News4Health Logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Τρεις φορές πιο πιθανή η διασωλήνωση για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

News4Health TeamNews4Health Team
1960
 PIXABAY PIXABAY

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καθώς σε περίπτωση προσβολής από τον ιό SARS-CoV-2 και ανάπτυξης λοίμωξης COVID-19 έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου.

Ειδικά οι ασθενείς με ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, τόσο με μειωμένο όσο και με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, έχουν πολλαπλές συννοσηρότητες και συχνά μειωμένη λειτουργική κατάσταση, με αποτέλεσμα να φέρουν το μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών μεταξύ των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με τη επίδραση της λοίμωξης COVID-19 στην πορεία των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας και έχουν ιστορικό καρδιακή ανεπάρκειας, είναι περιορισμένα.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Μπριασούλης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν την προσφάτως δημοσιευμένη αναδρομική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109720372429#!) στο πλαίσιο της οποίας συλλέχθησαν αναλυτικά δεδομένα από πάνω από 6000 νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 σε πέντε ιδιωτικά νοσοκομεία στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Εξ’ αυτών, σχεδόν το 7% είχε ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας και πάνω από τους μισούς ασθενείς είχαν καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης. Σε σύγκριση με τους νοσηλευόμενους ασθενείς χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια, οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη COVID-19 και καρδιακή ανεπάρκεια έφεραν μεγαλύτερο αριθμό συννοσηροτήτων και είχαν σε υψηλότερο ποσοστό επιδείνωση νεφρικής ή ηπατικής λειτουργίας καθώς και δείκτες φλεγμονής.

Οι ασθενείς αυτοί χρειάστηκαν συχνότερα θεραπεία με οξυγόνο. Τα πλέον σημαντικά ευρήματα της μελέτης ήταν τα εξής:

i) οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν τρείς φορές υψηλότερα ποσοστά διασωλήνωσης και μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας,

ii) η θνητότητα ήταν σχεδόν 40% σε νοσηλευόμενους με λοίμωξη COVID-19 και ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας και μάλιστα διπλάσια σε σύγκριση με αυτούς χωρίς ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας,

iii) δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ του κλάσματος εξώθησης, της λήψης αναστολέων του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης και της θνητότητας μεταξύ των ασθενών αυτών.

Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν ότι αφενός η λοίμωξη COVID-19 δύναται να απορρυθμίσει την καρδιακή ανεπάρκεια σε ήδη νοσούντες αλλά και οι συννοσηρότητες που ανευρίσκονται μεταξύ ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια δημιουργούν ένα επικίνδυνο υπόβαθρο στο έδαφος του οποίου η λοίμωξη COVID-19 οδηγεί σε σοβαρές βραχυπρόσθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια οι οποίοι έχουν νοσήσει από COVID-19 βασίζεται στην πρώιμη αναγνώριση καρδιακής δυσλειτουργίας και επιπλοκών και στην ακόλουθη εφαρμογή υποστηρικτικών μέτρων τα οποία κατευθύνονται προς την θεραπεία των επιπλοκών (αρρυθμίες, έμφραγμα, κλπ). Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως ενδείκνυται η πρώιμη χορήγηση αντιικών, αντιπηκτικών και αντιφλεγμονωδών θεραπειών σε νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 και καρδιακή ανεπάρκεια πριν το ανάπτυξη επιπλοκών.

Πάντως τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εκτός από την κανονική συνέχιση της θεραπείας για καρδιακή ανεπάρκεια (β-αναστολείς, αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης, αναστολείς υποδοχέα αγγειοτενσίνης σε συνδυασμό με σακουμπιτρίλη, αναστολείς αλδοστερόνης, διουρητικά) όπως αυτή έχει συνταγογραφηθεί από τους θεράποντες, οι κύριοι άξονες της πρόληψης στους ασθενείς αυτούς, είναι: α) λήψη ατομικών μέτρων προστασίας (κοινωνική αποστασιοποίηση, σωματική απομάκρυνση, χρήση μάσκας, τακτικό και προσεκτικό πλύσιμο χεριών, χρήση αντισηπτικών), β) αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομειακές και ιατρικές μονάδες εκτός αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι (τακτική παρακολούθηση από τον ιατρό τους, συμπτώματα επιδείνωσης της νόσου ή συμπτώματα λοίμωξης COVID-19), γ) επικοινωνία και ενημέρωση του προσωπικού ιατρού

για οποιαδήποτε μεταβολή στην κατάστασή τους ώστε να διαγνωστούν έγκαιρα επιδείνωση νόσου ή/και επιπλοκές. Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού η τηλεϊατρική έχει αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για την τακτική παρακολούθηση των ασθενών αυτών ως μέσω αποφυγής έκθεσης των ασθενών αυτών στον ιό SARS-CoV-2 σε ιατρικές μονάδες.

Health ανα Tag:
  • COVID 19
  • ΚΑΡΔΙΑ
  • ΛΟΙΜΩΞΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άσθμα: Κάθε χρόνο 250 χιλ. άτομα χάνουν τη ζωή τους - Στους 400 εκ. οι ασθενείς μέχρι το 2025

Άσθμα: Κάθε χρόνο 250 χιλ. άτομα χάνουν τη ζωή τους - Στους 400 εκ. οι ασθενείς μέχρι το 2025

Το άσθμα αναγνωρίζεται επίσης ως σημαντικός παράγοντας θνητότητας και οικονομικού κόστους κάθε χώρας, γράφει η Σοφία Ραυτοπούλου, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος της Affidea Περιστερίου και  Ειδικός Ιατρός Διαταραχών Ύπνου.

News4Health TeamNews4Health Team
Παθήσεις πεπτικού: Εξελίξεις στην ενδοσκοπική αντιμετώπισή τους

Παθήσεις πεπτικού: Εξελίξεις στην ενδοσκοπική αντιμετώπισή τους

Αν και η λέξη “χώρος”, αυτόματα παραπέμπει τη σκέψη μας ή σε ένα γεωμετρικά καθορισμένο τόπο ή σε κάποιο χώρο-όρο της φυσικής επιστήμης, εδώ θα ασχοληθούμε με χώρους οι οποίοι βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα του ανθρωπίνου σώματος, στο οποίο μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι υπάρχουν δύο τέτοιοι “χώροι”, αλλά τα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκε και “τρίτος χώρος”.

News4Health TeamNews4Health Team
Λινού: O κορονοϊός εξακολουθεί να υπάρχει, χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση

Λινού: O κορονοϊός εξακολουθεί να υπάρχει, χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση

«O κορονοϊός εξακολουθεί να υπάρχει γι αυτό και πρέπει να παραμείνουμε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, ειδικά όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» ανέφερε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας κα Aθηνά Λινού.

News4Health TeamNews4Health Team
Η σύγχρονη τεχνική υπερήχων καρδιάς που εντοπίζει βλάβες του μυοκαρδίου

Η σύγχρονη τεχνική υπερήχων καρδιάς που εντοπίζει βλάβες του μυοκαρδίου

Το Stress Echo είναι μια από τις πιο σύγχρονες εξετάσεις για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου και την ανάδειξη της βιωσιμότητας και της ινότροπης εφεδρείας του μυοκαρδίου.

News4Health TeamNews4Health Team

Newsroom

  • «Αλλάζει πρόσωπο­» ο Οργανισμός της ΕΕ για τα Ναρκωτικά

    29/03/2023 - 19:01
  • Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία: Δωρεάν συνεδρίες στα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και στις οικογένειές τους

    29/03/2023 - 18:40
  • Ατοπική δερματίτιδα: Η νόσος που προσβάλλει περίπου το 20% των παιδιών και το 5 έως 10% των ενηλίκων

    29/03/2023 - 18:15
  • Lp(a) χοληστερόλη: Όχι και τόσο «κακή» τελικά; Καρδιολόγος εξηγεί

    29/03/2023 - 17:46
  • Ηχηρή παρέμβαση της Ιουλίας Τσέτη στα Ηνωμένα Έθνη για την Ισότητα των Φύλων

    29/03/2023 - 15:43
  • ΕΦΕΤ: Κίνδυνος από τις νιτροζαμίνες στα τρόφιμα – «Καμπανάκι» για το επεξεργασμένο κρέας

    29/03/2023 - 14:59
  • Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο αν θα συμπεριληφθούν στη λίστα των «βασικών» φαρμάκων

    29/03/2023 - 14:31
  • Κορονοϊός: Νέες οδηγίες ΠΟΥ- Οι υγιείς ενήλικες κάτω των 60 δεν χρειάζονται επιπλέον δόση

    29/03/2023 - 14:00
  • «Στα κάγκελα» οι εργοθεραπευτές: Ζητούν να αποσυρθεί η Υ.Α. για τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης

    29/03/2023 - 13:52
  • Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία: Καμπάνια για την χρήση αθλητικού νάρθηκα δοντιών στα παιδιά

    29/03/2023 - 13:18

News4Health Logo

  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • Διαβάστε Επίσης
  • Αναζήτηση
  • Σχετικά με το News4Health.gr

Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post P.C. All rights reserved.

PerfOps by Nuevvo