ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το γυναικείο χέρι στο χειρουργείο εγγυάται λιγότερες επιπλοκές - Γιατί συμβαίνει αυτό!

Υγεία
PEXELS
Διαφορές στην τεχνική, την ταχύτητα και την ανάληψη κινδύνου αναφέρονται ως οι σημαντικότεροι λόγοι που οι χειρουργικές επεμβάσεις από άνδρες οδηγούν σε μετεγχειρητικές επιπλοκές για τους ασθενείς
Παρασκευή, 01/09/2023 - 17:19
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Οι άνθρωποι που χειρουργούνται από γυναίκες χειρουργούς έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές και να χρειαστούν παρακολούθηση απ' ό,τι όταν το νυστέρι χειρίζονται άνδρες, σύμφωνα με δύο μεγάλες μελέτες που δείχνουν ότι οι άνδρες χειρουργοί έχουν να πάρουν σημαντικά μαθήματα από τις γυναίκες συναδέλφους τους. Γιατροί στον Καναδά και τη Σουηδία εξέτασαν περισσότερα από 1 εκατ. αρχεία ασθενών από δύο διαφορετικά ιατρικά μητρώα και διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν από γυναίκες χειρουργούς είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερα προβλήματα τους μήνες μετά την επέμβαση.

Οι ερευνητές ψάχνουν τους πιθανούς λόγους για τις διαφορές, αλλά τα αρχεία υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες χειρουργοί τείνουν να χειρουργούν πιο αργά και πιο σταθερά, γι αυτό και μπορεί να επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα παίρνοντας τον χρόνο τους στο χειρουργείο.

Ο δρ. Christopher Wallis, επικεφαλής μιας από τις μελέτες στο νοσοκομείο Mount Sinai στο Τορόντο, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ωθήσουν τους άνδρες χειρουργούς να προβληματιστούν σχετικά με την προσέγγισή τους στη χειρουργική και να μάθουν από τις γυναίκες συναδέλφους τους προς όφελος των ασθενών τους. «Ως άνδρας χειρουργός, νομίζω ότι αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να κάνουν εμένα και τους συναδέλφους μου να σταματήσουμε και να σκεφτούμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ομάδα του Wallis εξέτασε τις ιατρικές επιπλοκές, την επανεισαγωγή στο νοσοκομείο και τα ποσοστά θανάτου μετά από χειρουργική επέμβαση σε σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ασθενείς του Οντάριο μεταξύ 2007 και 2019. Τα αρχεία περιλάμβαναν 25 διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τα οστά, τα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Jama Surgery, έδειξε ότι 90 ημέρες μετά από μια επέμβαση, το 13,9% των ασθενών που αντιμετωπίστηκαν από έναν άνδρα χειρουργό είχαν «ανεπιθύμητα μετεγχειρητικά συμβάντα», ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει το θάνατο και ιατρικές επιπλοκές που κυμαίνονται από προβλήματα που απαιτούν περαιτέρω χειρουργική επέμβαση έως μείζονες λοιμώξεις, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους ασθενείς που εξετάστηκαν από γυναίκες χειρουργούς ήταν 12,5%.

Οι ασθενείς που εξετάστηκαν από γυναίκες χειρουργούς είχαν καλύτερη τύχη ακόμα και έναν ολόκληρο χρόνο μετά την επέμβαση, καθώς το 20,7% είχαν κάποιο ανεπιθύμητο μετεγχειρητικό συμβάν, σε σύγκριση με το 25% των ασθενών που εξετάστηκαν από άνδρες χειρουργούς. Όταν οι γιατροί εξέτασαν καθαρά τους θανάτους μετά την επέμβαση, η διαφορά ήταν ακόμη πιο έντονη: οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν από άνδρες χειρουργούς είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ένα χρόνο μετά την επέμβαση από εκείνους που αντιμετωπίστηκαν από γυναίκες χειρουργούς.

Μια δεύτερη μελέτη με τη συμμετοχή 150.000 ασθενών στη Σουηδία, που δημοσιεύθηκε και αυτή στην επιθεώρηση Jama Surgery, παρουσιάζει παρόμοια εικόνα. Ο Δρ My Blohm και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης εξέτασαν τα αποτελέσματα των ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν από γυναίκες χειρουργούς υπέστησαν λιγότερες επιπλοκές και είχαν μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο από εκείνους που χειρουργήθηκαν από άνδρες. Οι γυναίκες χειρουργοί χειρουργούσαν πιο αργά από τους άνδρες συναδέλφους τους και ήταν λιγότερο πιθανό να μεταπηδήσουν από την... κλειδαρότρυπα στην ανοικτή χειρουργική κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης.

Ο Δρ. Blohm δήλωσε ότι, όπως συμβαίνει με όλες τις μελέτες παρατήρησης, τα αποτελέσματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, αλλά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η χειρουργική τεχνική και η ανάληψη κινδύνου μπορεί να εξηγούν ορισμένες από τις διαφορές που παρατηρήθηκαν. «Σε ορισμένες χώρες υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι οι άνδρες χειρουργοί είναι ανώτεροι από τις γυναίκες χειρουργούς», είπε και συμπλήρωσε πως «είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότερες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν δείχνουν ότι οι γυναίκες χειρουργοί είναι τουλάχιστον εξίσου καλοί με τους άνδρες χειρουργούς, ή όπως στην προκειμένη περίπτωση ακόμη και ελαφρώς καλύτεροι».

Ο δρ. Wallis δήλωσε ότι υπήρχαν «πολλά μαθήματα να πάρουμε από τις γυναίκες συναδέλφους». Όπως επισήμανε «οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν ως προς τον τρόπο άσκησης της ιατρικής. Η υιοθέτηση ή η υιοθέτηση ορισμένων πρακτικών που είναι πιο συνηθισμένες μεταξύ των γυναικών ιατρών είναι πιθανό να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς μου» και συμπλήρωσε «από τότε που ανέλαβα αυτό το έργο, το έχω σίγουρα κάνει προσωπικά και θα ενθάρρυνα τους συναδέλφους μου να κάνουν το ίδιο: χρησιμοποιήστε το ως μια στιγμή για ενδοσκόπηση».

Πέρα από την προσέλκυση περισσότερων γυναικών στη χειρουργική, ο Δρ. Wallis δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη να «εξελιχθεί» η χειρουργική για να διασφαλιστεί ότι θα διατηρήσει καλύτερα τις γυναίκες και θα τις προωθήσει σε θέσεις επιρροής. «Υπάρχει πληθώρα δεδομένων ότι έχουμε μια λεγόμενη διαρροή με μειωμένο αριθμό γυναικών σε ανώτερες θέσεις», είπε.

Σε ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο, ο καθηγητής Martin Almquist του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Skåne στη Σουηδία γράφει: «Το γεγονός ότι οι γυναίκες χειρουργοί είχαν επεμβάσεις με λιγότερες επιπλοκές αλλά μεγαλύτερους χρόνους επέμβασης υποδηλώνει ότι το μαντρί των Navy Seal "το αργό είναι ομαλό και το ομαλό είναι γρήγορο" ισχύει και στη χειρουργική».

Ο Δρ. Tim Mitchell, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών της Αγγλίας, δήλωσε ότι τα ευρήματα προστίθενται σε μια αυξανόμενη βιβλιογραφία που επισημαίνει διαφορές στα αποτελέσματα των ασθενών για τους άνδρες και τις γυναίκες χειρουργούς.

«Αυτή η σύνδεση είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική», δήλωσε. «Ωστόσο, η συσχέτιση δεν έχει αιτιώδη συνάφεια και μια πιθανή εξήγηση μπορεί να έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα των περιπτώσεων. Οι συγγραφείς προσπάθησαν να λάβουν υπόψη τους το μείγμα των περιπτώσεων προσαρμόζοντας τους συγχυτικούς παράγοντες, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν οι εναπομείναντες συγχυτικοί παράγοντες. Συμφωνώ ότι το ιδεώδες του χειρουργού ως "μοναχικού καουμπόη" ανήκει σε μια εποχή που έχει παρέλθει προ πολλού».

Πηγή: Theguardian.com

  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
  • ΜΕΛΕΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γίνονται επιβλαβή για τον άνθρωπο τα χάρτινα καλαμάκια - Ποιες χημικές ουσίες περιέχουν
Πότε γίνονται επιβλαβή για τον άνθρωπο τα χάρτινα καλαμάκια - Ποιες χημικές ουσίες περιέχουν 01 Σεπτεμβρίου 2023
Gadget και χιλιάδες εφαρμογές για κινητά στην υπηρεσία της υγείας 01 Σεπτεμβρίου 2023
Gadget και χιλιάδες εφαρμογές για κινητά στην υπηρεσία της υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33

Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: «Που είναι εκείνη η ΕΔΕ για τον εγκαυματία ασθενή του "Αλεξάνδρα"»;
Επικαιρότητα
06/05/2025 - 03:27

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: «Που είναι εκείνη η ΕΔΕ για τον εγκαυματία ασθενή του "Αλεξάνδρα"»;

Νέα μελέτη: Η σωματική τιμωρία στα παιδιά δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα
Ψυχική Υγεία
05/05/2025 - 15:18

Νέα μελέτη: Η σωματική τιμωρία στα παιδιά δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα

Γιατί πονάμε στο πόδι όταν περπατάμε και πότε χρειαζόμαστε χειρουργείο!
Health Talk
30/04/2025 - 08:23

Γιατί πονάμε στο πόδι όταν περπατάμε και πότε χρειαζόμαστε χειρουργείο!

Ελληνική μελέτη για έγκαιρη διάγνωση της αμυλοείδωσης με παλιές εξετάσεις
Health Talk
28/04/2025 - 09:00

Ελληνική μελέτη για έγκαιρη διάγνωση της αμυλοείδωσης με παλιές εξετάσεις

Νέα μελέτη: Η κλιματική αλλαγή απειλεί ανοιχτά την παγκόσμια επάρκεια αίματος
Υγεία
17/04/2025 - 16:39

Νέα μελέτη: Η κλιματική αλλαγή απειλεί ανοιχτά την παγκόσμια επάρκεια αίματος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 21:42
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27
Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54
Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33
Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00
Η χαρτογράφηση του υποδοχέα γλυκιάς γεύσης και η μάχη για να περιοριστούν οι λιγούρες για ζάχαρη
Υγεία
08/05/2025 - 15:11
Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09
Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00
Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή
Υγεία
08/05/2025 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Athens Vision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 16:44
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Επιστημονική Ημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα ανοιχτή προς το κοινό
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 14:36
Γεωργιάδης: Οι μισθοί που δίνουμε στο δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν είναι αξιοζήλευτοι
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 14:45
ΠΟΥ «Οι κοινωνικές ανισότητες μειώνουν κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής»
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 21:24
Μήνας πρόληψης ο Μάιος στα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας - Όλο το πρόγραμμα
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 18:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo