ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύνδρομο του καθρέφτη: Η «ύπουλη» διαταραχή που οδηγεί νέους ακόμη και στην αυτοκτονία

Υγεία
Σύνδρομο του καθρέφτη: Η «ύπουλη» διαταραχή που οδηγεί νέους ακόμη και στην αυτοκτονία
Το 80% των ατόμων με σωματική δυσμορφική διαταραχή βιώνουν αυτοκτονικό ιδεασμό κατά τη διάρκεια της ζωής τους και το 24% έως 28% έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.
Παρασκευή, 17/03/2023 - 09:33
— Photo: Photo by Polina Zimmerman - pexels
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η Εύα Φίσερ, μέλος της σχολής Επικοινωνίας του Κρατικού Πανεπιστήμιου του Κολοράντο, η Φουγκέν Νεζίρογλου, κλινική Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Χόφστρα και ο Τζέιμι Φόυσνερ, καθηγητής Ψυχιατρικής και Κλινικός Επιστήμονας στο Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστήμιου του Τορόντο, γράφουν για την σωματική δυσμορφική διαταραχή και εξηγούν το πόσο επικίνδυνη είναι και πόσο επηρεάζει τους νέους.

Συγκεκριμένα, την χαρακτηρίζουν ως μια ασθένεια «καταστροφική» καθώς οδηγεί τους νέους σε μια εξουθενωτική ψυχολογική κατάσταση.

Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή, όπως αναφέρουν, υποφέρουν από εμμονικές σκέψεις και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που σχετίζονται με την εμφάνισή τους.

Τα άτομα που πάσχουν από άλλου είδους διατροφικές διαταραχές μπορεί να βλέπουν απλά το σώμα τους ως πολύ παχύ, ωστόσο τα άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή βλέπουν τον εαυτό τους ως άσχημο ή παραμορφωμένο, παρόλο που φαίνονται φυσιολογικοί ή ελκυστικοί στους άλλους.

Η σωματική δυσμορφική διαταραχή, είναι γνωστή και ως σύνδρομο του καθρέφτη, καθώς ένα από τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι κάποιος διακατέχεται από αυτή είναι όταν κοιτάζεται πολύ συχνά στον καθρέφτη και είναι εξίσου συχνή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Σωματική δυσμορφική διαταραχή και διατροφικές διαταραχές: Ομοιότητες - Διαφορές

Τα άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή και τα άτομα με διατροφικές διαταραχές μοιράζονται παρόμοια αρνητικά συναισθήματα όπως ντροπή, αηδία και θυμό για την εμφάνισή τους.

Επίσης έχουν παρόμοιες συμπεριφορές, όπως είναι να κοιτάζονται τακτικά στον καθρέφτη, να τραβάνε συχνά φωτογραφίες για να ελέγξουν τον εαυτό τους, αναζητούν επιβεβαίωση από τους άλλους για την εμφάνισή τους και χρησιμοποιούν ρούχα για να καμουφλάρουν ή να κρύψουν τα αντιληπτά ελαττώματα τους.

Ακόμη, τα άτομα που υποφέρουν από αυτές τις διαταραχές συνήθως αποφεύγουν μέρη και δραστηριότητες λόγω αυτοσυνειδησίας για την εμφάνισή τους.

Η κατάθλιψη είναι συχνή επίπτωση σε άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή, τα οποία μάλιστα έχουν και υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονίας από εκείνα με απλές διατροφικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων για αυτοκτονία και απόπειρες αυτοκτονίας.

Αν και τόσο οι διατροφικές διαταραχές όσο και η σωματική δυσμορφική διαταραχή μπορεί να είναι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή, τα άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή παρουσιάζουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη έκπτωση στην καθημερινή λειτουργία από εκείνα με διατροφικές διαταραχές.

Προσωπική μαρτυρία ασθενή

«Τα συμπτώματα της σωματικής μου δυσμορφικής διαταραχής ξεκίνησαν στην ηλικία των 16 ετών. Ορισμένες αιτίες θα μπορούσαν να ήταν ο παιδικός εκφοβισμός και η τελειομανία σχετικά με την εμφάνισή μου. Είχα εμμονή με το σχήμα και το μέγεθος της μύτης μου για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα και συνέκρινα συνεχώς την εμφάνισή μου με μοντέλα σε περιοδικά μόδας.

Ήμουν πεπεισμένη ότι οι άλλοι με έκριναν αρνητικά λόγω της μύτης μου, την οποία αντιλαμβανόμουν ότι ήταν χοντρή και άσχημη. Μισούσα τη μύτη μου τόσο πολύ που δεν ήθελα να παντρευτώ ή να κάνω παιδιά γιατί φοβόμουν ότι θα την κληρονομούσαν.

Ακόμη και μετά την πλαστική επέμβαση στα 18 μου για να γίνει η μύτη μου πιο λεπτή, εξακολουθούσα και τη μισούσα. Αυτό είναι ένα πολύ κοινό αποτέλεσμα για άτομα με τη διαταραχή που υποβάλλονται σε επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής» ανέφερε χαρακτηριστικά η Εύα, η ασθενής με τη σωματική δυσμορφική διαταραχή, που ανέφερε παραπάνω την εμπειρία της.

Έρευνες δείχνουν ότι το 66% των ατόμων με σωματική δυσμορφική διαταραχή έχουν λάβει καλλυντική ή δερματολογική θεραπεία. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα για ένα μέρος του σώματός τους μετά από χειρουργική επέμβαση, η εμμονή της εικόνας συχνά μετακινείται σε ένα ή περισσότερα άλλα μέρη του σώματος τους.

Ακόμη, μερικοί ασθενείς υποβάλλονται σε πολλαπλές επεμβάσεις στο ίδιο μέρος του σώματος. Άλλοι άνθρωποι είναι τόσο απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα της χειρουργικής τους επέμβασης που θέλουν να αυτοκτονήσουν .

Τραγικά είναι τα αποτελέσματα, καθώς πολλοί άνθρωποι με σωματική δυσμορφική διαταραχή σκέφτονται να αυτοκτονήσουν και άλλοι προσπαθούν να αυτοκτονήσουν.

Περίπου το 80% των ατόμων με σωματική δυσμορφική διαταραχή βιώνουν αυτοκτονικό ιδεασμό κατά τη διάρκεια της ζωής τους και το 24% έως 28% έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

Συχνά, είναι νέοι άνδρες και γυναίκες που αισθάνονται τόσο απελπισμένοι για τα αντιληπτά ελαττώματα της εμφάνισής τους που η αυτοκτονία φαίνεται σαν ο μόνος τρόπος για να τερματίσουν τα βάσανά τους.

Όταν οι ανησυχίες για την εμφάνιση γίνονται προβληματικές

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι ενώ η δυσαρέσκεια με την εμφάνιση μπορεί να ποικίλλει σε σοβαρότητα, υπάρχει μια ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων με πολύ υψηλότερες ανησυχίες για την εμφάνιση, πολλοί από τους οποίους πιθανότατα έχουν και τη διαταραχή.

Νιώθουν πολύ χειρότερα για την εμφάνισή τους από εκείνους με κανονικές ανησυχίες για την εμφάνιση και βιώνουν μεγαλύτερο άγχος, κατάθλιψη, ντροπή και αηδία για τον εαυτό τους ή για ορισμένες πτυχές της εμφάνισής τους.

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με τη διαταραχή έχουν εμμονή με τα ελαττώματα που αντιλαμβάνονται για μία έως τρεις ώρες την ημέρα, σχεδόν το 40% για τρεις έως οκτώ ώρες την ημέρα και περίπου το ένα τέταρτο για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σωματική δυσμορφική διαταραχή ξέρουν ότι αφιερώνουν πολύ χρόνο σκεπτόμενοι την εμφάνισή τους , αλλά άλλοι με την πάθηση πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχούν για την εμφάνισή τους για ώρες κάθε μέρα.«

Τα 10 «ύποπτες» συνήθειες που έχουν οι πάσχοντες

Οι πιο συνήθεις συμπεριφορές των ατόμων με σωματική δυσμορφικής διαταραχή είναι οι εξής:

  • Καμουφλάρουν τα αντιληπτά ελαττώματα τους με ρούχα και μακιγιάζ

  • Συγκρίνουν την εμφάνισή τους με άλλους

  • Ελέγχουν συνεχώς την εμφάνισή τους σε καθρέφτες και άλλες ανακλαστικές επιφάνειες

  • Αναζητούν καλλυντικές θεραπείες όπως χειρουργικές επεμβάσεις

  • Τραβούν επανειλημμένα φωτογραφίες για να ελέγξουν την εμφάνισή τους

  • Αναζητούν τη διαβεβαίωση από άλλους για το αντιληπτό ελάττωμα ή προσπαθούν να πείσουν τους άλλους ότι δεν είναι ελκυστικοί

  • Αγγίζουν το αντιληπτό ελάττωμα

  • Αλλάζουν συχνά ρούχα

  • Κάνουν δίαιτα και προσπαθούν να βελτιώσουν συνεχώς την εμφάνιση τους

  • Ασκούνται υπερβολικά (υπερβολική άρση βαρών)

Ανακαλύπτοντας τα αίτια της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής

Τα ακριβή αίτια της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής είναι άγνωστα. Οι πιθανές αναπτυξιακές αιτίες περιλαμβάνουν γενετικούς παράγοντες, παιδικό εκφοβισμό και παιδικά πειράγματα σχετικά με την εμφάνιση τους.

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο περιλαμβάνουν το μεγάλωμα σε μια οικογένεια με έμφαση στην εμφάνιση, τα τελειομανικά πρότυπα όσον αφορά την εμφάνιση και την έκθεση σε υψηλά ιδανικά ελκυστικότητας και ομορφιάς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τα κοινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μεταξύ των ατόμων με σωματική δυσμορφική διαταραχή περιλαμβάνουν την τελειομανία μαζί με τη ντροπαλότητα, το κοινωνικό άγχος, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την ευαισθησία στην απόρριψη και την κριτική.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με τη διαταραχή μπορεί να έχουν ακόμη και ανωμαλίες στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή, καθώς και τα άτομα με ανορεξία, έχουν μια προκατάληψη επεξεργασίας πληροφοριών προς πιο λεπτομερείς οπτικές πληροφορίες, αντί να βλέπουν εικόνες παγκοσμίως - με άλλα λόγια, βλέπουν τα δέντρα και όχι το δάσος.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι ανωμαλίες στο οπτικό σύστημα του εγκεφάλου θα μπορούσαν να συμβάλουν στις στρεβλώσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή και ανορεξία.

Αποτελεσματικές θεραπείες

Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διαταραχής.

Κατά τη διάρκεια της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, οι θεραπευτές συνεργάζονται με ασθενείς για να τους βοηθήσουν να τροποποιήσουν τις ενοχλητικές σκέψεις και πεποιθήσεις σχετικά με τη φυσική εμφάνιση και να εξαλείψουν προβληματικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος, όπως ο τακτικός έλεγχος τους στον καθρέφτη και η αναζήτηση επιβεβαίωσης.

Τα φάρμακα που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRI, μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις γνωστικές στρεβλώσεις, την κατάθλιψη, το άγχος, τις αρνητικές πεποιθήσεις και τις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα διορατικότητας και να βελτιώσουν την καθημερινή λειτουργία.

Η Εύα, η ασθενής με τη σωματική δυσμορφική διαταραχή, ανέφερε πως για να θεραπευτεί συνεργάστηκε με έναν ψυχολόγο και ψυχίατρο προκειμένου να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και το άγχος που της προκαλούσαν οι ανησυχίες για την εμφάνισή της.

«Ευτυχώς, τόσο η φαρμακευτική αγωγή όσο και η θεραπεία ήταν αποτελεσματικά στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων και των ψυχαναγκαστικών μου συμπεριφορών.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, τα συμπτώματά μου μειώθηκαν και έγιναν διαχειρίσιμα. Σήμερα κατευθύνω δύο διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης και ενθαρρύνω τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα για τη διαταραχή.

Τα μέλη της ομάδας παρέχουν υποστήριξη και παρηγοριά σε άλλους που κατανοούν τους καθημερινούς αγώνες τους. Μοιράζονται επίσης συμβουλές σχετικά με τη λήψη βοήθειας για αυτή τη συνηθισμένη αλλά ελάχιστα γνωστή διαταραχή της εικόνας του σώματος» ανέφερε χαρακτηριστικά η Εύα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία για τη σωματική δυσμορφική διαταραχή είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BDD του International OCD Foundation.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> ARFID: Η διατροφική διαταραχή που πλήττει κυρίως τα παιδιά - Τα «ύποπτα» σημάδια της

Τελευταία τροποποίηση στις 17/03/2023 - 11:59
  • ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΥΣΜΟΡΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΑ
  • ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ
  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
  • ΕΜΦΑΝΙΣΗ
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
  • ΑΓΧΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εγκυμοσύνη: Μήπως ξυπνήσατε με διογκωμένη...μύτη; 3+1 «αλλόκοτες» αλλαγές που πιθανώς να βιώσει το σώμα σας (Βίντεο)
Εγκυμοσύνη: Μήπως ξυπνήσατε με διογκωμένη...μύτη; 3+1 «αλλόκοτες» αλλαγές που πιθανώς να βιώσει το σώμα σας (Βίντεο) 17 Μαρτίου 2023
Η φυματίωση «χτυπάει» και τα παιδιά - 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τον κορονοϊό 16 Μαρτίου 2023
Η φυματίωση «χτυπάει» και τα παιδιά - 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τον κορονοϊό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολυκυστικές ωοθήκες και γονιμότητα: Λύσεις για μια αθέατη διαταραχή που επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες
Pharma News
11/06/2026 - 22:34

Πολυκυστικές ωοθήκες και γονιμότητα: Λύσεις για μια αθέατη διαταραχή που επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες

Η κακή ποιότητα ύπνου στην παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στην εφηβεία
Ψυχική Υγεία
09/06/2026 - 09:00

Η κακή ποιότητα ύπνου στην παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στην εφηβεία

Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44

Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία

Wearables συσκευές: Όταν η ένδειξη της οθόνης προκαλεί αχρείαστο άγχος για την υγεία
Ψυχική Υγεία
01/06/2026 - 12:12

Wearables συσκευές: Όταν η ένδειξη της οθόνης προκαλεί αχρείαστο άγχος για την υγεία

Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλήνιες: Αν νιώσετε πίεση και άγχος, καλέστε στο 1550
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 09:38

Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλήνιες: Αν νιώσετε πίεση και άγχος, καλέστε στο 1550

Είχε η Μόνα Λίζα υποθυρεοειδισμό και χοληστερίνη;
Ομορφιά
25/05/2026 - 10:00

Είχε η Μόνα Λίζα υποθυρεοειδισμό και χοληστερίνη;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μελέτη δείχνει ότι η μελατονίνη μπορεί να ανακουφίσει από τον χρόνιο μυοσκελετικό πόνο
Υγεία
01/07/2026 - 12:00
Οι δυνατοί μύες στο στήθος και την πλάτη συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος
Υγεία
01/07/2026 - 11:00
The Lancet: Τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και ανοίγουν νέους δρόμους στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών
Υγεία
01/07/2026 - 10:00
FDA: Έγκριση νέας κυτταρικής θεραπείας του καρκίνου του αίματος που μειώνει και τις επιπλοκές της μεταμόσχευσης
Pharma News
01/07/2026 - 09:00
Κινητοποίηση στο Γενικό Κρατικό Αθηνών για την απόλυση εργαζόμενης με αναπηρία
Επικαιρότητα
01/07/2026 - 07:18
Απάντηση Κομισιόν σε Αρβανίτη για τις εφημερίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 03:48
Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Health Talk
01/07/2026 - 00:12
Ποιες καλοκαιρινές συνήθειες και γιατί αυξάνουν τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2026 - 23:11
ΟΦΕΤ: Μελέτη με νέα επιστημονικά δεδομένα για τον ρόλο του οφθαλμικού μικροβιώματος στην υγεία των ματιών
Pharma News
30/06/2026 - 22:38
Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για την ίδρυση υπογραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 22:11
Εντυπωσιακή η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 21:52
Προειδοποίηση ΠΟΥ για πιθανό ξέσπασμα επιδημιών στη Βενεζουέλα έπειτα από τους δύο σεισμούς
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 21:29
Αίτημα για άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Νίκαιας με νέες θέσεις ειδικευόμενων γιατρών
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 21:12
«Έξυπνη» πλατφόρμα για τη μείωση της χοληστερόλης με την υπογραφή Ελληνίδας γενετίστριας
Υγεία
30/06/2026 - 20:56
Πετράλωνα: Ολοκληρώνονται οι έρευνες στα συντρίμμια της πολυκατοικίας - Πως σώθηκε ο κόσμος
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 20:04
Γιατροί του Κόσμου: Έκκληση για επείγουσα οικονομική ενίσχυση υπέρ των σεισμοπαθών της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 19:43
Πρώτη δύναμη η «Προοπτική για το Φαρμακείο του Αύριο» στις εκλογές του ΠΦΣ
Pharma Policy
30/06/2026 - 19:16
Ψηφιακή πλατφόρμα διαλόγου αναπτύσσει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Patient Talk
30/06/2026 - 18:58
Έμπολα: Καμπανάκι ΟΗΕ για το κόστος από το ξέσπασμα του ιού στην Αφρική
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 18:37
Servier Hellas: Σχεδόν 50 χρόνια επένδυσης στη θεραπευτική καινοτομία και τη φροντίδα των ασθενών
Pharma News
30/06/2026 - 18:04
Την άρση της επιβάρυνσης στα φάρμακα για τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου ζητάει η Ομοσπονδία
Pharma Policy
30/06/2026 - 17:32
Πετράλωνα: «Σώθηκε κόσμος γιατί κάποιοι άρχισαν να χτυπάνε τα κουδούνια»
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 17:13
ΙΣΑ: Να διορθωθεί άμεσα η εσφαλμένη επιβολή clawback στις ιατρικές επισκέψεις
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Οι δικαιούχοι του "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία θα λάβουν έως και οκτώ δόσεις φαρμάκων»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 16:27
Laser μυωπίας μετά τα 40: Τι γίνεται όταν μπαίνει στην εξίσωση και η πρεσβυωπία;
Health Talk
30/06/2026 - 16:00
Αιμορροΐδες: Οι καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο
Υγεία
30/06/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: «Εξετάζουμε νέες παρεμβάσεις για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 14:36
Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Σε επιφυλακή το ΕΚΑΒ - Τρία ασθενοφόρα στο σημείο
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 14:05
Κάλιο: Γιατί είναι απαραίτητο για τον οργανισμό και από ποιες τροφές θα το πάρετε
Υγεία
30/06/2026 - 14:00
Στον «Ευαγγελισμό» ο Γ. Μυλωνάκης για να ευχαριστήσει τους γιατρούς του
Επικαιρότητα
30/06/2026 - 13:15

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΣΥ: Καλύφθηκε το 82% των 1.171 θέσεων μόνιμων γιατρών – Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 08:15
Νέα προκήρυξη για 441 ειδικευόμενους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 10:30
Απογευματινά χειρουργεία: Μείωση λίστας αναμονής κατά 98% - O απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 12:35
Συνάντηση Γεωργιάδη με εργαζόμενους του ΕΟΠΑΕ - Καταγγελίες για τον θάνατο 45χρονου εξαρτημένου στην Κρήτη
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 14:04
Πατσάς ο παρεξηγημένος: Η σούπα από εντόσθια που αφήνει θετικό αποτύπωμα στον οργανισμό
Διατροφή
29/06/2026 - 17:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo