News4Health Logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022

Τσιόδρας: Τα 3 + 1 σενάρια για την επόμενη φάση της πανδημίας Covid

Βασιλική ΑγγουρίδηΒασιλική Αγγουρίδη
658
Eurokinissi Eurokinissi

Τέσσερα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στον πλανήτη παρουσίασε ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης  Τσιόδρας  στην ημερίδα του ΙΑΣΩ με θέμα «Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα».  

Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της πανδημίας , διεθνώς, εξέτασε ο Σωτήρης  Τσιόδρας , παρουσιάζοντας 4 πιθανά σενάρια για την επόμενη φάση της.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι θα συνεχίσουν οι παραλλαγές να εξελίσσονται «και να τις βλέπουμε να προχωρούν στο δικό τους δρόμο, τέτοιο δρόμο που όσο περνάει ο καιρός τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειώνονται σχεδόν στο μηδέν» ανέφερε και πρόσθεσε πως έτσι, «χάνουμε την ανοσία που κερδίσαμε από τα εμβόλια και την προηγούμενη λοίμωξη και δεν έχουμε ανοσία για τις νέες μεταλλάξεις. Δηλαδή, ο ιός εξελίσσεται και προσπαθεί να βρει τρόπους να διαφύγει, που σημαίνει ότι θα χρειαστούμε εμβόλια καινούρια, ότι θα χρειαστούμε τις αναμνηστικές δόσεις».

Τρεις υποπαραλλαγές της όμικρον βρίσκονται στο επίκεντρο:

  • Β.Α.2.275.2 (55 χώρες και 43 πολιτείες στις ΗΠΑ), που τη θεωρούν την πιο ανθεκτική, δεν την πιάνουν τα μονοκλωνικά αντισώματα και κάποιοι θεωρούν ότι με τις κατάλληλες δόσεις ίσως είναι αποτελεσματικές.
  • Β.Α. 4.6. (77 χώρες και 54 πολιτείες των ΗΠΑ), 14% εντοπίζεται στην Αμερική την τελευταία εβδομάδα. Καταγράφει άνοδο αλλά όχι εκθετικά. Αρχίζει, ωστόσο, να ξεπερνάει την Όμικρον 5, η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
  • «Η χειρότερη από όλες, έτσι λένε» η ΧΒΒ, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή και μέσα σε τρεις εβδομάδες είναι πάνω από το 50% των στελεχών που κυκλοφορούν στη Σιγκαπούρη.

«Χαμός στον τύπο στη Σιγκαπούρη, αλλά οι αρχές λένε ότι εμείς δεν έχουμε δει αύξηση στη σοβαρότητα της νόσου σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές», ανέφερε με νόημα ο κ. Τσιόδρας.

Ικανοποιητικό χαρακτήρισε το το ρυθμό στελεχών που ελέγχουμε, ο κ. Τσιόδρας. «Οι περισσότερες χώρες δεν ελέγχουν στελέχη, ενώ εμείς ελέγχουμε περίπου 500 την εβδομάδα», ανέφερε.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια επιδημία στην οποία θα κυκλοφορήσει ο ιός, όπως ήδη κυκλοφορεί, αλλά θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα και γρίπη. Κατά τον κ. Τσιόδρα ένα τέτοιο σενάριο ταυτόχρονης επικράτησης είναι απίθανο.

«Δεν είναι σίγουρο, όμως, γιατί ο κορονοϊός όταν κυκλοφορεί σε τεράστια ποσοστά εξαφανίζει τη γρίπη. Το είδαν και οι Αυστραλοί, στους οποίους ξεκίνησε 2 μήνες νωρίτερα η γρίπη είχαν περισσότερες από 250.000 περιπτώσεις γρίπης και αρκετούς θανάτους, γι’ αυτούς ήταν κάτι το μη αναμενόμενο, αλλά όταν εμφανίστηκε η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5 την εξαφάνισε», τόνισε.

Τόνισε, δε, πως αν και δεν ξέρει τι θα γίνει με τη γρίπη, αρχίζει και κυκλοφορεί ο ιός της στην Ελλάδα. «Επηρεάζει τις μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες θα πρέπει να εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό από του covid παρόλα αυτά το κάνουν. Το να έχεις και τα δύο (γρίπη και covid) να κυκλοφορούν ταυτόχρονα σε τεράστιες ποσοστά είναι απίθανο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στην Ελλάδα σώθηκαν 40.000 ζωές μέχρι τον Απρίλιο του 2022 από τα εμβόλια.

Το τρίτο σενάριο αφορά στα νέα εμβόλια. «Επενδύουμε σε άλλες τεχνολογίες όπως βλενογονικά εμβόλια, εμβόλια που θα παίρνει κανείς από τη μύτη και θα προσφέρει μια μακρόχρονη ανοσία, τουλάχιστον 1 έτους, ενώ θα είναι καλύτερο και σε ό,τι αφορά τη μετάδοση», ανέφερε ο καθηγητής. «Αυτή τη στιγμή επενδύουμε σε μια στρατηγική του ενιαίου ετήσιου εμβολίου. Αυτό είναι το τρίτο σενάριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το τέταρτο σενάριο, αποτελεί μια εκτίμηση του ίδιου του κ. Τσιόδρα, που φυσικά σημείωσε ότι δεν ξέρει κατά πόσο θα συμβεί.

«Δεν πρέπει να σκορπίζουμε στον κόσμο μόνο απαισιοδοξία, ειδικά τώρα που επανερχόμαστε σε μία κανονικότητα που οι περισσότεροι δεν τηρούν μέτρα -μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- πέρασε με τέτοια φόρα και ορμή η όμικρον που έχει αφήσει ανοσία στον πληθυσμό», ανέφερε και πρόσθεσε πως «οι μεταλλάξεις που βλέπουμε είναι εντός της Όμικρον. Εάν η επόμενη παραλλαγή είναι απόγονος της όμικρον περιμένει κανείς από όλους αυτούς που μολύνθηκαν ή έκαναν αναμνηστική δόση να έχουν κάποιου είδους προστασία. Μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά θα είναι σημαντική προστασία. Η συμπεριφορά πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες που ζούμε».

Τίτλοι τέλους στην πανδημία;

Στο τέλος της παρουσίασης του, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας διερωτήθηκε αν θα βάλουμε τίτλους τέλους στην πανδημία;

«Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Φαίνεται ότι η επείγουσα φάση αρχίζει και υποχωρεί. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την κατάσταση, γιατί εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε:

« Ο ΠΟΥ λέει βλέπουμε το τέλος της στο άκρο του τούνελ. Εγώ βλέπω μια αρχή. Οι άνθρωποι είναι πιο έτοιμοι, η επιστήμη καλύτερα οργανωμένη, ώστε σταδιακά επανερχόμαστε στην κανονικότητα, να προστατεύσουμε τους πιο ευαίσθητους, να τους δώσουμε την αναμνηστική δόση και τη θεραπεία αμέσως όταν χρειάζεται. Να συνεχίσουμε την επιτήρηση και φυσικά να κάνουμε την ανασκόπηση που χρειάζεται για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι », κατέληξε ο κ. Τσιόδρας .

Health ανα Tag:
  • COVID 19
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ΤΣΙΟΔΡΑΣ
  • ΣΕΝΑΡΙΟ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΚΡΟΝ
  • ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

RSV: Πόσο συχνή είναι η λοίμωξη στους άνω των 50; (Μελέτη)

RSV: Πόσο συχνή είναι η λοίμωξη στους άνω των 50; (Μελέτη)

Την συχνότητα των λοιμώξεων αναπνευστικού από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πριν και μετά την πανδημία COVID-19, μελέτησε νέα έρευνα. 

Βασιλική ΑγγουρίδηNews4Health Team
Κορονοϊός- Παιδιά: «Καμπανάκι» των παιδιάτρων για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού- Γιατί το εμβόλιο είναι «σωτήριο»

Κορονοϊός- Παιδιά: «Καμπανάκι» των παιδιάτρων για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού- Γιατί το εμβόλιο είναι «σωτήριο»

Τη βαθιά της ανησυχία εκφράζει η Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδας, για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού μεταξύ των παιδιών, καθώς και για τις επίσημες συστάσεις σχετικά με τον παιδιατρικό εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19 στη χώρα μας, οι οποίες δεν ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό των παιδιών.

Βασιλική ΑγγουρίδηNews4Health Team
MIS-C: Τι άλλαξε η Όμικρον στο σύνδρομο που «χτυπά» τα παιδιά

MIS-C: Τι άλλαξε η Όμικρον στο σύνδρομο που «χτυπά» τα παιδιά

Νέα αμερικανική μελέτη δείχνει οτι μετά την Όμικρον είναι λιγότερα και πιο ήπια τα κρούσματα του συνδρόμου MISC που χτυπά τα παιδιά.

Βασιλική ΑγγουρίδηNews4Health Team
ΕΟΔΥ: Στην Ελλάδα ο «Όρθρος» – Εντοπίστηκε σε 93 δείγματα, 186 οι νεκροί από κορονοϊό

ΕΟΔΥ: Στην Ελλάδα ο «Όρθρος» – Εντοπίστηκε σε 93 δείγματα, 186 οι νεκροί από κορονοϊό

Μετά την «θεαματική» εμφάνιση της μετάλλαξης Κράκεν (ΧΒΒ.1.5), στη χώρα μας βρέθηκε και η μετάλλαξη Όρθρος (CH.1.1) που αυτή τη στιγμή σαρώνει στη Βρετανία, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

 

Βασιλική ΑγγουρίδηΧριστίνα-Παναγιώτα Βελαλή

Newsroom

  • Affidea και Vodafone συνεργάζονται και προσφέρουν εκπτώσεις σε προγράμματα υγείας

    26/01/2023 - 16:59
  • ΕΟΔΥ: 168 θάνατοι από κορονοϊό και δύο από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    26/01/2023 - 16:17
  • Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: Oδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα

    26/01/2023 - 16:00
  • Φαρμακαποθηκες: Παράλληλες εξαγωγές και μειωμένη διάθεση φαρμάκων στη χώρα οι αιτίες των ελλείψεων - Τι καταγγέλλουν

    26/01/2023 - 15:38
  • Ge HealthCare: Νέα γυναίκα CFO για την Ανατολική Ευρώπη

    26/01/2023 - 14:02
  • Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Αποτελεσματική πρόληψη της νόσου - Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ

    26/01/2023 - 13:15
  • Νόσος στελέχους: Αντιμετώπιση με stent ή bypass - Ποια μέθοδος είναι πιο ασφαλής

    26/01/2023 - 12:25
  • Λινού: «Κύμα» ιώσεων και τον Φλεβάρη και Μάρτη – Απαραίτητη η μάσκα για τα παιδιά στα σχολεία

    26/01/2023 - 11:29
  • Επιστολή «καμπανάκι» της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας για τις σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά

    26/01/2023 - 10:55
  • Έρευνα: Η υγιεινή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει κατά 90% την άνοια στους ηλικιωμένους

    26/01/2023 - 10:29

News4Health Logo

  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • Διαβάστε Επίσης
  • Αναζήτηση
  • Σχετικά με το News4Health.gr

Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post P.C. All rights reserved.

PerfOps by Nuevvo