ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος του προστάτη: Τα πιο συχνά προβλήματα μετά την εγχείρηση

Υγεία
Καρκίνος του προστάτη: Τα πιο συχνά προβλήματα μετά την εγχείρηση
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος εξηγεί ποια είναι τα συνηθισμένα προβλήματα που βιώνουν οι ασθενείς μετα την επέμβαση για τον καρκίνο του προστάτη.
Πέμπτη, 22/06/2023 - 13:01
News4Health Team News4Health Team

Η ακράτεια ούρων και η στυτική δυσλειτουργία είναι συνηθισμένα προβλήματα μετά την εγχείρηση για τον καρκίνο του προστάτη, αλλά χάρη στην πρόοδο της Ιατρικής συνήθως είναι παροδικές.

Ακόμα, όμως, κι αν είναι μακροχρόνιες, υπάρχουν τεχνικές με τις οποίες μπορεί να αντιμετωπιστούν ριζικά.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους των ανδρών.

Συνήθως αναπτύσσεται αργά και αρχικά είναι περιορισμένος στον προστάτη αδένα, οπότε μπορεί να χρειαστεί ελάχιστη ή και καθόλου θεραπευτική παρέμβαση. Μερικές φορές ωστόσο είναι επιθετικός και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα.

«Ο καρκίνος του προστάτη που εντοπίζεται εγκαίρως (όταν είναι ακόμα περιορισμένος στον προστάτη αδένα), έχει καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης. Αυτή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως την ταχύτητα ανάπτυξής του, τον βαθμό επέκτασής του, την συνολική υγεία του ασθενούς, καθώς και την προσεκτική αξιολόγηση του οφέλους και των πιθανών κινδύνων από τη θεραπεία», αναφέρει ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος δρ Χρήστος Φλιάτουρας, Διευθυντής του Ανδρολογικού Τμήματος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ακρογωνιαίος λίθος της θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι η προστατεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται ο προσβληθείς από καρκίνο προστάτης του ασθενή και οι περιβάλλουσες δομές (π.χ. οι σπερματοδόχοι κύστεις). Η επέμβαση συνήθως γίνεται μέσω μικρών τομών, είτε λαπαροσκοπικά είτε με τη βοήθεια ρομποτικού εξοπλισμού (λαπαροσκοπική και ρομποτική ριζική προστατεκτομή, αντίστοιχα).

«Και οι δύο μέθοδοι διαφέρουν από την παραδοσιακή ανοιχτή προστατεκτομή, καθώς διενεργούνται μέσω μικρών τομών και όχι από μία μεγάλη και εκτεταμένη. Γι' αυτό τον λόγο το κοιλιακό τραύμα είναι πολύ μικρότερο, ο χρόνος αποθεραπείας βραχύτερος και τα αισθητικά αποτελέσματα σαφώς καλύτερα», προσθέτει ο δρ Φλιάτουρας.

«Επιπρόσθετα, η καλύτερη εικόνα του χειρουργικού πεδίου με τις δύο μεθόδους επιτρέπουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη διαφύλαξη των νεύρων και των αγγείων της περιοχής, με αποτέλεσμα πολύ καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην εγκράτεια ούρων και τη στύση».

Παρόλα αυτά, σχεδόν όλοι οι άνδρες παρουσιάζουν ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία τους πρώτους μήνες μετά την ριζική προστατεκτομή.

Ακράτεια ούρων: Σε ποιες ηλικίες παρουσιάζεται - Πώς αντιμετωπίζεται;

Η ακράτεια ούρων μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Υπολογίζεται ότι το 10-15% των ανδρών εξακολουθούν να χρειάζονται επιθέματα ακράτειας έξι μήνες μετά την επέμβαση, ενώ το 6-8% αντιμετωπίζουν μακροχρόνια δυσκολία στο να ελέγξουν την ούρησή τους.

«Η ακράτεια ούρων εκδηλώνεται διότι κατά τη ριζική προστατεκτομή αφαιρείται, εκτός από τον προστάτη αδένα, και μία "βαλβίδα" (ο ουρηθρικός σφιγκτήρας) που ελέγχει τη ροή των ούρων. Δίχως τον σφιγκτήρα, η δυνατότητα συγκράτησης των ούρων μειώνεται σημαντικά», εξηγεί ο δρ Φλιάτουρας. «Επιπλέον, ενδέχεται να επηρεαστούν τα νεύρα και οι μύες που ελέγχουν την ούρηση».

Αντίστοιχα, στους περισσότερους χειρουργημένους άνδρες η στυτική λειτουργία παρουσιάζει αισθητή βελτίωση μέσα σε έξι μήνες έως έναν χρόνο, όταν υποβάλλονται σε νευροπροστατευτική προστατεκτομή (nerve-sparing prostatectomy), με την οποία διαφυλάσσονται τα νεύρα που διέρχονται πιο κοντά από τον προστάτη. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις (ίσως και 30%) που χρειάζονται δύο χρόνια ή περισσότερα για να ανακτήσουν τη στύση που είχαν πριν την επέμβαση.

Δεν είναι γνωστό γιατί σε μερικούς άνδρες οι ανεπιθύμητες επιδράσεις από την προστατεκτομή βελτιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε άλλους επιμένουν σε βάθος χρόνου.

Έχει όμως βρεθεί ότι η επίμονη ακράτεια ούρων μετά τη ριζική προστατεκτομή είναι πιο συχνή στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς (άνω των 60 ετών), σε όσους είχαν μεγάλου μεγέθους προστάτη, στους καπνιστές και στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ή νευρολογικές παθήσεις.

Είναι επίσης πιο συχνή σε όσους έχουν ιστορικό παλαιότερης επέμβασης για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (είναι η μη-καρκινική διόγκωσή του), σε όσους χρειάζονται ακτινοθεραπεία μετά τη ριζική προστατεκτομή, καθώς και όταν απαιτείται να γίνει τομή στα νεύρα της περιοχής ώστε να αφαιρεθεί ο προστάτης.

Ο κίνδυνος, εξάλλου, για στυτική δυσλειτουργία μετά την προστατεκτομή αυξάνεται κατ' αρχάς με την ηλικία.

Οι άνδρες που έχουν ηλικία κάτω των 50 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να την αποφύγουν ή να την ξεπεράσουν σύντομα.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη στύση μετά την προστατεκτομή είναι η ποιότητα που είχε πριν την εγχείρηση και η συνύπαρξη επιβαρυντικών παραγόντων στον ασθενή (όπως το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ.).

Η αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων μετά τη ριζική προστατεκτομή συνήθως αρχίζει με μη επεμβατικές μεθόδους.

Ο ιατρός μπορεί να συστήσει φάρμακα ή ειδικές ασκήσεις για ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους. Οι μέθοδοι αυτές είναι αποτελεσματικές για τους άνδρες με ήπια έως μέτρια ακράτεια. Όσοι όμως έχουν μακροχρόνια ή πιο σοβαρή ακράτεια μπορεί να χρειασθούν εξειδικευμένες θεραπείες για να τη θέσουν υπό έλεγχο.

«Η έγχυση αυξητικών παραγόντων (π.χ. κολλαγόνου) στον αυχένα της ουροδόχου κύστης, μπορεί να συμβάλλει στο να διατηρηθεί κλειστό το στόμιο της ουρήθρας και της κύστης και ενδέχεται να αποτρέψει τις μικρές διαρροές», εξηγεί ο δρ Φλιάτουρας.

Μία άλλη πιθανή θεραπεία είναι η τοποθέτηση ταινίας διόρθωσης ακράτειας με τη χρήση μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου.

Σε μερικές περιπτώσεις, τέλος, τοποθετείται στον ασθενή ένας τεχνητός ουρηθρικός σφιγκτήρας, δηλαδή ένα εμφύτευμα που μιμείται τη λειτουργία του υγιούς ουρηθρικού σφιγκτήρα, αποκλείοντας την ουρήθρα ώστε να διακόπτει τη ροή των ούρων.

Στυτική δυσλειτουργία: Πώς αντιμετωπίζεται;

Όσον αφορά στη στυτική δυσλειτουργία, «στους άνδρες που υποβάλλονται σε επεμβάσεις προστάτη συνιστάται να αρχίζουν άμεσα πρωτόκολλα αποκατάστασής της», επισημαίνει ο δρ Φλιάτουρας. «Υπάρχουν επιλογές που μπορούν να τους βοηθήσουν να απολαμβάνουν χωρίς εμπόδια την σεξουαλική τους ζωή».

Στις διαθέσιμες επιλογές συμπεριλαμβάνονται χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα, ενδοπεϊκές εγχύσεις φαρμάκων, κρουστικά κύματα και χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.

«Κατά τις επεμβάσεις για την εξάλειψη του προστατικού καρκίνου είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν οι μηχανισμοί του σώματος που συμβάλλουν στον έλεγχο της ροής των ούρων και στη στύση.

Είναι λοιπόν απόλυτα κατανοητό ότι η πλειονότητα των ανδρών ανησυχεί και για τα δύο», υπογραμμίζει ο δρ Φλιάτουρας.

«Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να γίνει προσεκτική επιλογή του θεράποντος ιατρού και να επιλεγούν κέντρα με ιδιαίτερη εμπειρία στην σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και των δυνητικών επιπλοκών της επέμβασης. Αν, τέλος, η ακράτεια ή/και η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς, δεν πρέπει να διστάζει να συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό του, ώστε να μην ταλαιπωρείται αδίκως», καταλήγει ο δρ Φλιάτουρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 22/06/2023 - 13:10
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
  • ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ
  • ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΑΝΔΡΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αμυγδαλές: Τα προβήματα που εκδηλώνουν και πότε πρέπει να αφαιρούνται
Αμυγδαλές: Τα προβήματα που εκδηλώνουν και πότε πρέπει να αφαιρούνται 22 Ιουνίου 2023
Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιού 22 Ιουνίου 2023
Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο διαφέρουν τελικά η ανδρική και η γυναικεία καρδιά - Ειδικός εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Health Talk
22/07/2026 - 16:18

Πόσο διαφέρουν τελικά η ανδρική και η γυναικεία καρδιά - Ειδικός εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι: Πρόληψη και θεραπεία για διακοπές χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις
Health Talk
18/07/2026 - 09:36

Ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι: Πρόληψη και θεραπεία για διακοπές χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις

Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα
Pharma News
15/07/2026 - 22:00

Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα

Νέα μελέτη για την καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες
Υγεία
14/07/2026 - 17:47

Νέα μελέτη για την καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες

Διαβητικό πόδι: Πρόοδος στις θεραπευτικές εξελίξεις για την αντιμετώπισή του
Health Talk
08/07/2026 - 14:44

Διαβητικό πόδι: Πρόοδος στις θεραπευτικές εξελίξεις για την αντιμετώπισή του

ΠΟΥ: Σχεδόν διπλασιασμός των νέων περιστατικών καρκίνου έως το 2050 – Έκκληση για άμεση δράση
Πολιτική Υγείας
08/07/2026 - 15:07

ΠΟΥ: Σχεδόν διπλασιασμός των νέων περιστατικών καρκίνου έως το 2050 – Έκκληση για άμεση δράση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστημονικό καμπανάκι για την ξηρασία στην Ευρώπη και τα αποθέματα νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 14:21
Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης
Υγεία
23/07/2026 - 14:00
Πρώτη στην Ιατρική Αθηνών η Μαρία – Μιχαέλα Χαιρέτη:«Η αξία του καθενός δεν μετριέται μόνο με τα μόρια»
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 13:12
«Δίαιτα με διάρροια»: Η επικίνδυνη τάση του Τik Tok που ανησυχεί τους ειδικούς
Υγεία
23/07/2026 - 13:00
«Αγία Σοφία»: Το 85,3% των παιδιών φτάνει στα επείγοντα χωρίς παραπομπή γιατρού
Υγεία
23/07/2026 - 12:00
ΕΟΔΥ: 21 συνολικά κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου- Οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 11:00
Έμπολα: Πάνω από 1.000 νεκροί στη ΛΔ Κονγκό - Η παραπληροφόρηση "σκοτώνει" τον πληθυσμό
Επικαιρότητα
23/07/2026 - 10:00
Ιπποκράτειο: Αρνήθηκαν να δώσουν αναπηρικό αμαξίδιο σε 87χρονο – Συγγνώμη από τον Άδωνι Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 09:52
Τα φάρμακα GLP-1 συνδέονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο τριχόπτωσης
Υγεία
23/07/2026 - 09:00
Οδηγίες του ΕΕΣ για την αντιμετώπιση της θερμοπληξίας
Υγεία
23/07/2026 - 07:22
ΙΣΘ: Έντονες αντιδράσεις για το clawback στις επισκέψεις των συμβεβλημένων γιατρών
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 03:41
Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας οι ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις των ποδοσφαιριστών της ΑΕΛ
Υπηρεσίες Υγείας
23/07/2026 - 00:03
Ο θάνατος 45χρονου στην Κρήτη αναζωπυρώνει την αντιπαράθεση για τη λειτουργία του ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
22/07/2026 - 23:11
Ο ΙΣΘ ζητάει την άμεση απόσυρση της διάταξης για το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ, παρά την ψήφισή της
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 21:47
Ποια συμπτώματα σε ηλικιωμένους πρέπει να μας προβληματίσουν;
Health Talk
22/07/2026 - 21:22
Γαλλία: Ο πρόσφατος καύσωνας προκάλεσε 5.764 επιπλέον θανάτους
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 21:03
Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μακροπρόθεσμη επιτυχία των φαρμάκων για την απώλεια βάρους
Διατροφή
22/07/2026 - 20:26
Ελληνική μελέτη με προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση της χρόνιας νοσηρότητας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 20:04
Meteo: Ο χάρτης με τις υψηλότερες θερμοκρασίες ανά την χώρα - Στη Φθιώτιδα ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 43°C
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 19:21
Πέντε λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε με τρέμουλο - Τα συμπτώματα ανά περίπτωση και τι μπορείτε να κάνετε
Υγεία
22/07/2026 - 18:26
ΙΣΑ: Να αποκατασταθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές γνωματεύσεις
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 17:49
Takeda Hellas: Ανάγκη ενίσχυσης της επάρκειας πλάσματος για την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
22/07/2026 - 17:34
Ο ΠΟΥ γιόρτασε τα 25 χρόνια του προγράμματος Research4Life
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 16:59
Νέο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στα νότια προάστια - Συνεχίζονται οι ψεκασμοί στην περιοχή
Υγεία
22/07/2026 - 16:42
Πόσο διαφέρουν τελικά η ανδρική και η γυναικεία καρδιά - Ειδικός εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Health Talk
22/07/2026 - 16:18
Δίαιτα "γιο-γιο": Νέα μελέτη δείχνει ότι οι αυξομειώσεις βάρους επιταχύνουν την απώλεια μυϊκής μάζας
Υγεία
22/07/2026 - 16:00
Δραστική μείωση των ορίων έκθεσης στον αιώνιο ρυπαντή TFA με απόφαση του EFSA
Πολιτική Υγείας
22/07/2026 - 15:32
Απάντηση Γεωργιάδη στις καταγγελίες Σαλμά: «Δεν έχω απολύτως τίποτε να φοβηθώ»
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 15:14
Η πολλή τηλεόραση στη μέση ηλικία ίσως επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου
Υγεία
22/07/2026 - 15:00
Συνεργασία ΕΟΦ με το κυπριακό υπουργείο Υγείας για την κανονιστική συμμόρφωση στα φάρμακα
Pharma Policy
22/07/2026 - 14:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέος γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Γενικής Κλινικής ο Στέλιος Λιανός
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 16:14
Πρωτιά της Sobi στην πρώτη θέση σε διεθνή αξιολόγηση για τις αιμορραγικές διαταραχές
Pharma News
20/07/2026 - 16:32
Αντιδράσεις για τη διάταξη που αφορά τον διορισμό διοικήσεων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 18:12
Πρωτοποριακή ρομποτική γυναικολογική επέμβαση από Έλληνες γιατρούς
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 23:14
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ για το θέμα της ακούσιας νοσηλείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 16:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo