ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος όρχεων: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα;

Υγεία
Καρκίνος όρχεων: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα;
Ο Απρίλιος είναι μήνας αφιερωμένος στον καρκίνο των όρχεων και φέρνει στο προσκήνιο τη συχνότερη κακοήθη νόσο των νέων ηλικίας 15-34 ετών.
Πέμπτη, 23/04/2020 - 17:44
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Ο καρκίνος των όρχεων είναι συνήθως ιάσιμος, γιατί γίνεται αντιληπτός νωρίς. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με την ψηλάφηση μιας μάζας ή την παρατήρηση κάποιας ύποπτης αλλαγής στον έναν όρχι ή σε σπάνιες περιπτώσεις και στους δύο. Όταν τα ύποπτα συμπτώματα οδηγήσουν αμέσως τον νεαρό άνδρα στον γιατρό, έχει πολλές πιθανότητες να ιαθεί.

Το γεγονός αυτό αντανακλάται στα επιδημιολογικά δεδομένα. Στη χώρα μας, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) υπολογίζει ότι καταγράφονται κάθε χρόνο σχεδόν 450 κρούσματα, αλλά οι θάνατοι είναι ευτυχώς λίγοι (περίπου 20 ετησίως).

Παρότι, όμως, ο καρκίνος των όρχεων είναι ιάσιμος σε μεγάλο βαθμό, τόσο η νόσος καθαυτή όσο και οι θεραπείες της μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες τεκνοποίησης στο μέλλον. Για να αποφευχθεί αυτό, έχει μεγάλη σημασία να γίνει η σχετική συζήτηση με τον γιατρό πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας.

«Επειδή η προτεραιότητα είναι πάντοτε η αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι πιθανό και ενδεχομένως λογικό να ξεχαστεί το θέμα της γονιμότητας κατά τις συζητήσεις για την θεραπεία», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life. «Ταυτοχρόνως όμως είναι λάθος, διότι οι πιθανές συνέπειες στη γονιμότητα συχνά είναι μη αναστρέψιμες».

Όπως εξηγεί ο Δρ. Βασιλόπουλος, ο καρκίνος των όρχεων μπορεί να υπονομεύει σιωπηρά την ανδρική γονιμότητα επί μήνες ή και χρόνια (συνήθως έως 2 έτη) πριν γίνει αντιληπτός. Και αυτό διότι μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα ή να προκαλεί γενετικές βλάβες στα σπερματικά κύτταρα. Ο όγκος μπορεί ακόμα να μπλοκάρει ή να προκαλέσει βλάβες στα τμήματα των όρχεων που παράγουν τα σπερματοζωάρια, διαταράσσοντας έτσι την σπερματογένεση. Σε τέτοια περίπτωση ο ασθενής θα έχει σημαντικά μειωμένη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων στο σπέρμα ή/και διαταραχή στη μορφολογία τους (ολιγο-ασθενοζωοσπερμία).

Όσον αφορά τις θεραπείες, η χειρουργική αφαίρεση (ορχεκτομή) ενδέχεται να μην επηρεάσει τη γονιμότητα, εάν ο καρκίνος περιορίζεται στον ένα όρχι. Σε μερικούς άνδρες, όμως, ο όρχις που απομένει μπορεί να μην λειτουργεί καλά, με συνέπεια να διατρέχουν κίνδυνο υπογονιμότητας.

Σε περίπτωση που ο καρκίνος εντοπίζεται και στους δύο όρχεις, απαιτείται αμφοτερόπλευρη ορχεκτομή η οποία καθιστά τους άνδρες υπογόνιμους. Βέβαια, ο αμφοτερόπλευρος καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιος (αντιπροσωπεύει το περίπου 1-3% των περιπτώσεων).

Εάν εκτός από τον όρχι ο χειρουργός χρειαστεί να αφαιρέσει και τους λεμφαδένες στην κοιλιά, υπάρχει κίνδυνος παλίνδρομης εκσπερμάτισης. Σε τέτοια περίπτωση, το σπέρμα δεν εξωθείται προς το έξω στόμιο της ουρήθρας, αλλά προς τα πίσω (προς την ουροδόχο κύστη), με συνέπεια να μην υπάρχει δυνατότητα τεκνοποίησης με φυσικό τρόπο.

καρκιννος

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο των όρχεων επίσης επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα, αν και σε αρκετές περιπτώσεις αυτό είναι προσωρινό. Υπολογίζεται ότι σχεδόν οι μισοί άνδρες (το 48%, σύμφωνα με μερικές μελέτες) που έχουν κάνει τέτοιου είδους θεραπείες για καρκίνο των όρχεων, ανακτούν τη γονιμότητά τους σε χρονικό διάστημα έως και 2 ετών. Ωστόσο αυτό συμβαίνει λιγότερο συχνά στους άνδρες που λαμβάνουν υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας ή/και ακτινοθεραπείας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όταν ένας νεαρός άνδρας πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο των όρχεων, πρέπει να συζητά πρώτα με τον γιατρό του τη δυνατότητα της κρυοσυντήρησης (κατάψυξης) σπέρματος πριν από την έναρξή της. Με αυτό τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, εάν ανακαλύψει αργότερα στη ζωή του ότι είναι υπογόνιμος αλλά επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά.

«Η κρυοσυντήρηση σπέρματος αποτελεί καλή επιλογή για τους ασθενείς με καρκίνο του όρχεως οι οποίοι έχουν περάσει την εφηβεία», επισημαίνει ο Δρ. Βασιλόπουλος. «Ακόμα και αν χρειαστεί να καταψυχθούν τα δείγματα για πολλά έτη, τα σπερματοζωάρια θα διατηρηθούν υγιή και βιώσιμα. Επιπλέον, ακόμα κι αν οι συγκεντρώσεις σπερματοζωαρίων στα δείγματα είναι χαμηλές, μπορούμε με ειδικές τεχνικές όπως η μικρογονιμοποίηση να βοηθήσουμε τον άνδρα να αποκτήσει παιδιά».

Ειδικά όσον αφορά την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, «υπάρχει η δυνατότητα της λήψης σπερματοζωαρίων απευθείας από τους όρχεις ή από την επιδιδυμίδα», προσθέτει. «Σε τέτοια περίπτωση, όμως, γίνεται σε αυτά ειδική επεξεργασία και ύστερα χρησιμοποιούνται αμέσως για τη γονιμοποίηση των ωαρίων της συντρόφου του ασθενούς».

Ωστόσο, οι νεαροί άνδρες που πρόκειται να υποβληθούν σε συλλογή και κατάψυξη σπερματοζωαρίων πριν από την θεραπεία για καρκίνο των όρχεων, πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να χρειασθεί επανάληψη της συλλογής έως ότου εξασφαλιστεί η συλλογή δείγματος με επαρκή αριθμό βιώσιμων σπερματοζωαρίων. Εάν ο άνδρας έχει σοβαρή ολιγο-ασθενοζωοσπερμία, μπορεί να γίνει λήψη και κρυοσυντήρηση ιστού των όρχεων από τον οποίο θα εξαχθούν σπερματοζωάρια όταν παραστεί ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση, το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει έως τη συλλογή σπέρματος ή ορχικού ιστού «σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύει την υγεία του άνδρα, διότι είναι το ελάχιστο δυνατό», τονίζει ο ειδικός.

Η κρυοσυντήρηση σπέρματος είναι απολύτως ασφαλής για τα μωρά που θα γεννηθούν. Έχει διαπιστωθεί ότι η κατάψυξη και απόψυξη δεν αλλοιώνουν τα σπερματοζωάρια, με αποτέλεσμα να μην έχει καταγραφεί έως σήμερα κάποιος κίνδυνος για τα μωρά που γεννιούνται μετά την εφαρμογή της μεθόδου.

Αντιθέτως, έχουν επιτευχθεί γεννήσεις υγιών βρεφών από σπέρμα το οποίο είχε καταψυχθεί επί δεκαετίες πριν από την χρήση του. Μία περίπτωση δημοσιοποιήθηκε το 2004 και αφορούσε γέννηση ενός αγοριού από σπέρμα που είχε καταψυχθεί το 1979. Το σπέρμα προερχόταν από έναν 17χρονο ο οποίος ύστερα υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του όρχεως.

Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις γεννήσεων έπειτα από χρήση σπέρματος που είχε καταψυχθεί 28 και 35 χρόνια νωρίτερα, ενώ το 2011 γεννήθηκαν στις ΗΠΑ δίδυμα από δωρεά σπέρματος που είχε γίνει το 1971!

Η διάρκεια της κρυοσυντήρησης δεν επηρεάζει ούτε τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης και απόκτησης παιδιών, όπως είχε δείξει μελέτη που παρουσιάσθηκε πέρυσι στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE). Στη μελέτη εκείνη είχαν συγκριθεί οι γεννήσεις υγιών βρεφών έπειτα από 5, 10 και 15 χρόνια κρυοσυντήρησης σπέρματος και βρέθηκαν παραπλήσια.

Ωστόσο η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της χώρας μας, όπως και οι ρυθμιστικές Αρχές άλλων χωρών, έχει θεσπίσει όρια στη διάρκεια της κρυοσυντήρησης σπέρματος. Επομένως, «απαιτείται λεπτομερής ενημέρωση του νεαρού ασθενούς πριν από την έναρξη της θεραπείας, ούτως ώστε να γνωρίζει τις επιλογές διατήρησης της γονιμότητας που έχει», καταλήγει ο Δρ. Βασιλόπουλος.

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΟΡΧΕΙΣ
  • ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός Ελλάδα : Δεκάδες κρούσματα σε κλινική στο Περιστέρι
Κορονοϊός Ελλάδα : Δεκάδες κρούσματα σε κλινική στο Περιστέρι 23 Απριλίου 2020
Κορονοϊός Ελλάδα : Συναγερμός και σε κλινική στο Ελληνικό 23 Απριλίου 2020
Κορονοϊός Ελλάδα : Συναγερμός και σε κλινική στο Ελληνικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ετήσιο αιματολογικό τσεκ απ θα μπορούσε να αποτρέψει το ήμισυ των καρκίνων προχωρημένου σταδίου
Υγεία
09/05/2025 - 15:00

Ετήσιο αιματολογικό τσεκ απ θα μπορούσε να αποτρέψει το ήμισυ των καρκίνων προχωρημένου σταδίου

Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00

Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο

Η πρώτη δημόσια εξομολόγηση Ευσταθόπουλου για την απώλεια του αδελφού του από καρκίνο
Επικαιρότητα
07/05/2025 - 20:57

Η πρώτη δημόσια εξομολόγηση Ευσταθόπουλου για την απώλεια του αδελφού του από καρκίνο

Kούραση και κατάθλιψη που σχετίζονται με τον καρκίνο επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες
Υγεία
05/05/2025 - 18:27

Kούραση και κατάθλιψη που σχετίζονται με τον καρκίνο επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες

Η άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τις παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου
Υγεία
30/04/2025 - 14:04

Η άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τις παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου

Τέσσερις μερίδες κοτόπουλου την εβδομάδα διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
25/04/2025 - 14:13

Τέσσερις μερίδες κοτόπουλου την εβδομάδα διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο - Τι έδειξε έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μητρότητα: Οι μύθοι και η όχι και τόσο ιδανική πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
11/05/2025 - 09:24
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 19:49
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
Πρωτοποριακή δημοσίευση για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος με σημαντική Ελληνική συμμετοχή
Υγεία
09/05/2025 - 18:01
Αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης στο συνέδριο του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 17:19
Ολοκληρώθηκε η αποστολή «υγειονομική μέριμνα για όλους» των ΕΔ σε Νίσυρο, Τήλο και Ψέριμο
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 16:53
Επεκτείνονται με υπουργική απόφαση οι άγονες περιοχές για την προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 16:33
ΠΟΝ: «Να ακυρωθεί η απόφαση ελέγχου των δημοσίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες»
Patient Talk
09/05/2025 - 16:13
Τούτουζας: «Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων»
Health Talk
09/05/2025 - 15:48
Οι γυναίκες με αυτοάνοσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια
Υγεία
09/05/2025 - 15:34
Ανδρουλάκης από «Βενιζέλειο»: «Προτεραιότητά μας η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 15:17
Ετήσιο αιματολογικό τσεκ απ θα μπορούσε να αποτρέψει το ήμισυ των καρκίνων προχωρημένου σταδίου
Υγεία
09/05/2025 - 15:00
Η πρόωρη έναρξη περιόδου στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού - Ο ρόλος της διατροφής
Υγεία
09/05/2025 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo