον έχει κάποιος και ποια θα είναι η εξέλιξη της νόσου. Οι παρκινσόνικοι μπορεί να υποφέρουν και από άνοια η οποία δεν είναι ίδια με το αλτσχάιμερ και τα τεστ αυτά ενδεχομένως να φανούν χρήσιμα και σε αυτό το κομμάτι.

Ο ρόλος της άλφα - συνουκλεΐνης στην παρασκευή νέου φαρμάκου

Η άλφα - συνουκλεΐνη είναι μια πρωτεΐνη η οποία όπως αναφέρει η καθηγήτρια Αντωνιάδου στην δημοσίευση που έγινε στο “Τhe conversation” σε κείμενο που συνυπογράφει με τους Bastiaan Bloem και Salil Patel παίζει ρόλο στην εκδήλωση της νόσου. Η νευρωνική πρωτεΐνη αυτή και το ποσοστό συσσώρευσης της στα κύτταρα είναι η αιτία που φαίνεται να δημιουργεί την εκδήλωση της νόσου. «Το πως αντιγράφεται, διπλώνει και ξεδιπλώνεται παίζει σημαντικό ρόλο ωστόσο είναι πολλά τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα» είπε και πρόσθεσε: «Όταν παρασκευάζεται ένα φάρμακο πρέπει να είμαστε σε θέση να ξέρουμε ακριβώς πώς λειτουργεί μια τέτοια πρωτεΐνη αλλά και να μπορούμε να σταματάμε την εξωκυτταρική δραστηριότητά της, γιατί όταν βγαίνει εκτός κυττάρου έχει και άλλες παρενέργειες, με τοξικές επιπτώσεις στον οργανισμό».

Απάντηση δεν υπάρχει ακόμα στο πως ακριβώς δρα, ωστόσο η ομάδα της θα συμμετέχει σε εκείνες τις κλινικές δοκιμές που μπορούν να αναδείξουν εκείνους τους βιοδείκτες, η μελέτη των οποίων θα μας φέρει πιο κοντά σε νέα ακόμα πιο αποτελεσματικά φάρμακα.

Σε κάθε περίπτωση η καθηγήτρια μετά από ερώτηση του news4health.gr αν είμαστε κοντά σε τεστ ταχείας ανίχνευσης του πάρκινσον τα οποία θα είναι και οικονομικά πιο προσιτά για τον ασθενή ξεκαθάρισε ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά. «Πριν από πέντε χρόνια δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε την ίδια απάντηση. Ωστόσο, τώρα λόγω των τεχνολογικών εργαλείων που έχουμε στα χέρια μας γενικά - όχι μόνο της δικής μας ομάδας αλλα και γενικά παγκοσμίως - μπορούμε να πούμε ότι σε 5 χρόνια από τώρα είναι πολύ πιθανό». Τώρα είμαστε σε θέση με ποσοστά να ξέρουμε νωρίτερα πότε θα εμφανίσεις πάρκισνον - τα πρώτα ήπια συμπτώματα, το τρέμουλο για παράδειγμα - και όταν πια το εμφανίσεις να σου πούμε ποιον τύπο έχεις και αν και πόσο πιθανό είναι να εμφανίσεις και άνοια, το είδος εκείνο που σχετίζεται με το πάρκινσον. Για το αλτσχάιμερ δεν μπορούv να δώσουν ακόμα με ακρίβεια απαντήσεις.

«Το πάρκινσον είναι μια ασθένεια με την οποία μαθαίνεις να ζεις. Δεν πεθαίνεις από πάρκινσον, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια.» είπε κλείνοντας η καθηγήτρια θέλοντας να τονίσει ότι η συνδυαστική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς υπογραμμίζοντας ότι πρέπει πάντα να συζητείται με τον ασθενή και την οικογένειά του.«Δεν είναι μόνο τα φάρμακα που βοηθούν. Η συμπεριφοριστική θεραπεία, η βελτίωση της κίνησης μαζί με τα φάρμακα σε συνδυασμό μπορούν να βοηθήσουν» είπε.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/06/2021 - 19:13
  • ΛΕΒΟΝΤΟΠΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ
  • ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: Ο μηχανισμός πίσω από την αύξηση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη
Κορονοϊός: Ο μηχανισμός πίσω από την αύξηση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη 14 Ιουνίου 2021
Η γρίπη «εξαφανίστηκε» λόγω κορονοϊού: Γιατί όμως οι επιστήμονες ανησυχούν 14 Ιουνίου 2021
Η γρίπη «εξαφανίστηκε» λόγω κορονοϊού: Γιατί όμως οι επιστήμονες ανησυχούν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πάρκινσον μπορεί να διαγνωστεί από τα αυτιά!
Υγεία
20/06/2025 - 10:00

Το Πάρκινσον μπορεί να διαγνωστεί από τα αυτιά!

Πρώτος ιατρικά υποβοηθούμενος θάνατος ασθενούς με Πάρκινσον σε προχωρημένο στάδιο, στην Ιταλία
Επικαιρότητα
11/06/2025 - 13:32

Πρώτος ιατρικά υποβοηθούμενος θάνατος ασθενούς με Πάρκινσον σε προχωρημένο στάδιο, στην Ιταλία

Υγεία: Πρώτη εφαρμογή της θεραπείας Produodopa στην Ελλάδα για τη νόσο Πάρκινσον
Health Talk
20/05/2025 - 11:45

Υγεία: Πρώτη εφαρμογή της θεραπείας Produodopa στην Ελλάδα για τη νόσο Πάρκινσον

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον
Υγεία
15/05/2025 - 17:53

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον

MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07

MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον

Eπείγουσα ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής για τη νόσο του Πάρκινσον
Patient Talk
06/05/2025 - 00:08

Eπείγουσα ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής για τη νόσο του Πάρκινσον

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία
Pharma News
02/07/2025 - 03:23
Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo