ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιδιαβητική αγωγή στη νόσο COVID-19

Υγεία
Αντιδιαβητική αγωγή στη νόσο COVID-19
Στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό Endocrine Reviews θα δημοσιευθεί την 1η Ιουνίου 2020 ανάλυση των μηχανισμών επίδρασης των σύγχρονων αντιδιαβητικών αγωγών στη νόσηση από COVID-19.
Πέμπτη, 28/05/2020 - 11:10
News4Health Team News4Health Team

Η Ακαδημαϊκή Υπότροφος Παρασκευή Καζάκου και η Καθηγήτρια της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ασημίνα Μητράκου, συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) πρέπει να εντατικοποιήσουν την αγωγή τους για να προφυλαχθούν από νόσηση από COVID-19, ενώ όσοι νοσήσουν πρέπει να επιλέξουν την κατάλληλη αγωγή που θα είναι ασφαλής, θα τους προφυλάσσει από την βαρύτητα της νόσου και θα επιφέρει καλή ρύθμιση.

Είναι ήδη γνωστό ότι η μετφορμίνη ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τους δείκτες φλεγμονής σε ασθενείς με ΣΔ2. Εχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε ασθενείς με ηπατίτιδα ή λοίμωξη HIV. Όσον αφορά, όμως, τη λοίμωξη από COVID-19 τα δεδομένα σχετικά με την ανοσοτροποποιητική της δράση είναι ανεπαρκή. Σε κάποιες μελέτες, φαίνεται ότι η ανοσολογική απάντηση στο εμβόλιο της γρίπης είναι μετρίως επηρρεασμένη σε ασθενείς που λαμβάνουν μετφορμίνη, με αβέβαιη όμως κλινική σημασία. Η μετφορμίνη οφείλει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασταθείς νοσηλευόμενους ασθενείς και να διακόπτεται σε ασθενείς με σήψη ή διαταραχή ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας (Drucker D. Endocr Rev 2020, Bornstein SR et al. Lancet Diabetes Endocrinol 2020).

Οι σουλφονυλουρίες αυξάνουν τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας και καλό είναι να αποφεύγονται σε νοσηλευόμενους ασθενείς με βαριά νόσο.

Όσον αφορά τους αναστολείς του συμμεταφορέα τύπου 2 νατρίου-γλυκόζης (SGLT2) είναι γνωστό ότι είναι καλά ανεκτοί στην καθημερινότητα ασθενών με ΣΔ και ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση, κυρίως στα πλαίσια καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, στη λοίμωξη με COVID-19 παρατηρείται συχνά ανορεξία, αφυδάτωση και ταχεία επιδείνωση της κλινικής κατάστασης. Συνεπώς, οι συμπτωματικοί ασθενείς με ΣΔ2 και νόσο COVID-19 πιθανόν βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο υποογκαιμίας και ευγλυκαιμικής κετοξέωσης. Σύμφωνα με τα κλινικά δεδομένα χρειάζεται επανεκτίμηση ή/και διακοπή των συγκεριμένων φαρμάκων σε εξωνοσοκομειακούς νοσούντες ασθενείς και άμεση διακοπή κατά την εισαγωγή βαρέως πασχόντων ασθενών με λοίμωξη COVID-19 στο νοσοκομείο (Bornstein SR et al. Lancet Diabetes Endocrinol 2020, Hamblin PS et al. JClin Endocrinol Metab 2019.)

Οι αναστολείς του ενζύμου διπεπτυλ-πεπτιδάση 4 (DPP4) χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία του ΣΔ2. Αν και το ένζυμο DPP4 λειτουργεί ως συνυποδοχέας για κάποιους κορονοϊούς, είναι λίγα τα δεδομένα σχετικά με το εάν κάποιο μόριο του αναστολέα DPP4 μπορεί και αλληλεπιδρά τροποποιώντας τη σύνδεση των υπομονάδων του κορονοϊού του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) με το ένζυμο DPP4. Επίσης, το ένζυμο DPP4 πιθανόν παίζει ρυθμιστικό ρόλο στα επίπεδα και τη δράση πολλαπλών ανοσοτροποποιητικών χημειοκινών και κυτοκινών (Strollo R et al. Diabetes Metab Res Rev 2020). Σε μελέτες σε ποντίκια που δεν εκφράζουν της δραστηριότητα DPP4 δεν παρατηρήθηκε απορρύθμιση των δεικτών φλεγμονής (Varin EM et al. Cell Metab 2019). Τα έως τώρα δεδομένα από κλινικές μελέτες δεν επαρκούν για να δείξουν εάν υπάρχει επίδραση από τη μειωμένη δραστηριότητα DPP4 σε ασθενείς με ΣΔ2 που λαμβάνουν θεραπεία με αναστολείς DPP4 και νοσούν από COVID-19 (Strollo R et al. Diabetes Metab Res Rev 2020, Gentile S et al. Diabetes Res Clin Pract 2020). Επίσης, σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 που εκδηλώνουν υποογκαιμία ή σήψη και μείωση της νεφρικής λειτουργίας χρειάζεται προσαρμογή της δόσης του αναστολέα DPP4.

Οι αγωνιστές του υποδοχέα του παρόμοιου με τη γλυκαγόνη πεπτιδίου-1 (GLP-1) έχουν ευρεία αντιφλεγμονώδη δράση σε πειραματόζωα και μειώνουν τους δείκτες συστηματικής φλεγμονής σε ασθενείς με ΣΔ2 καθώς και σε παχύσαρκους. Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση των επιπέδων GLP-1 σε πειραματόζωα και σε ασθενείς προάγεται από λιποπολυσακχαρίτες.

Τα ενδογενή κυκλοφορούντα επίπεδα GLP-1 αυξάνουν σε ασθενείς με βαριά νόσο και σήψη, ενώ σχετίζονται θετικά με τη βαρύτητα της νόσου και τη θνησιμότητα. Πλήθος προκλινικών μελετών δείχνουν ότι οι αγωνιστές υποδοχέων GLP-1 μπορούν και μετριάζουν τη λοίμωξη αναπνευστικού, μειώνοντας την παραγωγή κυτοκινών, και προφυλάσσουν την αναπνευστική λειτουργία σε ποντίκια και αρουραίους με πνευμονική βλάβη (Toki S et al. J Allergy Clin Immunol 2018). Μελέτες σε ποντίκια, επίσης, έχουν δείξει ότι οι αγωνιστές υποδοχέων GLP-1 μειώνουν το μέγεθος της πνευμονικής βλάβης μετά από λοίμωξη με συγκυτιακό αναπνευστικό ιό, μέσω ελάττωσης της ανοσολογικής απάντησης των κυτοκινών τύπου 2 στους πνεύμονες (Bloodworth MH et al. J Allergy Clin Immunol 2018).

Σχετικές κλινικές μελέτες

Μεγάλες κλινικές μελέτες που εξετάζουν την καρδιαγγειακή ασφάλεια των GLP-1 αγωνιστών δεν έχουν δείξει αύξηση των ποσοστών φλεγμονής. Η λιραγλουτίδη έχει αποδειχτεί ασφαλής και αποτελεσματική στον άμεσο περιεγχειρητικό έλεγχο της γλυκόζης αίματος σε ασθενείς που υπόκεινται σε καρδιοχειρουργική επέμβαση (Hulst AH et al. Diabetes Obes Metab 2020).

Παρομοίως, η εξενατίδη φαίνεται ασφαλής και αποτελεσματική μόνη της ή σε συνδυασμό με βασική ινσουλίνη για τον έλεγχο της υπεργλυκαιμίας σε όχι βαριά νοσηλευόμενους ασθενείς με συνυπάρχοντα ΣΔ2 . Η υπογλυκαιμική δράση των GLP-1 αγωνιστών έχει μελετηθεί, επίσης, κατά τη διάρκεια νοσηλείας σε ΜΕΘ όπως και σε βαριά ασθενείς με μηχανική υποστήριξη αναπνοής, και έχει φανεί ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Ωστόσο, αν και βραχυπρόθεσμες μελέτες δείχνουν ότι οι GLP-1 αγωνιστές είναι ασφαλείς, η έως τώρα κλινική εμπειρία σε βαριά νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει τη θεραπευτική επιλογή τους (Drucker D. Endocr Rev 2020, Bornstein SR et al. Lancet Diabetes Endocrinol 2020). Επιπλέον, σε ασθενείς με επιδεινούμενη νεφρική λειτουργία συνιστάται διακοπή της αγωγής με εξενατίδη.

Η ινσουλίνη χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και δεκαετίες για το γλυκαιμικό έλεγχο σε βαριά νοσηλευόμενους ασθενείς και τελευταία η χρήση των συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ποσοστών υπογλυκαιμίας σχετιζόμενης με ινσουλίνη κατά τη νοσηλεία. Περιέργως, σε μελέτες σε ανοσοκύτταρα ποντικών επιμολυσμένων με γρίπη, όπου προκλήθηκε επιλεκτική απώλεια της δράσης της ινσουλίνης, παρατηρήθηκε εξασθένιση της αντιφλεγμονώδους απάντησης των Τ κυττάρων (Tsai S et al. Cell Metab 2018). Επιπροσθέτως, στους ανθρώπους η ινσουλίνη ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση και έχει βρεθεί ότι μειώνει τους βιοδείκτες φλεγμονής σε βαριά νοσηλευόμενους ασθενείς με βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις.

Σύνοψη

Συμπερασματικά : Οι αναστολείς DPP4 και οι αγωνιστές GLP1 πιθανόν ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στον έλεγχο της γλυκόζης σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετή εμπειρία για να υποστηρίξει τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων αντί της ινσουλίνης σε βαριά νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19. Από την άλλη πλευρά, αν και δεν υπάρχουν αρκετά κλινικά δεδομένα σχετικά με τα πιθανά οφέλη ή τους κινδύνους χορήγησης ινσουλίνης σε λοίμωξη από κορονοϊό, η μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία χορήγησής της σε συνδυασμό με την αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας συνεχούς καταγραφής γλυκόζης, την καθιστούν υπογλυκαιμική θεραπεία εκλογής σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 (Bornstein SR et al. Lancet Diabetes Endocrinol 2020, Ceriello A et al. Diabetes Res Clin Pract 2020).

Ο καταιγισμός πληθώρας νέων κλινικών δεδομένων κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19 απαιτεί το συνεχή και ενδελεχή έλεγχο για την κατανόηση του κινδύνου και οφέλους, καθώς και της ορθής και ασφαλούς χρήσης των αντιδιαβητικών σκευασμάτων σε ασθενείς με ΣΔ και λοίμωξη CΟVID-19.

Τελευταία τροποποίηση στις 28/05/2020 - 11:21
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
  • ΑΓΩΓΗ
  • COVID19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός : Μηδένισε τα κρούσματα σήμερα η Κύπρος
Κορονοϊός : Μηδένισε τα κρούσματα σήμερα η Κύπρος 27 Μαϊος 2020
Διάγνωση COVID-19: Πρωτοβουλία για τη μελέτη του ρόλου των διαταραχών όσφρησης και γεύσης 28 Μαϊος 2020
Διάγνωση COVID-19: Πρωτοβουλία για τη μελέτη του ρόλου των διαταραχών όσφρησης και γεύσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Roche επενδύει 550 εκατ. δολάρια σε κέντρο παραγωγής διαγνωστικών εργαλείων για τον διαβήτη
Pharma News
14/05/2025 - 18:28

Η Roche επενδύει 550 εκατ. δολάρια σε κέντρο παραγωγής διαγνωστικών εργαλείων για τον διαβήτη

Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00

Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα

Διαβήτης τύπου 5: Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και μόλις αναγνωρίστηκε από την IDF
Υγεία
29/04/2025 - 22:22

Διαβήτης τύπου 5: Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και μόλις αναγνωρίστηκε από την IDF

Καταγγελία Φραγκούλη: «Ασθενής "βαφτίστηκε" διαβητικός από γιατρό για να του συνταγογραφήσει το Ozempic»
Πολιτική Υγείας
15/04/2025 - 19:58

Καταγγελία Φραγκούλη: «Ασθενής "βαφτίστηκε" διαβητικός από γιατρό για να του συνταγογραφήσει το Ozempic»

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Το ΑΥΣ «ακρωτηριάζει» τα άτομα με Διαβήτη
Πολιτική Υγείας
14/04/2025 - 10:44

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Το ΑΥΣ «ακρωτηριάζει» τα άτομα με Διαβήτη

Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Προσήλωσης στην Αγωγή με σύνθημα #DontMissAMoment
Pharma Policy
27/03/2025 - 12:42

Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Προσήλωσης στην Αγωγή με σύνθημα #DontMissAMoment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψηφιακό δίδυμο της κοιλιακής αορτής μπορεί να προβλέψει ρήξη ανευρύσματος
Υγεία
16/05/2025 - 12:00
Πόλεμος Άδωνι Γεωργιάδη - Εξαδάκτυλου για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών ραντεβού των γιατρών
Πολιτική Υγείας
16/05/2025 - 11:37
Θεμιστοκλέους: Αν δεν υπάρχει βελτίωση σ' ένα νοσοκομείο θα παύεται ο διοικητής
Πολιτική Υγείας
16/05/2025 - 11:08
Πώς η σκόνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή κτηνοτρόφων και αγροτών - Η σημασία των μέτρων αυτοπροστασίας
Υγεία
16/05/2025 - 11:00
Πώς ένα μπισκότο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Διατροφή
16/05/2025 - 09:43
Τα 14 νοσοκομεία που θα έχουν σε δύο μήνες το νέο σύστημα ιχνηλάτησης ασθενών στις εφημερίες τους
Πολιτική Υγείας
16/05/2025 - 09:25
Γιατροί στις ΗΠΑ «ξαναέγραψαν» το DNA βρέφους με σπάνια γενετική διαταραχή και του έσωσαν τη ζωή
Υγεία
16/05/2025 - 09:15
Ποια περιοχή των ποδιών χαλαρώνει πιο εύκολα και πότε είναι μονόδρομος η επέμβαση
Ομορφιά
16/05/2025 - 08:28
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μήνας μέτρησης ο Μάιος και στην Ελλάδα
Health Talk
16/05/2025 - 06:48
Ημερίδα ευαισθητοποίησης του ΕΔΔΥΠΠΥ για την παχυσαρκία στον δήμο Αγίας Παρασκευής
Υγεία
16/05/2025 - 03:24
Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε το ΔΙΠΑΕ με το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Επικαιρότητα
16/05/2025 - 00:03
Τι είναι η δωρεά ωαρίων και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτήν - Υπάρχουν ηθικά ζητήματα;
Health Talk
15/05/2025 - 22:24
Ινστιτούτου Prolepsis: Ο καφές Λουμίδης Παπαγάλος στηρίζει και το 2025 το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία
Επικαιρότητα
15/05/2025 - 22:06
Cassini Hackathon στα Ιωάννινα: Το Διάστημα μπορεί να αλλάξει την υγειονομική περίθαλψη
Digital Health
15/05/2025 - 21:44
Πρώτη μέρα... «βραχιολάκια» - Πως λειτουργεί το σύστημα και ποια τα πλεονεκτήματα για τους ασθενείς
Πολιτική Υγείας
15/05/2025 - 19:27
ΕΟΔΥ: Ένας νέος θάνατος από COVID-19 - Κάτω από το όριο συναγερμού η θετικότητα στη γρίπη
Υγεία
15/05/2025 - 19:09
Συνάντηση Γεωργιάδη με το ΔΣ της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ - Γιατί ζήτησε... συγγνώμη από τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
15/05/2025 - 18:48
Αυχενικό σύνδρομο και smartphones: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον πόνο
Health Talk
15/05/2025 - 18:33
Δωρεά δύο απινιδωτών στους κατοίκους της Καλύμνου από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
Υγεία
15/05/2025 - 18:24
Βαλτάς: «Διαφωνούμε με την διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄ οίκον»
Pharma Policy
15/05/2025 - 18:11
Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον
Υγεία
15/05/2025 - 17:53
Εκστρατεία ενημέρωσης από την ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο του προστάτη με τους Legends 2024
Patient Talk
15/05/2025 - 16:08
ΕΚΚΟΜΕΔ: Η δύναμη του κινηματογράφου στην ψυχοθεραπεία
Ψυχική Υγεία
15/05/2025 - 15:38
Ερώτηση Τσιόδρα προς Κομισιόν για την παράνομη διακίνηση φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
15/05/2025 - 15:26
Επίμονη εξουθένωση; Μπορεί να έχει προηγηθεί «μίνι εγκεφαλικό»
Υγεία
15/05/2025 - 15:12
Εξώδικο ΠΙΣ σε Γεωργιάδη για ανάρτησή του σχετικά με τα δωρεάν ραντεβού με γιατρούς
Πολιτική Υγείας
15/05/2025 - 14:54
Αλλαγή στη Γενική Διεύθυνση της ΠΕΦ - Νέος πρόεδρος ο Αθανάσιος Κοτσιαρός
Pharma Policy
15/05/2025 - 14:41
Γεωργιάδης: «Τα μέτρα για τη μείωση του χρόνου αναμονής στην εφημερία έχουν αρχίσει και αποδίδουν»
Πολιτική Υγείας
15/05/2025 - 14:23
Νέα ελπίδα κατά των υπερανθεκτικών βακτηρίων: Ανακαλύφθηκε ένα πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό
Pharma News
15/05/2025 - 14:07
Μπερμπεριάν- ΣΦΕΕ: Άμεση ανάγκη για εκκαθάριση των ΑΜΚΑ
Pharma Policy
15/05/2025 - 13:49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έκθεση εκπέμπει SOS για τις μπανάνες - Η κλιματική κρίση απειλεί με καταστροφή τις καλλιέργειες
Διατροφή
13/05/2025 - 20:17
Άδωνις Γεωργιάδης: «H κουβέντα ότι "δεν μπορώ να βρω ραντεβού σε γιατρό", έχει τελειώσει»
Πολιτική Υγείας
13/05/2025 - 13:46
Στρατηγική συμμαχία από το 2017 για τον Όμιλο ΙΑΣΩ και την Ιατρική Σχολή Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/05/2025 - 15:24
Παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη σε ένα μόνο δισκίο για ανακούφιση από τον πόνο
Pharma News
13/05/2025 - 17:03
Ωνάσειο: Επιτυχημένες οι δύο πρώτες στην Ελλάδα μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά χαμηλού βάρους
Υπηρεσίες Υγείας
13/05/2025 - 14:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo