ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσκοιλιότητα: 5+2 συμβουλές για άμεση ανακούφιση και πρόληψη

Υγεία
Δυσκοιλιότητα: 5+2 συμβουλές για άμεση ανακούφιση και πρόληψη
Η δυσκοιλιότητα είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους στην καθημερινότητα τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά δυσάρεστων συνεπειών για την υγεία.
Δευτέρα, 21/11/2022 - 14:58
— Photo: Φωτογραφία από Andrea Piacquadio
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Ειδικότερα, η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα του πεπτικού και δεν αποτελεί νόσο αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια. Ο ορισμός της δυσκοιλιότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση μιας και η συχνότητα των «φυσιολογικών» κενώσεων του εντέρου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ασθενής με δυσκοιλιότητα, θεωρείται ο ασθενής, ο οποίος χωρίς τη ρήση υπακτικών, αναφέρει δυο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Λιγότερες από 3 κενώσεις ανά εβδομάδα
  • Σκληρά κόπρανα (κοπρόλιθοι)
  • Αίσθηση ατελούς κένωσης (μικρή ποσότητα κοπράνων)
  • Αίσθηση απόφραξης του εντέρου
  • Ανάγκη χειρισμών προκειμένου να κενωθεί το έντερο (δυσκολία στην αφόδευση)

Αν έχετε 2 από τα πιο πάνω συμπτώματα τότε χτυπάει για σας … το «καμπανάκι» καθώς, εκτός από το αίσθημα δυσφορίας και βάρους που σας δημιουργεί, η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αιμορροΐδων και πρωκτικής ραγάδας καθώς και αιμορραγίες.

Τι να κάνετε για να «λύσετε» το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας;

Οι SOS γιατροί σε πρόσφατη ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα τους, αναφέρουν 7 χρήσιμες συμβουλές για όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο και υγιή άτομα προκειμένου να το προλάβουν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διατροφικές αλλαγές και οι αλλαγές του τρόπου ζωής βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Μερικοί απλοί τρόποι, που ενδεχομένως να συμβάλουν καθοριστικά στην ανακούφιση της, είναι οι παρακάτω:

1. Μην αγνοείτε την ανάγκη σας για κένωση

Όταν αισθάνεστε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα, μην το μεταθέτετε χρονικά. Προσπαθήστε να «ορίσετε» μία καθημερινή, τακτική & συγκεκριμένη ώρα για αφόδευση.

1photo

2. Πηγαίνετε σταθερή ώρα στην τουαλέτα καθε μέρα

Διαλέξτε μια βολική ώρα της ημέρας για να πηγαίνετε στην τουαλέτα σας προκειμένου να φτιάξετε μια τακτική δική σας ώρα για την αφόδευση.

2 photo

3. Αλλάξτε τη στάση σας στην τουαλέτα

Όταν καθόμαστε σε μια σύγχρονη τουαλέτα, τα γόνατά μας βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών σε σχέση με την κοιλιά μας, εμποδίζοντας την αφόδευση. Όταν όμως τα γόνατα βρίσκονται πιο κοντά στον κορμό, κάνοντας βαθύ κάθισμα, διευκολύνονται οι κενώσεις. Για να το πετύχετε, χρησιμοποιήστε απλά ένα σκαμνάκι ή κάτι αντίστοιχο, προκειμένου να σηκώσετε τα πόδια σας ψηλότερα από το έδαφος και να τα φέρετε πιο κοντά στην κοιλιά σας.

3photo

4. Μην αλλάζετε συχνά διατροφικές συνήθειες

Μην αλλάζετε συχνά διατροφικές συνήθειες και ρυθμίστε τα γεύματά σας, ώστε να βάλετε έναν προγραμματισμό για τις κενώσεις σας, εκπαιδεύοντας τον οργανισμό σας.

Screenshot 2022 11 21 12434212

5. Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Προσπαθήστε για παράδειγμα να βρείτε λίγο χρόνο για ημερήσιο περπάτημα (20-30 λεπτά). Ενεργοποιείται το έντερο και βελτιώνεται η κινητικότητά του, ειδικά εάν προηγηθεί της προσπάθειας για αφόδευση. Εάν η εργασία σας είναι καθιστική, προσπαθήστε να κάνετε συχνά διαλείμματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια από τις αιτίες της δυσκοιλιότητας είναι η καθιστική ζωή.

Screenshot 2022 11 21 124856

6. Επιλέξτε διατροφή κατάλληλη για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

  • Υιοθετήστε μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες: Φροντίστε να αυξήσετε σταδιακά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως ξηρούς καρπούς, παξιμάδια & δημητριακά ολικής άλεσης (σιτάρι, βρόμη κλπ.), φρέσκα φρούτα (σύκα, ακτινίδια, αχλάδια, ροδάκινα, μήλα, δαμάσκηνα -με το φλοιό τους κλπ.), λαχανικά (φασολάκια, σπανάκι, μπρόκολο, μπάμιες, άγρια χόρτα κλπ.) και όσπρια με παράλληλη κατανάλωση νερού.

Screenshot 2022 11 21 124656

Επίσης, αποξηραμένα φρούτα, όπως είναι για παράδειγμα οι σταφίδες, τα σύκα και τα δαμάσκηνα. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη των φυτικών ινών στην διατροφή πρέπει να γίνει σταδιακά ώστε να μην προκαλέσει άλλες ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα.

  • Καταναλώστε προβιοτικά: Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε προβιοτικά που βελτιώνουν την κινητικότητα του παχέος εντέρου όπως το κεφίρ, το ξινόγαλα, το παραδοσιακό γιαούρτι, μαλακά και ωριμασμένα τυριά (όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα, η φέτα και η μυζήθρα) ή τα λαχανικά τουρσί. Τα προβιοτικά μπορούν να ληφθούν είτε από τροφές είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
  • Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο: Για καλύτερη εντερική λειτουργία εντάξτε το ελαιόλαδο στη διατροφή σας. Ακόμα κι αν κάνετε δίαιτα, την οποία καλό είναι να αποφεύγετε σε υπερβολικό βαθμό κατά τη διάρκεια της δυσκοιλιότητας, μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο στο καθημερινό σας μενού.
  • Αποφύγετε το junk food, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά και το αλκοόλ. Το πρωί, πίνετε καφέ, τσάι ή κάποιο άλλο αφέψημα/ποτό που να περιέχει καφεΐνη. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ημέρας αποφύγετε τους πολλούς καφέδες διότι έχουν διουρητική δράση και αφυδατώνουν τον οργανισμό επιδεινώνοντας τη δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε σχετικά: Υγιές έντερο και «δυνατή» καρδιά με αυτό το φθινοπωρινό φρούτο

7. Πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά

Η ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας καθώς με τον τρόπο αυτό γίνεται σωστή λίπανση του εντέρου και μαλακώνουν τα κόπρανα. Καταναλώνετε άφθονα υγρά ημερησίως και τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερού. Ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι νερό σε εμφανή θέση μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια! Προσθέσετε μερικές σταγόνες πορτοκαλιού, λεμονιού ή αρωματικά για μια πιο ευχάριστη γεύση.

Screenshot 2022 11 21 125120

Αν τελικά ακόμα κι αν ακολουθήσετε πιστά τις συμβουλές κατά της δυσκοιλιότητας, αυτή επιμένει, καλό είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περαιτέρω καθοδήγηση.

Σημαντικές αλλαγές στις εντερικές κενώσεις πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα ιατρό. Ο θεράπων ιατρός θα αναζητήσει την αιτία του προβλήματος και θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα. Στη συνέχεια θα επιλέξει την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και τη χορήγηση καθαρκτικών.

Πιθανές αιτίες πρόκλησης δυσκοιλιότητας

  1. Παράβλεψη της επιθυμίας για τουαλέτα όταν υπάρχει κινητικότητα στο έντερο
  2. Αλλαγή περιβάλλοντος ή τα ταξίδια
  3. Αλλαγή των εντερικών συνηθειών
  4. Αλλαγή διατροφικών συνηθειών
  5. Έλλειψη συστηματικής φυσικής δραστηριότητας, ακινησία ή καθιστική ζωή
  6. Φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή
  7. Ανεπαρκής λήψη υγρών
  8. Άγχος

Επίσης η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι συνέπεια καταστάσεων και παθήσεων όπως:

  1. Εγκυμοσύνη
  2. Ηλικία: Οι ηλικιωμένοι έχουν μειωμένη κινητικότητα του παχέος εντέρου
  3. Χρήση φαρμάκων
  4. Μεταβολικές παθήσεις: σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, υποθυρεοειδισμός
  5. Νευρολογικές παθήσεις: πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση, βλάβες στο νωτιαίο μυελό, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
  6. Καρδιαγγειακές παθήσεις: ισχαιμική καρδιακή νόσος, συμφορητική καρδιακή νόσος
  7. Μεταβολικές & ενδοκρινικές διαταραχές
  8. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα)
  9. Καρκίνος του παχέος εντέρου
  10. Αδύναμοι κοιλιακοί και πυελικοί μύες
  11. Χαμηλή ευαισθησία ορθού
  12. Χρόνιες παθήσεις
  13. Εκκολπώματα παχέος εντέρου

Πώς δρουν τα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα;

Τα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα (καθαρτικά) δρουν με διάφορους τρόπους και η αποτελεσματικότητά τους διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ανάλογα με τον τρόπο δράσης τους, διακρίνονται σε:

  1. Αυξάνοντα τον όγκο των κοπράνων: Σε γενικές γραμμές, τα καθαρτικά που αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων είναι τα πιο ασφαλή για μακροχρόνια χρήση. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται διάφοροι φυσικοί πολυσακχαρίτες, όπως το πίτυρο των σιτηρών, υδρόφιλα κολλοειδή από σπόρους ορισμένων φυτών (ψύλλιο) ή συνθετικοί πολυσακχαρίτες (μεθυλοκυτταρίνη).

Θεωρούνται «πιο αθώα» γιατί απορροφούν νερό σχηματίζοντας μαλακά κόπρανα αυξημένου όγκου, προκαλώντας αυξημένη κινητικότητα των μυών του εντέρου. Κυκλοφορούν σε συνδυασμό με καθαρτικά άλλων κατηγοριών.

  1. Μαλακτικά των κοπράνων: Κύριος εκπρόσωπος της κατηγορίας αυτής είναι η παραφίνη ή παραφινέλαιο (paraffin liquid, mineral oil), ένα σύμπλοκο μίγμα κορεσμένων υδρογονανθράκων, πετρελαϊκής προέλευσης. Επαλείφουν τα κόπρανα αυξάνοντας την γλοιότητά τους και έτσι διευκολύνουν τη δίοδο τους στο έντερο και την αφόδευση. Χορηγούνται κυρίως σε άτομα με αιμορροϊδοπάθειες ή άλλες επώδυνες καταστάσεις της πρωκτικής περιοχής.
  1. Αλατούχα και ωσμωτικώς δρώντα: Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα άλατα του μαγνησίου, διάφορα τρυγικά άλατα, ορισμένοι ημισυνθετικοί πολυσακχαρίτες (λακτουλόζη και λακτιτόλη), οι πολυαιθυλενογλυκόλες (macrogols) και η γλυκερίνη. Ενεργούν με τρόπο παρόμοιο με τα υπακτικά που αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων υπό την έννοια ότι προσελκύουν νερό στο κόλον για να μαλακώσουν και να διογκώσουν τα κόπρανα διευκολύνοντας την διέλευσή τους (δρουν όπως το σφουγγάρι στο νερό).
  1. Διεγείροντα την εντερική κινητικότητα: τα καθαρτικά που διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου είναι τα πιο «βαριά» για τον οργανισμό και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο περιστασιακά και όχι σε τακτική βάση. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν η δισακοδύλη, το καστορέλαιο, η σέννα και το πικοθειϊκό νάτριο.

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε;

Τα παρακάτω συμπτώματα που συνοδεύουν την δυσκοιλιότητα αποτελούν ενδείξεις σοβαρότερης υποκείμενης νόσου:

  1. Αίμα στην τουαλέτα ή στο χαρτί της τουαλέτας, μετά την κένωση
  2. Μεταβολή στη διάμετρο / μέγεθος των κοπράνων
  3. Πρόσφατη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (πρόσφατη έναρξη δυσκοιλιότητα)
  4. Αποφρακτικά συμπτώματα (φούσκωμα, πόνος, αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων)
  5. Πυρετός
  6. Ακούσια απώλεια βάρους
  7. Ανορεξία
  8. Ψηλαφητή μάζα κοιλιάς
  9. Έμετος
  10. Αίσθημα κόπωσης
  11. Πρόπτωση ορθού
  12. Αιμορραγία ορθού

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι ασθενείς:

  1. Ηλικίας άνω των 50 ετών που δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτική κολονοσκόπηση τα προηγούμενα 5 χρόνια
  2. Με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου
  3. Με σιδηροπενική αναιμία

Ποια φάρμακα προκαλούν δυσκοιλιότητα;

Τα φάρμακα που προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι τα εξής:

  1. Οπιοειδή
  2. Ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου
  3. Διουρητικά
  4. Αντιψυχωσικά
  5. Συμπληρώματα σιδήρου από το στόμα
  6. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  7. Συμπληρώματα ασβεστίου
  8. Φάρμακα για το Parkinson
  9. Αντιχολινεργικά φάρμακα
  10. Ανταγωνιστές αντλίας πρωτονίων
  11. Αντιεπιληπτικά φάρμακα

Δείτε επίσης: Το «ελιξίριο μακροζωίας» βρίσκεται στην κουζίνα σου - Μισή κουταλιά την ημέρα αρκεί

Τελευταία τροποποίηση στις 21/11/2022 - 15:18
  • ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΑΙΤΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διήμερο δωρεάν ελέγχου κήλης στο Metropolitan Hospital
Διήμερο δωρεάν ελέγχου κήλης στο Metropolitan Hospital 21 Νοεμβρίου 2022
Νέο τεστ αίματος με τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει τον καρκίνο του ήπατος 21 Νοεμβρίου 2022
Νέο τεστ αίματος με τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει τον καρκίνο του ήπατος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η εξέταση για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μειώσει τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου κατά 75%
Υγεία
08/07/2025 - 10:00

Η εξέταση για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μειώσει τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου κατά 75%

Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ: Οδηγίες για πρόληψη της θερμικής καταπόνησης
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:00

Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ: Οδηγίες για πρόληψη της θερμικής καταπόνησης

Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14

Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου

Οι εργαζόμενοι στην απεξάρτηση λένε «όχι στη διάλυση της πρόληψης»
Ψυχική Υγεία
26/06/2025 - 03:23

Οι εργαζόμενοι στην απεξάρτηση λένε «όχι στη διάλυση της πρόληψης»

Δημόσια υγεία και πρόληψη στο 2ο SFEE Summit: Το σήμερα και οι προκλήσεις του μέλλοντος
Υγεία
25/06/2025 - 13:47

Δημόσια υγεία και πρόληψη στο 2ο SFEE Summit: Το σήμερα και οι προκλήσεις του μέλλοντος

Απλές αλλαγές για να νικήσουμε το «τέρας» της χοληστερίνης
Υγεία
09/06/2025 - 14:46

Απλές αλλαγές για να νικήσουμε το «τέρας» της χοληστερίνης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Το μέγεθος μετράει» και εννέα ακόμα μύθοι για το σεξ
Ψυχική Υγεία
13/07/2025 - 09:56
Αύξηση σύφιλης 65% στην Ελλάδα κατά την πανδημία - Οδηγίες για διακοπές χωρίς αφροδίσια
Health Talk
13/07/2025 - 09:10
H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10
Κωδικός «Ασφαλές καλοκαίρι»: Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα και εγκαύματα
Health Talk
12/07/2025 - 10:06
Ο καρκίνος του μαστού χτυπά όλο και πιο συχνά νέες γυναίκες - Πότε πρέπει να ξεκινούν οι μαστογραφίες
Health Talk
11/07/2025 - 20:00
Γυρίζοντας την πρεσβυωπία δέκα χρόνια πίσω - Ποιοι και πώς μπορούν να επωφεληθούν
Health Talk
11/07/2025 - 18:57
Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε η Ειρ. Αγαπηδάκη
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 18:54
Δυσμορφία μαυρίσματος: Τι είναι και που οφείλεται;
Ομορφιά
11/07/2025 - 18:00
Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας
Υγεία
11/07/2025 - 17:00
Η απλή συνήθεια που μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι πιο κοντά και τα πιάτα να ...τρίζουν από καθαριότητα
Ψυχική Υγεία
11/07/2025 - 16:00
Η αύξηση της άσκησης στην ενήλικη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμα και κατά 40%
Υγεία
11/07/2025 - 15:00
Από το ΕΚΠΑ και Exeter, το πρώτο στην Ελλάδα κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής
Επικαιρότητα
11/07/2025 - 14:12
Γιατί είναι λιγότερο επικίνδυνο να κάθεστε σε δημόσια τουαλέτα από το να στέκεστε όρθια
Υγεία
11/07/2025 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων έχουν μειωθεί
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 13:19
Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ : Πλήρης αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του ρινικού σπρέι για την αντιμετώπιση σοβαρής υπογλυκαιμίας
Patient Talk
11/07/2025 - 13:03
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν το σώμα να παράγει το δικό του αδυνατιστικό φάρμακο
Υγεία
11/07/2025 - 13:00
Κατ' οίκον παράδοση ΦΥΚ από τον ΕΟΠΥΥ: Καθυστερήσεις στην παραλαβή των φαρμάκων καταγγέλλει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 12:27
Αυτισμός: Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει βιολογικά διαφορετικούς υποτύπους, ανοίγοντας το δρόμο για ακριβή διάγνωση και φροντίδα
Υγεία
11/07/2025 - 12:00
Αγαπηδάκη : Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 11:00
Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη 16 Ιουλίου
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 10:27
Η εισπνοή μολυσμένου αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για έναν κοινό όγκο του εγκεφάλου
Υγεία
11/07/2025 - 10:00
Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας με...μέτρο
Υγεία
11/07/2025 - 09:00
Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Βελτίωση της κινητικής λειτουργίας με αυξημένη δόση νουσινερσένης
Pharma News
10/07/2025 - 17:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Gwada αρνητικό: η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο
Υγεία
10/07/2025 - 15:00
Πολλαπλό μυέλωμα: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
10/07/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για Τζάνειο: Ο ΟΔΙΠΥ είχε κάνει ελέγχους νωρίτερα - Ντρέπομαι για τον εκτυπωτή χωρίς μελάνι
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 13:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Νέα θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 1 για χρόνια αν χορηγηθεί εγκαίρως
Pharma News
10/07/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo