News4Health Logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023

Παθήσεις θυρεοειδούς αδένα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

News4Health TeamNews4Health Team
515
Παθήσεις θυρεοειδούς αδένα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας, ο οποίος εκκρίνει ορμόνες, που διά μέσου της κυκλοφορίας του αίματος επιδρούν σε όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Οι ενδοκρινείς αδένες δεν πρέπει να συγχέονται με άλλους αδένες, όπως για παράδειγμα τους σιελογόνους, που εκκρίνουν σίελο (σάλιο) στην στοματική κοιλότητα, ή τους λεμφαδένες που δεν εκκρίνουν κάποια ουσία, αλλά εξασφαλίζουν την άμυνα του οργανισμού έναντι εξωτερικών λοιμώξεων.

Άλλοι ενδοκρινείς αδένες όπως η υπόφυση, τα επινεφρίδια και οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό.

«Ο θυρεοειδής είναι αναμφισβήτητα ο πιο δημοφιλής, ο πιο προβεβλημένος και «εκλαϊκευμένος» ενδοκρινής αδένας. Οι περισσότεροι άνθρωποι τον γνωρίζουν, ειδικά οι γυναίκες και όχι άδικα, αφού περισσότεροι από 8 στους 10 πάσχοντες από θυρεοειδικά νοσήματα ανήκουν στο γυναικείο φύλο.

Ο φυσιολογικός θυρεοειδής αδένας είναι μικρός και πρακτικά όχι ψηλαφούμενος. Βρίσκεται στη βάση του λαιμού, μέσα στο «λακκάκι» που σχηματίζεται από την πάνω άκρη του στέρνου, τις δύο κλείδες πλαγίως και την τραχεία πίσω.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων που με τα δάχτυλα πιάνει κάποιος «εξογκώματα» στην περιοχή του λαιμού του, δεν είναι ο θυρεοειδής αλλά λεμφαδένες, εφήμερα αυξημένων διαστάσεων λόγω κάποιας φλεγμονής του φάρυγγα ή των δοντιών», επισημαίνει ο δρ Χαρίλαος Κανδηλώρος, Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος, Διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης Metropolitan General – διαγνωστικών κέντρων HealthSpot.

Επίσης, τις περισσότερες φορές που βλέπει κάποιος διόγκωση του λαιμού, δεν ευθύνεται ο θυρεοειδής, αλλά το υποδόριο λίπος στο πλαίσιο αρχόμενης ή εγκατεστημένης παχυσαρκίας.

Υπάρχει όμως και μια πάθηση στην οποία εμφανίζεται διόγκωση του θυρεοειδή. Αυτή ονομάζεται βρογχοκήλη. Πολύ συχνά σχηματίζονται μέσα στον θυρεοειδή μικροί ή/και μεγάλοι όγκοι που ονομάζονται οζίδια και όζοι.

Ο αδένας γίνεται ανομοιογενής, κάτι που οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή που ονομάζεται θυρεοειδίτιδα, γνωστή με το όνομα του Ιάπωνα ιατρού Hashimoto.

Εκτός από τις «ανατομικές» αυτές ανωμαλίες υπάρχουν και οι «λειτουργικές».

Οι πιο γνωστές είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός.Ο υποθυρεοειδισμός είναι συχνότατος αλλά εύκολα αντιμετωπίσιμος. Ο υπερθυρεοειδισμός, από την άλλη πλευρά, είναι ευτυχώς σπάνιος, διότι η θεραπεία του είναι πιο σύνθετη. Πολλοί ασθενείς τον φοβούνται λόγω του γεγονότος ότι κάποιες φορές συνδυάζεται με «εξόφθαλμο», δηλαδή με πρόπτωση οφθαλμών.

«Τέλος, πολύ σπάνια, διαγιγνώσκουμε και καρκίνο του θυρεοειδή. Ευτυχώς, εάν η διάγνωση είναι έγκαιρη, ο καρκίνος αυτός είναι απόλυτα ιάσιμος και δεν υπάρχει φόβος μεταστάσεων.

Ο ενδοκρινολόγος είναι ο ενδεδειγμένος ιατρός για να εξετάσει τον ασθενή, να συστήσει τον κατάλληλο αιματολογικό και υπερηχογραφικό έλεγχο και τη θεραπεία σε κάθε θυρεοειδική πάθηση», καταλήγει ο δρ Κανδηλώρος.

Health ανα Tag:
  • ΘΥΡΟΕΙΔΗΣ
  • ΘΥΡΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τρίχες στο πρόσωπο: Οι λόγοι εμφάνισης στις γυναίκες - Τρόποι αντιμετώπισης

Τρίχες στο πρόσωπο: Οι λόγοι εμφάνισης στις γυναίκες - Τρόποι αντιμετώπισης

Πάνω από το 40% των γυναικών του γενικού πληθυσμού έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο λόγω ασθενειών.

News4Health TeamNews4Health Team
«Αντιμετωπίζουμε τον Ουρολογικό Καρκίνο» - Εκδήλωση από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

«Αντιμετωπίζουμε τον Ουρολογικό Καρκίνο» - Εκδήλωση από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

Εκδήλωση για το ευρύ κοινό, με θέμα: «Αντιμετωπίζουμε τον Ουρολογικό Καρκίνο» διοργανώνει το Γραφείο Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

News4Health TeamNews4Health Team
Πλεύρης για Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Αγία Σοφία»: «Δεν ιδιωτικοποιείται - Δωρεάν οι υπηρεσίες στους ασθενείς» - Τι αλλάζει

Πλεύρης για Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Αγία Σοφία»: «Δεν ιδιωτικοποιείται - Δωρεάν οι υπηρεσίες στους ασθενείς» - Τι αλλάζει

Κατά πλειοψηφία, ψηφίσθηκε επί της Αρχής και στο σύνολο του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ». Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονταν ρυθμίσεις για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.

News4Health TeamNews4Health Team
MSD: Τα βήματα προόδου που έχει σημειώσει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου

MSD: Τα βήματα προόδου που έχει σημειώσει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Τα βήματα προόδου που έχει σημειώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθώς και οι δράσεις αντιμετώπισης του καρκίνου, ήταν μερικά από τα θέματα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Economist Impact με θέμα «H ατζέντα της Ελλάδας για τον καρκίνο».

News4Health TeamNews4Health Team

Newsroom

  • Εκκολπώματα Εντέρου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

    21/03/2023 - 14:03
  • H ξηρασία στη Σομαλία οδηγεί στο θάνατο χιλιάδες άτομα, ακόμη και παιδιά κατώ των 5 ετών

    21/03/2023 - 13:33
  • Νοσοκομείο Ρόδου: Καταγγελίες για τρωκτικά και περιστέρια στους θαλάμους - «SOS» από τους εργαζόμενους

    21/03/2023 - 12:52
  • Αλτσχάιμερ: Τελικά τι το πυροδοτεί; - Τι έδειξε νέα επιστημονική ανάλυση

    21/03/2023 - 12:38
  • Πυρετός: Η λάθος «κίνηση» που κάνουν οι περισσότεροι - Τι πραγματικά πρέπει να κάνετε

    21/03/2023 - 12:03
  • Δύο επιδημίες που σχετίζονται με τον ύπνο και δεν πρέπει να αγνοείτε

    21/03/2023 - 11:28
  • Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων: Τα τρία βραβευμένα ελληνικά προγράμματα

    21/03/2023 - 10:47
  • Νόσος Fabry: «Πράσινο φως» σε νέα ενζυμική θεραπεία των Chiesi και Protalix BioTherapeutics

    21/03/2023 - 10:01
  • Κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση; Έτσι θα την διαχειριστείτε - Ειδικός εξηγεί

    21/03/2023 - 09:35
  • Έκζεμα στα παιδιά: 1 στα 5 βρέφη εμφανίζουν συμπτώματα - Τι πυροδοτεί την ανάπτυξη του

    20/03/2023 - 17:03

News4Health Logo

  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • Διαβάστε Επίσης
  • Αναζήτηση
  • Σχετικά με το News4Health.gr

Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post P.C. All rights reserved.

PerfOps by Nuevvo