ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέσσερις μερίδες κοτόπουλου την εβδομάδα διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο - Τι έδειξε έρευνα

Διατροφή
Freepik
Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από 300 γραμμάρια πουλερικών — που αντιστοιχούν σε περίπου τέσσερις μερίδες — την εβδομάδα, είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού συστήματος, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα.
Παρασκευή, 25/04/2025 - 14:13
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Η τακτική κατανάλωση κοτόπουλου μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου από 11 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου και του στομάχου, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ενώ το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, τα πουλερικά θεωρούνταν μέχρι τώρα μια λιγότερο επικίνδυνη πηγή πρωτεϊνών.

Στη μελέτη, Ιταλοί επιστήμονες ανέλυσαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και την υγεία σχεδόν 5.000 ατόμων, κυρίως στην ηλικία των 50 ετών, για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από 300 γραμμάρια πουλερικών — που αντιστοιχούν σε περίπου τέσσερις μερίδες — την εβδομάδα, είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού συστήματος, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα πουλερικών την εβδομάδα.

Η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερις μερίδων πουλερικών την εβδομάδα συνδέθηκε επίσης με 27% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτό το φαινόμενο φαίνεται να είναι ισχυρότερο στους άνδρες.

Σε άρθρο τους στο περιοδικό Nutrients, οι συγγραφείς, από το Εθνικό Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας της Ιταλίας, ανέφεραν ότι, αν και δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι για τον λόγο αυτής της αύξησης του κινδύνου, υπήρχαν διάφορες πιθανές θεωρίες.

Υπέθεσαν ότι οι πρωτεΐνες του κοτόπουλου που εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα ενδέχεται να σχηματίζουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα ανθρώπινα κύτταρα, προκαλώντας αλλαγές που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Θα μπορούσε επίσης να είναι αποτέλεσμα της τροφής που χορηγείται στα πουλερικά ή των ορμονών ή των φαρμάκων στα οποία ενδέχεται να εκτίθενται τα ζώα κατά τη διάρκεια της εκτροφής, πρόσθεσαν οι ειδικοί.


Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι το γιατί οι άνδρες φαίνονται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα πουλερικά είναι ένα μυστήριο που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.


Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφορετικών ορμονών σε άνδρες και γυναίκες είναι πιθανό να αποτελεί έναν παράγοντα.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνδρες τείνουν να τρώνε περισσότερο ανά μερίδα από τις γυναίκες, γεγονός που τους δίνει, θεωρητικά, υψηλότερο ποσοστό έκθεσης.


Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση πουλερικών αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλους τους τύπους καρκίνου.


Ο αυξημένος κίνδυνος περιοριζόταν σε 11 διαφορετικούς τύπους καρκίνων του πεπτικού συστήματος ή του γαστρεντερικού συστήματος, οι οποίοι περιλαμβάνουν ασθένειες που επηρεάζουν το στομάχι, το έντερο, τους χοληφόρους πόρους, τον πρωκτό, τη χοληδόχο κύστη, το ήπαρ, το πάγκρεας, το ορθό, το λεπτό έντερο και τους μαλακούς ιστούς της κοιλιάς.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 350 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, που ισοδυναμεί με περίπου δύο μπριζόλες, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε τύπου καρκίνου.


Η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, τους οποίους αναγνώρισαν οι συγγραφείς. Ένας από αυτούς είναι ότι ο τρόπος μαγειρέματος και κατανάλωσης των πουλερικών δεν καταγράφηκε στα διατροφικά δεδομένα.

Επιπλέον, ενώ οι συγγραφείς έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα και το σωματικό βάρος, δεν διέθεταν δεδομένα σχετικά με το επίπεδο άσκησης των συμμετεχόντων, κάτι που χαρακτήρισαν ως «ενδεχομένως σοβαρό περιορισμό».

Πηγή: Daily Mail

  • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

10 τροφές για να εξασφαλίσετε το πολύτιμο κάλιο στον οργανισμό σας
10 τροφές για να εξασφαλίσετε το πολύτιμο κάλιο στον οργανισμό σας 25 Απριλίου 2025
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη 28 Απριλίου 2025
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο ασφαλείς είναι οι βαφές μαλλιών και πως θα μειώσετε τον κίνδυνο!
Ομορφιά
23/12/2025 - 15:57

Πόσο ασφαλείς είναι οι βαφές μαλλιών και πως θα μειώσετε τον κίνδυνο!

Δανός δότης σπέρματος: Από τα 197 παιδιά με το γενετικό υλικό του, το 20% αναμένεται να νοσήσει με καρκίνο
Πολιτική Υγείας
18/12/2025 - 12:00

Δανός δότης σπέρματος: Από τα 197 παιδιά με το γενετικό υλικό του, το 20% αναμένεται να νοσήσει με καρκίνο

Ανοσοθεραπεία στον καρκίνο: Η επανάσταση που αλλάζει τη θεραπεία
Health Talk
18/12/2025 - 10:02

Ανοσοθεραπεία στον καρκίνο: Η επανάσταση που αλλάζει τη θεραπεία

Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε για τον καρκίνο και το αλκοόλ - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
16/12/2025 - 10:00

Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε για τον καρκίνο και το αλκοόλ - Τι δείχνει νέα έρευνα

EMA-CHMP: Πράσινο φως για επτά νέα φάρμακα και επεκτάσεις ενδείξεων σε 12 ακόμη
Pharma Policy
15/12/2025 - 21:56

EMA-CHMP: Πράσινο φως για επτά νέα φάρμακα και επεκτάσεις ενδείξεων σε 12 ακόμη

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια των αγωνιστών GLP-1 σε σχέση με τον καρκίνο
Υγεία
15/12/2025 - 19:32

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια των αγωνιστών GLP-1 σε σχέση με τον καρκίνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα συστηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
24/12/2025 - 20:09
Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04
«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Βασικές πρώτες βοήθειες για τα οφθαλμολογικά ατυχήματα που προκύπτουν στις γιορτές
Health Talk
24/12/2025 - 16:49
Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές μαζώξεις: Γιατί μάς βγάζουν τον κακομαθημένο μας εαυτό;
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 16:00
Φόβοι για τους κινδύνους από ύπαρξη τοξικών αερίων στις καμπίνες αεροσκαφών
Υγεία
24/12/2025 - 15:03
Πως να αποφύγετε τις καούρες αυτά τα Χριστούγεννα
Διατροφή
24/12/2025 - 14:00
Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Προβληματισμός, θλίψη και ανησυχία για το περιστατικό με τη 16χρονη στην Κυψέλη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 12:47
Κολπική ξηρότητα: Τα συμπτώματα και μια νέα επιλογή για την αντιμετώπισή της
Υγεία
24/12/2025 - 12:22
Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων
Διατροφή
24/12/2025 - 12:00
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έως και 33 αισθήσεις!
Υγεία
24/12/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ενδομήτριο στο εργαστήριο για να ρίξουν φως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης
Υγεία
24/12/2025 - 10:00
Γιορτές: Ξεκούραση δεν είναι να αράζεις στον καναπέ - Η αξία της ενεργητικής ανάπαυσης
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 09:00
ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 07:24
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων
Υγεία
24/12/2025 - 03:37
TÜV NORD Hellas: Παράδοση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 00:21
Νέα θητεία Ευγενίδη στην προεδρία του ΦΣΘ - Η σύνθεση του ΔΣ
Pharma Policy
23/12/2025 - 23:03
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 22:18
Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03
Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19
Ανάγκη για έναν νέο οδικό χάρτη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
23/12/2025 - 20:02
O ΕΟΔΥ του αύριο με 16 έργα μετασχηματισμού της Δημόσιας Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 19:44
Από τα μελομακάρονα στις ορμόνες: Οι γιορτινές συνήθειες επηρεάζουν την ευεξία των γυναικών
Health Talk
23/12/2025 - 19:07
Νέα εποχή στην απώλεια βάρους: Πράσινο φως από την FDA σε χάπι σεμαγλουτίδης
Pharma News
23/12/2025 - 18:19
Πώς η ρουτίνα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
Υγεία
23/12/2025 - 17:56
Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 17:39
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την Ακαδημία Ασθενών - Τον Μάρτιο η έναρξη των μαθημάτων
Patient Talk
23/12/2025 - 17:23
«True Leader» η UNI-PHARMA - Αναδείχθηκε ανάμεσα στις 105 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Pharma News
23/12/2025 - 17:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί οι γυναίκες αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημάδια ασθένειας στα πρόσωπα των άλλων
Υγεία
22/12/2025 - 09:00
Τραγούδι: Οι ιδιότητες του για την υγεία που θα σάς κάνει να δείτε με άλλα μάτια τα κάλαντα
Υγεία
23/12/2025 - 14:54
Χριστούγεννα με σακχαρώδη διαβήτη: Οκτώ απλά διατροφικά tips για απόλαυση με απόλυτο έλεγχο
Διατροφή
22/12/2025 - 16:58
Τροφικές δηλητηριάσεις και γιορτές: Οι συμβουλές ενός μικροβιολόγου
Διατροφή
22/12/2025 - 19:01
Κάνετε ενέσεις απώλειας βάρους; Τι δεν πρέπει να έχει το χριστουγεννιάτικο πιάτο σας!
Υγεία
22/12/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo